Connect with us

EVENIMENT

Interzis la pescuit! Începe prohibiţia generală în România

Publicat

garda nationala mediu pescuit e1648889500468 590x354

Prohibiţia generală a pescuitului începe sâmbătă şi va dura 60 de zile în apele interioare din România, în timp ce prohibiţia pescuitului în apele de frontieră va debuta pe data de 24 aprilie şi va dura 45 de zile, potrivit ordinului comun al miniştrilor Agriculturii şi Mediului.

Până pe data de 7 iunie, este interzis pescuitul în Prut, în zonele inundate temporar sau permanent de acesta, în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, în meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, în complexul Razim-Sinoe, ultimele două zone fiind din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, precum şi în lacurile litorale.

Pe braţul Chilia al Dunării până în golful Musura şi pe Dunăre, în zona care constituie frontieră de stat cu Bulgaria, prohibiţia pescuitului va fi în perioada 24 aprilie – 7 iunie, inclusiv, conform actului normativ amintit.

În Delta Dunării, pescarii comerciali vor putea captura doar scrumbie, specie a cărei prohibiţie se desfăşoară etapizat pe Dunăre, însă aceştia se plâng din cauza capturilor mici.

„Delta este colmatată şi nu se iau măsuri. Sunt foarte multe motoare, poluarea este mare, canalele de acces în Deltă sunt blocate, iar peştele nu mai are loc de reproducere. De asta sunt capturile atât de slabe. (…) Prohibiţiile acum se dau din birou. Înainte, veneau tehnicienii piscicoli şi luau temperatura apei, spuneau că apa a ajuns la 8-9 grade Celsius şi începea prohibiţia. În martie, am avut minus 15 grade şi se dă prohibiţie. La ce? Că nici broasca nu a ieşit din fundul apei. Cum supravieţuim cu plasele goale?”, a afirmat Marian C., din Mahmudia.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării, Lucian Sanda, a amintit pentru AGERPRES că în orice stat european pescarii afectaţi de măsurile de protejare a resursei naturale sau de condiţii meteorologice neprielnice, ca de exemplu îngheţ, primesc subvenţii, însă acest lucru este imposibil în România, din cauza lipsei legislaţiei, printre altele.

„Nu există legislaţie. Ar trebui ca Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) să se preocupe mai mult, pentru că ea dirijează activitatea de management a pescuitului din România şi este raportorul către Uniunea Europeană. ANPA ar trebui să ajute pescarii. Este adevărat că e o încurcătură, fiindcă peştele din Deltă ţine de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (instituţie în subordinea Ministerului Mediului – n.r.) şi nu de ANPA (instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii – n.r.)”, a precizat Lucian Sanda.

Prohibiţia generală a pescuitului se instituie în fiecare an, prin ordin comun al celor două ministere, pentru a proteja resursa piscicolă în perioada de reproducere şi cea imediat următoare. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

LIVE: Corul Magdalene al Universității Cambridge, în concert la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Publicat

live: corul magdalene al universității cambridge, în concert la catedrala

Corul Magdalene al Universității Cambridge susține un concert, în premieră, la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, sâmbătă seara.

The Magdalene College Choir of the University of Cambridge a fost fondat în 1542. Corul este format din 20-24 de membri, interpretează în mod regulat la slujbele din capela universității, a cântat în mai multe țări din întreaga lume și a înregistrat numeroase albumuri muzicale.

Concertul a fost deschis de Corul…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Adăpost pentru câini fără stăpân la Câlnic. Investiție pe un teren de 5000 mp, ce trece în administrarea Consiliului Județean Alba

Publicat

cinci tronsoane de drumuri din comuna câlnic revin în administrarea

Adăpost pentru câini fără stăpân la Câlnic. Un teren de 5000 mp din localitate va trece în administrarea Consiliului Județean Alba, pentru demararea investiției. Proiectul intră la aprobare în ședința din 7 aprilie.

Consilierii județeni au de aprobat” încuviințarea cererii adresate Consiliului local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren, înscris în CF nr. 78958 Câlnic, din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Luca Perța, elev al Colegiului Național Militar din Alba Iulia, calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie

Publicat

foto: luca perța, elev al colegiului național militar din alba

Luca Perța, elev al Colegiului Național Militar din Alba Iulia, a reușit calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Istorie.

Luca Perța este elev în clasa a IX-a, iar pregătirea acestuia a fost derulată sub coordonarea profesorilor Dan Anca și Alexandru Matei.

„Fără îndoială, calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Istorie este o mare realizare personală și mă simt onorat să am șansa de a-mi reprezenta colegiul în acest concurs.

O olimpiadă reprezintă un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Publicat

politia e1690787641711.jpg

Bărbatul reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, în urma mai multor incidente care au avut loc după derby-ul Clujului, este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj.

Acesta a ajuns 24 de ore după gratii după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj.

Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe