Connect with us

Uncategorized

Mii de proprietari, expropriați pe traseul aducţiunii de apă Izvarna-Craiova II. Despăgubiri de 180 milioane euro

Publicat

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a aprobat, marţi, în cadrul unei şedinţe de îndată declanşarea procedurii de expropriere a terenurilor deţinute de peste 3.000 de proprietari din judeţele Dolj şi Gorj care se află în coridorul de utilitate publică al aducţiunii de apă Izvarna-Craiova II, investiţie care se realizează cu fonduri europene printr-un proiect de circa 434 milioane euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a explicat în cadrul şedinţei că prin hotărârea aprobată marţi, judeţul Dolj devine actorul principal în acţiunea de expropriere a terenurilor atât în judeţul Dolj (690.102 m.p.), cât şi în judeţul Gorj (1.478.963 148 m.p.).

“Colegii noştri de la Gorj nu au dorit să se implice direct în această acţiune şi ne-au dat nouă prerogativele de a acţiona. De asemenea, noi suntem cei care trebuie să pună banii şi va exista o justă despăgubire pentru oamenii care sunt deţinătorii acestor terenuri. Ne dăm seama cu toţii că nu este o acţiune uşoară, pentru că este vorba de mii de oameni care vor trebui expropriaţi (unii sunt în ţară, alţii sunt la Honolulu, cine ştie pe unde mai sunt, alţii au vândut terenurile, alţii nu au avut acte, alţii s-au certat cu fraţii). Vor fi foarte multe procese şi vor fi foarte multe abordări chiar în cadrul acestor şedinţe ale CJ, însă importat este că ne îndreptăm cu paşi hotărâţi în proiectul de 434 milioane euro care este cel mai are proiect din sud-estul Europei, care este o sumă colosală şi pentru aceasta am trecut de multe obstacole”, a spus Prioteasa.

Conducta Izvarna II va traversa 16 unităţi administrativ-teritoriale din Gorj şi Dolj, pe traseul Tismana – Rovinari – Ţânţăreni – Filiaşi – Coţofenii din Faţă – Almăj – Işalniţa – Şimnicu de Sus – Craiova. Aducţiunea de apă Craiova – Izvarna II va fi realizată în cadrul “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020” şi, potrivit datelor Consiliului Judeţean Dolj, suma pentru exproprieri este estimată la 180 de milioane de euro. (AGERPRES)

Uncategorized

Tehnologie secretă în închisorile din Marea Britanie, pentru detectarea deţinuţilor care folosesc ilegal telefoane mobile

Publicat

politie

Kituri speciale de detectare sunt folosite pentru detectarea şi confiscarea telefoanelor mobile utilizate ilegal de deţinuţi, a declarat duminică secretarul de stat britanic pentru justiţie, David Gauke, relatează luni agenţia Xinhua.

Kiturile permit gardienilor să identifice un semnal de telefonie mobilă până la o anumită celulă din închisoare, ca parte a unui efort mai larg de a reduce violenţa şi consumul de droguri şi de a restabili ordinea în închisorile britanice, potrivit Ministerului Justiţiei (MoJ).

Tehnologia este cea mai recentă armă în lupta împotriva contrabandei cu telefoane, care conduce la trafic de droguri şi violenţă, a declarat ministerul.

Potrivit MoJ, există o legătură directă între criminalitatea în penitenciare şi criminalitatea în oraşe. Asigurarea reducerii infracţiunilor în închisori înseamnă mai puţine infracţiuni în cadrul comunităţilor.

Tehnologia funcţionează prin trimiterea de alerte în timp real când un telefon mobil este detectat în închisoare, prezentat pe o hartă digitală ce identifică puterea semnalului. Acest lucru permite ofiţerilor de penitenciare să identifice celula în care se află telefonul care emite semnale.

Personalul poate de asemenea să urmărească un anumit timp informaţiile pentru a afla de exemplu când deţinuţii conspiră pentru a face contrabandă cu droguri în închisoare. Aceste informaţii sunt analizate şi, împreună cu organele de aplicare a legii, pot conduce la arestări.

“Pe măsură ce infractorii caută noi modalităţi de contrabandă în penitenciare, este vital să fim cu un pas înainte, iar acest tip de tehnologie îi va împiedica să opereze din celulele lor”, a declarat Gauke.

“Folosirea ilicită a telefoanelor în penitenciare pentru coordonarea criminalităţii alimentează niveluri ridicate de violenţă, în timp ce infractorii se luptă pentru controlul pieţei interne şi sunt implicaţi în datoriile legate de droguri. Telefoanele pot fi de asemenea folosite pentru a teroriza victimele şi a menţine reţelele infracţionale în afara” sistemului penitenciar, potrivit MoJ.

După un proces de succes de şase luni într-o singură închisoare, tehnologia este utilizată acum în cinci închisori din întreaga ţară.

Din motive de securitate, MoJ a declarat că nu va dezvălui amplasarea sau detaliile complete ale noii tehnologii.

Începând din ianuarie anul trecut, guvernul a investit echivalentul a peste 90 de milioane de dolari americani în securitate pentru a ajuta la restabilirea stabilităţii în închisori. Peste 18 milioane de dolari sunt de asemenea investiţi în fiecare an pentru a opri contrabanda cu droguri a bandelor criminale în închisori. AGERPRES

Citește mai departe

Uncategorized

Patru persoane rănite, printre care și un copil, într-un accident produs în județul Harghita din cauza vitezei excesive

Publicat

masina politia

Patru persoane, printre care se află şi un copil, au fost rănite luni într-un accident produs pe fondul vitezei excesive, neadaptată la condiţiile de drum umed, a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip.

Potrivit sursei citate, o femeie de 45 de ani, din localitatea Misentea, conducea un autoturism pe DJ 123 B, din direcţia Ciucsângeorgiu spre municipiul Miercurea Ciuc, iar în localitatea Misentea, pe fondul neadaptării vitezei la condiţii de drum, carosabilul fiind umed, a intrat pe contrasens, a părăsit partea carosabilă şi s-a izbit de un stâlp de iluminat.

În urma impactului, conducătoarea auto şi un băiat de 13 ani au suferit leziuni minore iar alte două pasagere, de 55 şi 68 de ani, au fost rănite grav.

Referentul de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, Kiss Edit, a precizat că femeia de 68 de ani a suferit multiple fracturi şi ruptură de splină, fiind supusă unei intervenţii chirugicale, iar cea de 55 ani a fost diagnosticată cu mai multe fracturi şi va rămâne internată în spital.

Copilul şi femeia aflată la volanul autoturismului nu a avut nevoie de internare. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cel mai scump bilet pentru ceremonia de deschidere la Jocurile Olimpice de la Tokyo va costa 2.380 de euro

Publicat

Organizatorii Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, care se vor desfăşura în perioada 24 iulie – 9 august 2020, au lansat miercuri un portal internet pe care sunt oferite detalii legate de orele de disputare şi preţul tichetelor pentru probele din cadrul acestei competiţii, cu câteva zile înaintea startului vânzării biletelor de intrare, informează AFP.

Acest nou site precizează tarifele celor 339 de evenimente din cadrul celor 33 de discipline olimpice, preţurile mergând de la 2.500 de yeni (aproximativ 20 de euro) până la extravaganta sumă de 300.000 de yeni (2.380 de euro) pentru cele mai bune locuri la ceremonia de deschidere.

De asemenea, pentru a putea urmări finala probei-regină a atletismului, cea de 100 m, de pe unul dintre locurile cele mai bune din Stadionul Olimpic, doritorii vor trebui să achite suma de 130.000 de yeni (circa 1.000 de euro).

Însă, jumătate din totalul tichetelor vor fi vândute la preţul de 8.000 de yeni (63,5 euro) sau mai puţin, au precizat organizatorii, în timp ce familiile cu copii din Japonia vor avea la dispoziţie bilete speciale, la fel ca şi persoanele în vârstă sau cele cu dizabilităţi.

Startul procesului de vânzare a biletelor va fi dat pe 9 mai, pentru locuitorii din arhipelagul nipon, care vor putea depune cereri în acest sens până pe 28 mai. Rezultatele tragerii la sorţi vor fi cunoscute pe 20 iunie, după care va mai exista încă o fază de atribuire a tichetelor, care va funcţiona pe principul primul sosit/primul servit, programată în toamna acestui an.

Între 70 şi 80% dintre locurile disponibile vor fi rezervate persoanelor care trăiesc în Japonia, restul fiind alocate vizitatorilor străini. Aceştia vor trebui să aştepte până până pe 15 iunie şi să apeleze la distribuitorii oficiali de bilete din fiecare ţară.

Numărul exact de bilete alocate nu este cunoscut în această fază, însă este de aşteptat ca acesta să se situeze în jurul estimării de 7,8 milioane, oferită în momentul depunerii candidaturii oraşului Tokyo.

Vânzarea biletelor de intrare pentru Jocurile Paralimpice de la Tokyo va debuta în vara acestui an. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

BNR lansează o monedă din argint cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Henri Mathias Berthelot

Publicat

bnr banca nationala a romaniei

Banca Naţională a României va lansa, începând din 22 aprilie, în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Henri Mathias Berthelot.

Potrivit unui comunicat al băncii centrale, aversul monedei redă conacul generalului Berthelot din comuna Fărcădinul de Jos, în prezent General Berthelot, judeţul Hunedoara, inscripţia în arc de cerc ‘ROMANIA’, valoarea nominală ’10 LEI’, stema României şi anul de emisiune ‘2019’.

Reversul monedei prezintă portretul lui Henri Mathias Berthelot, inscripţiile în arc de cerc ‘HENRI MATHIAS BERTHELOT’ şi anii între care a trăit ‘1861-1931’.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede din argint. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 350,00 lei.

Monedele din argint cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Henri Mathias Berthelot au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Citește mai departe