EVENIMENT
Muntenegrul şi-a deschis graniţele pentru cetăţenii UE. Persoanele pot intra în țară fără nicio cerință legată de COVID

Muntenegrul şi-a deschis sâmbătă graniţele pentru cetăţenii ţărilor Uniunii Europene şi ai Israelului, care pot intra în ţara balcanică fără nicio cerinţă legată de COVID-19, relatează agenţia de presă croată HINA.
Până acum, doar cetăţenii ţărilor din regiune puteau intra în Muntenegru fără un test de coronavirus sau certificat de vaccinare.
Autorităţile sanitare muntenegrene afirmă că 30% din populaţia adultă a ţării a primit o doză de vaccin anti-COVID-19 şi 20% au fost imunizaţi complet.
Muntenegrul înregistrează în prezent cea mai scăzută rată de infectare cu noul coronavirus din iulie 2020. Joi, numărul de contaminări noi raportate a fost de 41, cu 4 decese, numărul total al cazurilor de infectare de la debutul pandemiei în micul stat cu puţin peste 620.000 de locuitori fiind de 99.000 şi 1591 decese. Agerpres
EVENIMENT
6 iulie: Festivalul-concurs ”Cultură pentru cultură” 2025, a treia etapă, în Poiana cu Salcâmi din Ceru Băcăinți

Festivalul-Concurs ”Cultură pentru Cultură” continuă duminică, 6 iulie, cu a treia etapă, organizată la Ceru-Băcăinți. Evenimentul se va desfășura în Poiana cu Salcâmi.
Grupuri și artiști amatori din satele județului se vor întrece în:
- interpretarea cântecelor tradiționale
- recitarea poeziei populare
- punerea în scenă a obiceiurilor locale – de la nunta în sat, la secerișul de pe dealuri
- dansuri și jocuri tradiționale românești și ale…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Uniunea Scriitorilor Cluj a ales cele mai bune cărţi publicate anul trecut. Care sunt cele 8 titluri premiate la 6 categorii

S-au acordat Premiile Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România pentru cărți apărute în 2024. Juriul format din Constantina Raveca Buleu (președinte), Victor Cubleșan, Menuț Maximinian, Horea Poenar, Balázs Imre József şi Karácsonyi Zsólt au ales următoarele volume ca fiind cele mai bune publicate anul trecut:
Cartea anului POEZIE – Premiul „A.E. Baconsky”, ex aequo: Florentin Popa, Sutta, OMG Publishing
House; Olimpiu Nuşfelean, În liniştea fricii, Ed….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bursele școlare la nivelul din 2023, norma didactică crește cu 10%, număr mai mare de elevi în clasă. Planuri la Guvern

Pachetul de măsuri fiscale pregătit de Guvernul Bolojan se referă și la domeniul educație. Modificările vizează bursele școlare, norma didactică și numărul de elevi dintr-o clasă.
Într-un draft obținut de Economedia și G4Media și citat de edupedu.ro, se menționează măsuri avute în vedere.
Măsurile vizate pentru aplicare în anul școlar 2025-2026 sunt:
- ajustarea normei didactice printr-o creștere medie de 10%
- restructurarea programului de burse pentru studenți,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sfânta Cuvioasă Filotimia de la Râmeț, canonizată de BOR alături de alte 15 femei. Decizie a Sfântului Sinod

Monahia Filotimia Manolache de la Mănăstirea Râmeț, mama Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, a fost canonizată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu titulatura de Sfânta Cuvioasă Filotimia de la Râmeț.
În ziua de marți, 1 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe…
Citește mai mult pe Alba24.ro