Connect with us

ACTUALITATE

Marea Britanie: Boris Johnson a prezentat priorităţile guvernului în ce priveşte politica externă şi de apărare post-Brexit

Publicatboris johnson

Premierul britanic Boris Johnson a prezentat marţi priorităţile guvernului său în ce priveşte politica externă şi de apărare post-Brexit, prin care Londra se angajează să crească influenţa Regatului Unit în regiunea Indo-Pacific, în încercarea de a echilibra dominaţia Chinei, relatează Reuters.

Iată care sunt principalele puncte ale “Perspectivei integrate” (Integrated Review) prezentate marţi de şeful executivului de la Londra, rezumate de Reuters.

S.U.A.

Statele Unite ale Americii rămân principala relaţie bilaterală a Marii Britanii. Guvernul de la Londra afirmă că va spori cooperarea în domenii tradiţionale cum sunt securitatea şi informaţiile, în special acolo unde împreună cele două ţări pot avea o influenţă mai mare, cum este combaterea finanţării ilicite.

Uniunea Europeană

Marea Britanie va rămâne profund ancorată în securitatea şi prosperitatea Europei. Potrivit guvernului britanic, Brexitul îi permite Regatului Unit o abordare distinctă a politicii externe, dar va coopera cu UE acolo unde interesele coincid – de exemplu, pentru susţinerea stabilităţii şi securităţii continentului european şi în ce priveşte acţiunea climatică şi biodiversitatea.

China

Guvernul britanic spune că va face mai mult pentru a se adapta la influenţa din ce în ce mai mare al Chinei şi va investi în “capacităţi sporite de răspuns în faţa Chinei”, continuând relaţiile comerciale şi de investiţii pozitive cu aceasta şi asigurând în acelaşi timp că securitatea şi valorile naţionale sunt protejate. Londra intenţionează de asemenea să coopereze cu China în ce priveşte combaterea provocărilor cum sunt schimbările climatice.

În acelaşi timp, guvernul britanic vrea să întărească securitatea Infrastructurii naţionale critice, a instituţiilor şi tehnologiilor sensibile, precum şi rezilienţa lanţurilor de aprovizionare critice.

Rusia

Guvernul britanic afirmă că până la îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia va descuraja activ întregul spectru de ameninţări emanate de Rusia şi se va apăra împotriva acestora, inclusiv prin intermediul NATO, şi de asemenea o va trage la răspundere pentru încălcarea normelor internaţionale, acordând totodată sprijin altor state din vecinătatea est-europeană şi de mai departe.

Regiunea Indo-Pacifică

Potrivit lui Johnson, executivul său îşi propune să continue aprofundarea relaţiilor, prin instituţii existente, precum Asociaţia Statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN), şi va încerca să se alăture Acordului extins şi progresiv de Parteneriat Trans-Pacific (CPTPP).

Ştiinţă şi tehnologie

Guvernul lui Boris Johnson s-a angajat să majoreze investiţiile în cercetare-dezvoltare, pe ansamblul economiei, la 2,4% din PIB până în 2027.

Între altele, Marea Britanie va investi cel puţin 800 de milioane de lire sterline pentru crearea unui organism independent pentru cercetarea de “mare risc”, dar şi cu potenţial ridicat, Agenţia pentru cercetări şi invenţii avansate (ARIA).

Totodată, va funcţiona un nou Emisar pentru tehnologie în SUA, menit să întărească relaţiile Regatului Unit cu Silicon Valley.

Acordul dintre Londra şi Bruxelles va susţine colaborarea între cercetători şi oameni de ştiinţă, prin intermediul unor mecanisme ca Horizon Europe, programul de cercetare şi pregătire Euroatom şi Copernicus.

Marea Britanie va continua de asemenea dezvoltarea reţelei sale de cercetare şi inovare din peste 40 de ţări şi a hub-urilor de cercetare şi inovare din Africa, Orientul Mijlociu şi India.

Apărare

În ce priveşte apărarea, Marea Britanie va investi în următorii patru ani cel puţin 6,6 miliarde de lire în finanţarea cercetării-dezvoltării tehnicilor de ultimă generaţie în domenii ale apărării ca spaţiul cosmic, arme cu energie dirijată (DEW) şi rachete avansate de mare viteză.

Pentru a-şi reafirma angajamentul de lider în NATO, Marea Britanie îşi va majora bugetul apărării cu peste 24 de miliarde de lire în următorii patru ani, rămânând în acelaşi timp statul european cu cel mai ridicat nivel al cheltuielilor militare din NATO, în prezent aflat la 2,2% din PIB.

Executivul britanic intenţionează de asemenea să sporească angajamentul forţelor sale pe plan extern, ca efective, ca frecvenţă şi ca durată.

Spaţiul informatic

Guvernul de la Londra îşi va publica noua strategie în acest domeniu în anul în curs.

Spaţiu

Ambiţia guvernului britanic este ca până în 2030 Regatul Unit să dispună de capacitatea de a monitoriza şi apăra interesele sale în spaţiu, vizând în acest sens ca până în vara acestui an să fie creat un nou Comandament al spaţiului, pentru a asigura că forţele armate britanice dispun de capacităţile necesare pentru a face să avanseze interesele ţării.

Se preconizează totodată dezvoltarea unei capabilităţi de lansare comerciale, cu lansarea de sateliţi britanici din Scoţia, până în 2022, în cadrul programului Agenţiei spaţiale britanice de extindere a accesului serviciilor de zbor în spaţiu pe piaţa britanică.

Sancţiuni

Marea Britanie va lansa în anul în curs un al doilea regim global de sancţiuni împotriva corupţiei, prin care va putea împiedica intrarea liberă în ţară a celor implicaţi în acte de corupţie sau circulaţia în sistemul său financiar a banilor obţinuţi prin corupţie.

Economie

Guvernul britanic va interveni, acolo unde va fi necesar şi într-un mod echilibrat, în tranzacţiile legate de investiţiile străine directe, pentru a proteja securitatea naţională, aşa cum prevede Legea securităţii naţionale şi investiţiilor, sub conducerea noii Unităţi pentru securitatea investiţiilor.

În acelaşi sens, executivul doreşte să diversifice aprovizionarea cu bunuri critice, cum sunt echipamentele medicale sau minereurile rare.

Descurajare nucleară

Guvernul de la Londra are în vedere un stoc total de maxim 260 de focoase nucleare, iar pentru a se asigura că mijloacele sale de descurajare nucleară nu sunt vulnerabile la acţiuni “preventive” ale potenţialilor adversari va menţine mobilizate patru submarine, astfel încât cel puţin unul dintre ele să patruleze permanent.

Combaterea terorismului

Noul Centru de operaţiuni antiteroriste al Marii Britanii (CTOC) va crea un “hub” unic, integrat, aducând laolaltă departamente guvernamentale, agenţii de securitate şi informaţii, parteneri din sfera aplicării legii şi elemente din sistemul judiciar.

Infracţiuni grave şi crimă organizată

Guvernul britanic intenţionează să întărească Agenţia naţională pentru criminalitate (NCA, cu atribuţii în special în combaterea crimei organizate), să crească de asemenea capacităţile poliţiilor regionale şi locale şi să combată infracţiunile grave şi crima organizată.

Schimbarea climatică

Guvernul britanic îşi propune să conducă acţiunile pe plan internaţional în vederea accelerării progresului spre obiectivul de zero emisii în 2050 şi susţinerea rezilienţei climatice pe plan global, ca deţinător al preşedinţiei COP26 în 2021, precum şi prin angajamentul său în valoare de 11,6 miliarde de lire de a ajuta statele în curs de dezvoltare să răspundă la provocările schimbărilor climatice (International Climate Finance); Londra intenţionează să aloce 3 miliarde din aceste fonduri soluţiilor de protejare şi restaurare a naturii.AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dîncu despre Dragnea: După ce și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să își revendice un loc în partid

Publicat

dragnea audiat

După ce un membru de partid și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să își revendice un loc în partid, spune Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, referindu-se la fostul lider al social-democraților, Liviu Dragnea.

Întrebat, duminică, la Digi 24, dacă Liviu Dragnea va putea reveni în partid după ce își va ispăși pedeapsa, Vasile Dîncu a spus că orice membru are acest drept.

„Din punctul meu de vedere, orice membru de partid care a fost reabilitat, și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să își revendice un loc în partid. Nu a existat o tradiție în cadrul PSD-ului de a-și aduce înapoi foștii președinți. Mai degrabă i-a dat afară din partid sau s-au autoexclus. (…) Nu mai sunt (foștii lideri în partid – n.r.). Este o problemă care ține, până la urmă și de modul în care liderul de partid a știut să își construiască echipa și și-a respectat și i-a respectat el pe ceilalți din partid. Liviu Dragnea a avut numai unanimitate sau aproape tot timpul a avut unanimitate în Biroul Permanent Național sau cum se numea în diferite faze. Eu cred că cei pe care el i-a crescut în partid și i-a promovat, îi păstrează un anumit respect. Dacă nu îi păstrează niciun fel de respect, atunci înseamnă că el nu se va putea întoarce. Dar eu cred că ține, până la urmă, și de modul în care partidul și-a cultivat liderul și liderul și-a cultivat de asemenea echipa lui proximă prin care a condus partidul”, a spus președintele Consiliului Național al PSD.

Dîncu a precizat că nu a mai vorbit cu Liviu Dragnea de când a fost închis, pentru că nu se află pe lista celor care ar fi putut să vorbească cu el la telefon.

„Din punct de vedere uman sunt apropiat și acum de el. Nu sunt fericit pentru ceea ce se întâmplă. Aș vrea să îl văd cât mai repede liber, deci eu păstrez pentru el aceeași afecțiune. Din punct de vedere uman. Politic a făcut greșeli, dar poate că el știe mai bine acum, a avut și o perioadă de reflecție și aici nu mă bag, nu sunt deciziile mele și nu știu ce va face în viitor”, a mai spus Dîncu.

Referindu-se la un alt lider al PSD care are probleme cu legea, respectiv Claudiu Manda, care a fost trimis în judecată într-un dosar în care europarlamentarul este acuzat că și-a folosit funcția politică pentru a obține bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, Vasile Dîncu a spus că PSD nu este instanță de judecată și până când nu va fi o decizie definitivă pe numele său, Manda are tot sprijinul partidului.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dezastru feroviar. Aproape 100 de răniţi după deraierea unui tren de pasageri în Egipt

Publicat

Sursă foto: Tunisie Numérique in English

Aproape 100 de persoane au fost rănite, după ce un tren de pasageri a deraiat, duminică după-amiază, în apropierea oraşului egiptean Cairo, anunţă echipele de intervenţie, conform agenţiei Associated Press.

Accidentul feroviar a avut loc în zona Banha (Qalyubia), la periferia nordică a oraşului Cairo. Opt vagoane ale unui tren de pasageri au deraiat. Trenul se deplasa pe ruta Cairo-Mansoura, conform MEDIAFAX.

Cel puţin 97 de persoane au fost rănite în accident, a comunicat Ministerul egiptean al Sănătăţii.

Săptămâna trecută, 15 persoane au fost rănite după deraierea unui tren în provincia egipteană Sharqia.

Pe 25 martie, 18 persoane au murit, iar alte aproximativ 200 au fost rănite după ce două trenuri de pasageri au intrat în coliziune în provincia egipteană Sohag.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Coaliţia de guvernare urmează să se întrunească în prima şedinţă după revocarea ministrului Sănătăţii

Publicat

Coaliţia de guvernare urmează să se reunească, luni, în prima şedinţă de la revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Premierul Florin Cîţu a decis, miercuri, revocarea din funcţie a lui Vlad Voiculescu. El a anunţat iniţial că interimatul va fi asigurat de vicepremierul Dan Barna, însă acesta a refuzat. Ulterior, prim-ministrul a preluat el interimatul la conducerea Ministerului Sănătăţii.

Liderii USR PLUS au criticat decizia de revocare din funcţie a lui Vlad Voiculescu luată de premierul Florin Cîţu, susţinând că a fost unilaterală. Ei au solicitat o întrunire de urgenţă a coaliţiei de guvernare pentru a discuta despre retragerea încrederii prim-ministrului Florin Cîţu.

La rândul lor, liderii PNL şi UDMR au arătat că nu există altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie şi au subliniat că USR PLUS trebuie să facă o nouă propunere de ministru al Sănătăţii. De asemenea, aceştia şi-au reiterat susţinerea pentru Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că trebuie să mai treacă un timp până la o reuniune a coaliţiei de guvernare, pentru că nu este bine să se poarte discuţii “la cald”. În aceeaşi zi, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a făcut apel la colegii de coaliţie pentru o discuţie calmă în perioada următoare.

Programată iniţial pentru miercuri, şedinţa de Guvern a avut loc joi, iar la ea au participat şi miniştrii USR PLUS. În aceeaşi zi, vicepremierul Dan Barna a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia a explicat punctul de vedere al Alianţei cu privire la revocarea ministrului Sănătăţii, după cum preciza preşedintele executiv al PLUS, Dragoş Tudorache.

Vineri, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a susţinut că premierul Florin Cîţu nu a discutat aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii şi s-a transformat “în primul epidemiolog al ţării”, adăugând că s-a înşelat atunci când a crezut că “epoca epoleţilor a trecut”. El a acuzat şi faptul că “există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID şi a spus că Unifarm reprezintă “unul dintre cele mai mari jafuri ale pandemiei”.

În replică, premierul Florin Cîţu i-a solicitat vicepremierului Dan Barna să prezinte în şedinţa de Guvern dacă ştia despre existenţa unor diferenţe între datele raportate şi cele reale privind persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care au murit şi ce măsuri a dispus. Dan Barna a precizat, ulterior, că în cursul zilei de joi a fost informat de echipa de la MS că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi şi a transmis o notă la Cabinetul premierului.

Aflat sâmbătă în Maramureş, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că “orice ministru trebuie să ştie că, înainte de a-şi ataca premierul, trebuie să-şi scrie demisia”. “Dacă nu şi-a scris demisia, trebuie să ştie că va pleca acasă, aşa cum a plecat acasă Voiculescu. În nicio ţară democratică din lumea asta niciun ministru nu-şi permite să atace premierul. Premierul este cel care conduce Guvernul. În momentul în care ataci premierul, înseamnă că nu mai ai ce să cauţi în Guvernul respectiv”, a spus Orban.

Cu o zi înainte de o posibile reuniune a coaliţiei, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a criticat şi ea decizia premierului Florin Cîţu de revocare a lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii şi a precizat că există o “sincopă” în coaliţie. Ea a arătat că cel mai probabil discuţia va avea loc luni în coaliţie, estimând că situaţia va fi deblocată în două săptămâni. Anca Dragu a mai spus că este normal ca Ministerul Sănătăţii să rămână la PLUS. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Anunțul de ultimă oră al premierului Florin Cîțu despre paturile din ATI

Publicat

Premierul Florin Cîțu a anunțat duminică, la finalul ședinței Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, că în România sunt 20 de paturi libere la ATI. În paralel, rata de vaccinare a ajuns în Capitală la 20%, a spus Cîțu.

Prim-ministrul a anunțat că duminică, în România sunt 20 de paturi libere la ATI. Totodată, Cîțu a arătat că în ultimele trei zile 12 paturi ATI au apărut în spitale.

„De joi până astăzi au fost operaționalizate încă 12 paturi la ATI și la nivel național, în acest moment, sunt 20 de paturi libere. Totuși, situația pe Terapie Intensivă rămâne tensionată. Resursele pe care le alocăm trebuie să rămână în continuare mari. Este nevoie de același efort pe care l-am făcut și acum să îl continuăm chiar dacă cifrele arată că rata de pozitivare a scăzut și scade în fiecare zi, chiar și pentru București și orașele mari avem o rată incidenței, când vorbim de 3 la mie, în scădere în fiecare zi, ceea ce este un lucru bun și sperăm să continue în același ritm”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a vorbit și despre rata de vaccinare spunând că București a ajuns la aproape 20%. Florin Cîțu a mai spus că între orașe a apărut o competiție privitoare la înființarea unor centre de vaccinare de tipul drive through.

„Bucureștiul a ajuns o rată e vaccinare de 20%, Ilfovul aproape 18%. Lucrurile merg bine și avem șansa să ajungem la 50% la sfârșitul lunii mai așa cum spuneam, trebuie să ne vaccinăm. Am aflat acum că mai sunt, eu credeam că la București o să fie primul centru de vaccinare drive through. Înțeleg că este competiție. Și în țară mai sunt câteva orașe, municipii, care se pregătesc pentru acest lucru. Asta înseamnă că lumea înțelege importanța vaccinării”, a precizat premierul Cîțu.

Declarațiile au fost făcute duminică la finalul ședinței Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Citește mai departe