EVENIMENT
Masa tradițională de Paște: Rețete delicioase pentru a prepara drob, friptură și ciorbă de miel

Gătitul este cea mai importantă parte a mesei tradiționale de Paște, la care nu trebuie să lipsească drobul, friptura și ciorba, toate pregătite din carne de miel. Iar acum, după ce cumpărăturile au fost făcute, este timpul să trecem la treabă și să pregătim aceste delicioase preparate.
Dacă încă nu ați stabilit după ce rețete vreți prepara aceste feluri de mâncare tradiționale vă punem la dispoziție trei rețete după care vă puteți ghida.
Masa tradițională de Paște. DROB DE MIEL
Ingrediente:
- 1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)
- 2 cepe
- 2 legături de ceapa verde (10 fire)
- 2 legături pătrunjel
- 2 felii pâine mai veche (fără coajă)
- 150 ml lapte
- 8 ouă fierte tari
- 4 ouă crude
- 1 linguriță rasă sare
- 1 linguriță rasă piper
- 80 ml ulei
Mod de preparare
Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele.
Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute.
Se fierb organele timp de 5 minute.
Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot.
Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul.
Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos
Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt.
Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate.
Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale.
Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu.
Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte.
Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.
Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit.
Se amestecă bine.
O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei.
Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi.
Se acoperă ouăle cu restul de umplutură.
Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini.
Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.
Masa tradițională de Paște. FRIPTURA DE MIEL
Ingrediente:
- 1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces
- 1 lingura rasă de boia dulce
- 1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat
- 2 linguri de rozmarin mărunţit
- 3-4 căţei de usturoi mărişori
- 2 linguri de oţet balsamic
- 1 lingura bună de sare marină grunjoasă
pentru sos:
- 100 de ml. de vin roşu
- 2 linguri de sos worcester
- 1 lingura rasă de zahăr brun
- câteva fire de rozmarin verde pentru decor
Mod de preparare:
Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu.
Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.
Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.
Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.
Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.
După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os).
Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească.
Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel).
Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).
Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund.
De îndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).
După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase.
Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.
Masa tradițională de Paște. CIORBĂ DE MIEL
Ingrediente:
- capul, oase de miel,
- 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină
- o legătură de tarhon
- o legătură de leuştean
- o ceapă
- 500 de mililitri de borş
- o lingură de orez
- 100 de mililitri de smântână
- un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul
- două linguri de ulei
- sare
Modul de preparare:
La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă.
Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare.
Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.
Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac.
După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.
Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot.
Apoi se va adăuga sare după gust.
Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.
sursa: Alba24.ro

La Museikon din Alba Iulia va avea loc joi, 21 august, de la ora 13:00, vernisajul expoziției „Alchimia culorilor”. Centrată în jurul culorilor, a transformărilor cromatice și a experimentelor ce convertesc chimia și fizica în artă, expoziția aduce în actualitate atât materiale de origine vegetală, minerală, sau din lumea insectelor, cât și tehnici de pictare a icoanelor și de vopsire a textilelor, regândite și interpretate în contextul artistic și cultural actual.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Accident pe strada Oașului din Cluj-Napoca. Bărbat de 73 de ani, lovit pe trecerea de pietoni

Un accident grav de circulație a avut loc miercuri, 20 august, în jurul orei 12.55, pe strada Oașului din Cluj-Napoca.
Potrivit polițiștilor, un bărbat de 61 de ani, aflat la volanul unui autoturism, a acroșat un pieton de 73 de ani care traversastrada regulamentar, pe trecerea de pietoni. Victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de un echipaj SMURD.
Pietonul consumase alcool
În urma…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Amenzi de 228.000 de lei la firmele de construcții din Cluj. 10 muncitori, prinși lucrând ”la negru”

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a aplicat amenzi în valoare de 228.000 de lei mai multor firme din județ, în perioada 12-18 iulie, în urma unei campanii naționale de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind munca și securitatea la locul de muncă. 10 persoane au fost depistate prestând activitate fără contracte de muncă.
ITM Cluj a desfășurat acțiuni de control în cadrul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
DSVSA Alba: Circa 250 de unități alimentare și zeci de alte tipuri de unități veterinare, înființate în primele șase luni din 2025

În prima jumătate a anului 2025, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a verificat și eliberat documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor pentru un număr de 247 unități alimentare, respectiv pentru zeci de alte tipuri de unități sanitar-veterinare, precum mijloace de transport, petshop-uri, exploatații de animale, unități procesare carne, pește și miere, unități neutralizare subproduse de origine animală (SNCU) etc….
Citește mai mult pe Alba24.ro