EVENIMENT
Harghita: Preşedintele CJ se aşteaptă ca numărul atacurilor urşilor să crească

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, se aşteaptă ca numărul atacurilor urşilor să crească, aceştia aflându-se în căutare de hrană, în această perioadă, şi face apel la locuitori să apeleze 112, dacă văd un animal în localitate.
„Vine o perioadă în care urşii sunt flămânzi şi vor căuta mâncare şi trebuie să fim foarte atenţi, trebuie să facem toate acele demersuri încât populaţia să fie în siguranţă. (…) Momentan, ce putem face: trebuie apelat 112, foarte important, trebuie să încheie (primăriile – n.r.) contracte cu asociaţia de vânători, (…) pentru că este o ordonanţă în vigoare şi un urs care este în mijlocul satului trebuie extras, trebuie să fie dosare de pagube şi trebuie raportate toate aceste cazuri”, a declarat Borboly, într-o conferinţă de presă.
CITEȘTE ȘI: FOTO: Panică într-un oraș din Harghita. Un urs a pus pe jar locuitorii. Animalul a intrat într-o casă
Acesta nu a putut preciza câte dintre primării au încheiat contracte cu asociaţiile de vânătoare, conform prevederilor legale, dar a îndemnat autorităţile să facă acest lucru.
De asemenea, Borboly a punctat că este importantă şi solicitarea de despăgubiri de către cetăţeni, numărul acestor dosare putând influenţa cota de prevenţie care va fi aprobată de către Ministerul Mediului.
„Eforturile noastre de anul trecut au dat roade, pentru că s-a văzut la cota de prevenţie că singurul lucru care a stat la baza numărului posibil de urşi extraşi, ca prevenţie, au fost dosarele de pagube şi acum am primit dovada că ceea ce am făcut pe această linie, de a-i convinge pe oameni să depună, să ceară, a avut efect, pentru că suprapopulaţia şi prin cotă de prevenţie trebuie administrată”, a mai spus preşedintele CJ.
Borboly susţine că există multe cazuri în care oamenii nu au primit despăgubiri pentru pagubele produse de urşi
Borboly susţine că există multe cazuri în care oamenii nu au primit despăgubiri pentru pagubele produse de urşi, unele dosare fiind „uitate la sertar” şi având o vechime de 3-4 ani.
Potrivit sursei citate, Consiliul Judeţean a sprijinit mai multe primării pentru achiziţionarea de arme cu tranchilizat, precum şi pentru cumpărarea unei cuşti de transport, pentru relocarea urşilor dar şi pentru instalarea unor garduri electrice, care să ţină urşii la distanţă.
În noaptea de luni spre marţi, un urs a intrat într- gospodărie din centrul localităţii Şimoneşti şi a ucis sau rănit 12 oi sau miei.
În noaptea de marţi spre miercuri, un urs a intrat într-o casă din oraşul Bălan
De asemenea, în noaptea de marţi spre miercuri, un urs a intrat într-o casă din oraşul Bălan, proprietarul acesteia fiind plecat. Animalul a deschis uşa frigiderului, a căutat de mâncare şi a devenit agresiv cu jandarmii şi vânătorii veniţi să-l îndepărteze, motiv pentru care s-a folosit arma de vânătoare şi ursul a fost rănit.
Acesta a fugit în pădure şi nu a fost găsit, până în prezent.
Biroul de Presă al IJJ Harghita a informat că, de la începutul anului, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi 15 apeluri, făcute prin 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite.
În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Rețea de canalizare și stație de epurare, în comuna Ocoliș. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Rețea de canalizare și stație de epurare, în comuna Ocoliș. Primăria comunei Ocoliș se pregătește pentru o investiție majoră în infrastructura de mediu, prin realizarea unei rețele de canalizare și a unei stații de epurare. Investiția este estimată la 12.147.000 de lei și va permite un management eficient al apelor uzate, oferind beneficii pe termen lung atât locuitorilor cât și investitorilor din zonă.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat la finalul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.
Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Trei elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, calificați la Olimpiada Națională de Geografie. Cine sunt

Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș are și în acest an școlar elevi calificați la faza națională a Olimpiadei de Geografie, care se va desfășura la Arad, în perioada 22–27 aprilie 2025.
Acești elevi au dezvoltat o adevărată pasiune pentru geografie încă din clasele a V-a – a VII-a, prin participarea la concursuri de profil, dar și prin efort personal, perseverență și pregătire intensă sub îndrumarea unui profesor de geografie dedicat: Ștef Vasile.
Din cei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Despăgubiri pentru zboruri întârziate sau anulate: cum pot fi obținute compensații de până la 600 de euro. Ghid pas cu pas

Tot mai mulți pasageri se confruntă cu întârzieri sau anulări ale zborurilor, fără a cunoaște drepturile pe care le au conform legislației europene. Regulamentul (CE) 261/2004 prevede compensații de până la 600 de euro în anumite condiții, însă procesul de revendicare poate fi anevoios. În practică, companiile aeriene invocă frecvent excepții sau impun proceduri birocratice care descurajează pasagerii.
Articolul de față explică în ce situații se pot solicita…
Citește mai mult pe Alba24.ro