Connect with us

EVENIMENT

Masa tradițională de Paște: Rețete delicioase pentru a prepara drob, friptură și ciorbă de miel

Publicat

masa traditionala paste

Gătitul este cea mai importantă parte a mesei tradiționale de Paște, la care nu trebuie să lipsească drobul, friptura și ciorba, toate pregătite din carne de miel. Iar acum, după ce cumpărăturile au fost făcute, este timpul să trecem la treabă și să pregătim aceste delicioase preparate.

Dacă încă nu ați stabilit după ce rețete vreți prepara aceste feluri de mâncare tradiționale vă punem la dispoziție trei rețete după care vă puteți ghida.

Masa tradițională de Paște. DROB DE MIEL

Ingrediente:

  • 1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)
  • 2 cepe
  • 2 legături de ceapa verde (10 fire)
  • 2 legături pătrunjel
  • 2 felii pâine mai veche (fără coajă)
  • 150 ml lapte
  • 8 ouă fierte tari
  • 4 ouă crude
  • 1 linguriță rasă sare
  • 1 linguriță rasă piper
  • 80 ml ulei

Mod de preparare

Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele.

Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute.

Se fierb organele timp de 5 minute.

Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot.

Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul.

Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos

Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt.

Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale.

Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu.

Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte.

Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.

Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit.

Se amestecă bine.

O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei.

Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi.

Se acoperă ouăle cu restul de umplutură.

Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini.

Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.

Masa tradițională de Paște. FRIPTURA DE MIEL

Ingrediente:

  • 1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces
  • 1 lingura rasă de boia dulce
  • 1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat
  • 2 linguri de rozmarin mărunţit
  • 3-4 căţei de usturoi mărişori
  • 2 linguri de oţet balsamic
  • 1 lingura bună de sare marină grunjoasă

pentru sos:

  • 100 de ml. de vin roşu
  • 2 linguri de sos worcester
  • 1 lingura rasă de zahăr brun
  • câteva fire de rozmarin verde pentru decor

Mod de preparare:

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu.

Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os).

Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească.

Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel).

Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund.

De îndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).

După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase.

Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.

Masa tradițională de Paște. CIORBĂ DE MIEL

Ingrediente:

  • capul, oase de miel,
  •  250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină
  •  o legătură de tarhon
  • o legătură de leuştean
  • o ceapă
  • 500 de mililitri de borş
  • o lingură de orez
  •  100 de mililitri de smântână
  • un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul
  • două linguri de ulei
  • sare

Modul de preparare:

La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă.

Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare.

Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.

Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac.

După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.

Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot.

Apoi se va adăuga sare după gust.

Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caravana „Fără Bariere” a ajuns în Cluj-Napoca. O campanie despre impactul DROGURILOR asupra tinerilor și societății

Publicat

whatsapp image 2024 04 18 at 21.49.07 0f83b9e6 e1713510995813.jpg

Joi, 18 aprilie, caravana „Fără Bariere”, o campanie despre impactul drogurilor asupra tinerilor și societății, a ajuns și la Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș”.

În cadrul acestei caravane, elevii și studenții au luat contact cu foști consumatori de droguri care le-au explicat, din proprie experiență, ce înseamnă adicția de astfel de substanțe și impactul pe care acestea le pot avea asupra vieții…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vești pentru clienții Hidroelectrica. Perioada în care vor fi emise noi facturi pentru consumul de energie

Publicat

vești pentru clienții hidroelectrica. perioada în care vor fi emise

Clienții Hidroelectrica ar urma să primească facturile pe luna martie 2024, în următoarea perioadă. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, cu peste 500.000 de clienți.

Facturile Hidroelectrica vor fi emise începând cu data de 19 aprilie, potrivit reprezentanţilor companiei, scrie antena3.ro.

Este vorba despre facturile pe luna martie 2024. Vor fi emise mai întâi pentru patru zone din ţară, şi acestea vor ajunge pe rând la clienţii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vineri începe vânzarea de bilete la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Programul este disponibil

Publicat

vineri începe vânzarea de bilete la festivalul internaţional de teatru

Vineri începe vânzarea de bilete la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Spectacolele vor avea loc în perioada 21-30 iunie. 

Biletele au preţurile neschimbate şi în acest an, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul Naţionalului sibian, actorul Constantin Chiriac, într-o conferinţă de presă.

„Aş vrea să menţionez de la început un cadou pe care îl facem de un număr de ani şi pe care am ţinut şi anul acesta în pofida costurilor care au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Vicepremierul Ungariei a inaugurat clădirea reabilitată a fostului Hotel Melody: ”Noi suntem acasă, aici, la Cluj”

Publicat

melody 1 e1713534645775.jpeg

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a inaugurat, vineri, clădirea reabilitată a fostului Hotel Melody din Cluj-Napoca, investiție a Guvernului de la Budapesta de aproape 7 milioane de euro și care este acum sediu pentru Universitatea Sapientia.

Semjen Zsolt a mulțumit Universității Sapientia, instituție privată de învățământ superior cu predare în limba maghiară, pentru că a cumpărat clădirea cu ajutorul financiar al Guvernului Ungariei și că reușit să o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe