Connect with us

ACTUALITATE

Livrările Tesla au depăşit estimările

Publicat

Tesla Inc a livrat anul trecut 936.172 vehicule pe plan global, o creştere de 87% faţă de 2020, datorită majorării producţiei la fabrica din Shanghai şi în pofida deficitului de semiconductori, transmit DPA şi Reuters.

În trimestrul patru din 2021, Tesla a livrat clienţilor un număr record – 308.600 – de maşini electrice, mult peste estimările analiştilor de pe Wall Street. Conform datelor Refinitiv, analiştii se aşteptau ca producătorul auto american să livreze 263.026 vehicule în ultimele trei luni din 2021. A fost al şaselea trimestru consecutiv în care Tesla a raportat livrări record.

Pe termen lung, producătorul auto cu cea mai mare capitalizare bursieră vrea să înregistreze o creştere a livrărilor de cel puţin 50%. Noile uzine Tesla din Texas şi de lângă Berlin vor fi esenţiale pentru majorarea producţiei şi îndeplinirea obiectivelor.

Cele mai multe modele livrate în trimestrul patru din 2021 au fost Model 3, Model Y, Model S şi Model X.

Analiştii de la Credit Suisse se aşteaptă ca anul acesta Tesla să-şi majoreze livrările la 1,3 milioane de vehicule.

Pe fondul aşteptărilor investitorilor privind majorarea producţiei, acţiunile Tesla au crescut cu aproape 50% în 2021, iar capitalizarea bursieră a depăşit în octombrie 1.000 de miliarde de dolari. În 31 decembrie, titlurile au scăzut cu 1,3%, la 1.0567,8 dolari. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

DSP Timiş: S-a trecut pragul de 100.000 de cazuri COVID-19 de la începutul pandemiei

Publicat

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a anunţat, sâmbătă, că judeţul a trecut de pragul de 100.000 de cazuri de COVID de la începutul pandemiei, din care 1.938 sunt reinfectări cu SARS-CoV-2.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.420 de cazuri noi de COVID-19, din care 304 sunt în rândul minorilor, patru cadre medicale şi 794 în Timişoara.

În spitalele din judeţ sunt internaţi 315 bolnavi cu COVID-19 şi suspecţi ai acestei patologii, iar 23 sunt în secţiile ATI. Au fost raportate trei decese.

Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a urcat la 10,91 la mia de locuitori, pe judeţ, şi la 14,24 la mie în Timişoara. În scenariul roşu sunt 76 de localităţi, cu cei mai ridicaţi indici de contaminare în localităţile Moşniţa Nouă (30,21), Dumbrăviţa (27,46) şi Giroc (20,32), toate în creştere faţă de raportarea anterioară.

Au fost anunţate două noi focare în secţii ale Spitalului Judeţean Timişoara, cu 15 persoane în focar. În total, în judeţ sunt 21 de focare COVID-19 în supraveghere epidemiologică, din care şapte situaţii în şcoli şi 12 în spitale, cu 239 de subiecţi pozitivi. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujenii cer să aibă transport public decent și în cartiere, nu doar în Centru

Publicat

autobuz cluj 3.jpg

Clujenii care trăiesc în cartierul Între Lacuri au inițiat o petiție către Compania de Transport Public din Cluj-Napoca prin care solicită găsirea unei soluții de transport public și conectare directă cu zona cartierului Gheorgheni.

„În acest moment, pentru a folosi transportul public din cartierul nostru spre cartierul Gheorgheni, trebuie să schimbăm cel puțin o dată mijlocul de transport în Mărăști, să traversăm într-o zonă foarte aglomerată strada Aurel Vlaicu, iar apoi să așteptăm încă odată un alt mijloc de transport spre Gheorgheni.

Având in vedere că în cartier nu sunt creșe, iar gradinițele sunt puține, pentru noi, copiii sau părinții noștri este o adevarată aventură să ajungem cu autobuzele CTP de pe strada Dunării (de exemplu) la punctele de interes public din Gheorgheni. Pierdem zeci de minute in trafic, așteptând două autobuze ca să parcurgem o distanță de 2-4 km. În cartier nu există piste de biciclete, iar mersul pe jos nu este o opțiune pentru toate vârstele și în orice anotimp.

Din motivele prezentate mai sus, o legătură directă asigurată de CTP între cartierul Între Lacuri și zona Gheorgheni ne-ar rezolva o mare problemă de mobilitate”.

Primăria Cluj-Napoca a aprobat săptămâna trecută Planul de mobilitate urbană.

Specialiștii au recomandat în document introducerea în cartiere a unor autobuze de mici dimensiuni, care să se poată strecura pe străzile dintre blocuri.

Printre cartierele slab conectate se numără și Gruia și Zorilor.

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proteste în mai multe oraşe din Franţa faţă de certificatul de vaccinare şi situaţia socială

Publicat

protest franta
sursa foto: captura video Ruptly

Mii de persoane protestează în centrul Parisului şi în alte oraşe din Franţa faţă de introducerea permisului de vaccinare şi faţă de restricţiile antiepidemice impuse de Administraţia Emmanuel Macron, manifestanţii scandând „libertate” şi denunţând marginalizarea persoanelor nevaccinate.

Protestele sunt organizate de Mişcarea „Vestele Galbene”, care denunţă de câţiva ani erodarea nivelului de trai în Franţa. Manifestanţii contestă restricţiile antiepidemice, introducerea permisului de vaccinare, creşterea ratei şomajului şi politicile sociale ale preşedintelui Emmanuel Macron şi Guvernului Jean Castex.

În centrul Parisului, manifestanţii au scandat „Libertate” şi au denunţat „starea de apartheid”, segregarea persoanelor nevaccinate, conform cotidianului Le Figaro.

Proteste similare au loc în oraşele Valence, Brest, Vannes şi Alençon, conform publicaţiei Ouest France. „Macron, nu vrem permisul tău”, au scandat protestatarii în centrul oraşului Valence, conform postului France Bleu.

„În democraţie, niciun cetăţean nu trebuie să fie ameninţat”, afirmă Richard Ferrand, preşedintele Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, cerând procese împotriva persoanelor care au ameninţat parlamentari din cauza opoziţiei faţă de permisul de vaccinare.

Proiect controversat care prevede utilizarea unui permis de vaccinare pentru accesul la anumite activităţi sociale

Parlamentul Franţei a adoptat, la cererea Administraţiei Emmanuel Macron, un proiect controversat care prevede utilizarea unui permis de vaccinare pentru accesul la anumite activităţi sociale. Consiliul Constituţional a validat legea, dar a stabilit ca permisul de vaccinare să nu fie utilizat la reuniuni politice şi a cerut renunţarea la măsură imediat ce situaţia epidemică se va ameliora.

Permisul de vaccinare va intra în vigoare începând de luni pentru accesul la o serie de activităţi, a anunţat premierul Jean Castex, admiţând totuşi că tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 nu este la fel de periculoasă ca cele anterioare. „Toţi francezii care au vârste de peste 16 ani vor trebui să justifice o schemă completă de vaccinare pentru a merge la teatre, pentru a lua trenuri de mare viteză, pentru a viziona spectacole etc. Nu va mai fi posibil, cu excepţia copiilor, să prezinte teste negative pentru a avea acces. De la adoptarea permisului de vaccinare, peste un milion de francezi nevaccinaţi au făcut pasul, este bine, dar insuficient”, a afirmat Jean Castex. Permisul sanitar, care permite accesul pe bază de vaccin, pe bază de test şi prin vindecare, va fi menţinut pentru copiii cu vârste între 12 şi 15 ani. Premierul Franţei a precizat însă că permisul de vaccinare va fi suspendat dacă presiunile epidemice scad.

La rândul său, Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii, a afirmat că „permisul de vaccinare va fi aplicat cât timp va fi necesar”. „Este un instrument de protecţie, care intensifică vaccinările. Dacă nu apar noi tulpini, dacă nu vor fi noi valuri epidemice, vom putea să trăim din nou normal”, a argumentat Olivier Véran.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 16.700 de persoane vaccinate împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore

Publicat

persoane vaccinate covid 22 ianuarie

Un număr de 16.708 doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 2.315 reprezintă prima doză, 1.300 – doza a doua şi 13.093 – doza a treia, a informat, sâmbătă, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.299.212 de doze de vaccin pentru 8.047.103 de persoane, 7.944.672 primind schema completă şi 2.289.198 fiind imunizate cu doza a treia.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3 reacţii adverse, una de tip local şi două de tip general.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 19.843 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.167 de tip local şi 17.676 de tip general. Agerpres

Citește mai departe