Connect with us

CULTURA

Moartea lui Elvis Presley reflectată în presa comunistă din România. Studiul făcut de un istoric din Alba Iulia, la 42 de ani de la dispariția regelui muzicii rock-and-roll

Publicat

elvis

Un istoric din Alba Iulia, pasionat de viața celebrului star american Elvis Presley, a cercetat modul în care moartea acestuia a fost reflectată de presa comunistă. De la moartea Regelui Rock-and-Roll-ului se împlinesc astăzi 16 august 2019, 42 de ani.

Rezultatele cercetării istoricului Tudor Roșu de la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia sunt extrem de interesante, în condițiile în care chiar și moartea unuia dintre cele mai mari staruri ale muzicii mondiale, era trecută prin filtrul ideologiei și al manipulării.

Tudor este un fan peste timp al lui Elvis Presley și chiar are acasă o colecție impresionantă de viniluri cu melodiile acestuia.

Istoricul este din Alba Iulia și a pus la dispoziția ziarului Alba24 câteva informații care au fost grupate în articolul Cercetare interesantă a unui istoric din Alba Iulia: Cum a fost reflectată moartea lui Elvis Presley în presa comunistă

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURA

Mădălin Voicu, numit secretar de stat la Ministerul Culturii

Publicat

madalin voicu

Mădălin Voicu a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, printr-o decizie semnată de premierul Nicolae Ciucă.

Decizia a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mădălin-Ştefan Voicu se numeşte în funcţia de secretar de stat la Ministerul
Culturii”, se arată în documentul semnat de prim-ministru. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Corul Filarmonicii ”George Enescu” şi al Operei Naţionale Bucureşti celebrează Crăciunul, la Ateneul Român. PROGRAM

Publicat

Două concerte de Crăciun susţinute de Corul „Filarmonicii George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, sunt programate pe 14 decembrie, de la orele 17,00 şi 19,00, pe scena Ateneului Român.

Potrivit unui comunicat al Filarmonicii „George Enescu”, transmis joi AGERPRES, cu ocazia centenarului Operei Naţionale Bucureşti, invitat special, în concertele susţinute în Sala mare a Ateneului Român, va fi Corul Operei Naţionale Bucureşti, dirijat de Daniel Jinga. Solişti vor fi Maria Bîldea (harpă) şi Nicolae Moldoveanu (orgă).

Programul este alcătuit din lucrări de Ioan D. Chirescu, Tiberiu Brediceanu, Victor Frangulea, Johann Sebastian Bach, Robert Shaw&Robert Russell Bennett, Benjamin Britten, Paul Constantinescu, Georg Friedrich Handel.

Pentru a evita aglomeraţia şi formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Biletele se pot procura astfel: la intrarea principală a Ateneului Român (doar cu o oră înainte de începerea concertului) şi online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secţiunea „Calendar”.

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu respectarea condiţiilor pandemice prezente, verificarea acestora urmând a se face înainte de accesul în incinta instituţiei.

Alături de alte instituţii de presă, AGERPRES este partener al evenimentelor. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Festival de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, la Muzeul Satului. PROGRAM

Publicat

datini costum popular foto muzeul satului2

Festivalul „Florile Dalbe”, în cadrul căruia cete de colindători, de mascaţi sosiţi din toate colţurile ţării şi ansambluri de datini şi obiceiuri vor reînvia adevăratele tradiţii ale iernii din satele româneşti, se va desfăşura, sâmbătă şi duminică, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

„După cum v-am obişnuit deja, vom pleca împreună pe aleile Muzeului Satului, într-o paradă a portului, măştilor şi obiceiurilor de Crăciun.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

datini costum popular tarancute foto muzeul satului

datini costum popular tarancute foto muzeul satului

Tot despre datini, despre cele din Bucovina, va fi vorba şi în filmul documentar „Focul viu”, realizat de Camelia Moise şi pe care vi-l propunem spre vizionare pe 12 decembrie”, informează instituţia muzeală .

Cei care doresc să cumpere daruri celor dragi vor găsi o ofertă bogată pentru desaga lui Moş Crăciun în târgul de cadouri, de unde nu vor lipsi dulceţurile, şerbetul, turta dulce şi colacii, mierea şi cozonacii.

Meşterii populari prezenţi la târg vor veni în întâmpinarea vizitatorilor cu multe obiecte realizate de ei.

Atmosfera de sărbătoare va fi întreţinută de actorul Nae Alexandru.

Programul complet poate fi văzut aici.

Agerpres

sursa foto: Facebook/ Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un tronson din scara originală a Turnului Eiffel, vândut la licitaţie cu 274.000 de euro

Publicat

artcurial.com

O secţiune a scării elicoidale din structura originală a Turnului Eiffel, compusă din circa 14 trepte, a fost adjudecată marţi, 1 decembrie, pentru suma de 274.475 euro (cu taxele incluse) şi s-a alăturat unei colecţii private europene, a anunţat casa de licitaţii Artcurial, potrivit AFP.

Cu o înălţime de aproape trei metri, tronsonul provine din scara elicoidală originală a turnului, datând din 1889, care lega etajele al doilea şi al treilea ale monumentului.

Provenită dintr-o colecţie privată canadiană, secţiunea fusese estimată la un preţ cuprins în intervalul 30.000 – 40.000 de euro, însă a fost vândută la un preţ de aproape de zece ori mai mare decât estimarea iniţială.

În 1983, instalarea unui ascensor între ultimele două etaje ale Turnului Eiffel a făcut necesară demontarea şi tăierea unei scări în 24 de secţiuni.

Una dintre ele a fost păstrată la primul etaj al monumentului, în timp ce alte trei au fost donate Muzeului d’Orsay, Muzeului Oraşul Ştiinţei şi Industriei din Paris şi Muzeului de Istorie a fierului din Nancy.

În 1983, cele 20 de secţiuni rămase au fost vândute unor colecţionari din întreaga lume. Singurele două secţiuni care au rămas în Franţa au fost achiziţionate de cântăreţul Guy Beart, care le-a revândut în 2015.

Aceste secţiuni diferite pot fi admirate în mai multe spaţii expoziţionale prestigioase din întreaga lume, cum ar fi Fundaţia Yoishii din Yamanashi (Japonia) şi în proximitatea Statuii Libertăţii din New York, în timp ce altele se află în colecţii private, din ţări precum Elveţia, Italia şi Canada.

Cu o înălţime de 324 de metri, Turnul Eiffel, unul dintre simbolurile Parisului, alături de catedrala Notre-Dame şi Bazilica Sacré-Coeur din Montmartre, a fost construit de Gustave Eiffel (1832-1923) cu ocazia Expoziţiei Universale din 1889. Agerpres

Citește mai departe