Connect with us

ACTUALITATE

La Călugăreni în județul Mureș, va fi construită a treia casetă a timpului, care oferă călătorii în Imperiul Roman

Publicatcarlibaba

Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a aprobat construirea celei de-a treia casete a timpului, denumită Time Box, acestea oferind călătorii în timp prin amplasarea lor către ruinele castrului roman din Parcul Arheologic de la Călugăreni.

“La solicitarea Muzeului Judeţean Mureş, Consiliul Judeţean şi-a exprimat acordul în calitate de proprietar al terenurilor cu destinaţie parc arheologic din Călugăreni, pentru realizarea proiectului ‘Construire pavilioane expoziţionale Time Box’. Muzeul Judeţean Mureş doreşte să amplaseze în această zonă pavilioane expoziţionale de tip Time Box – capsule de călătorie în timpuri istorice – din lemn, învelite cu şindrilă. În prezent, în Judeţul Mureş sunt cunoscute trei tabere în care au staţionat trupele militare auxiliare şi anume la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni. În jurul acestor tabere militare romane au fost întemeiate aşezări civile care au funcţionat ca importante centre religioase, economice şi culturale ale regiunii. Situl cu cel mai mare potenţial muzeologic şi turistic este compus din castrul, termele şi aşezarea de la Călugăreni (comuna Eremitu)”, a anunţat CJ Mureş.

Şeful Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că pe lângă cele două Time Box-uri existente deja, va fi construită o nouă casetă a timpului cu dimensiuni mult mai mari, care va oferi o panoramă asupra băilor romane.

Situl arheologic roman de la Călugăreni, în interiorul căruia se află aceste Time Box-uri, este compus din ruinele castrului roman, băile castrului şi aşezarea militară adiacentă şi se întinde pe o suprafaţă de câteva hectare între satele Călugăreni şi Dămieni.

“În 2016 au fost deschise pavilioanele expoziţionale Time Box. Scopul principal a fost acela de a crea un spaţiu neconvenţional care să reprezinte un reper arhitectonic în peisajul rural actual, precum şi un simbol al parcului arheologic. Expoziţiile din cele două pavilioane, dedicate castrului auxiliar, respectiv băilor romane, oferă vizitatorilor posibilitatea de a se familiariza cu diferite aspecte legate de cotidianul roman, civil şi militar, prezentând, în acelaşi timp, informaţii relevante referitoare la cercetările arheologice desfăşurate aici”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan.

Cele două casete ale timpului sunt orientate în aşa fel încât cei aflaţi în interior au o viziune panoramică asupra descoperirilor arheologice efectuate în Castrul Roman de la Călugăreni.

Primele două pavilioane Time Box au fost realizate în cadrul proiectului “Digitalizarea limes-ului roman. Sectorul Brâncoveneşti-Sărăţeni”, fiind elaborate de studenţii catedrei de Arhitectură Industrială şi Agricolă a Universităţii Tehnice şi de Ştiinţe Economice de la Budapesta. În interiorul acestora sunt deschise periodic expoziţii cu materiale din cercetările arheologice pe care Muzeul Judeţean Mureş le face la Călugăreni, începând din 2012.

În unul dintre Time Box-uri se vorbeşte despre Armata Romană, despre viaţa soldaţilor, despre unitatea staţionată aici, despre echipamentul militar, iar în celălalt, despre băi, despre instalaţiile de apă pe care le-au construit romanii.

Soos Zoltan a spus că în acest an va începe proiectarea celui de-a treilea pavilion, în care să se vorbească despre vicus-ul de la Călugăreni.

Arheologii Muzeului Judeţean Mureş au reuşit să scoată la lumină peste 600 de metri pătraţi din termele sau băile Castrului Roman de la Călugăreni, prima clădire de acest fel identificată şi cercetată pe teritoriul judeţului, în cadrul proiectului Limesul estic al Daciei Romane pe teritoriul judeţului Mureş. Aici au fost decopertate mai multe încăperi, dintre care patru sunt prevăzute cu sistem de hypocaust (încălzire sub pardoseală), un prefurnium (un cuptor care asigura încălzirea aerului şi a apei), două bazine şi trei canale pentru aducţiunea apei în bazine. Printre descoperirile arheologice remarcabile se numără şi identificarea unei construcţii – posibil o locuinţă – de mari dimensiuni în vicus-ul militar, precum şi în jur de 2.000 de obiecte, majoritatea specifice pentru astfel de situri: monede romane din bronz şi argint, piese cu caracter militar – arme, fragmente de zale, dar şi aplici, pandantive, mărgele din sticlă, fibule, ace de păr din bronz, mult material de construcţie – cărămizi ştampilate, fragmente de podea şi câteva fragmente de tencuială vopsite cu roşu pompeian.

Până acum, din săpăturile de salvare au fost descoperite peste 1.000 de complexe, cum sunt fântâni, case, gropi, vane de încărcare.

Intenţia muzeografilor aeste aceea de a cunoaşte întreaga stratigrafie a sitului de la întemeierea acestei aşezări, de la începutul secolului al II-lea până în secolul al III-lea.

Specialiştii susţin că limes-ul, ca graniţă a Imperiului Roman, a avut cea mai mare întindere în sec. al II-lea d. Hr., având o lungime de peste 5000 kilometri, începând de la malul atlantic al Scoţiei, apoi străbătând întreaga Europă a atins Marea Neagră, a continuat până la Marea Roşie, a parcurs nordul Africii, pentru a ajunge înapoi la malul Oceanului Atlantic.

În prezent, de-a lungul limes-ului estic al Daciei, sunt cunoscute 12 tabere în care au staţionat trupele militare auxiliare – Livezile, Orheiu Bistriţei, Brâncoveneşti, Călugăreni, Sărăţeni, Inlăceni, Odorheiu Secuiesc, Sânpaul, Olteni, Comalău, Boroşneu Mare şi Breţcu. Paza şi protecţia sectorului de graniţă a fost asigurată printr-un sistem complex compus din şanţuri şi valuri de pământ, turnuri de pază şi de semnalizare.

Pe limes-ul de pe raza judeţului Mureş s-au identificat trei castre auxiliare, la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni, în apropierea cărora au existat mici aşezări unde s-au stabilit familiile soldaţilor, dar şi negustori şi meşteşugari care deserveau nevoile armatei. Taberele au fost legate între ele prin drumul limes-ului, care a asigurat aprovizionarea armatei şi mişcarea rapidă a trupelor. Pe lângă cele trei castre auxiliare de pe raza judeţului Mureş, au fost identificate şi şase turnuri de pază care se găsesc pe teritoriul localităţilor Vătava, Ideciu de Sus, Ibăneşti, Chiheru de Jos şi Eremitu. AGERPRES

 


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

O revenire aproximativă la normalitate în Israel, odată cu redeschiderea restaurantelor

Publicat

Israelul a revenit aproape la normalitate duminică, odată cu noile măsuri de ieşire din izolare cu 15 zile înainte de noi alegeri naţionale, israelienii putând din nou să se aşeze într-o cafenea, să ia masa la un restaurant şi să revină pe băncile şcolilor, potrivit AFP.

Aceste măsuri, validate sâmbătă seara de guvern, erau foarte aşteptate de israelieni după ieşirea progresivă a ţării din a treia sa carantină la mijlocul lunii februarie, devenită posibilă în urma unei campanii de vaccinare în masă.

“Revenire aproape normală la normalitate”, “Deschidere”, “Revenire la normalitate, cu prudenţă”, titrau pe prima pagină principalele cotidiene naţionale, respectiv Yedioth Aharonot, ziarul cel mai vândut în ţară, Maariv şi publicaţia gratuită Israel Hayom.

“Este o zi formidabilă, cu paşaportul verde, ne vom întoarce la viaţă”, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, aşezat la masă pe o terasă într-o cafenea din Ierusalim împreună cu primarul israelian al oraşului, Moshe Leon.

Sâmbătă încă, israelienii trebuiau să-şi ia cafeaua la pachet, dar de duminică pot să se bucure de ea pe terase. Barurile şi restaurantele pot de acum să se redeschidă pentru deţinătorii “paşaportului verde”, permis acordat persoanelor care au primit două doze de vaccin sau sunt vindecate de COVID-19.

Această redeschidere vine momentul potrivit pentru Netanyahu care joacă în fond cartea ‘Vaccine Nation’ (‘ţara vaccinului’), subliind o revenire la normal favorizată de o vaccinare intensivă pentru a încerca să câştige alegerile legislative din 23 martie, al patrulea scrutin în mai puţin de doi ani.

Ultimele sondaje îi creditează în prezent partidul Likud, de dreapta, pe primul loc, dar fără suficient sprijin la ora actuală pentru a forma un guvern cu aliaţii săi.

Mai mult de jumătate din cei 9,3 milioane de israelieni au primit o primă doză a vaccinului Pfizer/BioNtech, la care Israelul are un acces privilegiat în cadrul unui acord de comunicare a datelor biomedicale asupra efectelor vaccinării. Circa 40% din israelieni au primit a doua doză de vaccin. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un studiu în Israel arată că vaccinul protejează împotriva cazurilor severe

Publicat

Vaccinul protejează împotriva cazurilor severe, conform datelor publicate de Ministerul Sănătății din Israel. Din 6.905 de pacienți grav bolnavi, doar 2,87% fuseseră vaccinați.

Dintre pacienții vaccinați în Israel cu două doze, doar 2,87% au suferit apoi cazuri severe de Covid. Conform statisticilor, din 6.905 de pacienți grav bolnavi, doar 175 au fost imunizați cu două doze, scrie La Stampa, citat de MEDIAFAX.

Din restul de 5.920 de pacienți, 75% nu au fost niciodată vaccinați.

Mai mult, potrivit ministerului, niciun deces în februarie nu a implicat pacienți imunizați.

În ultimele 24 de ore – în condițiile în care de duminică s-a introdus o relaxare puternică a restricțiilor în Israel – noile infecții au fost 1.923 din aproximativ 45.000 de teste efectuate, cu o rată de 4,3% față de aproximativ peste 10% cât era în ianuarie.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Chirie record: O casă a fost închiriată pentru 174.000 de dolari pe lună

Publicat

Sursă foto: Property Info by Tina Yip

Piaţa locuinţelor de lux din Hong Kong a stabilit un nou record, pe măsură ce recuperarea economică continuă să ofere semne de optimism de-a lungul Asiei, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Compania de real estate Wharf Holdings a închiriat o casă pentru 174.00 de dolari pe lună, reiese dintr-un comunicat al firmei.

Suma se traduce anual în peste două milioane de dolari pentru chiriaşul neidentificat.

„Există magnaţi care încă nu şi-au găsit casa visurilor, aşa că au tendinţa de a închiria pentru o perioadă de timp o locuinţă înainte de a găsi o oportunitate de cumpărare”, spune Louis Ho, director de vânzări al agenţiei imobiliare Centaline Property.

În ultimul timp, piaţa rezidenţială a regiunii a raportat vânzări record de apartamente şi terenuri. Firma CK Asset Holdings a vândut luna trecută o locuinţă de lux pentru 59 de milioane de dolari, cea mai mare sumă oferită vreodată pentru o proprietate din Asia.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Preşedintele Joe Biden va semna un ordin executiv pentru a facilita accesul la vot

Publicat

Preşedintele SUA, Joe Biden, va semna duminică un ordin executiv pentru a facilita accesul la vot americanilor cu ocazia comemorării a 56 de ani de la “Duminica sângeroasă” (“Bloody Sunday”), când un marş pentru apărarea dreptului de vot al minorităţilor a fost reprimat violent de poliţie la Selma (în statul Alabama), relatează AFP.

Această decizie intervine în timp ce mai multe parlamente locale, unde republicanii sunt majoritari, încearcă să restrângă accesul la vot ca răspuns la înfrângerea lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Miliardarul a susţinut, fără să prezinte probe, că scrutinul a fost viciat de fraude.

Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari, a adoptat miercuri un proiect de lege vizând lupta împotriva obstacolelor la vot în ţară. Textul urmează să meargă în Senat (50 de democraţi împotriva a 50 de republicani), unde viitorul său este incert.

Decretul preşedintelui va cere îmbunătăţirea şi modernizarea site-urilor federale de internet care furnizează informaţii despre alegeri şi vot.

“Astăzi, zi de comemorare a ‘Bloody Sunday’, semnez un ordin executiv pentru a facilita înscrierea alegătorilor la vot şi a îmbunătăţi accesul lor la vot”, urmează să afirme Biden într-o declaraţie transmisă în avans de Casa Albă, înaintea difuzării oficiale duminică.

“Orice alegător ar trebui să poată vota şi să-şi vadă votul luat în calcul”, menţionează Biden în declaraţia sa. “Dacă aveţi cele mai bune idei, nu aveţi nimic de ascuns. Lăsaţi oamenii să voteze!”.

La 7 martie 1965, sute de manifestanţi paşnici fuseseră reprimaţi violent de poliţie la Selma. După câteva luni, în august, Congresul a adoptat “Voting Rights Act”, care suprima teste şi taxe pentru a deveni alegător.

Ceea ce rămâne din “marşul de la Selma este că deşi nimic nu poate împiedica un popor liber să-şi exercite puterea cea mai sacră în calitate de cetăţean, unii fac tot posibilul pentru a-i retrage această putere”, conform declaraţiei lui Biden.

Potrivit preşedintelui, “responsabili aleşi în 43 de state au prezentat deja peste 250 de proiecte de lege pentru ca să fie mai dificil pentru americani să voteze”. “Nu-i putem lăsa să reuşească”, declară Biden. AGERPRES

Citește mai departe