Connect with us

EVENIMENT

Interzis la pescuit! Începe prohibiţia generală în România

Publicat

garda nationala mediu pescuit e1648889500468 590x354

Prohibiţia generală a pescuitului începe sâmbătă şi va dura 60 de zile în apele interioare din România, în timp ce prohibiţia pescuitului în apele de frontieră va debuta pe data de 24 aprilie şi va dura 45 de zile, potrivit ordinului comun al miniştrilor Agriculturii şi Mediului.

Până pe data de 7 iunie, este interzis pescuitul în Prut, în zonele inundate temporar sau permanent de acesta, în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, în meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, în complexul Razim-Sinoe, ultimele două zone fiind din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, precum şi în lacurile litorale.

Pe braţul Chilia al Dunării până în golful Musura şi pe Dunăre, în zona care constituie frontieră de stat cu Bulgaria, prohibiţia pescuitului va fi în perioada 24 aprilie – 7 iunie, inclusiv, conform actului normativ amintit.

În Delta Dunării, pescarii comerciali vor putea captura doar scrumbie, specie a cărei prohibiţie se desfăşoară etapizat pe Dunăre, însă aceştia se plâng din cauza capturilor mici.

„Delta este colmatată şi nu se iau măsuri. Sunt foarte multe motoare, poluarea este mare, canalele de acces în Deltă sunt blocate, iar peştele nu mai are loc de reproducere. De asta sunt capturile atât de slabe. (…) Prohibiţiile acum se dau din birou. Înainte, veneau tehnicienii piscicoli şi luau temperatura apei, spuneau că apa a ajuns la 8-9 grade Celsius şi începea prohibiţia. În martie, am avut minus 15 grade şi se dă prohibiţie. La ce? Că nici broasca nu a ieşit din fundul apei. Cum supravieţuim cu plasele goale?”, a afirmat Marian C., din Mahmudia.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării, Lucian Sanda, a amintit pentru AGERPRES că în orice stat european pescarii afectaţi de măsurile de protejare a resursei naturale sau de condiţii meteorologice neprielnice, ca de exemplu îngheţ, primesc subvenţii, însă acest lucru este imposibil în România, din cauza lipsei legislaţiei, printre altele.

„Nu există legislaţie. Ar trebui ca Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) să se preocupe mai mult, pentru că ea dirijează activitatea de management a pescuitului din România şi este raportorul către Uniunea Europeană. ANPA ar trebui să ajute pescarii. Este adevărat că e o încurcătură, fiindcă peştele din Deltă ţine de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (instituţie în subordinea Ministerului Mediului – n.r.) şi nu de ANPA (instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii – n.r.)”, a precizat Lucian Sanda.

Prohibiţia generală a pescuitului se instituie în fiecare an, prin ordin comun al celor două ministere, pentru a proteja resursa piscicolă în perioada de reproducere şi cea imediat următoare. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. O rață și bobocii ei, „în inspecție” la Curtea de Conturi

Publicat

salvare rate 1.jpeg

Nouă boboci de rață și mama lor, plecați la plimbare prin oraș, au ajuns să facă o vizită surpriză la Curtea de Conturi din municipiul Cluj-Napoca. Aceștia au fost ajutați de către jandarmii clujeni să revină la lacul din Parcul Central.

Sâmbătă seara, în jurul orei 21.30, un subofițer aflat în serviciu la Curtea de Conturi din Cluj-Napoca a zărit o prezență neobișnuită pe trotuarul din fața instituției: o rață alături de bobocii săi.

Jandarmul a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiect pentru dezvoltarea unui catalog național al serviciilor publice. Ce informații pentru cetățeni va oferi platforma digitală

Publicat

programul ”euro 200”: când primesc elevii și studenții bonuri valorice

Mai mulți parlamentari propun realizarea unui catalog național al serviciilor publice (CNSP), o platformă digitală în care cetățenii vor putea consulta lista serviciilor publice oferite de instituţiile statului, care sunt paşii necesari pentru obţinerea fiecărui serviciu, gradul de digitalizare al serviciului, condiţiile de acces şi costurile implicate. 

Propunerea legislativă privind organizarea, funcționarea și administrarea Catalogului Național al Serviciilor Publice a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prețurile apartamentelor au scăzut ușor la Cluj, la începutul verii, dar au rămas cu mult peste nivelul de anul trecut

Publicat

blocuri 7 scaled e1743495884137.jpg

Prețul mediu al apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca a scăzut ușor în luna iunie. Totuși, piața rămâne peste nivelul aceleiași perioade din 2024. Cele mai căutate cartiere rămân Gheorgheni, Grigorescu și Mănăștur.

Prețul mediu al apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca, în iunie 2025 a fost de 2.953 euro/mp, în scădere cu 67 euro/mp cu față de aprilie (3.020 euro/mp) și este cu 295 de euro peste aceeași perioadă a anului 2024 (2.658 euro/mp), conform…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atelierul de practică de la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj va fi dotat cu materiale didactice noi. LISTA

Publicat

atelierul de practică de la liceul tehnologic „timotei cipariu” din

Atelierul de practică de la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj urmează să fie dotat cu materiale didactice noi. Primăria Blaj a lansat vineri, 4 iulie, în platforma SEAP, o licitație pentru dotarea cu materiale didactice a atelierului de practică de la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din municipiu.

Valoarea produselor achiziționate este estimată la 319.551,54 de lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe