EVENIMENT
Harghita: Preşedintele CJ se aşteaptă ca numărul atacurilor urşilor să crească

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, se aşteaptă ca numărul atacurilor urşilor să crească, aceştia aflându-se în căutare de hrană, în această perioadă, şi face apel la locuitori să apeleze 112, dacă văd un animal în localitate.
„Vine o perioadă în care urşii sunt flămânzi şi vor căuta mâncare şi trebuie să fim foarte atenţi, trebuie să facem toate acele demersuri încât populaţia să fie în siguranţă. (…) Momentan, ce putem face: trebuie apelat 112, foarte important, trebuie să încheie (primăriile – n.r.) contracte cu asociaţia de vânători, (…) pentru că este o ordonanţă în vigoare şi un urs care este în mijlocul satului trebuie extras, trebuie să fie dosare de pagube şi trebuie raportate toate aceste cazuri”, a declarat Borboly, într-o conferinţă de presă.
CITEȘTE ȘI: FOTO: Panică într-un oraș din Harghita. Un urs a pus pe jar locuitorii. Animalul a intrat într-o casă
Acesta nu a putut preciza câte dintre primării au încheiat contracte cu asociaţiile de vânătoare, conform prevederilor legale, dar a îndemnat autorităţile să facă acest lucru.
De asemenea, Borboly a punctat că este importantă şi solicitarea de despăgubiri de către cetăţeni, numărul acestor dosare putând influenţa cota de prevenţie care va fi aprobată de către Ministerul Mediului.
„Eforturile noastre de anul trecut au dat roade, pentru că s-a văzut la cota de prevenţie că singurul lucru care a stat la baza numărului posibil de urşi extraşi, ca prevenţie, au fost dosarele de pagube şi acum am primit dovada că ceea ce am făcut pe această linie, de a-i convinge pe oameni să depună, să ceară, a avut efect, pentru că suprapopulaţia şi prin cotă de prevenţie trebuie administrată”, a mai spus preşedintele CJ.
Borboly susţine că există multe cazuri în care oamenii nu au primit despăgubiri pentru pagubele produse de urşi
Borboly susţine că există multe cazuri în care oamenii nu au primit despăgubiri pentru pagubele produse de urşi, unele dosare fiind „uitate la sertar” şi având o vechime de 3-4 ani.
Potrivit sursei citate, Consiliul Judeţean a sprijinit mai multe primării pentru achiziţionarea de arme cu tranchilizat, precum şi pentru cumpărarea unei cuşti de transport, pentru relocarea urşilor dar şi pentru instalarea unor garduri electrice, care să ţină urşii la distanţă.
În noaptea de luni spre marţi, un urs a intrat într- gospodărie din centrul localităţii Şimoneşti şi a ucis sau rănit 12 oi sau miei.
În noaptea de marţi spre miercuri, un urs a intrat într-o casă din oraşul Bălan
De asemenea, în noaptea de marţi spre miercuri, un urs a intrat într-o casă din oraşul Bălan, proprietarul acesteia fiind plecat. Animalul a deschis uşa frigiderului, a căutat de mâncare şi a devenit agresiv cu jandarmii şi vânătorii veniţi să-l îndepărteze, motiv pentru care s-a folosit arma de vânătoare şi ursul a fost rănit.
Acesta a fugit în pădure şi nu a fost găsit, până în prezent.
Biroul de Presă al IJJ Harghita a informat că, de la începutul anului, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi 15 apeluri, făcute prin 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite.
În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Tragedie fără margini. Copilul de nici 3 ani, mort în accidentul din Căpușu Mic, era în plasament. A fost un moment de neatenție

Un moment de neatenție. Un moment în care un copil care nu avea încă trei ani a murit, lovit de o mașină cu remorcă.
Tragedia de la Căpușu Mare este cu atât mai mare cu cât a avut loc pe o uliță pe care mașinile trec foarte rar.
Copilul de nici 3 ani, mort în accidentul din Căpușu Mic, era în plasament
Copilul era în plasament. Potrivit directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj, Nicoleta Molnar, o echipă a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Crucea Roșie Alba a deschis puncte de prim ajutor în Alba Iulia și Aiud. Program și recomandări

Trei puncte de prim ajutor au fost înființate în Alba Iulia și Aiud, pentru sprijinirea populației expuse temperaturilor extreme. Măsura este luată de Crucea Roșie Română Filiala Alba, în colaborare cu DSP Alba și autoritățile locale.
Cele trei puncte de prim ajutor vor funcționa pe durata zilelor caniculare în holul primăriilor din Alba Iulia și Aiud, precum și în holul magazinului Dacia Market de pe Bulevardul Transilvaniei, zona Cetate, unde cetățenii au acces la un…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rezultate Evaluare Națională 2025 în Alba: nu sunt medii de 10. Unde au fost cele mai bune rezultate din județ

Rezultate Evaluare Națională 2025: În județul Alba, nu au fost înregistrate medii de 10, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Educației.
Rezultatele au fost afișate, cu anonimizarea numelui și prenumelui candidaților.
Vezi Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025 în Alba: 82,5% dintre elevi au luat medii peste 5, mai mulți față de anul trecut. 14 note de 10
Comparativ, nici în 2024 nu au fost medii de 10, însă în 2023 au fost 9 medii de 10, în 2022 trei medii de 10, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Începe preînregistrarea pentru bilete la evenimentul oficial de retragere a Simonei Halep, în cadrul Sports Festival 2026

Sports Festival revine în 11–14 iunie 2026 cu cea de-a șaptea ediție și un moment istoric pentru sportul românesc: evenimentul oficial de retragere a Simonei Halep.
După o carieră excepțională, încununată cu două titluri de Grand Slam, clasarea pe locul 1 mondial și sute de meciuri memorabile, Simona Halep va reveni pe teren în fața fanilor din România. Evenimentul va avea loc pe 13 iunie 2026, la BTarena din Cluj-Napoca, și va reprezenta o celebrare emoționantă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro