Connect with us

CULTURA

Moartea lui Elvis Presley reflectată în presa comunistă din România. Studiul făcut de un istoric din Alba Iulia, la 42 de ani de la dispariția regelui muzicii rock-and-roll

Publicatelvis

Un istoric din Alba Iulia, pasionat de viața celebrului star american Elvis Presley, a cercetat modul în care moartea acestuia a fost reflectată de presa comunistă. De la moartea Regelui Rock-and-Roll-ului se împlinesc astăzi 16 august 2019, 42 de ani.

Rezultatele cercetării istoricului Tudor Roșu de la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia sunt extrem de interesante, în condițiile în care chiar și moartea unuia dintre cele mai mari staruri ale muzicii mondiale, era trecută prin filtrul ideologiei și al manipulării.

Tudor este un fan peste timp al lui Elvis Presley și chiar are acasă o colecție impresionantă de viniluri cu melodiile acestuia.

Istoricul este din Alba Iulia și a pus la dispoziția ziarului Alba24 câteva informații care au fost grupate în articolul Cercetare interesantă a unui istoric din Alba Iulia: Cum a fost reflectată moartea lui Elvis Presley în presa comunistă

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

O masă de șah din fosta colecție Nicolae Ceaușescu, va fi scoasă la licitație în 1 octombrie

Publicat

O masă de şah din fosta colecţie Nicolae Ceauşescu va fi scoasă la vânzare la preţul de pornire de 350 de euro, pe 1 octombrie, la Licitaţia de design de interior organizată online de Artmark.

Potrivit Artmark, masa de şah de mari dimensiuni, dotată cu două postamente sculptate, a fost confecţionată într-un atelier românesc, probabil la Arad, din lemn de esenţe diverse.

Piesa de colecţie este însoţită de certificatul de provenienţă RAAPPS şi de vânzare în licitaţiile organizate la începutul anilor 1990 pentru lichidarea recuzitei vilelor prezidenţiale.

Masa de şah se regăseşte între cele aproximativ 300 de obiecte decorative de colecţie care vor fi scoate la vânzare în Licitaţia de design de interior.

Printre acestea se numără garnituri pentru salon, colecţii de sticle Galle, Daum Nancy ori Murano, paravane Rococo sau pictate pe piele de Cordoba, lămpi Mid Century Modern, ceasuri Ormolu de şemineu sau vase din materiale rare.

Până pe 1 octombrie piesele de colecţie pot fi vizitate gratuit la Palatul Cesianu-Racoviţă. AGERPRES

Sursa foto: artmark.ro

Citește mai departe

CULTURA

Casa Tatovici din Vrancea, monument istoric restaurat și consolidat printr-un proiect de 1,7 milioane de euro

Publicat

Monumentul istoric Casa Tatovici, care adăposteşte secţia de ştiinţe ale naturii şi acvariu a Muzeului Judeţean Vrancea, va fi restaurat şi consolidat în cadrul unui proiect în valoare de 1,7 milioane euro.

Ordinul de începere al lucrărilor a fost semnat, vineri, de preşedintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprişan.

Potrivit administraţiei judeţene, în cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât şi în exterior, care vor pune în valoare secţia de ştiinţe ale naturii şi acvariu, în vederea valorificării patrimoniului cultural local şi a identităţii culturale şi redarea acestuia către publicul vizitator.

Obiectivul de investiţii în valoare de 1,7 milioane euro este finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, termenul de execuţie al lucrărilor fiind de 34 de luni.

Casa Tatovici este una dintre clădirile de referinţă din municipiul Focşani. A fost construită la jumătatea secolului XIX de un important negustor din Focşani, Constantin Tatovici.

La câţiva ani după construcţia imobilului, Tatovici declară falimentul şi pierde, printre altele, şi casa care îi poartă numele.

Aceasta este cumpărată de familia savantului Marin Popescu Spineni, iar după venirea la putere a comuniştilor devine Secţia de Sănătate a raionului, şi mai apoi a judeţului Vrancea.

Din 1985, Casa Tatovici trece în administrarea Muzeului Vrancea şi va găzdui Secţia de Ştiinţe ale Naturii. Muzeul a funcţionat până în 2015 când a fost închis publicului, deoarece clădirea a fost grav afectată de cutremurul din noiembrie 2014, de 5.7 grade pe scara Richter. AGERPRES

Sursa foto: cjvrancea.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Carte despre Bob Marley, publicată în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani

Publicat

Ziggy Marley, unul dintre fiii legendarului muzician de reggae din Jamaica, va publica o carte despre tatăl său intitulată “Bob Marley: Portrait of the Legend”, careva fi lansată la data când regretatul muzician ar fi împlinit 75 de ani, relatează miercuri EFE.

Mass-media locale jamaicane au preluat anunţul făcut de Ziggy Marley, care a precizat că viitoarea carte include peste 150 de fotografii ce ilustrează viaţa legendarului muzician de reggae şi unul dintre exponenţii socio-politici emblematici ai culturii pop a secolului al XX-lea.

Bazându-se exclusiv pe fotografii din arhiva familiei Marley, cartea îmbină aura de legendă cu detalii despre viaţa privată, reunind imagini ale lui Bob Marley ca interpret şi ca tată de familie în Jamaica.

Cartea vorbeşte despre ultimul deceniu din viaţa lui Bob Marley, perioada sa de celebritate mondială, şi cuprinde extrase din interviuri inedite şi declaraţii ale artistului însoţite de imagini.

Ziggy a subliniat că lucrarea cuprinde o colecţie specială de fotografii de familie

Deşi a murit în urmă cu patru decenii, Bob Marley are o pagină dedicată pe Facebook cu peste 70 de milioane de urmăritori.

Compilaţia “Legend”, lansată de casa de discuri Island Records în 1984, la trei ani după moartea artistului, este cel mai vândut album de muzică reggae din toate timpurile cu 28 de milioane de exemplare.

Robert Nesta “Bob” Marley (1945, Jamaica – 1981, Miami, SUA) a fost un cantautor jamaican, muzician şi chitarist care a dobândit faimă şi recunoaştere internaţională, combinând în compoziţiile sale curentele reggae, ska şi rocksteady.

Fiul său, Ziggy Marley, recompensat cu opt premii Grammy şi un premiu Emmy, este la rândul său un exponent de seamă al muzicii reggae, cu 13 albume lansate pe piaţă. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Selecţie de cinci filme prezentate în premieră extraordinară în România, la Festivalul Pelicula

Publicat

O selecţie de cinci filme ce pot fi vizionate în premieră extraordinară în România vor fi prezentate în aer liber la Cinema Elvire Popesco, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Pelicula, informează un comunicat al organizatorilor.

Lungmetrajul de debut al regizoarei columbiene Catalina Arroyave Restrepo, “Los Dias de la Ballena” / “Zilele în care a apărut balena”, va deschide ediţia din 2020 a festivalului. Înaintea proiecţiei, spectatorii vor beneficia de un moment surpriză, precizează organizatorii.

În continuare vor putea fi văzute peliculele “El viaje de Javier Heraud” / “Călătoria lui Javier Heraud”, cel mai recent documentar semnat de regizorul peruvian Javier Corcuera; “Aleli” / “Casa de vacanţă”, al doilea film regizat de Leticia Jorge (Uruguay); “Arana” / “Pânza de păianjen”, propunerea Chile pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar 2020 şi cel de-al treilea film regizat de Andres Wood care este selectat pentru a-i reprezenta ţara la Oscar.

Producţia care închide seria proiecţiilor din curtea Institutului Francez este un film cu şi despre tango – “Piazzola, los anos del tiburon” / “Astor Piazzola, anii rechinului”, regizat de Daniel Rosenfeld, un documentar argentinian despre “cel mai important compozitor de muzică tango din lume”.

Biletele pentru proiecţiile outdoor au fost puse în vânzare pe eventbook.ro: https://eventbook.ro/festival/pelicula.

A 5-a ediţie a Festivalului Película, singurul festival de film şi cultură ibero-americană din România, va avea loc online între 9 şi 16 septembrie.

Festivalul Película este organizat de Freealize şi Asociaţia Culturală ARTICHITANA. Agerpres

sursa foto: Facebook Película

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate