Connect with us

EVENIMENT

Interzis la pescuit! Începe prohibiţia generală în România

Publicat

garda nationala mediu pescuit e1648889500468 590x354

Prohibiţia generală a pescuitului începe sâmbătă şi va dura 60 de zile în apele interioare din România, în timp ce prohibiţia pescuitului în apele de frontieră va debuta pe data de 24 aprilie şi va dura 45 de zile, potrivit ordinului comun al miniştrilor Agriculturii şi Mediului.

Până pe data de 7 iunie, este interzis pescuitul în Prut, în zonele inundate temporar sau permanent de acesta, în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, în meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, în complexul Razim-Sinoe, ultimele două zone fiind din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, precum şi în lacurile litorale.

Pe braţul Chilia al Dunării până în golful Musura şi pe Dunăre, în zona care constituie frontieră de stat cu Bulgaria, prohibiţia pescuitului va fi în perioada 24 aprilie – 7 iunie, inclusiv, conform actului normativ amintit.

În Delta Dunării, pescarii comerciali vor putea captura doar scrumbie, specie a cărei prohibiţie se desfăşoară etapizat pe Dunăre, însă aceştia se plâng din cauza capturilor mici.

„Delta este colmatată şi nu se iau măsuri. Sunt foarte multe motoare, poluarea este mare, canalele de acces în Deltă sunt blocate, iar peştele nu mai are loc de reproducere. De asta sunt capturile atât de slabe. (…) Prohibiţiile acum se dau din birou. Înainte, veneau tehnicienii piscicoli şi luau temperatura apei, spuneau că apa a ajuns la 8-9 grade Celsius şi începea prohibiţia. În martie, am avut minus 15 grade şi se dă prohibiţie. La ce? Că nici broasca nu a ieşit din fundul apei. Cum supravieţuim cu plasele goale?”, a afirmat Marian C., din Mahmudia.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării, Lucian Sanda, a amintit pentru AGERPRES că în orice stat european pescarii afectaţi de măsurile de protejare a resursei naturale sau de condiţii meteorologice neprielnice, ca de exemplu îngheţ, primesc subvenţii, însă acest lucru este imposibil în România, din cauza lipsei legislaţiei, printre altele.

„Nu există legislaţie. Ar trebui ca Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) să se preocupe mai mult, pentru că ea dirijează activitatea de management a pescuitului din România şi este raportorul către Uniunea Europeană. ANPA ar trebui să ajute pescarii. Este adevărat că e o încurcătură, fiindcă peştele din Deltă ţine de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (instituţie în subordinea Ministerului Mediului – n.r.) şi nu de ANPA (instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii – n.r.)”, a precizat Lucian Sanda.

Prohibiţia generală a pescuitului se instituie în fiecare an, prin ordin comun al celor două ministere, pentru a proteja resursa piscicolă în perioada de reproducere şi cea imediat următoare. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință, sărbătorit de Biserică în 23 aprilie. Semnificații pentru credincioși

Publicat

video: sfântul gheorghe, purtătorul de biruință, sărbătorit de biserică în

Sfântul Gheorghe: purtătorul de biruință, este sărbătorit de Biserică în 23 aprilie. Această sărbătoare aduce în atenția credincioșilor o serie de semnificații din viața sfântului.

Este unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului. De asemenea, este considerat patronul spiritual al militarilor din forţele terestre.

Sfântul Gheorghe, a fost fiu de părinţi creştini vestiţi. A învăţat buna credinţă din copilărie. Tatăl său a fost omorât pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lansare de carte Gaudeamus Cluj. „Despre iubire ca fapt divers. În sala pașilor pierduți”, autori Daniela și Felix Ostrovschi

Publicat

felix 1.jpg

O nouă carte aparținând istoricului Felix Ostrovschi va fi lansată în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus” din Cluj-Napoca, în ziua de joi, 25 aprilie, la ora 15.

Deja suntem familiarizați cu modul de abordare a recuperării trecutului de către istoricul Felix Ostrovschi care ne-a convins, de altfel, prin cele trei volume deja publicate, „Faptul divers în Clujul interbelic”, „Cartierele Clujului în anul 1937” și „Vremea vremurilor. Oameni sub povara…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șapte elevi de la Liceul de Arte din Alba Iulia au obținut premii importante la Olimpiada națională de interpretare 2024

Publicat

Șapte elevi de la liceul de arte din alba iulia

Șapte elevi de la Liceul de Arte din Alba Iulia au obținut premii importante la Olimpiada națională de interpretare și studii teoretice muzicale din anul 2024. Aceștia au participat la faza națională de la Craiova, în perioada 17-21 aprilie.

Rezultatele obținute de elevii Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia au fost prezentate de reprezentanții unității de învățământ.

Este vorba despre Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Absolvenții de liceu își vor putea mări nota la cel puțin una dintre probele de Bacalaureat. Care este varianta propusă

Publicat

evaluare națională și bacalaureat 2024: profesorii nu vor mai corecta

Absolvenții de liceu își vor putea mări nota la cel puțin una dintre probele de Bacalaureat. Un proiect în acest sens a fost depus la Parlament. Acesta modifică Legea învățământului preuniversitar.

Opțiunea pentru majorarea notei o vor avea absolvenții de liceu care aleg, la cerere, să participe la o nouă sesiune de examen. După reexaminarea pentru mărirea notei, aceasta se modifică doar dacă este mai mare față de cea inițială.

Inițiatorii proiectului susțin că…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe