Connect with us

ACTUALITATE

Mureş: Asociaţia ‘Salvaţi Copiii’ deschide trei programe destinate minorilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Publicat

Asociaţia „Salvaţi Copiii” Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că deschide, la Târgu Mureş, Sighişoara şi Sântana de Mureş, trei noi programe destinate copiilor care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, astfel încât aceştia să fie protejaţi şi feriţi de riscurile sociale, psiho-emoţionale şi educaţionale.

„Datele oficiale arată că peste 80.000 dintre copii, la finalul anului 2019, au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. La finalul anului 2019, în România existau 86.263 copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate (unul sau amândoi) – arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceştia, 22.662 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat. La nivelul Regiunii Centru, sunt raportaţi 6.806 copii (1.149 copii cu ambii părinţi plecaţi, 4.737 cu un părinte plecat şi 920 cu părinte unic susţinător plecat) (…) la nivelul judeţului Mureş sunt 1.298 copii în această situaţie (217 copii cu ambii părinţi plecaţi, 944 cu un părinte plecat şi 137 cu părinte unic susţinător plecat). Pentru protejarea acestor copii vulnerabili, Salvaţi Copiii a identificat soluţii viabile, pe care le-a inclus într-un program complex ‘Responsabilitate civică faţă de situaţia copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate’, cod SMIS 139626. În cadrul acestuia, asociaţia deschide trei programe în Târgu Mureş, Sântana de Mureş şi Sighişoara”, a arătat Asociaţia „Salvaţi Copiii” Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Proiectul, în valoare totală de 1,432,329.01 lei, se adresează unei probleme actuale a societăţii româneşti, cum este plecarea la muncă în străinătate a părintelui sau a ambilor părinţi, considerată un factor perturbator major în dezvoltarea normală a copiilor rămaşi acasă.

„Lipsa afecţiunii şi a supravegherii parentale pot expune copiii la o mulţime de riscuri, de la abandon şcolar până la tulburări emoţionale şi comportamentale. Mai mult, lipsa ambilor părinţi sau a reprezentanţilor legali limitează accesul copiilor la servicii de sănătate sau educaţionale, la protecţie juridică sau la beneficii sociale. Obiectivul general al proiectului este crearea unui model integrat, inovator şi sustenabil de sprijinire a dezvoltării armonioase a preşcolarilor şi elevilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate (75), cu accent pe acces la educaţie, consiliere psihologică, activităţi recreativ-sociale şi sănătate, prin responsabilizarea părinţilor şi reprezentanţilor legali (30), comunităţilor locale şi a altor actori reprezentativi în domeniul educaţiei şi protecţiei drepturilor copilului (3 reţele de sprijin)”, a precizat Asociaţia „Salvaţi Copiii” Târgu Mureş.

Potrivit asociaţiei, un prim pas este dezvoltarea unui program de identificare şi monitorizare a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Pentru aceasta, „Salvaţi Copiii” va constitui o reţea interinstituţională locală şi va organiza întâlniri tehnice de lucru pentru îmbunătăţirea procesului de identificare şi monitorizare care au ca scop diminuarea riscului de separare de familie.

Noile programe se derulează în perioada mai 2021 – decembrie 2023 şi îşi propun ca 75 copii din judeţul Mureş să beneficieze de servicii sociale complexe – educaţionale, recreative, sociale, asigurarea unei mese pe zi precum şi de consiliere şi sprijin psihologic.

Cei 75 de copii vor beneficia şi de măsuri conexe de acompaniere precum ajutoare materiale (rechizite, alimente de bază, îmbrăcăminte şi încălţăminte) şi două tabere de socializare, dezvoltare a abilităţilor şi a stimei de sine.

De asemenea, în cadrul proiectelor, 30 părinţi sau reprezentanţi legali vor beneficia de educaţie parentală care contribuie la informarea părinţilor cu privire la etapele de dezvoltare ale copilului, metodele de disciplină pozitivă, de construire a ataşamentului, modurile în care poţi face faţă unei dizabilităţi, bolilor copilăriei etc.

Proiectele promovează educaţia bazată pe principii ferme, pe reguli, înţelegere, respect, ascultare şi iubire, astfel încât, prin educaţia parentală, părinţii să conştientizeze că exprimarea deschisă a neputinţelor sau a limitelor lor sunt atitudini fireşti şi că, în acest mod, ei sunt încurajaţi să-şi exprime ambivalenţa.

În plus, beneficiile educaţiei parentale sunt reprezentate de faptul că părinţii „se descoperă” ca parteneri ai copiilor, îşi descoperă propriul potenţial de schimbare şi propriile limite, îşi asumă parentalitatea.

Asociaţia „Salvaţi Copiii” Târgu Mureş va mai realiza şi patru întâlniri de lucru ale reţelei interinstituţionale de la nivelul judeţului Mureş, în care se vor identifica soluţii la problemele întâmpinate de copii şi familiile acestora, sprijin oferit specialiştilor implicaţi în munca cu copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, asigurarea de acces la resurse umane calificate în domeniile de consiliere vocaţională, instruire şcolară, dezvoltare a gândirii critice, comunicare eficientă şi lucru în echipă, vor oferi copiilor sprijinul necesar pentru a depăşi cât mai uşor situaţiile generate de lipsa suportului părinţilor plecaţi la muncă în străinătate.

Pe parcursul derulării proiectului cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman, 500 de părinţi din comunităţile vizate vor fi informaţi despre obligaţiile legale ce le revin atunci când pleacă la muncă în străinătate, iar 100 de reprezentanţi ai instituţiilor publice, cadre didactice, reprezentanţi ai primăriilor, medici de familie, vor participa la campaniile de informare.

Alături de Asociaţia „Salvaţi Copiii” Târgu Mureş, pentru implementarea programelor participă ca parteneri Direcţia de Asistenţă Socială Târgu Mureş, DAS Sântana de Mureş, DAS Sighişoara, Şcoala Gimnazială nr.7 Târgu Mureş, Şcoala Gimnazială „Ion Chinezu” Sântana de Mureş şi Şcoala Gimnazială „Zaharia Boiu” Sighişoara. AGERPRES

 

Sursa foto: Salvati Copiii Romania/Facebook.com

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe