Connect with us

Uncategorized

”Moromeţii 2”, regia Stere Gulea, a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor la Gala UCIN

Publicat

Sursa foto: Gala UCIN / Facebook

Filmul „Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor pe anul 2018, la cea de-a 47-a ediţie a Galei Premiilor UCIN, care a avut loc luni seară, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Premiul a fost înmânat regizorului Stere Gulea şi producătorului Tudor Giurgiu de către Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, şi scriitorul Varujan Vosganian.

„Ce vreau să spun este că este foarte interesant să vezi că există pentru aceleaşi producţii optici diferite de premiere, şi asta este foarte bine, pentru că ne întrebam în ce măsură pentru o producţie cinematografică relativ scăzută este cazul să fie două gale (n.r. Gala Gopo şi Gala UCIN). E uite că e bine să fie două gale pentru că se creează în felul ăsta diversitate. Juriul, care este chiar într-o componenţă remarcabilă şi deosebit de exigentă – vă mulţumesc confraţilor pentru alegerile făcute, chiar dacă uneori sunt contrariante, ca întotdeauna, îi mulţumesc lui Laurenţiu Damian care în ciuda comportării mele, uneori derutante, a rămas un fidel susţinător al meu”, a declarat Stere Gulea.

„Pentru mine, pentru Oana – celălalt producător al filmului – şi pentru toată echipa noastră de la Libra Film, a fost important că am lucrat cu o echipă de oameni foarte dragi. Îi mulţumesc domnului Gulea pentru încredere, pentru experienţa şi pentru toată călătoria asta extraordinară din ultimii ani. Sper să nu ne oprim aici”, a spus şi Tudor Giurgiu, producătorul filmului.

„Moromeţii 2” a primit, în cadrul galei, premii la alte trei categorii – Premiul pentru interpretare masculină – câştigat de Horaţiu Mălăele pentru rolul Ilie Moromete, Premiul pentru scenografie – câştigat de Cristian Niculescu, şi Premiul pentru cele mai bune costume – Dana Păpăruz.

Câştigătorul Premiului pentru cea mai bună regie a fost desemnat regizorul Constantin Popescu pentru filmul „Pororoca”. Filmul a mai câştigat premiul pentru interpretare feminină – Iulia Lumînare pentru rolul Cristina, şi Premiul pentru coloană sonoră – Mihai Bogos şi Vincent Arnardi.

Regizorul şi scenograful Paul Negoescu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu pentru filmul ”Povestea unui pierde-vară”.

Premiul UCIN pentru interpretare feminină în rol secundar a fost câştigat Rodica Negrea pentru rolul dna Preda din filmul „Moon Hotel Kabul”, iar pentru interpretare masculină distincţia i-a revenit lui Alexandru Dabija pentru rolul Movilă din filmul „Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”

Distincţia pentru Cea mai bună imagine i-a revenit lui Marius Panduru, pentru filmul „În pronunţare”, iar Premiul pentru montaj i-a fost oferit lui Cătălin Cristuţiu pentru „Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”.

La categoria Cel mai bun machiaj câştigătoare a fost desemnată Corina Căldăraru pentru filmul „Scurt circuit”, în timp ce Premiul pentru muzică originală „Adrian Enescu” i-a fost acordat lui Massimiliano Nardulli pentru filmul „Charleston”

Distincţia pentru film documentar de lung şi scurt metraj a fost câştigată de Alexandru Mavrodineanu pentru filmul „Caisă”, în timp ce Premiul pentru scurtmetraj de ficţiune i-a revenit lui Bogdan Mureşanu pentru pelicula „Cadoul de Crăciun”.

Premiul pentru film de animaţie a fost câştigat de Anca Damian pentru filmul „Telefonul”, iar Premiul pentru film de televiziune i-a revenit lui Răzvan Butaru pentru filmul „Locul din care toţi vor să plece”.

La gala de luni seară, juriul i-a acordat Premiul Opera Prima „Alexandru Tatos”, pentru filmul „În pronunţare”, Mihaelei Popescu.

Distincţia a fost înmânată de realizatorul TV Eugenia Vodă care, înainte să anunţe câştigătorul, a propus organizatorilor Galei UCIN ca, începând cu una din ediţiile viitoare „să acorde un premiu sub titulatura Lucian Pintilie”.

Juriul care a stabilit premiile UCIN i-a avut în componenţă pe Cristi Puiu, regizor, preşedintele juriului, Manuela Cernat, critic şi istoric de film, Aura Corbeanu, expert cultural, Dan Dediu, compozitor, Iosif Demian, regizor, Dana Duma, critic de film, Radu Igazsag, regizor film animaţie, Melania Oproiu, monteur film, Adrian Silişteanu, regizor, scenarist, producător, Tora Vasilescu, actriţă, şi Varujan Vosganian, scriitor.

În cadrul galei, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Laurenţiu Damian a acordat trei premii de excelenţă pentru întreaga activitate actorului Doru Ana, regizorului Tedy Necula şi actorului Papil Panduru.

Preşedintele UCIN, Laurenţiu Damian, a acordat, de asemenea, şi trei premii academice unor personalităţi din cinematografie: directorul de fotografie Francisc Patakfalvi, regizorul Nicolae Mărgineanu şi regizorul Florin Mihăilescu.

De asemenea, în cadrul Galei au fost decernate distincţiile anuale ale Asociaţiei criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN: Premiul pentru cel mai bun film al anului – „Moromeţii 2”, Premiul „George Littera” – criticul Victor Morozov, şi Premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică – Marian Sorin Rădulescu pentru volumul „Mircea Veroiu, poezia unei lumi tragice”.

Câştigătorul Premiul preşedintelui i-a fost acordat, la cea de-a 47-a ediţie a Galei UCIN, lui Alexandru Nagy pentru rolul Mitu din filmul „Moon Hotel Kabul”.

Distincţia pentru cea mai bună prestaţie a unui actor neprofesionist i-a revenit lui Vasile Pavel-Digudai pentru prestaţia din filmul „Soldaţii. Poveste din Ferentari”.

„Este o hotărâre pe care am luat-o în timp ce jurizam şi mă bucur că colegii mei au fost de acord”, a spus Cristi Puiu, preşedintelui juriului, în momentul când a anunţat premiul.

Premiul special al juriului a fost acordat luni seară regizoarei Adina Pintilie pentru filmul „Touch me not”.

„Mulţumesc tare mult. Mă gândeam acum câteva zile, când am văzut nominalizările, că ne simţim acasă, în sfârşit. A fost foarte greu să facem filmul ăsta aici, acasă, şi mă bucur tare mult că în juriul ăsta care ne aduce recunoaşterea de acasă sunt oameni pe care îi stimez foarte mult”, a declarat Adina Pintilie.

Gala a fost prezentată de vedeta de film şi televiziune, cântăreaţă şi actriţă Cătălina Grama (alias Jojo), iar momentele muzicale au fost susţinute de Nicoleta Nucă, Mihai Bisericanu şi corul de copii Allegria, Tania Popa, Adrian Nour, Alina Petrică şi Ana Baniciu, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană Bucureşti, dirijor Daniel Jinga.

Gala Premiilor UCIN 2019 este un eveniment organizat de Uniunea Cineaştilor din România în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


Uncategorized

Atenție, șoferi! Circulație deviată pe Autostrada A2, pe sensul către București. RUTE ALTERNATIVE

Publicat

politia trafic a2 catre bucuresti

Circulaţia rutieră va fi deviată luni, 5 iunie, pe Autostrada A2, pe sensul de mers Bucureşti – Constanţa, prin nodul rutier Drajna. CNAIR anunță că, în funcţie de valorile de trafic, cierculația va fi deviată în intervalul orar 12:00 – 22:00.

„Având în vedere că pe tronsonul kilometric 142 – 148, din cauza lucrărilor de reabilitare a podului peste braţul Borcea, traficul este deviat către calea 1, unde se circulă pe câte o bandă pe sens, în vederea fluidizării traficului, se va recurge la oprirea circulaţiei pe sensul către litoral, în anumite intervale orare, pentru a permite deplasarea pe două benzi a celor care circulă pe sensul către Capitală”, se arată într-un comunicat al CNAIR.

Reprezentanţii companiei de drumuri și polițiștii le recomandă celor care intenţionează să plece dinspre Bucureşti spre Constanţa să ţină cont că, în intervalul orar 12:00-22:00, traficul va fi deviat, pentru anumite perioade, prin nodul rutier Drajna şi nu vor mai putea continua deplasarea pe Autostrada A2, să utilizeze următoarea rută: A2 (Bucureşti – Nod Rutier Drajna) – DN21 (Nod Rutier Drajna – Slobozia) – DN2A (Slobozia – Ţăndărei – Giurgeni – Hârşova – Ovidiu – Constanţa.

Pentru evitarea timpilor de aşteptare în coloană, cei care se întorc de la mare pot opta pentru rute alternative la Autostrada A2, respectiv:

– DN 2A Constanţa – Hârşova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – Bucureşti;

– A2 – Feteşti sau Drajna

– DN 3A – Lehliu-Gară – DN 3 – Fundulea – Bucureşti;

– DN 3 Constanţa – Murfatlar – Adamclisi – Ostrov (traversare cu bacul) – Călăraşi – DN 21 Călăraşi – Drajna – A2 Drajna – Bucureşti (sau din municipiul Călăraşi – DN 3 – Lehliu-Gară – Fundulea – Bucureşti).

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., dar şi pe paginile de socializare ale companiei.

Citește mai departe

Uncategorized

Report de peste 8,8 milioane de euro la tragerea Loto 6/49

Publicat

loto.jpg

Un report în valoare de aproximativ 43,95 milioane de lei (peste 8,84 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I. De asemenea, la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 6,37 milioane de lei (peste 1,28 milioane de euro), pentru extragerea de duminică, informează Loteria Română.

La Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 5,57 milioane de lei (peste 1,12 milioane de euro), iar la categoria a II-a este pusă în joc o sumă de 333.100 lei (peste 67.000 de euro).

La Noroc Plus reportul categoriei I este de 160.300 de lei (peste 32.200 de euro).

La Loto 5/40 este în joc la categoria I un report în valoare de peste 114.200 de lei (aproximativ 23.000 de euro), iar la categoria a II-a de peste 16.800 de lei. La Super Noroc se înregistrează un report cumulat în valoare de peste 24.100 lei.

Duminica, 4 iunie, la ora 18.30, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 1 iunie, Loteria Română a acordat peste 16.300 de câştiguri în valoare totală de peste 1,08 milioane de lei.

Agerpres

Citește mai departe

Uncategorized

Direcţia de Poliţie Transporturi: Amenzi de peste 100.000 de lei, aplicate de polițiști în săptămâna 26 – 30 mai

Publicat

directia de politie trasporturi sursa foto politiaromana.ro

Poliţiştii de la transporturi, au aplicat, în perioada 26-30 mai, sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 100.000 de lei, în urma acţiunilor în teren, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi, pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice în staţii de cale ferată, trenuri de călători, porturi şi aeroporturi.

„Poliţiştii au reţinut 11 certificate de înmatriculare, cinci permise auto, patru plăcuţe de înmatriculare şi au aplicat 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 100.065 de lei”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

De asemenea, pentru combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, au fost desfăşurate activităţi pentru prevenirea furturilor de la călători şi combaterea faptelor cu violenţă, prevenirea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată, prevenirea furturilor de la infrastructura feroviară şi din vagoanele de marfă.

„Au fost desfăşurate şi acţiuni care au vizat verificarea respectării legislaţiei privind transportul de persoane în regim de taxi şi rent-a-car, depistarea transporturilor ilegale de material lemnos, prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi a contrabandei cu tutun”, arată sursa citată.

Astfel, au fost legitimate 1.178 de persoane, fiind controlate 383 de autovehicule.

Au fost efectuate patrule în 125 de staţii şi triaje, dar şi în 437 de trenuri de călători.

Poliţiştii au efectuat verificări la 24 de nave şi ambarcaţiuni, au constatat 14 infracţiuni şi au cercetat nouă persoane.

Au fost depistate 18 persoane care apelau la mila publicului şi o persoană urmărită, fiind verificate 10 obiective de pază, trei agenţi economici şi 18 permise de pescuit.

De asemenea, au fost indisponibilizate opt unelte de pescuit, articole vestimentare şi de încălţăminte, se mai arată în comunicat.

Citește mai departe

EVENIMENT

După 12 ani de procese. Șase persoane, printre care doi foști directori ai Aeroportului Băneasa, ACHITAȚI într-un dosar cu prejudiciu uriaș

Publicat

justitie tribunal decizie.jpg

Şase membri din fosta conducere a Aeroportului Băneasa, printre care şi doi directori generali, au fost achitaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar privind nereguli la un contract de modernizare a aeroportului, cu prejudiciu de aproape 5 milioane de euro.

Este vorba de Florin Paul Fulger (director general şi ulterior director tehnic al Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu” SA), Liliana Pop (director economic), Dorian Vlăsceanu (consilier juridic), Monica Cătălina Tuşer (fost şef Departament achiziţii publice), Emil Jernoiu (director tehnic) – acuzaţi de abuz în serviciu, respectiv Ştefan Mladin (fost director general al aeroportului) – acuzat de neglijenţă în serviciu.

După 12 ani de procese, judecătorii i-au achitat pe cei şase inculpaţi pe motiv că fapta nu există.

Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare ale DNA care se mai află pe rolul instanţelor, ancheta fiind efectuată pe vremea când Direcţia era condusă de Daniel Morar.

În rechizitoriul trimis în instanţă în aprilie 2011, DNA susţinea că, în 20 februarie şi 14 mai 2007, persoane cu funcţii de decizie din cadrul Aeroportului Băneasa (Florin Fulger, Liliana Pop şi Dorin Vlăsceanu) au semnat două acte adiţionale la un contract de execuţie de lucrări de reparaţii şi modernizare a suprafeţelor de mişcare ale aeroportului, contract ce fusese încheiat cu firma SC Romstrade SRL (companie deţinută de Nelu Iordache), lider al Asocierii ROMSTRADE – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA.

Conform DNA, prin cele două acte adiţionale, a fost modificată formula de actualizare a preţului lucrărilor printr-o formulă de revizuire ce nu corespunde dispoziţiilor legale aplicabile acestui contract de achiziţie publică, formulă ce a fost apoi aplicată şi unor lucrări conexe suplimentare celor contractate iniţial.

Aplicarea noii formule de calcul, care nu corespunde formulei de revizuire legale reglementate imperativ, a avut drept rezultat obligarea Societăţii Naţionale ‘Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu’ SA la plata nejustificată, către executant, a unei sume totale în valoare de peste 23,6 milioane lei.

În acest fel, arăta la acea vreme DNA, a fost cauzat un prejudiciu atât în dauna Aeroportului Băneasa în cuantum de 8,4 milioane lei, cât şi bugetului de stat cu suma de 15,2 milioane lei.

Agerpres

Citește mai departe