EVENIMENT
LISTA favoriţilor la turneul de tenis de la Roland Garros. Ce şanse are Simona Halep să câştige trofeul

Roland Garros, al doilea turneu de tenis de Mare Şlem al anului, porneşte la drum duminică, 22 mai, urmând să se încheie tot într-o zi de duminică, 5 iunie.
Oficial, turneul a început încă de luni, 16 mai, când au avut loc primele meciuri din cele 3 tururi preliminare care preced accederea pe tabloul principal. Spre deosebire de Wimbledon, pe zgura de la Paris pot călca inclusiv sportivii din Rusia şi din Belarus, interzişi la Londra.
Citește și Tenis: Mihaela Buzărnescu a pierdut fără drept de apel în primul tur la Roland Garros
Întrecerea masculină anunţă un duel interesant între generaţia tânără, reprezentată de Alcaraz, Rublev, Tsitsipas, Zverev, Ruud şi Aliassime, şi generaţia veteranilor, cu Novak Djokovici şi cu Rafael Nadal în frunte.
Rafael Nadal, care va împlini 36 de ani în timpul competiţiei, pe 3 iunie, este „rege absolut” la Paris, cu 13 trofee câştigate, în 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019 şi în 2020. Totuşi, nu deţine prima şansă.
În oferta caselor de pariuri, lista favoriţilor conţine un mix între nou şi vechi. Cea mai bună cotă la câştigarea trofeului o are sârbul Novak Djokovic (2.60). Liderul mondial este urmat de tânărul şi spectaculosul spaniol Carlos Alcaraz (3.00), care îl devansează pe conaţionalul Rafael Nadal (3.75). Cei 3 se distanţează de următorii doi: grecul Stefanos Tsitsipas (9) şi germanul Alexander Zverev (16).
LISTA favoriţilor la Roland Garros. Nadal, probleme medicale
Problemele medicale nu i-au dat pace lui Nadal la Mastersul de la Roma, unde a pierdut în faţa canadianului Denis Shapovalov. În schimb, Djokovici a făcut un turneu perfect în capitala Italiei, cu victorie în finala cu grecul Tsitsipas, campionul de la Monte Carlo.
Sârbul a avut, totuşi, un semn de slăbiciune pe zgură, chiar la el acasă, în finala de la Belgrad, cedată la rusul Andrei Rublev. Atunci, „Nole” a admis existenţa unor probleme medicale.
Marele punct de atracţie la Paris va fi, însă, Carlos Alcaraz (19 ani, 6 ATP), cel care i-a învins, pe zgura de la Madrid, atât pe Nadal, cât şi pe Djokovici. De asemenea, Alcaraz, despre care Toni Nadal a spus că „va umple golul” după retragerea nepotului său, a triumfat şi pe zgura de la Barcelona.
Pot apărea şi alte nume, pe lista cu victorii. Bulgarul Grigor Dimitrov este mereu o ameninţare.
De asemenea, nu se cunoaşte forma austriacului Dominic Thiem sau cea a elveţianului Stan Wawrinka, care revin după accidentări.
Va lipsi Andy Murray, britanicul dornic să se concentreze pe Wimbledon, turneul său de casă. Nici elveţianul Roger Federer nu va fi la Paris.
România n-are jucător pe tabloul principal. L-a trimis în calificări doar pe Marius Copil, care luni a trecut de primul tur.
LISTA favoriţilor la Roland Garros. Iga n-are rivală
La fete, poloneza Iga Swiatek n-are rivală. Are cota 2 să repete performanţa din 2020, când a ridicat trofeul deasupra capului. Rămasă lider WTA după retragerea australiencei Ashleigh Barty, Swiatek confirmă aşteptările, la doar 20 de ani.
Următoarea pe lista favoritelor este Simona Halep. Campioana din 2018 a intrat pe mâna reputatului antrenor Patrick Mouratoglou, dar se află la distanţă mare de Swiatek, având cota 8. Apoi, urmează spaniola Paula Badosa (10), tunisianca Ons Jabeur (12) şi grecoaica Maria Sakkari (15).
Swiatek abia ce a triumfat la Roma şi a atins al cincilea titlu al sezonului (dintre care al patrulea Masters 1000 din 2022, după Doha, Miami şi Indian Wells).
Elina Svitolina, partenera francezului Gael Monfils, va deveni mămică, aşa că nu va participa la Roland Garros. Francezul și-a anunțat și el retragerea.
România speră la rezultatele importante, pe tabloul feminin, de la Sorana Cârstea şi de la Irina Begu, specialiste pe suprafaţa roşie.
(sursa: Mediafax)
sursa foto: Facebook/ Roland Garros
EVENIMENT
Piața Mihai Viteazu s-a redeschis vineri. A fost închisă de Protecția Consumatorilor Cluj în urma unui control

Piața Agroalimentară Leul din Piața Mihai Viteazu și-a reluat, vineri, activitatea cu programul obișnuit, ca urmare a acordului reprezentanților Comisariarului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj. Piața fusese închisă joi în urma unui control care a descoperit o serie de nereguli.
”În cursul zilei de ieri, toate magazinele din cadrul pieței au remediat neconformitățile sesizate, iar administratorul pieței a efectuat o intervenție generală de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Taxa pe stâlp, redusă: 0,5% pentru companiile private și 0,25% pentru cele de stat. Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență care modifică reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut și sub denumirea de „taxa pe stâlp”.
Potrivit noilor prevederi, taxa se reduce la 0,5% pentru companiile private și la 0,25% pentru companiile de stat, față de nivelul de 1,5% propus anterior.
Măsura a fost luată în urma solicitărilor venite din partea mediului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VREMEA până în 5 mai: temperaturi neobișnuite, perioade cu ploi. Prognoza meteo pe 4 săptămâni, de Florii, Paște și 1 Mai

Vremea până în 5 mai. Temperaturile vor fi mai coborâte decât de obicei săptămâna viitoare, apoi vor crește la valori mai mari față de normalul perioadei. Acestea vor continua să varieze semnificativ de la o săptămână la alta.
Până în 9 aprilie, temperaturile vor fi de 7-11 grade Celsius, cu minime preponderent negative, mai ales la munte. Sunt anunțate ninsori în jurul datei de 9 aprilie, în centrul țării și la munte, apoi vor fi perioade cu ploi și valori de 11-15…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.
În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală…
Citește mai mult pe Cluj24.ro