Connect with us

ACTUALITATE

La Călugăreni în județul Mureș, va fi construită a treia casetă a timpului, care oferă călătorii în Imperiul Roman

Publicat

carlibaba

Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a aprobat construirea celei de-a treia casete a timpului, denumită Time Box, acestea oferind călătorii în timp prin amplasarea lor către ruinele castrului roman din Parcul Arheologic de la Călugăreni.

„La solicitarea Muzeului Judeţean Mureş, Consiliul Judeţean şi-a exprimat acordul în calitate de proprietar al terenurilor cu destinaţie parc arheologic din Călugăreni, pentru realizarea proiectului ‘Construire pavilioane expoziţionale Time Box’. Muzeul Judeţean Mureş doreşte să amplaseze în această zonă pavilioane expoziţionale de tip Time Box – capsule de călătorie în timpuri istorice – din lemn, învelite cu şindrilă. În prezent, în Judeţul Mureş sunt cunoscute trei tabere în care au staţionat trupele militare auxiliare şi anume la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni. În jurul acestor tabere militare romane au fost întemeiate aşezări civile care au funcţionat ca importante centre religioase, economice şi culturale ale regiunii. Situl cu cel mai mare potenţial muzeologic şi turistic este compus din castrul, termele şi aşezarea de la Călugăreni (comuna Eremitu)”, a anunţat CJ Mureş.

Şeful Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că pe lângă cele două Time Box-uri existente deja, va fi construită o nouă casetă a timpului cu dimensiuni mult mai mari, care va oferi o panoramă asupra băilor romane.

Situl arheologic roman de la Călugăreni, în interiorul căruia se află aceste Time Box-uri, este compus din ruinele castrului roman, băile castrului şi aşezarea militară adiacentă şi se întinde pe o suprafaţă de câteva hectare între satele Călugăreni şi Dămieni.

„În 2016 au fost deschise pavilioanele expoziţionale Time Box. Scopul principal a fost acela de a crea un spaţiu neconvenţional care să reprezinte un reper arhitectonic în peisajul rural actual, precum şi un simbol al parcului arheologic. Expoziţiile din cele două pavilioane, dedicate castrului auxiliar, respectiv băilor romane, oferă vizitatorilor posibilitatea de a se familiariza cu diferite aspecte legate de cotidianul roman, civil şi militar, prezentând, în acelaşi timp, informaţii relevante referitoare la cercetările arheologice desfăşurate aici”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan.

Cele două casete ale timpului sunt orientate în aşa fel încât cei aflaţi în interior au o viziune panoramică asupra descoperirilor arheologice efectuate în Castrul Roman de la Călugăreni.

Primele două pavilioane Time Box au fost realizate în cadrul proiectului „Digitalizarea limes-ului roman. Sectorul Brâncoveneşti-Sărăţeni”, fiind elaborate de studenţii catedrei de Arhitectură Industrială şi Agricolă a Universităţii Tehnice şi de Ştiinţe Economice de la Budapesta. În interiorul acestora sunt deschise periodic expoziţii cu materiale din cercetările arheologice pe care Muzeul Judeţean Mureş le face la Călugăreni, începând din 2012.

În unul dintre Time Box-uri se vorbeşte despre Armata Romană, despre viaţa soldaţilor, despre unitatea staţionată aici, despre echipamentul militar, iar în celălalt, despre băi, despre instalaţiile de apă pe care le-au construit romanii.

Soos Zoltan a spus că în acest an va începe proiectarea celui de-a treilea pavilion, în care să se vorbească despre vicus-ul de la Călugăreni.

Arheologii Muzeului Judeţean Mureş au reuşit să scoată la lumină peste 600 de metri pătraţi din termele sau băile Castrului Roman de la Călugăreni, prima clădire de acest fel identificată şi cercetată pe teritoriul judeţului, în cadrul proiectului Limesul estic al Daciei Romane pe teritoriul judeţului Mureş. Aici au fost decopertate mai multe încăperi, dintre care patru sunt prevăzute cu sistem de hypocaust (încălzire sub pardoseală), un prefurnium (un cuptor care asigura încălzirea aerului şi a apei), două bazine şi trei canale pentru aducţiunea apei în bazine. Printre descoperirile arheologice remarcabile se numără şi identificarea unei construcţii – posibil o locuinţă – de mari dimensiuni în vicus-ul militar, precum şi în jur de 2.000 de obiecte, majoritatea specifice pentru astfel de situri: monede romane din bronz şi argint, piese cu caracter militar – arme, fragmente de zale, dar şi aplici, pandantive, mărgele din sticlă, fibule, ace de păr din bronz, mult material de construcţie – cărămizi ştampilate, fragmente de podea şi câteva fragmente de tencuială vopsite cu roşu pompeian.

Până acum, din săpăturile de salvare au fost descoperite peste 1.000 de complexe, cum sunt fântâni, case, gropi, vane de încărcare.

Intenţia muzeografilor aeste aceea de a cunoaşte întreaga stratigrafie a sitului de la întemeierea acestei aşezări, de la începutul secolului al II-lea până în secolul al III-lea.

Specialiştii susţin că limes-ul, ca graniţă a Imperiului Roman, a avut cea mai mare întindere în sec. al II-lea d. Hr., având o lungime de peste 5000 kilometri, începând de la malul atlantic al Scoţiei, apoi străbătând întreaga Europă a atins Marea Neagră, a continuat până la Marea Roşie, a parcurs nordul Africii, pentru a ajunge înapoi la malul Oceanului Atlantic.

În prezent, de-a lungul limes-ului estic al Daciei, sunt cunoscute 12 tabere în care au staţionat trupele militare auxiliare – Livezile, Orheiu Bistriţei, Brâncoveneşti, Călugăreni, Sărăţeni, Inlăceni, Odorheiu Secuiesc, Sânpaul, Olteni, Comalău, Boroşneu Mare şi Breţcu. Paza şi protecţia sectorului de graniţă a fost asigurată printr-un sistem complex compus din şanţuri şi valuri de pământ, turnuri de pază şi de semnalizare.

Pe limes-ul de pe raza judeţului Mureş s-au identificat trei castre auxiliare, la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni, în apropierea cărora au existat mici aşezări unde s-au stabilit familiile soldaţilor, dar şi negustori şi meşteşugari care deserveau nevoile armatei. Taberele au fost legate între ele prin drumul limes-ului, care a asigurat aprovizionarea armatei şi mişcarea rapidă a trupelor. Pe lângă cele trei castre auxiliare de pe raza judeţului Mureş, au fost identificate şi şase turnuri de pază care se găsesc pe teritoriul localităţilor Vătava, Ideciu de Sus, Ibăneşti, Chiheru de Jos şi Eremitu. AGERPRES

 

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Ați văzut-o? Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de acasă. Mama ei a anunțat Poliția

Publicat

plecata de acasa e1660499151166 900x600.jpg

Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 14 august 2022, în jurul orei 16,30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați de către o femeie din comuna Sântimbru, cu privire la faptul că, în noaptea de 12/13 august, fiica sa, Mircea Mădălina Denisa, de 17 ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Minora are următoarele

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CFR a luat-o în Bot(oşani). Clujenii au pierdut cu 1-0 pe teren propriu cu FC Botoşani

Publicat

cfr 1.jpg

FC Botoşani s-a impus surprinzător pe terenul campioanei en titre CFR Cluj, scor 1-0, într-un meci disputat duminică în etapa a cincea a Superligii de fotbal.

După această primă victorie în Gruia în faţa lui CFR Cluj, FC Botoşani a urcat provizoriu pe prima poziţie a clasamentului, cu 11 puncte, devansând-o chiar pe CFR Cluj, care a rămas cu 9 puncte.

CFR, cu multe schimbări în unsprezecele de start faţă de meciurile precedente, a avut o evoluţie neconvingătoare, dar şi destulă neşansă.

Echipa antrenată de Mihai Teja a înscris la prima sa ocazie, pe contraatac în minutul 31, prin Sekou…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

15.000 de pelerini la Mănăstirea Nicula. 30 de jandarmi au condus un convoi de 1.500 de pelerini

Publicat

whatsapp image 2022 08 14 at 15.44.24 1.jpeg

La Mănăstirea Nicula se aflau, duminică seară, aproximativ 15.000 de pelerini, potrivit jandarmilor clujeni.

VEZI ŞI:

Programul PELERINAJULUI de la Mănăstirea Nicula la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

„30 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca alături de polițiști și pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul deplasării celor aproximativ 1.500 de pelerini dinspre Biserica „Sfântul Nicolae” din municipiul Gherla înspre Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Nicula, judeţul Cluj, pentru desfășurarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Producţia industrială a înregistrat scăderi în luna iunie

Publicat

Producţia industrială din România a scăzut, în luna iunie, atât comparativ cu luna anterioară, cu 4,7%, cât şi cu aceeaşi perioadă din anul anterior, cu 2%, reiese din datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1% în comparaţie cu acelaşi interval din anul precedent, ca efect al declinului producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%) şi al industriei extractive (-4,4%). În schimb, industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%, de la an la an.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost cu 2,7% mai mică, raportat la perioada de referinţă, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,3%), industria extractivă (-4,4%) şi industria prelucrătoare (-1,6%).

Datele INS relevă faptul că, în luna iunie a acestui an, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,7%, faţă de luna mai, marjă în care producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a diminuat cu 5,3%, industria prelucrătoare cu 4,8% şi industria extractivă cu 0,7%.

De asemenea, în acelaşi interval, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a diminuat cu 3,9%, ca efect al scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4%) şi industriei prelucrătoare (-2,8%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 1,6%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în iunie 2022, producţia industrială a scăzut cu 2%, ca serie brută, din cauza activităţilor înregistrate de: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,6%), industria extractivă (-4,5%) şi industria prelucrătoare (-0,8%).

Totodată, de la an la an, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică (-3,7%), ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9%), industriei extractive (-5%) şi industriei prelucrătoare (-3,3%). Agerpres

Citește mai departe