Connect with us

EVENIMENT

Mii de persoane, îmbrăcate în port popular, participă la tradiţionala manifestare ‘Ziua celor 1.000 de fete secuience’ în Harghita

PublicatMii de persoane, multe îmbrăcate în costume populare secuieşti, participă la Miercurea Ciuc la tradiţionala manifestare “1.000 de fete secuience”, care are rolul de a promova portul tradiţional şi obiceiurile zonei.

Încă de dimineaţă, zeci de grupuri de dansatori din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş au străbătut municipiul Miercurea Ciuc pe jos, călare sau în sute de căruţe, interpretând cântece tradiţionale.

La ora 9.30, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, dansatorii de toate vârstele, unii de doar câţi ani, alţii ajunşi la vîrsta senectuţii, au dansat câteva zeci de minute, sub privirile spectatorilor veniţi să-i admire şi care s-au prins şi ei în joc.

La fel ca în fiecare an, participanţii la eveniment au pornit apoi către mânăstirea Franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde a fost oficiată o slujbă, după care, pe parcursul întregii zile, 26 de grupuri de dansatori vor evolua pe scena amenajată pe Dealul Şumuleu, acolo unde, în fiecare an, are loc marea procesiune de Rusaliile Catolice şi unde, luna trecută a oficiat o slujbă pontificală conducătorul Bisericii Catolice, Papa Francisc.

Unul dintre organizatorii evenimentului, András Mihály, directorul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, a vorbit despre începuturile acestei sărbători şi despre faptul că portul popular se află în centrul atenţiei, la fel ca şi dansurile şi cântecele tradiţionale.

“Întâlnirea fetelor secuience a pornit în 1931 şi cei care au lansat-o ne-au spus ce trebuie să facem şi noi nu trebuie să ne gândim ce avem de făcut. Ne-au spus că este întâlnirea porturilor populare, întâlnirea dansului şi cântecului popular şi a rugăciunii. Cred că este o întâlnire sacră sau sacralizată, fiindcă o ţinem la Şumuleu, unde anual se fac şi pelerinajele religioase (…). Acolo ne întâlnim cu familiile cu prietenii, cu oraşele înfrăţite, cu secuii care au plecat sau au fost deportaţi’, a declarat András Mihály, pentru AGERPRES.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Fuleki Zoltan, consideră că fiecare comunitate ar trebui să-şi redescopere portul popular, pentru că este vorba de valori care nu trebuie să fie uitate. De altfel, pe dealul Şumuleu vor fi jurizate cele mai frumoase costume populare secuieşti, care vor fi prezentate apoi în faţa spectatorilor.

Programul evenimentului mai cuprinde un târg al produselor tradiţionale, unde zeci de meşteri populari îşi prezintă atât produsele, cât şi meşteşugurile, dar şi programe dedicate copiilor.

Ziua celor ”1.000 de fete secuience” a fost organizată pentru prima dată în 1931 de etnograful maghiar Domokos Pal Peter. La acea vreme, fetele din zonă mergeau să lucreze în marile oraşe şi exista riscul să îşi piardă portul şi tradiţiile populare, iar iniţiatorii ştiau că ele sunt cele care pot să ducă mai departe aceste valori ale comunităţii.

Organizatorii susţin că, în prezent, această zi se doreşte a fi o sărbătoare a familiilor, a întâlnirii şi a promovării valorilor tradiţionale. Numărul participanţilor îmbrăcaţi în port popular a crescut foarte mult de la an la an şi a ajuns în 2018 la peste 3000 de băieţi şi fete, care au purtat costume tradiţionale. Primul an în care s-a depăşit numărul de 1.000 de fete secuience îmbrăcate în port popular, respectiv 1.206, a fost în anul 2012.

“Ziua celor 1.000 de fete secuience” este organizată de Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita şi Fundaţia ‘Ziua celor o mie de fete secuience’, în parteneriat cu consiliile judeţene Harghita şi Covasna, dar şi cu asociaţii şi primării din zonă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Londra anulează focurile de artificii de Anul Nou din cauza pandemiei de coronavirus

Publicat

Focurile de artificii organizate la Londra la trecerea dintre ani au fost anulat, deoarece primarul capitalei britanice consideră că pandemia de coronavirus împiedică adunarea unui număr atât de mare de spectatori, relatează AFP.

“Nu va avea loc niciun foc de artificii în seara de Anul Nou”, “nu ne putem permite să avem o adunare atât de mare de persoane”, a declarat vineri Sadiq Khan, primarul laburist al capitalei britanice, pentru radioul privat LBC.

În schimb, autorităţile lucrează pentru a crea un eveniment “de care oamenii se pot bucura în confortul şi siguranţa locuinţei, la televizor”, a adăugat el.

“Nu se va întâmpla nimic în oraş”, a continuat el, evitând astfel ca londonezii să cadă pradă tentaţiei de a încălca regula care interzice adunările mai mari de şase persoane.

Marea Britanie este ţara europeană cu cel mai mare număr de decese provocate de pandemia de COVID-19 – peste 41.600 de morţi.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Grav accident rutier în Suceava. Un autoturism scăpat de sub control s-a izbit de un cap de pod. O persoană, a decedat

Publicat

Un grav accident a avut loc vineri seara în mununicipiul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava. O persoană, a decedat. Din primele date un șofer a pierdut controlul asupra direcției, iar autoturismul s-a izbit violent de un cap de pod.

Din primele verificări la fața locului,  șoferul a pierdut controlul direcției autoturismului condus în municipiul Câmpulung Moldovenesc și a lovit un cap de pod.

Potrivit ISU Suceava, la locul accidentului intervine modulul SMURD, cu sprijinul unui echipaj SAJ. Șoferul a fost găsit de echipajele medicale în stare de inconștiență. Este posibil să i se fi făcut rău în timp ce conducea, pentru că mașina s-a oprit în capul de pod, fara avarii majore.

Șoferul  în vârstă de 36 de ani, a pierdut controlul direcției autoturismului condus spre Sibiu și a lovit un cap de pod.

Cadrele medicale sosite la fața locului au aplicat manevre de resuscitare la locul accidentului. Din pacate, nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul acestuia.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ţigări de contrabandă în valoare de peste 250.000 lei, confiscate la frontiera de nord

Publicat

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei au confiscat la frontiera de nord a ţării, 25.948 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 256.800 lei, cantitate ce urma să fie transportă şi ulterior să fie comercializată pe piaţa neagră de desfacere din zonă, a precizat, vineri, într-un comunicat de presă, Iulia Stan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

“Colegii noştri au observat un autoturism de teren Mitsubishi Pajero, cu număr de înmatriculare specific Marii Britanii, care se deplasa în viteză de la linia de frontieră spre interiorul ţării, pe direcţia localităţii Brodina, judeţul Suceava, fapt pentru care au fost efectuate semnalele regulamentare în vederea opririi pentru control. Deoarece şoferul a ignorat semnalele poliţiştilor de frontieră, s-a tras un foc de avertisment în plan vertical, conform prevederilor legale, însă nici de această data nu s-a oprit, fapt pentru care s-a pornit în urmărirea acestuia”, a precizat Iulia Stan.

După un timp, autoturismul de teren a fost descoperit abandonat pe un drum forestier, iar în interiorul acestuia au fost observate mai multe colete care conţineau ţigări din contrabandă. În urma inventarierii baxurilor, s-a constatat că acestea conţin 14.950 pachete ţigări în valoare de aproximativ 175.000 lei, cantitate ce a fost ridicată în vederea confiscării. Autoturismul în valoare de 7.000 lei, folosit la transportul ţigărilor, a fost indisponibilizat la sediul instituţiei până la finalizarea cercetărilor.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au observat trei persoane care se deplasau de la linia de frontieră spre interiorul ţării, comuna Straja, transportând în spate colete voluminoase.

“Imediat, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea acestora, efectuând somaţiile legale prin voce, însă persoanele nu s-au oprit, au abandonat coletele şi au fugit spre teritoriul Ucrainei, întorcându-se pe teritoriul statului vecin. În cel mai scurt timp, au fost anunţate şi autorităţile ucrainene despre caz, în vederea cercetării în comun a evenimentului, care ulterior ne-au informat că au reţinut cele trei persoane, care erau cetăţeni ucraineni, şi au indisponibilizat un autoturism marca Volvo cu numere de Marea Britanie”, a spus Iulia Stan.

La faţa locului au fost descoperite opt baxuri cu ţigări de provenienţă ucraineană, care au fost transportate la sediul instituţiei, unde, în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 7.998 pachete cu ţigări, în valoare de 46.800 lei.

Astfel, în ambele cazuri, se desfăşoară verificări în vederea identificării şi reţinerii şoferului autoturismului, precum şi pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

De asemenea, poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Halmeu, judeţul Satu Mare, au descoperit, vineri dimineaţă, şase colete cu ţigări de provenienţă ucraineană, care conţineau cantitatea de 3.000 pachete cu ţigări, în valoare de aproximativ 35.000 lei.

Potrivit aceleiaşi surse, în continuare, se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, precum şi pentru depistarea persoanelor implicate în activitatea infracţională şi tragerea la răspundere a acestora. Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Peste 130 de elevi sunt carantinaţi sau izolaţi în Timiș, iar şase cadre didactice şi auxiliare, spitalizate

Publicat

Un număr de 132 de elevi din judeţul Timiş sunt carantinaţi sau izolati, trei cadre didactice şi tot atâtea din didacticul auxiliar sunt spitalizate, în timp ce 62 de cadre didactice sunt carantinate sau izolate.

Şeful Inspectoratului Şcolar Timiş, Marin Popescu, a declarat, vineri, că vizate sunt o clasă de la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara şi două clase de la Liceul “Nikolau Lenau” din municipiu. De asemenea, trei persoane din didacticul auxiliar sunt carantinate sau izolate.

În ultima săptămână, au fost depistate focare COVID-19 şi la alte trei unităţi şcolare din Timişoara, respectiv o şcoală generală, un colegiu şi un liceu teologic privat. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate