Connect with us

EVENIMENT

Ministerul Mediului lansează apel de proiecte pe colectarea apelor uzate pentru localităţile de sub 2.000 de locuitori

Publicat

management apa sursa foto fb
sursa foto: Facebook / Tánczos Barna

Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat joi, 15 decembrie 2022, un apel destinat realizării de proiecte pentru colectarea apelor uzate în aglomerările mai mici de 2.000 de locuitori, cu o alocare financiară care depăşeşte un miliard de lei.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis AGERPRES, sesiunea de depunere a proiectelor începe joi, la ora 12:00, iar alocarea financiară totală aferentă acestei investiţii este de 1.087.209.500 lei, din care 250.894.500 lei reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) investiţiei.

Beneficiarii acestei măsuri sunt Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) şi/sau asociaţiile acestora (ADI), Operatorii Regionali (OR)/Operatorii Locali (OL) din sectorul de apă/apă uzată sau parteneriatele între tipurile de solicitanţi menţionaţi anterior.

Prin intermediul Investiţiei 2 sunt sprijinite investiţii în aglomerările sub 2.000 de locuitori, respectiv: înfiinţarea sistemelor individuale adecvate (SIA) de colectare şi epurare a apelor uzate, înfiinţarea sistemelor publice inteligente alternative (SPIA) pentru procesarea apelor uzate, înfiinţarea şi/sau extinderea sistemelor centralizate de colectare a apelor uzate şi înfiinţarea şi/sau extinderea sistemelor de distribuţie a alimentării cu apă.

Ministerul Mediului lansează apel de proiecte pe colectarea apelor uzate pentru localităţile de sub 2.000 de locuitori. Pentru ce va fi alocată suma de 590,34 milioane de lei

Din suma totală alocată programului, 590,34 milioane de lei sunt pentru investiţii în sistemele individuale adecvate (SIA) de colectare şi epurare a apelor uzate şi pentru investiţii în înfiinţarea sistemelor publice inteligente alternative (SPIA) pentru procesarea apelor uzate. Pe lângă finanţarea din PNRR, va exista o alocare financiară suplimentară în valoare de 177,102 milioane de lei.

De asemenea, pentru investiţii în înfiinţarea sistemelor centralizate de colectare a apelor uzate este disponibil un buget de 319,76 milioane de lei, din care 245,975 milioane de lei din PNRR.

Conform MMAP, bugetul alocat va fi divizat în funcţie de localizarea investiţiei, respectiv, în funcţie de teritoriul pe care se regăseşte cel puţin 50% din populaţia deservită de investiţie şi care va beneficia de sistemul de gestiune a apei uzate şi/ sau alimentare cu apă, după cum urmează: pentru investiţiile prin care mai mult de 50% din populaţia befeficiară se regăseşte pe teritoriul unei arii protejate de tip Parc naţional şi/sau Parc natural – suma de 113.526.922,70 lei (din PNRR), plus alocare financiară suplimentară de 34.058.077,30 lei; pentru investiţiile prin care mai mult de 50% din populaţia beneficiară nu se regăseşte pe teritoriul unei arii protejate de tip Parc naţional şi/sau Parc natural – buget de 722.788.077,30 lei, plus o alocare financiară suplimentară de 216.836.422,70 lei.

Ministerul Mediului lansează apel de proiecte pe colectarea apelor uzate pentru localităţile de sub 2.000 de locuitori. Apelul, deschis până pe 15 februarie 2023

Ca urmare a implementării acestei investiţii, o mie de sisteme individuale sau alte sisteme corespunzătoare vor fi construite şi operaţionalizate pentru preluarea încărcării din aglomerările mai mici de 2.000 de locuitori, până la sfârşitul trimestrului IV din anul 2023; 12.900 de sisteme individuale sau alte sisteme corespunzătoare vor fi construite şi operaţionalizate până la finele trimestrului II din 2026; 100 km de reţele de canalizare vor fi construite şi operaţionalizate până la sfârşitul trimestrului II din anul 2024; 250 km de reţele de canalizare vor fi construite şi operaţionalizate până la sfârşitul trimestrului II din anul 2026.

Apelul de finanţare este de tip competitiv, deschis până la 15 februarie 2023, ora 12:00, pentru toţi beneficiarii eligibili, cu termen-limită de depunere a cererilor de finanţare, în limita plafonului de depunere din anunţul de lansare, pe baza de criterii de selecţie şi cu prag de calitate prestabilit.

Pentru primele 72 de ore de la lansarea apelului nu se aplică plafonul de depunere, iar activităţile sunt eligibile doar dacă sunt respectate toate criteriile de eligibilitate prevăzute în ghidul de finanţare, precizează sursa citată. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

România trece la ora de vară 2025. De ce nu se modifică ceasurile la miezul nopții

Publicat

românia trece la ora de vară 2025. de ce nu

Ora se schimbă în această noapte, în ultimul weekend din luna martie 2025. România trece la ora de vară în noaptea de 29 spre 30 martie (sâmbătă spre duminică), astfel că ora 3:00 devine ora 4:00.

Mâine, 30 martie, va fi cea mai scurtă zi din an.

Prin urmare, ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3. Orarul de vară va fi valabil până în ultima duminică a lunii octombrie.

Ora de vară 2025. De ce nu se modifică ceasul la 00:00 în România

În România,

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Studentă la UBB Cluj, implicată într-un grav ACCIDENT rutier. Colegii solicită AJUTOR

Publicat

olga kononenko 98 mskausi unsplash scaled e1743233551643.jpg

O studentă în anul I la Jurnalism, în cadrul UBB Cluj, a fost implicată, luni, într-un accident rutier pe DN1. Un autoturism și un microbuz s-au izbit violent. Din păcate, ambii părinți, cu care se afla în mașină, au decedat. Ea se află internată la ATI în spitalul din Brașov.

Colegii ei fac un apel către toți cei care o pot ajuta: „În spirit de solidaritate, am dori să ne arătăm sprijinul față de ea și familia ei, ajutându-i oricum putem. Orice ajutor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

29 Martie 2025: Eclipsă parțială de soare. De unde, când și cum poate fi observată

Publicat

eclipsa parțială de soare. când, unde și cum va putea

Eclipsa parțială de Soare va avea loc astăzi, 29 martie și va putea fi observată doar din anumite zone ale țării, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomenul va dura mai puțin de o oră, iar Soarele va fi acoperit în proporție de maximum 1%, potrivit sursei citate. Eclipsa va fi vizibilă în vestul și nord-vestul României.

Cel mai mare grad de acoperire al Soarelui va putea fi observat în apropierea orașului Satu Mare, unde va atinge 0,84%, iar…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean cere acoperirea cu lemn a băncilor de beton de pe str. Universității. Se evită problemele de sănătate

Publicat

strada universitatii primaria cluj.jpg

Un clujean susține că pe noua stradă pietonală Universităţii băncile de beton au o gravă eroare de proiectare, fiind doar din beton și consideră că este necesar să fie montată şi partea de lemn pe care să se aşeze oamenii.

”Când eram mic, bunică îmi spunea tot timpul să nu stau pe rece sau ciment. Nu este ok nici pentru fete să stea pe ciment, pentru că când sunt mici nu conştientizează ce probleme pot avea mai târziu din cauza unui proiectant care a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe