Connect with us

ACTUALITATE

Marea Britanie a aprobat Paxlovid, medicamentul antiviral împotriva COVID-19 produs de Pfizer

Publicat

paxlovid

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi a produselor de sănătate (MHRA) a anunţat că a aprobat medicamentul antiviral oral al Pfizer Paxlovid pentru persoanele care au o formă uşoară până la moderată de COVID-19 şi care prezintă un risc de agravare a bolii, informează DPA şi Reuters.

Paxlovid este un medicament antiviral cu o combinaţie de ingrediente active, PF-07321332 şi Ritonavir, care fac parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de protează, utilizate în prezent pentru tratarea HIV, hepatitei C şi a altor boli virale, care acţionează prin împiedicarea virusului de a se replica. Medicamentul a fost autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi cel puţin un factor de risc pentru dezvoltarea unei boli severe.

Printre aceşti factori de risc se numără obezitatea, vârsta înaintată (60 de ani şi peste), diabetul zaharat sau bolile de inimă.

Cele două substanţe active din Paxlovid se prezintă sub formă de comprimate separate care sunt ambalate împreună şi se iau împreună, de două ori pe zi, pe cale orală, timp de cinci zile. Medicamentul poate fi folosit în afara cadrului spitalicesc.

PF-07321332 este un antiviral nou, ceea ce înseamnă că nu a mai fost aprobat pentru utilizare până acum. Cu toate acestea, Ritonavirul a fost folosit alături de unele medicamente împotriva HIV timp de mulţi ani pentru a le „stimula” activitatea, ceea ce este similar cu ceea ce se face în cazul PF-07321332, a precizat MHRA într-un comunicat.

Într-un studiu clinic, o cură de cinci zile de tratament cu Paxlovid a redus cu 89% riscul de spitalizare şi de deces legat de COVID-19 în decurs de 28 de zile, în comparaţie cu un grup placebo, atunci când tratamentul a fost început în termen de trei zile de la debutul simptomelor.

Numărul de spitalizări şi decese a fost de 0,8 la sută în grupul tratat cu Paxlovid, comparativ cu 7 la sută în grupul placebo.

Pe baza datelor studiilor clinice, Paxlovid este cel mai eficient atunci când este administrat în stadiile incipiente ale infecţiei şi, prin urmare, MHRA recomandă utilizarea sa cât mai curând posibil şi în termen de cinci zile de la începerea simptomelor.

MHRA a declarat că este prea devreme pentru a şti dacă varianta Omicron are vreun impact asupra eficacităţii Paxlovid, dar MHRA colaborează cu compania pentru a stabili acest lucru.

Marea Britanie a asigurat peste 2,75 milioane de doze din acest tratament antiviral.

Pastila anti-COVID-19 a rivalului Merck, Molnupiravir, a fost aprobată de Marea Britanie luna trecută, dar acest medicament a redus doar cu aproximativ 30% spitalizările şi decesele în cadrul studiului clinic la pacienţii cu risc ridicat, scrie Reuters.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Guvernul Bavariei a ridicat interdicţia prezenţei spectatorilor pe stadioane

Publicat

test covid e1640707526233 590x354

Guvernul landului Bavaria a ridicat marţi interdicţia luată în contextul pandemiei de a interzice accesul spectatorilor pe stadioanele de fotbal, scrie Reuters.

Astfel, campioana Bayern Munchen se va bucura din nou de susţinerea fanilor la meciurile pe care le va disputa pe teren propriu.

Decizia va intra în vigoare de joi, când 25 la sută din capacitatea stadioanelor va putea fi ocupată sau admişi maxim 10.000 spectatori.

Alte state au permis deja prezenţa până la 15.000 de spectatori.

În Bavaria, autorităţile au interzis de la începutul lui decembrie anul trecut prezenţa fanilor pe stadioane, în condiţiile unei reizbucniri a focarelor de covid.

Bayern Munchen este lider în Bundesliga cu 49 puncte după 20 de etape, la 6 puncte de următoarea clasată, Borussia Dortmund. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

VACCINAREA copiilor din județul Cluj începe miercuri

Publicat

vaccin covid e1643028813422.jpg

Vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 12 ani începe miercuri în județul Cluj după ce azi au sosit dozele aferente de Pfizer.

Subprefectul Irina Munteanu a declarat pentru Cluj24 că în platforma de vaccinare sunt înscriși pentru miercuri circa 15 copii din județ.

La nivelul județului Cluj vor fi deschise 7 centre de vaccinare pentrui copii.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Regatul Unit nu va ezita să adopte sancţiuni mai dure contra Rusiei

Publicat

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat marţi că guvernul său va stabili în curând detaliile unor posibile sancţiuni contra Rusiei, ca răspuns la o eventuală agresiune a acesteia contra Ucrainei, transmit Reuters şi AFP.

”Noi în Regatul Unit nu vom ezita să ne înăsprim sancţiunile naţionale împotriva Rusiei, ca răspuns la orice ar putea face preşedintele Putin, iar Camera Comunelor va afla în curând mai multe pe acest subiect”, a declarat Boris Johnson în parlament.

El a adăugat că Londra analizează cu SUA posibilitatea interzicerii participării Rusiei la sistemul de plăţi globale SWIFT. ”Indubitabil că aceasta ar fi o armă foarte puternică”, a spus Johnson, fiind întrebat despre eventuala interzicere a Rusiei în cadrul sistemului SWIFT.

Boris Johnson a subliniat că Regatul Unit va analiza posibilitatea de a contribui la orice nouă desfăşurare a forţelor NATO dacă Rusia ar urma să invadeze Ucraina.

De asemenea, Boris Johnson le-a lansat aliaţilor europeni apelul de a fi pregătiţi pentru introducerea unui pachet de sancţiuni dure contra Rusiei în cazul invadării Ucrainei, adăugând că unitatea Occidentului ar contribui la descurajarea agresiunii ruse.

”Am convenit să răspundem la unison la orice atac asupra Ucrainei impunând sancţiuni dure, coordonate şi economice, mai grele decât am decis vreodată contra Rusiei”, a indicat premierul Johnson, care i-a informat pe deputaţii britanici în legătură cu videoconferinţa avută luni seara de SUA şi principalii lor aliaţi europeni.

”Practic Putin vrea să revină la vechiul sistem al sferelor de influenţă, şi nu este vorba doar de Ucraina … pe care a pus ochii”, a explicat şeful executivului de la Londra.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că a concentrat zeci de mii de trupe la frontiera cu Ucraina în vederea unei posibile invazii, intenţionând de asemenea să destabilizeze situaţia în interiorul acestei ţări. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aglomerația de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati Botoșani, detensionată la insistențele prefectului

Publicat

272288361 306922691461127 737615275872286667 n 1000x600.jpg

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, s-a întâlnit astăzi cu Directorul executiv al DSP Botoșani, Monica Adăscăliței, directorul adjunct al DSP Botoșani, Teodor Ferariu, șefa UPU-SMURD, Ramona Guraliuc, directorul medical al Spitalului Județean Mavromati, Radu Laurian, directorul de Îngrijiri al Spitalului Judeţean Mavromati, Camelia Caliniuc, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, Costel Lupașcu, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, Mihaela Gherghel, și președintele director general al CAS Botoșani, Alina Mustiață.
Întâlnirea a avut drept scop stabilirea unui set de măsuri vizând gestionarea situației create de pandemia de coronavirus și eficientizarea procesului de testare și evaluare medicală al persoanelor suspecte a fi infectate cu COVID -19.
Prefectul a solicitat și găsirea de soluții pentru a scădea aglomerația de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati.
”Scopul întâlnirii de astăzi a fost, în principal, cel legat de degrevarea Unității de Primiri Urgențe de solitările pe care le au cu persoanele suspecte de coronavirus. Soluția ar fi, în primul rând, înființarea unor centre de testare, necesare și pentru a reduce timpii de așteptare dintre momentul testării efective și introducerea rezultatelor persoanelor confirmate pozitiv în platforma CoronaForms ”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.
Reamintim faptul că botoșănenii se pot testa gratuit la medicii de familie.

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe