Connect with us

EVENIMENT

În 21 iunie, ECLIPSĂ parțială de Soare. Fenomenul astronomic spectaculos, vizibil din România

Publicat

Duminică, 21 iunie, va avea loc o eclipsă inelară de Soare. Din România, va apărea ca o eclipsă parțială, fenomenul astronomic spectaculos fiind vizibil între orele 8.00 – 9.30, scrie Alba24.

O eclipsă de Soare apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel total sau parțial discul solar pentru un observator aflat pe Pământ. O eclipsa de Soare inelară apare atunci când diametrul aparent al Lunii este mai mic decât diametrul aparent al Soarelui, blocând cea mai mare parte a luminii Soarelui, iar Soarele apare asemănător unui inel strălucitor.

Potrivit Observatorului Astronomic din Bârlad, eclipsa va avea loc duminică, între orele 8.00 – 9.30. Cu această ocazie, observatorul va inaugura cel mai mare telescop refractor destinat publicului pentru observaţii solare din România.

Această eclipsă face parte din seria Saros 137, este a 15-a din secolul XXI. Următoarea eclipsă de Soare va fi în 14 decembrie 2020, va fi totală, însă nu va fi văzută din România. Va putea fi observată doar din America de Sud, Oceanul Pacific şi Oceanul Atlantic.

Specialiștii avertizează că astfel de fenomene sunt periculoase pentru sănătatea ochilor, dacă sunt observate cu ochiul liber.

Soare nu trebuie observat niciodată direct prin luneta astronomică, telescop sau binoclu. Este necesară așezarea unui filtru solar adecvat, în fața obiectivului.

Altă variantă este proiectarea imaginii Soarelui pe un ecran, de exemplu o foaie albă de hârtie / carton.

*Alte fenomene astronomice vizibile în anul 2020

20 iulie – Planeta Saturn la opoziţie (vizibilă toată noaptea); Planeta cu inele va fi cel mai aproape de Pământ, fiind luminată de către Soare

28 – 29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 20)

12-13 august – Maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100); Perseidele – ploaia de stele: au loc în perioada în care Pământul trece prin coada cometei 109P/Swift-Tuttle. Cometa este considerată cel mai mare obiect cunoscut ce trece repetat pe lângă Pământ, nucleul său având o lăţime de 26 de kilometri.

13 august – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineaţa)

11 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea); Pământul se află în cel mai apropiat punct faţă de Nepun, a opta planetă de la Soare va putea fi vizibilă pe cer

23 septembrie – Echinocţiul de toamnă; începutul toamnei astronomice. Din această zi, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la solstiţiul de iarnă.

13 octombrie – Planeta Marte la opoziţie (vizibilă toată noaptea); Marte va străluci de 7 ori mai puternic decât Saturn şi de 17 ori mai puternic decât steaua Antares, fiind vizibilă de pe Terra toată noaptea

21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20); Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley.

31 octombrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea) și Luna albastră. Uranus se află cel mai aproape de Pământ, fiind luminată de către Soare. Planeta albastru – verzui va fi mai luminoasă decât în orice altă perioadă a anului. Termenul de „Lună albastră” este folosit atunci când avem două luni pline în decursul aceleeaşi luni

17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15); Pământul trece prin traiectoria prafului cosmic lăsat în urmă de cometa Tempel-Tuttle; meteorii vor cădea cu viteză de 71 km/s

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 120); provin din asteroidul 3200 Phaeton

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă, ora 12.02; începutul iernii astronomice

21 decembrie – Planetele Jupiter şi Saturn în conjuncţie (seara); Evenimentul nu a mai avut loc din anul 2000; cele două planete luminoase vor apărea la un arc de numai 7 minute una de cealaltă, pe cerul nopţii, vor părea o planetă dublă luminoasă.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Primăria Galda de Jos, un nou atac la adresa CJ Alba din cauza centrului de management al deșeurilor. De ce pierde bani, comuna

Publicat

primăria galda de jos, un nou atac la adresa cj

Primarul din Galda de Jos, Romulus Raica, a lansat miercuri un nou atac la adresa conducerii Consiliului Județean Alba

Subiectul disputei este axat pe contractul pentru centrul de management al deșeurilor, care funcționează în comună.

Primarul din Gada de Jos spune că administrația locală pierde bani din cauză că operatorul RER VEST nu și-a mutat sediul principal acolo, așa cum au convenit anterior.

Acesta a transmis o scrisoare către locuitorii comunei, prin intermediul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ursul care s-a ascuns într-un tufiș, în cartierul Oarda, a fost eutanasiat. Era grav rănit după ce a fost lovit de un TIR

Publicat

ursul care s a ascuns într un tufiș, în cartierul oarda, a

Ursul de la Oarda a fost eutanasiat, în jurul orei 14.20, au anunțat reprezentații Jandarmeriei din Alba. 

Reamintim că un urs rănit a pus pe jar toate autoritățile din Alba Iulia. În baza unei legislații clare, toate instituțiile statului sunt nevoite să păzească un tufiș în care s-a refugiat un urs rănit. Un pericol real, din cauza faptului că se afla la nici 250 de metri de un cartier de case. 

În aceste cazuri situația este una complicată, deoarece nu se poate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zeci de elevi, părinți și profesori la Marșul Bicicliștilor de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă”  

Publicat

bicic 4.jpg

Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” din Cluj-Napoca a organizat ,,Marșul Bicicliștilor”, care a avut loc în cadrul programului Săptămana Verde. Astfel, aproximativ 120 de elevi, însoțiți de părinți și profesori, au pornit pe traseu într-o plimbare care a durat peste 2 ore. 

Traseul parcurs a început în curtea unității de învățământ și a continuat pe str. Primăverii- str. Plopilor- Parcul Rozelor- pista de biciclete de pe malul drept al Someșului- str….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șoferi și pietoni sancționați de polițiști la Alba Iulia și în satele apropiate. Amenzi de peste 8000 de lei și permise reținute

Publicat

Șoferi și pietoni sancționați de polițiști la alba iulia și

Zeci de șoferi și mai mulți pietoni au fost amendați de polițiști, la Alba Iulia și în satele apropiate. A fost organizată o acțiune pentru siguranță rutieră.

Potrivit IPJ Alba, după acțiunea derulată miercuri, 24 aprilie, au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.430 lei.

Dintre acestea, 9 au fost pentru pietoni care s-au angajat în traversări neregulamentare.

Au fost reținute 3 permise de conducere și au fost retrase două…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe