EVENIMENT
Avertismentul medicului Jurma despre noile variante de COVID. Ce se va întâmpla în perioada sărbătorilor de iarnă

Datele sugerează existența unui focar de subvarianta Centaurus a COVID-19 în județul Mureș, potrivit medicului Octavian Jurma. Conform acestuia, vârful valului pandemic 7 ar putea fi atins în perioada sărbătorilor de iarnă. Atunci, medicul estimează că vor fi 15.000 de cazuri de infectare pe zi.
Medicul Octavian Jurma susține că, așa cum era previzibil, există confirmarea că varianta BQ.1.1 „Cerberus” este în circulație comunitară în România. Ceea ce nu era previzibil este identificarea a două cazuri de BA.2.75 „Centaurus” în Mureș și a unui caz de BQ.1.3 în București.
„Supa de variante începe să se contureze și în România”, spune medicul.
Potrivit acestuia, după datele furnizate de CNSCBT, nu se întâmplă nimic notabil în privința pandemiei de COVID-19 în România de la ieșirea din valul 6 – Omicron-BA5: „pentru guvern doar gripa pare să mai fie o amenințare în sezonul de toamna/iarnă. Nu același lucru rezultă din datele de secvențiere GISAID, care au fost actualizate pentru România până în 18 octombrie 2022”.
Astfel, în primele două săptămâni din octombrie au fost identificate prin secvențiere trei noi cazuri de infectare cu BQ1. (familia BQ), 2 în București și unul în Iași.
În plus, în București a fost confirmată și versiunea BQ.1.3.
Avertismentul medicului Jurma despre noile variante de COVID. Versiunea BQ.1.1 este în creștere rapidă în Europa
BQ.1.1 (supranumită „Cerberus”) este o versiune Omicron de Nivel 6 din grupul Pentagon, care este în creștere rapidă în vestul Europei.
Despre versiunea BQ.1.3 nu există prea multe date în plus față de BQ.1.1, dar în Madrid (Spania) este versiunea dominantă a grupului BQ.
O altă noutate vine din Mureș, spune Jurma, unde avem confirmate două cazuri de infectare cu varianta BA.2.75 „Centaurus”, ceea ce sugerează existența unui focar de „Centaurus” în Mureș.
„Fără date suplimentare de la CNSCBT suntem în ceață în privința caracteristicilor cazurilor. Puțin probabil să primim astfel de date însă. Raportul VOC din această săptămâna nu menționează absolut nimic despre noile variante, deși presa a relatat amplu despre BA.2.75 Cerberus în vară și interesul public este evident. Nu este încurajatoare nici reducerea drastică a numărului de secvențieri (32 săptămâna trecută față de 94 săptămâna precedentă)”, declară medicul.
Începutul valului 7 este iminent în aceste condiții și se pot face estimări „rudimentare” asupra debutului și evoluției sale.
„Astfel, debutul va avea loc în maxim 2 săptămâni, posibil chiar săptămâna viitoare (în funcție de rata de testare care este, de asemenea, foarte redusă). Din păcate, un vârf în jurul a 15.000 de cazuri noi pe zi este posibil să apară chiar în perioada sărbătorilor de iarnă ceea ce poate grava/prelungi valul.
Avertismentul medicului Jurma despre noile variante de COVID. Valul 7 se va suprapune cu valul sezonier de gripă
Chiar și în cel mai optimist scenariu un vârf sub 10.000 de cazuri pe zi în perioada sărbătorilor este puțin plauzibil.
Având în vedere mobilitatea naturală mare de sărbători e clar că infectările nu pot fi prevenite prin mijloace non-farmaceutice (masca, distanțare, aerisire) care au fost abandonate în România sub pretextul că s-a terminat pandemia și COVID-19 a devenit o <banală răceală>”, adaugă Octavian Jurma.
Prevenția, în opinia acestuia, trebuie focalizată pe reducerea gravității consecințelor infectării prin metode farmaceutice, respectiv vaccinarea cu boosterul bivalent BA.5 de la Moderna sau Pfizer și disponibilitatea antiviralului Paxlovid. Novavax, un vaccin care nu se bazează pe tehnologia mRNA, este de asemenea un booster alternativ eficient pentru cei care se tem de tehnologia mRNA, declată Jurma.
„Din păcate nici unul din aceste mijloace de reducere a impactului infectării cu SARS-CoV-2 nu este disponibil încă în România, deși COVID-19 este o boală de cel puțin 10 ori mai gravă decât gripa.
Pentru mulți dintre noi chiar și o versiune comercială a acestora ar fi mai bună decât nimic.
Valul 7 este și primul val de COVID-19 care debutează în același timp cu valul sezonier de gripă, ceea ce face mai probabilă apariția cazurilor cu dublă infectare covid-gripă. Din fericire, avem atât vaccin anti-gripal, cât și o campanie de informare care face ca vaccinarea antigripală să meargă relativ bine (pentru România). Problema este absența campaniei de vaccinare anti-covid.
Avertismentul medicului Jurma despre noile variante de COVID. Omicron – o variantă mult mai ușoară decât Delta
Circulația crescută a RSV (Virusul Respirator Sincitial) va complica și mai mult valul 7, mai ales în rândul copiilor și al persoanelor imunodeficiente.
Avem deci un val, o amenințare triplă, care cere măsuri suplimentare de siguranță, chiar dacă Omicron rămâne în continuare mai blând decât B.1.1 (Wuhan) și Delta.
Toate sunt motive să adoptăm o strategie vaccinare plus (booster+masca+etc) în această perioadă.
Aștept și eu în continuare alături de voi niște explicații și anunțuri legate de pregătirile guvernului pentru a face față noului val de infectări. Încă refuz să cred că ne vor abandona complet în valul 7 și ne vor lăsa fără vaccin bivalent”, conchide medicul.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Noua ordonanță ”trenuleț”. Toate măsurile din draft: TVA majorat, taxă pe bănci, majorarea Rovinietei, tăieri de beneficii

Noua ordonanță ”trenuleț”: Liderii coaliției de guvernare se întâlnesc miercuri pentru a definitiva forma finală a noii ordonanțe „trenuleț”. Draftul prevede o avalanșă de măsuri fiscale: TVA crește la 21% de la 1 august, cota redusă se majorează la 11%, taxa pe „afacerile” băncilor se majorează de la 2% la 4%, valoarea Rovinietei crește și va fi impus CASS la pensiile de peste 3.000 lei. Sunt doar câteva măsuri din acest draft.
Forma finală urmează să fie…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: George Simion povesteşte cum a lipit afişe pentru Nicuşor Dan. „Apoi l-au împachetat”

George Simion, liderul AUR şi fost candidat la prezidenţialele din mai 2025, când a pierdut finala cu Nicuşor Dan, i-a povestit lui Florin Danciu la podcastul „Contraste” că în 2012 i-a făcut campanie actualului preşedinte, care concura atunci la primăria capitalei. În aceeaşi perioadă, Nicuşor Dan şi George Simion organizau mitinguri împreună pentru diferite cauze civice.
„Eram în liceu, apoi în facultate şi m-am implicat în multe cauze civice pe care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Apel la voluntari pentru stingerea incendiului de pădure din Strungari. Focul amenință să se extindă. Fumul vizibil din Alba Iulia

Un incendiu de pădure care a izbucnit marți în zona Strungari – între Văi s-a extins rapid, punând în pericol o zonă vastă de pădure. Având în vedere amploarea situației și riscul de extindere a incendiului, autoritățile locale din comuna Pianu au făcut un apel urgent la toți cetățenii care pot și doresc să se implice în operațiunile de stingere.
„Dragi cetățeni, după cum bine știți, ieri a izbucnit un incendiu de pădure puternic în zona Strungari – între…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un bărbat de 69 de ani, cetățean străin, a decedat într-un accident petrecut miercuri în localitatea Săvădisla. Potrivit IPJ Cluj, acesta a pierdut controlul volanului, izbindu-se de un camion parcat.
În data de 2 iulie, în jurul orei 12.10 Poliția municipiului Turda a fost sesizată cu privire la un accident rutier produs în localitatea Săvădisla pe DJ 107M, cu implicarea a două vehicule.
„Din primele cercetări efectuate la fața locului, s-a constatat că un…
Citește mai mult pe Cluj24.ro