EVENIMENT
Mii de persoane, îmbrăcate în port popular, participă la tradiţionala manifestare ‘Ziua celor 1.000 de fete secuience’ în Harghita

Mii de persoane, multe îmbrăcate în costume populare secuieşti, participă la Miercurea Ciuc la tradiţionala manifestare „1.000 de fete secuience”, care are rolul de a promova portul tradiţional şi obiceiurile zonei.
Încă de dimineaţă, zeci de grupuri de dansatori din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş au străbătut municipiul Miercurea Ciuc pe jos, călare sau în sute de căruţe, interpretând cântece tradiţionale.
La ora 9.30, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, dansatorii de toate vârstele, unii de doar câţi ani, alţii ajunşi la vîrsta senectuţii, au dansat câteva zeci de minute, sub privirile spectatorilor veniţi să-i admire şi care s-au prins şi ei în joc.
La fel ca în fiecare an, participanţii la eveniment au pornit apoi către mânăstirea Franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde a fost oficiată o slujbă, după care, pe parcursul întregii zile, 26 de grupuri de dansatori vor evolua pe scena amenajată pe Dealul Şumuleu, acolo unde, în fiecare an, are loc marea procesiune de Rusaliile Catolice şi unde, luna trecută a oficiat o slujbă pontificală conducătorul Bisericii Catolice, Papa Francisc.
Unul dintre organizatorii evenimentului, András Mihály, directorul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, a vorbit despre începuturile acestei sărbători şi despre faptul că portul popular se află în centrul atenţiei, la fel ca şi dansurile şi cântecele tradiţionale.
„Întâlnirea fetelor secuience a pornit în 1931 şi cei care au lansat-o ne-au spus ce trebuie să facem şi noi nu trebuie să ne gândim ce avem de făcut. Ne-au spus că este întâlnirea porturilor populare, întâlnirea dansului şi cântecului popular şi a rugăciunii. Cred că este o întâlnire sacră sau sacralizată, fiindcă o ţinem la Şumuleu, unde anual se fac şi pelerinajele religioase (…). Acolo ne întâlnim cu familiile cu prietenii, cu oraşele înfrăţite, cu secuii care au plecat sau au fost deportaţi’, a declarat András Mihály, pentru AGERPRES.
La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Fuleki Zoltan, consideră că fiecare comunitate ar trebui să-şi redescopere portul popular, pentru că este vorba de valori care nu trebuie să fie uitate. De altfel, pe dealul Şumuleu vor fi jurizate cele mai frumoase costume populare secuieşti, care vor fi prezentate apoi în faţa spectatorilor.
Programul evenimentului mai cuprinde un târg al produselor tradiţionale, unde zeci de meşteri populari îşi prezintă atât produsele, cât şi meşteşugurile, dar şi programe dedicate copiilor.
Ziua celor ”1.000 de fete secuience” a fost organizată pentru prima dată în 1931 de etnograful maghiar Domokos Pal Peter. La acea vreme, fetele din zonă mergeau să lucreze în marile oraşe şi exista riscul să îşi piardă portul şi tradiţiile populare, iar iniţiatorii ştiau că ele sunt cele care pot să ducă mai departe aceste valori ale comunităţii.
Organizatorii susţin că, în prezent, această zi se doreşte a fi o sărbătoare a familiilor, a întâlnirii şi a promovării valorilor tradiţionale. Numărul participanţilor îmbrăcaţi în port popular a crescut foarte mult de la an la an şi a ajuns în 2018 la peste 3000 de băieţi şi fete, care au purtat costume tradiţionale. Primul an în care s-a depăşit numărul de 1.000 de fete secuience îmbrăcate în port popular, respectiv 1.206, a fost în anul 2012.
„Ziua celor 1.000 de fete secuience” este organizată de Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita şi Fundaţia ‘Ziua celor o mie de fete secuience’, în parteneriat cu consiliile judeţene Harghita şi Covasna, dar şi cu asociaţii şi primării din zonă. AGERPRES
EVENIMENT
Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.
Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.
EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Invazie” de ploșnițe urât mirositoare, în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Locuitorii cer dezinsecție

Un locuitor de pe Aleea Padin din Cluj-Napoca a semnalat, pe platforma MyCluj, prezența ploșnițelor rât mirositoare în spațiul blocului în care locuiește.
Potrivit sesizării, geamul apartamentului este orientat către Calea Florești, mai exact spre parcul de câini, iar de câteva luni, casa sa este infestată cu ploșnițe mari, rotunde, care emană un miros neplăcut.
„Locuiesc pe Aleea Padin, numărul 12. Geamul meu dă spre Calea Florești, mai exact spre parcul de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
CSM Alba Iulia versus Farul Constanța, în Cupa României: Elevii lui Alexandru Pelici au făcut un meci frumos dar au pierdut cu 3-0

Cel mai important meci al echipei de fotbal din Alba Iulia, CSM Unirea, din ultimii ani are loc marți, 1 aprilie 2025. De la ora 19.30, elevii lui Alexandru Pelici au început meciul împotriva echipei Farul Constanța antrenată de Gică Hagi.
Este vorba despre meciul din sferturile de finală ale Cupei României.
Scorul a fost deschis rapid de elevii lui Hagi, în minutul opt. Mai exact, Andrei Ciobanu a deschis scorul cu un șut direct pe spațiul apărat de portarul din Alba Iulia.