Connect with us

EVENIMENT

Masa tradițională de Paște: Rețete delicioase pentru a prepara drob, friptură și ciorbă de miel

Publicat

masa traditionala paste

Gătitul este cea mai importantă parte a mesei tradiționale de Paște, la care nu trebuie să lipsească drobul, friptura și ciorba, toate pregătite din carne de miel. Iar acum, după ce cumpărăturile au fost făcute, este timpul să trecem la treabă și să pregătim aceste delicioase preparate.

Dacă încă nu ați stabilit după ce rețete vreți prepara aceste feluri de mâncare tradiționale vă punem la dispoziție trei rețete după care vă puteți ghida.

Masa tradițională de Paște. DROB DE MIEL

Ingrediente:

  • 1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)
  • 2 cepe
  • 2 legături de ceapa verde (10 fire)
  • 2 legături pătrunjel
  • 2 felii pâine mai veche (fără coajă)
  • 150 ml lapte
  • 8 ouă fierte tari
  • 4 ouă crude
  • 1 linguriță rasă sare
  • 1 linguriță rasă piper
  • 80 ml ulei

Mod de preparare

Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele.

Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute.

Se fierb organele timp de 5 minute.

Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot.

Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul.

Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos

Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt.

Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale.

Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu.

Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte.

Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.

Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit.

Se amestecă bine.

O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei.

Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi.

Se acoperă ouăle cu restul de umplutură.

Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini.

Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.

Masa tradițională de Paște. FRIPTURA DE MIEL

Ingrediente:

  • 1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces
  • 1 lingura rasă de boia dulce
  • 1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat
  • 2 linguri de rozmarin mărunţit
  • 3-4 căţei de usturoi mărişori
  • 2 linguri de oţet balsamic
  • 1 lingura bună de sare marină grunjoasă

pentru sos:

  • 100 de ml. de vin roşu
  • 2 linguri de sos worcester
  • 1 lingura rasă de zahăr brun
  • câteva fire de rozmarin verde pentru decor

Mod de preparare:

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu.

Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os).

Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească.

Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel).

Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund.

De îndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).

După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase.

Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.

Masa tradițională de Paște. CIORBĂ DE MIEL

Ingrediente:

  • capul, oase de miel,
  •  250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină
  •  o legătură de tarhon
  • o legătură de leuştean
  • o ceapă
  • 500 de mililitri de borş
  • o lingură de orez
  •  100 de mililitri de smântână
  • un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul
  • două linguri de ulei
  • sare

Modul de preparare:

La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă.

Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare.

Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.

Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac.

După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.

Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot.

Apoi se va adăuga sare după gust.

Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

STS respinge toate acuzațiile aduse de George Simion: Cum se introduc procesele verbale, în sistemul informatic. EXPLICAȚII

Publicat

sts respinge toate acuzațiile aduse de george simion: cum se

Serviciul de Telecomunicații Speciale, STS, a reacționat la acuzațiile directe aduse de George Simion, care spune că STS ar fi participat la o acțiune de fraudare a alegerilor electorale de duminică 18 mai. 

Într-un amplu comunicat de presă, STS explică pas cu pas cum se defășoară înregistrarea de date, verificarea buletinelor și mai ales afișarea datelor în timpul alegerilor.

Mai mult de atât, aceștia resping orice acuzații aduse de către fostul candidat extremist, George…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer urmărit în trafic pe DN75. Cum a fost prins de polițiștii din Câmpeni și de ce nu oprise la semnalul acestora

Publicat

masina politia fb politia romana.jpg

Un șofer a fost urmărit în trafic de polițiștii din Câmpeni, în noaptea de marți spre miercuri, pe DN75, după ce nu a oprit la semnalul acestora. Oamenii legii au reușit să-l prindă pe un drum comunal.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de 20/21 mai 2025, în jurul orei 2.10, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Orașului Câmpeni, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au observat, pe DN 75, un autoturism care se deplasa haotic.

Polițiștii au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Noua carte a filosofului clujean Aurel Codoban, la răscrucea dintre zgomotul și tăcerea inteligenței artificiale

Publicat

whatsapp image 2025 05 21 at 11.09.29.jpeg

Lansarea volumului „Papagalul digital: De ce să comunicăm și de ce să tăcem în lumea IA?”, semnat de eseistul și profesorul Aurel Codoban, a avut loc, marți seara, la sediul Filialei Cluj a Academiei Române. Evenimentul a avut loc sub forma unei dezbateri, în prezența unui public format din intelectuali, universitari și pasionați de reflecție critică. Cartea propune o analiză profundă a comunicării în era inteligenței artificiale și a conceptului de aură, introdus…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gheorghe Pîclișan din Alba, ajuns deputat POT la Botoșani și-a DAT DEMISIA din partid. Aproape inexistent în Camera Deputaților 

Publicat

gheorghe pîclișan din alba, ajuns deputat pot la botoșani și a

Deputatul Gheorghe Petru Pîclișan, de loc din Vințu de Jos, județul Alba, și-a dat demisia din Partidul Oamenilor Tineri (POT). Acesta a devenit deputat de Botoșani, la alegerile din 2024, deși el este din Alba. 

Pîclișan și-a dat demisia din partidul condus de Ana Maria Gavrilă, alături de alți cinci deputați ai formațiunii. Alături de deputatul de Botoșani, de loc din Alba, și-au dat demisia din POT și următorii: Albu Dumitriţa, Andruşcă Lucian, Csillag Andrei, Groza…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe