Connect with us

EVENIMENT

Medicul epidemiolog, Emilian Popovici: Recomandarea mea este ca oamenii să se vaccineze antigripal, pentru această perioadă

Publicat

Medicul epidemiolog Emilian Damian Popovici a recomandat populaţiei să se vaccineze antigripal în această perioadă. Iar motivul ar fi că din decembrie este așteptată o creştere semnificativă a numărului de infecţii respiratorii generate de virusuri gripale.

„Circulaţia virusurilor gripale a fost scăzută în 2020 pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de SARS-CoV 2. şi a crescut uşor în activitate la finalul anului 2021. (…)

Din păcate, ne vin semnale, din multe direcţii avizate, putem spune chiar alarme, cu privire la epidemii cu o anvergură mai mare decât în anii trecuţi, generate, în principal, de virusurile sinciţial respirator şi gripal.

Ultima alarmă este de ieri, trasă de Academia Americană de Pediatrie, care a cerut Guvernului american declararea stării de urgenţă la nivel naţional din cauza problemelor legate de infecţiile generate de cele două virusuri.(…)

Medicul epidemiolog, Emilian Popovici: Recomandarea mea este ca oamenii să se vaccineze antigripal, pentru această perioadă. Virusurile sinciţial şi gripal, indică probleme

Iată că nu mai ridică probleme virusul SARS-COV 2, ci virusurile sinciţial şi gripal. Ceea ce se întâmplă pe continentul nord-american se poate translata în Europa şi implicit la noi.

În pandemia de SARS-CoV2, când spuneam că în Europa de Vest se întâmplă ceva, la două săptămâni după aceea aşteptam ca lucrurile să apară şi în România”, a spus Popovici, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, în cadrul mesei rotunde online „Post Covid în specialităţile medicale. Noul sezon gripal”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

El a subliniat că „nimeni nu urmăreşte să declanşeze teama”, ci a explicat că „este mai bine să fii pregătit, să poţi să iei măsuri în timp util, decât să gândeşti că lucrurile nu vor evolua atât de nefavorabil şi să fii surprins de consecinţe absolut nedorite, consecutive”.

„Virusurile sinciţial respirator şi gripal au beneficiat de mai multă atenţie din partea specialiştilor pentru că anul acesta au apărut cu mult mai repede decât în anii prepandemici şi se răspândesc foarte rapid.

Medicul epidemiolog, Emilian Popovici: Recomandarea mea este ca oamenii să se vaccineze antigripal, pentru această perioadă. Virusul sinciţial respirator are o evoluţie sezonieră

Virusul sinciţial respirator are o evoluţie sezonieră, cu număr maxim de cazuri, în lunile ianuarie, februarie, pe continentul nord american, acum devansul fiind de câteva luni”, a arătat Popovici.

Potrivit medicului, expunerea redusă la cele două virusuri a fost redusă anii anteriori datorită măsurilor implementate în pandemie – izolarea, distanţarea socială, portul măştii, închiderea şcolilor, prin care s-a blocat parţial circulaţia virusului SARS-CoV 2 şi implicit a virusurilor gripale.

„Aşadar, avem de a face cu un oarecare deficit imunitar, specialiştii preferă să spună un ‘imunity gap’, din cauzele menţionate şi perturbărilor programelor naţionale de vaccinări apărute în perioadele de activitate pandemică, şi mă refer în mod deosebit la vaccinarea gripală, la vaccinarea rujeolică şi la vaccinarea antipoliomielitică.

Referindu-ne la virusul sinciţial respirator, gripă şi SARS-CoV 2, unii vorbesc de ‘furtuna perfectă’, vorbesc de tripledemie sau twindemie. Sunt tot felul de denumiri care au un impact semnificativ media, dar (…) ne interesează dacă vom avea problema co-infecţiilor, cât de exprimată va fi problema coinfecţiilor, pentru că aceasta poate ridica cu adevărat probleme foarte mari sistemelor de sănătate şi oamenilor în general, sănătăţii publice”, a mai spus Emilian Damian Popovici.

Epidemiologul a detaliat că, dacă rămân dominante variantele Omicron, infecţia SARS-CoV 2 se va îndrepta spre „o viroză banală” cu care ne vom obişnui, dar dacă vor apărea variante ca Delta, „lucrurile pot căpăta o altă turnură”.

Medicul epidemiolog, Emilian Popovici: Recomandarea mea este ca oamenii să se vaccineze antigripal, pentru această perioadă. Ce spune medicul despre subvariantele Omicron

„Dacă rămân aceste subvariante Omicron dominante, este foarte probabil ca, în continuare, coinfecţiile să fie limitate, pentru că majoritatea populaţiei a dobândit protecţie post-infecţioasă sau post-vaccinală faţă de subvariantele Omicron.

Făcând o comparaţie cu o cursă a trei cai, virusul sinciţial respirator este calul alb, conducător, calul roib este virusul gripal, iar calul negru este SARS-CoV 2, care poate avea capacitatea, pe final de cursă, să ofere surprize”, a subliniat medicul.

Emilian Damian Popovici a prezentat motivele pentru care vaccinurile antigripale trebuie actualizate anual.

„Virusul gripal poate genera noi variante.(…) Dacă o singură variantă a unui subtip de virus este modificată, (…) este necesar ca această adaptare să fie făcută la noul vaccin, altfel vaccinul are o acoperire parţială.

Din acest motiv, trebuie să ne vaccinăm în fiecare an şi vaccinurile nu sunt valabile de pe un an pe celălalt. Ele nu îşi pierd tehnic valabilitatea.

Nu înseamnă că dacă te-ai vaccinat cu un vaccin de anul trecut ţi s-ar întâmpla ceva. Îşi pierd valabilitatea, cel puţin parţial, ca acoperire.

Recomandarea mea este ca oamenii să se vaccineze acum, pentru că încă este o perioadă favorabilă pentru vaccinare. Dacă ne vaccinăm astăzi, nu înseamnă că de mâine suntem protejaţi. Trebuie să treacă două săptămâni ca să ajungem la titrul protector de anticopi şi să fim protejaţi.

Medicul epidemiolog, Emilian Popovici: Recomandarea mea este ca oamenii să se vaccineze antigripal, pentru această perioadă. Recomandări

Ne aşteptăm ca în decembrie să înceapă problemele legate de gripă şi la noi şi acum este încă momentul favorabil pentru vaccinare”, a transmis vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

El a recomandat măsuri de protecţie – portul măştii, distanţarea, igiena mâinilor.

„Nu trebuie să aşteptăm să ne spună ministrul Sănătăţii sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau un militar despre aceste măsuri ca să ne sperie. Fiecare ştie când se simte vulnerabil.

Când suntem într-o aglomerare umană, suntem în pericol de infecţie şi trebuie să luăm aceste măsuri, fără să ne pese de ceea ce spun cei din jur Deci, asta este recomandarea”, a insistat medicul.

Referindu-se la suprapunerea vaccinării peste o infecţie respiratorie acută, Popovici a explicat că organismul uman are capacitatea de a se apăra.

Medicul epidemiolog, Emilian Popovici: Recomandarea mea este ca oamenii să se vaccineze antigripal, pentru această perioadă. Vaccinarea gripală previne gripa şi nu previne alte viroze respiratorii.

„Ideal, pentru a avea cea mai bun răspuns, este să te vaccinezi în plină sănătate, nefiind însă o tragedie dacă se suprapune vaccinul unei infecţii respiratorii acute, pentru că nu se întâmplă nimic. Unii se vaccinează şi la o săptămână, la trei zile, la 10 zile după vaccin, fac gripă pentru că nu au dezvoltat titrul protector de anticorpi şi spun că au făcut gripă din cauză că s-au vaccinat.

Este total fals. Oamenii trebuie să ştie că vaccinarea gripală previne gripa şi nu previne alte viroze respiratorii.

Apare situaţia când se vaccinează şi la două săptămâni face o viroză respiratorie şi spune că a făcut gripă, dar el, de fapt, a făcut o viroză respiratorie. Aici trebuie să ştim să diferenţiem simptomele unei viroze respiratorii de simptomele de gripă şi atunci ne dăm seama despre ce este vorba”, a adăugat Popovici.

El a sintetizat, parafrazând un prieten tractorist, că prin vaccinare a „scăpat de gripa rea”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Românii nu renunță la tradiții nici la bloc. Un grup de bărbați a tăiat și pârjolit porcul într-un mod complet inedit

Publicat

românii nu renunță la tradiții nici la bloc. un grup

Românii nu renunță la tradiții nici atunci când locuiesc la bloc. Așa s-a întâmplat recent cu o familie din Baia Mare, care a sacrificat porcul chiar pe blocul unde locuia. Pe plafonul clădirii, șase bărbați au înjunghiat porcul, după care l-au și pârlit tot acolo.

Românii nu renunță la tradiții nici la bloc

Românii au foarte multe tradiții și obiceiuri, pe care le țin cu sfințenie, an de an. Printre acestea se numără și tăiatul porcului. De obicei, porcul se sacrifică pe data de 20 decembrie, de Ignat, însă o familie a furat startul și au sacrificat animalul mai devreme, chiar dacă locuia la bloc.

Șase bărbați au fost filmați în timp ce înjunghiau porcul chiar pe acoperișul blocului unde locuiau. Aceștia au sarificat animalul conform cu tradiția, chiar dacă locuiau la bloc și nu dispuneau…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Aveți un pachet care trebuie livrat”. Mesajul care te lasă instant fără bani în cont, mulți români au fost păcăliți

Publicat

„aveți un pachet care trebuie livrat”. mesajul care te lasă

În epoca în care comunicarea este pe primul plan, mai sunt oameni care sunt foarte ușor de păcălit. Și exact aici „atacă” infractorii. De câteva zile, pe internet circulă anunțuri false care urmăresc obținerea de bani prin folosirea imaginii Poștei Române. Un simplu click este echivalent cu golirea contului bancar.

Mesajul care te lasă fără bani

Deoarece încă mai există destui oameni creduli, hackerii găsesc tot felul de canale pentru a-i frauda. Înainte de a verifica o informație sau un anunț, oamenii au tendința de a reacționa după primul instinct și de aceea rămân fără bani.

De câteva zile, pe internet, pe mail, circulă anunțuri false care urmăresc obținerea de bani, iar hackerii se folosesc de imaginea PoșteiRomâne pentru a sustrage banii oamenilor de pe card și pentru a fura toate…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lacrimi și revoltă după meciul Ghana – Uruguay. Colegii lui Suarez au izbucnit la adresa arbitrului. Acuzații dure la Campionatul Mondial din Qatar

Publicat

lacrimi și revoltă după meciul ghana – uruguay. colegii lui

Campionatul Mondial din Qatar a adus câteva surpize mari până acum. Naționala Germaniei a părăsit Cupă Mondială chiar din faza grupelor, la fel ca și Belgia, a două selecționată a lumii. Nici Uruguay nu a reușit să treacă în optimi și a ieșit un scandal imens la finalul partidei cu Ghana, când Cavani a dărâmat monitorul VAR.

Lacrimile lui Luis Suarez și nervii lui Edinson Cavani

Grupa H de la Campionatul Mondial 2022  din Qatar a venit cu răsturnări de situașie în ultimele partide. Uruguay a învins Ghana, scor 2-0, dar a ratat dramatic calificarea în optimile de finală, deși a fost calificată până în primul minut al prelungirilor meciului Coreea de Sud – Portugalia. Dar golul victoriei selecționatei asiatice i-a trimis pe Suarez și Cavani acasă.

Luis Suarez a privit de pe bancă drama…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare cod galben de ceață și ghețuș pentru mai multe județe din România. ANM a emis alerta de ultimă oră

Publicat

avertizare cod galben de ceață și ghețuș pentru mai multe

Meteorologii au emis prognoza meteo pentru ziua de sâmbătă, 3 decembrie 2022. Iată cum e vremea în România și care sunt previziunile pentru această zi. De asemenea, ANM a emis vineri seară o avertizare Cod galben de ceață și ghețuș pentru mai multe localități din trei județe din țară. de asemenea,

Localitățile pentru care a fost emis Cod galben de ceață și ghețuș

Administrației Naționale de Meteorologie a emis Cod galben de ceață și ghețuș în mai multe localițăti, iar în aceste zone se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, care, în funcție de condițiile locale, va determina formarea ghețușului.

Potrivit ANM, din județul Argeș sunt vizate localitățile Câmpulung, Curtea de Argeș, Pietroșani, Albeștii de Argeș, Mihăești,…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe