Connect with us

ACTUALITATE

MASA DE PAȘTE: Drob, friptură și ciorbă de miel. Cum poți să gătești cele mai delicioase preparate tradiționale

Publicat



paste

În aceste zile de sărbătoare fiecare dintre noi se gândește cum va sărbători Paștile și în special ce preparate va pune invitaților pe masă. De nelipsit de la tradiționala masa este drobul, friptura și ciorba, bineînțeles toate din carne de miel. Gospodinele și-au făcut deja proviziile de carne și legume iar acum urmează să se apuce de gătit.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Dacă încă nu ați stabilit după ce rețete vreți prepara aceste feluri de mâncare tradiționale vă punem la dispoziție trei rețete după care vă puteți ghida.

DROB DE MIEL:

drob

Ingrediente:

-1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)

-2 cepe

-2 legături de ceapa verde (10 fire)

-2 legături pătrunjel

-2 felii pâine mai veche (fără coajă)

-150 ml lapte

-8 ouă fierte tari

-4 ouă crude

-1 linguriță rasă sare

-1 linguriță rasă piper

-80 ml ulei

Mod de preparare

Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele. Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute. Se fierb organele timp de 5 minute. Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot. Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul. Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos

Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt. Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale. Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu. Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte. Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.

Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit. Se amestecă bine. O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei. Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi. Se acoperă ouăle cu restul de umplutură. Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini. Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.

FRIPTURA DE MIEL

miel

Ingrediente:

-1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces

-1 lingura rasă de boia dulce

-1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat

-2 linguri de rozmarin mărunţit

-3-4 căţei de usturoi mărişori

-2 linguri de oţet balsamic

-1 lingura bună de sare marină grunjoasă

pentru sos:

-100 de ml. de vin roşu

-2 linguri de sos worcester

-1 lingura rasă de zahăr brun

-câteva fire de rozmarin verde pentru decor

Mod de preparare:

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească. Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel). Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase. Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.

CIORBĂ DE MIEL

ciorba

Ingrediente:

– capul, oase de miel,

– 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină,

– o legătură de tarhon

– o legătură de leuştean

– o ceapă

– 500 de mililitri de borş

– o lingură de orez

– 100 de mililitri de smântână

– un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul

– două linguri de ulei

– sare

Modul de preparare:

La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.

Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.

Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

Sursa: Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Prinţul Charles despre tatăl său, ducele de Edinburgh: Ne va lipsi enorm, familiei mele şi mie

Publicat

Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, i-a adus un omagiu sâmbătă tatălui său, prinţul Philip, decedat vineri la vârsta de 99 de ani, spunând că “îi va lipsi enorm” şi salutând “serviciul său remarcabil şi devotat” ţării sale, transmit agenţiile internaţionale de presă.

“Aşa cum vă imaginaţi, tatăl meu ne va lipsi enorm, familiei mele şi mie”, a transmis prinţul de Wales într-o declaraţie televizată din faţa reşedinţei sale Highgrove House, din comitatul englez Gloucestershire, mulţumind populaţiei pentru sprijin “în acest moment deosebit de trist”.

“Tatăl meu a servit practic în ultimii 70 de ani în modul cel mai devotat şi mai remarcabil regina, familia, ţara şi întregul Commonwealth. Dragul meu tată a fost o persoană foarte specială care, mai presus de toate, ar fi fost uimit de reacţia şi de lucrurile emoţionante care s-au spus despre el şi, din acest punct de vedere, noi suntem, familia mea, profund recunoscători pentru toate acestea”, le-a spus prinţul Charles reporterilor, care a purtat o cravată neagră în semn de doliu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Papa Francisc i-a transmis condoleanţe reginei Elisabeta a II-a şi i-a adus un omagiu prinţului Philip

Publicat

Papa Francisc i-a transmis sâmbătă condoleanţe reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii după moartea soţului ei, prinţul Philip, duce de Edinburgh, salutând totodată amintirea unui bărbat ”devotat mariajului său şi familiei”, într-un mesaj transmis reginei şi familiei regale, informează AFP şi EFE.

Suveranul Pontif a transmis mesajul de condoleanţe printr-o telegramă trimisă Palatului Buckingham în numele său de către secretarul Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin.

”Întristat să aflu de moartea soţului dumneavoastră, prinţul Philip, duce de Edinburgh, sanctitatea sa Papa Francisc transmite cele mai profunde condoleanţe Majestăţii Voastre şi membrilor familiei regale”, este menţionat în telegramă.

Papa Francisc a amintit ”remarcabila contribuţie în serviciul public” al prinţului Philip şi angajamentul acestuia faţă de ”educaţia şi progresul viitoarelor generaţii”.

Ducele de Edinburgh a murit vineri la castelul Windsor, la vârsta de 99 de ani, iar regina a decretat opt zile de doliu.

În aprilie 2014, papa Francisc i-a primit la Vatican pe regina Elisabeta a II-a, capul Bisericii Anglicane, şi pe soţul ei, la 14 ani după ultima călătorie a acestora la Roma, în 2000, când s-au întâlnit cu papa Ioan Paul al II-lea, aminteşte EFE. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul Italiei ordonă regiunilor să accelereze vaccinarea vârstnicilor

Publicat

Guvernul italian a ordonat regiunilor să accelereze vaccinarea anticoronavirus a vârstnicilor şi a persoanelor vulnerabile, acordându-le prioritate în faţa altor categorii, ca urmare a numărului încă mare de decese zilnice de COVID-19, transmite sâmbătă EFE.

Comisarul pentru situaţii de urgenţă, generalul Francisco Figliuolo, a semnat vineri seară un ordin în care li se cere guvernatorilor regionali “să treacă cu maximă celeritate la vaccinarea” celor mai vulnerabile persoane la virusul SARS-CoV-2. Astfel, guvernul italian cere încheierea vaccinării în primul rând a tuturor persoanelor de peste 80 de ani cu serul Vaxzevria, produs de AstraZeneca, recomandat în Italia pentru persoanele de peste 60 de ani.

Premierul italian Mario Draghi a dat asigurări joi că, pentru a redeschide ţara, care menţine restricţii importante până cel mai devreme la 30 aprilie, mai întâi trebuie imunizată populaţia cea mai expusă la virus, vârstnicii. În acest sens, Draghi a spus că preferă ca 100% dintre vârstnici să fie vaccinaţi, mai degrabă decât 30% din întreaga populaţie a Italiei.

Acesta este motivul pentru care a fost emis ordinul de vineri seară, pentru a accelera campania de vaccinare care se desfăşoară într-un ritm cu mult sub cele 500.000 de doze zilnice stabilite de guvern pentru jumătatea lui aprilie (în prezent, sunt vaccinate zilnic circa 300.000 de persoane).

Până în prezent au fost injectate 12,5 milioane de doze, mai ales în rândul personalului sanitar şi al celor de peste 80 de ani, şi au fost imunizaţi 3,8 milioane de italieni. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Țara care a intrat în carantină din cauza celui de-al patrulea val de coronavirus

Publicat

Cel de-al patrulea val de COVID-19 a determinat sâmbătă autorităţile iraniene să bage în carantină aproape întreaga ţară pentru 10 zile, cu scopul de a frâna propagarea virusului, în contextul în care 257 de oraşe se află deja în stare de risc maxim, transmit EFE și Reuters.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Alireza Raisi, a explicat că în cazul celor 257 de oraşe catalogate în stare de risc maxim “pot rămâne deschise doar clădirile esenţiale”, precum magazinele alimentare, centrele sanitare, băncile, transportul public, precum şi marile fabrici, atelierele de producţie şi de construcţie. Timp de 10 zile vor rămâne închise centrele culturale, teatrele, cinematografele, centrele sportive, şcolile, centrele comerciale şi restaurantele, precum şi companiile neesenţiale.

Lockdownul afectează 23 din cele 31 de provincii ale ţării, potrivit Reuters.

Autorităţile iraniene au folosit culori – roşu, portocaliu, galben şi albastru – pentru a stabili nivelul de risc din oraşe, roşul fiind nivelul de risc maxim al propagării cu coronavirus. Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii de la Teheran, 257 de oraşe sunt sub cod roşu, 129 sub cod portocaliu, 51 sub cod galben şi 11 sub cod albastru.

Cel de-al patrulea val de coronavirus survine după recentele festivităţi dedicate noului an persan şi este o consecinţă în mare parte a deplasărilor şi reuniunilor familiale care s-au produs în timpul acestui eveniment, sărbătorit la 20 martie.

Numărul cazurilor de coronavirus a depășit 2 milioane în Iran, cu o medie zilnică de peste 20.000 de infectări în ultima săptămână. De la începerea pandemiei, Iranul a raportat peste 64.000 de decese asociate COVID-19.

Pe de altă parte, campania de vaccinare a fost lentă, remarcă Reuters. Teheranul a anunţat că a primit peste 400.000 din cele 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V comandate din Rusia şi că aşteaptă livrarea a 4,2 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca.

Iranul – cu o populaţie de 83 de milioane de locuitori – a mai primit 250.000 de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm şi o parte din comanda de 500.000 de doze de vaccin COVAXIN din India. AGERPRES

Citește mai departe