Connect with us

ACTUALITATE

MASA DE PAȘTE: Drob, friptură și ciorbă de miel. Cum poți să gătești cele mai delicioase preparate tradiționale

Publicat

paste

În aceste zile de sărbătoare fiecare dintre noi se gândește cum va sărbători Paștile și în special ce preparate va pune invitaților pe masă. De nelipsit de la tradiționala masa este drobul, friptura și ciorba, bineînțeles toate din carne de miel. Gospodinele și-au făcut deja proviziile de carne și legume iar acum urmează să se apuce de gătit.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Dacă încă nu ați stabilit după ce rețete vreți prepara aceste feluri de mâncare tradiționale vă punem la dispoziție trei rețete după care vă puteți ghida.

DROB DE MIEL:

drob

Ingrediente:

-1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)

-2 cepe

-2 legături de ceapa verde (10 fire)

-2 legături pătrunjel

-2 felii pâine mai veche (fără coajă)

-150 ml lapte

-8 ouă fierte tari

-4 ouă crude

-1 linguriță rasă sare

-1 linguriță rasă piper

-80 ml ulei

Mod de preparare

Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele. Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute. Se fierb organele timp de 5 minute. Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot. Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul. Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos

Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt. Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale. Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu. Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte. Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.

Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit. Se amestecă bine. O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei. Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi. Se acoperă ouăle cu restul de umplutură. Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini. Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.

FRIPTURA DE MIEL

miel

Ingrediente:

-1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces

-1 lingura rasă de boia dulce

-1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat

-2 linguri de rozmarin mărunţit

-3-4 căţei de usturoi mărişori

-2 linguri de oţet balsamic

-1 lingura bună de sare marină grunjoasă

pentru sos:

-100 de ml. de vin roşu

-2 linguri de sos worcester

-1 lingura rasă de zahăr brun

-câteva fire de rozmarin verde pentru decor

Mod de preparare:

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească. Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel). Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase. Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.

CIORBĂ DE MIEL

ciorba

Ingrediente:

– capul, oase de miel,

– 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină,

– o legătură de tarhon

– o legătură de leuştean

– o ceapă

– 500 de mililitri de borş

– o lingură de orez

– 100 de mililitri de smântână

– un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul

– două linguri de ulei

– sare

Modul de preparare:

La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.

Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.

Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Festivalul Instituțiilor de Cultură începe astăzi, la Botoșani, cu două reprezentații oferite de Teatrul „Vasilache”

Publicat

teatrul pentru copii şi tineret „vasilache” prezintă două spectacole de

Publicitate

Botoșaniul devine, începând de astăzi, 20 august 2025, gazda celei de-a IV-a ediții a Festivalului Instituțiilor de Cultură, un eveniment dedicat artei și comunității, organizat de Filarmonica „George Enescu” în colaborare cu Teatrul „Mihai Eminescu” și Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”, cu sprijinul Primăriei municipiului.

Festivalul debutează în această seară cu două reprezentații oferite de Teatrul „Vasilache”. De la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul interzice detașările în instituțiile publice până la sfârșitul anului 2026. Ordonanța a fost pusă în dezbatere publică

Publicat

guvernul interzice detașările în instituțiile publice până la sfârșitul anului

Publicitate

Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care intenționează să interzică, până la 31 decembrie 2026, detașările în instituțiile și autoritățile publice. Măsura este motivată de nevoia de a eficientiza resursele umane din sistemul bugetar și de a limita practicile prin care angajații sunt transferați temporar între instituții, uneori pe posturi cheie.

Potrivit documentului, suspendarea vizează toate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Județul Botoșani, locul 4 la nivel național la implementarea Programului „Anghel Saligny”. Doina Federovici: Au fost deja decontați 728 de milioane de lei

Publicat

județul botoșani, locul 4 la nivel național la implementarea programului

Publicitate

Județul Botoșani se află pe locul 4 la nivel național în ceea ce privește implementarea proiectelor prin Programul „Anghel Saligny”, potrivit senatorului Doina Federovici, fost președinte al Consiliului Județean.

Aceasta a subliniat într-o postare publică pe rețelele de socializare faptul că administrațiile locale au atras investiții importante în infrastructură, rețele de apă și sisteme de canalizare, plasând județul în fruntea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

De vineri: Dorohoiul găzduiește cea de-a XII-a ediție a Festivalului Tradițiilor Meșteșugărești. Trei zile dedicate meșteșugurilor și valorilor populare românești

Publicat

de vineri: dorohoiul găzduiește cea de a xii a ediție a festivalului

Publicitate

În perioada 22 – 24 august 2025, Pietonalul „Grigore Ghica” din Dorohoi va fi gazda celei de-a XII-a ediții a Festivalului Tradițiilor Meșteșugărești, un eveniment care aduce în prim-plan arta populară, meșteșugurile și tradițiile românești autentice.

Manifestarea este organizată de Primăria Municipiului Dorohoi și Asociația Meșterilor Populari din Moldova – Iași.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 22 august, la ora 11:00, iar…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe