Connect with us

EVENIMENT

Harghita: Preşedintele CJ se aşteaptă ca numărul atacurilor urşilor să crească

Publicat

Arhivă foto

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, se aşteaptă ca numărul atacurilor urşilor să crească, aceştia aflându-se în căutare de hrană, în această perioadă, şi face apel la locuitori să apeleze 112, dacă văd un animal în localitate.

„Vine o perioadă în care urşii sunt flămânzi şi vor căuta mâncare şi trebuie să fim foarte atenţi, trebuie să facem toate acele demersuri încât populaţia să fie în siguranţă. (…) Momentan, ce putem face: trebuie apelat 112, foarte important, trebuie să încheie (primăriile – n.r.) contracte cu asociaţia de vânători, (…) pentru că este o ordonanţă în vigoare şi un urs care este în mijlocul satului trebuie extras, trebuie să fie dosare de pagube şi trebuie raportate toate aceste cazuri”, a declarat Borboly, într-o conferinţă de presă.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Panică într-un oraș din Harghita. Un urs a pus pe jar locuitorii. Animalul a intrat într-o casă

Acesta nu a putut preciza câte dintre primării au încheiat contracte cu asociaţiile de vânătoare, conform prevederilor legale, dar a îndemnat autorităţile să facă acest lucru.

De asemenea, Borboly a punctat că este importantă şi solicitarea de despăgubiri de către cetăţeni, numărul acestor dosare putând influenţa cota de prevenţie care va fi aprobată de către Ministerul Mediului.

„Eforturile noastre de anul trecut au dat roade, pentru că s-a văzut la cota de prevenţie că singurul lucru care a stat la baza numărului posibil de urşi extraşi, ca prevenţie, au fost dosarele de pagube şi acum am primit dovada că ceea ce am făcut pe această linie, de a-i convinge pe oameni să depună, să ceară, a avut efect, pentru că suprapopulaţia şi prin cotă de prevenţie trebuie administrată”, a mai spus preşedintele CJ.

Borboly susţine că există multe cazuri în care oamenii nu au primit despăgubiri pentru pagubele produse de urşi

Borboly susţine că există multe cazuri în care oamenii nu au primit despăgubiri pentru pagubele produse de urşi, unele dosare fiind „uitate la sertar” şi având o vechime de 3-4 ani.

Potrivit sursei citate, Consiliul Judeţean a sprijinit mai multe primării pentru achiziţionarea de arme cu tranchilizat, precum şi pentru cumpărarea unei cuşti de transport, pentru relocarea urşilor dar şi pentru instalarea unor garduri electrice, care să ţină urşii la distanţă.

În noaptea de luni spre marţi, un urs a intrat într- gospodărie din centrul localităţii Şimoneşti şi a ucis sau rănit 12 oi sau miei.

În noaptea de marţi spre miercuri, un urs a intrat într-o casă din oraşul Bălan

De asemenea, în noaptea de marţi spre miercuri, un urs a intrat într-o casă din oraşul Bălan, proprietarul acesteia fiind plecat. Animalul a deschis uşa frigiderului, a căutat de mâncare şi a devenit agresiv cu jandarmii şi vânătorii veniţi să-l îndepărteze, motiv pentru care s-a folosit arma de vânătoare şi ursul a fost rănit.

Acesta a fugit în pădure şi nu a fost găsit, până în prezent.

Biroul de Presă al IJJ Harghita a informat că, de la începutul anului, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi 15 apeluri, făcute prin 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite.

În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Publicat

mihai rus sef ipj cluj 4.jpg

Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.

Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică

Publicat

calorifer bun e1730300477355.jpg

ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale

Publicat

guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce

Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.

Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici

Publicat

bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. florin

Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.

Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe