Connect with us

ACTUALITATE

MAE: Precizări privind virusul Zika; nu există restricţii de călătorie, dar se recomandă anumite măsuri

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS/WTO), luând în considerare prevederile Regulamentului Sanitar Internaţional – RSI 2005, prin evaluarea globală, apreciază că transmiterea virusului Zika persistă, dar, din anul 2018, a fost, în general, la nivel scăzut şi precizează că nu există restricţii de călătorie sau de comerţ cu ţări, zone şi/sau teritorii cu transmitere a acestui virus.

Cu toate acestea, se recomandă femeilor însărcinate să nu călătorească în zone şi teritorii cu transmitere a virusului Zika, mai ales în timpul evoluţiei unor focare epidemice, indicaţie ce se bazează pe riscul crescut de microcefalie şi alte malformaţii congenitale la copii născuţi de femeile gravide infectate cu acest virus, precizează MAE.

Pentru informaţii actualizate despre clasificarea ţărilor/teritoriilor expuse la acest risc, se recomandă cetăţenilor români să acceseze pagina de Internet https://www.who.int/emergencies/diseases/zika/countries-with-zika-and-vectors-table.pdf.

Ţinând cont de modalităţile de transmitere a virusului Zika – transmiterea vectorială (principală cale) şi transmiterea pe cale sexuală, se recomandă o serie de măsuri:

* înainte de a călători în zone şi teritorii cu transmitere a virusului Zika, este necesară consultarea unui medic sau a unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, privind riscul potenţial asociat itinerariului de deplasare, şi, totodată, să se primească recomandări privind reducerea expunerii la înţepături de ţânţari, precum şi măsuri de prevenire privind transmiterea pe cale sexuală a virusului Zika;

* în timpul călătoriei în zone şi teritorii cu transmitere a virusului Zika, este recomandată practicarea abstinenţei sau contactele protejate, pentru a preveni infecţia cu virusul Zika, cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) sau alte infecţii cu transmitere sexuală.

Pentru a se preveni înţepăturile de ţânţari în timpul călătoriei, turiştii trebuie să urmeze o serie de sfaturi:

* să poarte îmbrăcăminte de preferinţă deschisă la culoare, care acoperă corpul cât mai mult (pantaloni lungi, cămăşi/bluze cu mâneca lungă);

* să utilizeze repelente de tipul DEET (dietiltoluamida), IR 3535 (ester etilic al acidului 3, aminopropionic) sau KBR3023 (denumit şi Icaridin sau Picaridin), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă;

* să utilizeze plase împotriva ţânţarilor, în jurul paturilor, în timpul repausului/somnului, mai ales în timpul zilei, când ţânţarii Aedes sunt cei mai activi;

* să utilizeze bariere fizice (ecrane, plase) la uşi, ferestre, îmbibate în substanţe insecticide sau să închidă uşile şi ferestrele.

La întoarcerea în ţară, pentru a se preveni transmiterea ulterioară a virusului Zika, dar şi a altor virusuri transmise prin ţânţari în zone cu vectori (ţânţari) de risc, persoanele în cauză ar trebui să continue să utilizeze repelente pentru cel puţin 3 săptămâni pentru a evita înţepăturile de ţânţari autohtoni şi eventual răspândirea infecţiei pe această cale, menţionează MAE.

Pentru a preveni transmiterea în timpul sarcinii şi apariţia malformaţiilor fetale cauzate de infecţia cu virusul Zika, toţi călătorii care se întorc din zone cu potenţial de transmitere a virusului Zika sunt sfătuiţi să aibă relaţii sexuale protejate prin folosirea corectă şi consecventă a prezervativelor sau să ia în considerare abstinenţa timp de 3 luni după ultima expunere posibilă pentru bărbaţi sau două luni pentru femei. Partenerii sexuali ai femeilor gravide sunt sfătuiţi să aibă cu acestea numai relaţii sexuale protejate sau să practice abstinenţa pe perioada sarcinii, informează sursa citată.

Călătorii ce revin din zone cu potenţial de transmitere a virusului Zika, ce dezvoltă simptome de infecţie (de exemplu erupţie cutanată, febră, articulaţii dureroase, ochi roşii), trebuie să se adreseze medicului şi să informeze despre istoricul de călătorie, să fie investigaţi şi să primească îngrijirile medicale adecvate.

Femeile gravide care au călătorit în zone cu potenţial de transmitere a virusului Zika ar trebui să informeze medicul despre istoricul de călătorie atunci când solicită îngrijiri medicale. Testele de rutină pentru infecţia cu virus Zika, în condiţiile în care nu există simptome, iar ecografia nu a depistat anomalii fetale, nu sunt recomandate.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 3 aprilie 2025

Publicat

rezultatele tragerilor la loto de joi, 3 aprilie 2025

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 3 aprilie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 3 aprilie 2025:

Loto 6/49: 49, 37, 46, 8, 42, 17

Loto 5/40: 7, 36, 39, 34, 38, 26

Joker: 44, 15, 40, 37, 18 + 3

Noroc: 6 3 9 1 5 7 5

Publicitate

Noroc Plus: 5 9 4 8 2 4

Super Noroc: 7 9 1 8 9 6


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alocațiile și ajutoarele sociale vor fi plătite în AVANS înainte de Paște. ANPIS a anunțat data virării banilor

Publicat

alocațiile și ajutoarele sociale vor fi plătite în avans înainte

Publicitate

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), împreună cu agențiile județene, va efectua plata în avans a alocațiilor, indemnizațiilor și ajutoarelor sociale, pentru ca beneficiarii să își poată primi drepturile înainte de Paște, relatează alba24.ro.

Astfel, în 11 aprilie, ANPIS va vira sumele aferente beneficiilor de asistență socială către CN Poșta Română, urmând ca până în 17…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lângă noi: Un jandarm de 34 de ani, aflat la serviciu, s-a sinucis cu pistolul din dotare la Suceava

Publicat

3 aprilie – ziua jandarmeriei române

Publicitate

Un jandarm aflat în timpul serviciului s-a sinucis, joi dimineață, cu arma din dotare, au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, subofițerul lucra în cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Vatra Dornei și a fost găsit decedat, prezentând o plagă prin împușcare la nivelul capului.

‘Jandarmeria Suceava regretă profund tragicul incident petrecut în timpul serviciului, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Consilierul județean Luciana Elena Buliga, numită vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor

Publicat

consilierul județean luciana elena buliga, numită vicepreședinte al agenției naționale

Publicitate

Prin Decizia nr. 167 din 2 aprilie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 291, consilierul județean de la Botoșani, Luciana Elena Buliga, a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor. Funcția are rang de subsecretar de stat.

Am plăcerea de a anunța că, începând de ieri, am fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe