Connect with us

EVENIMENT

Mureș: Cel mai mare lac sărat helioterm din Europa se redeschide vineri pentru scăldat

Publicat

sursa foto: Facebook / Ensana Health Spa Hotels

Lacul Ursu din Sovata, județul Mureș, cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, se redeschide vineri pentru noul sezon de scăldat.

„Din 25 iunie, se deschide ștrandul Lacul Ursu pentru sezonul de vară 2021. După mai bine de 500 de zile de pandemie și restricții, vino să te simți liber la Sovata”, au transmis marți administratorii, printr-un comunicat.

Apa lacului are o temperatură perfectă: 28 de grade Celsius la suprafață și 39 la o adâncime de 1,5 metri.

Anul acesta, Lacul Ursu, cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, a împlinit 146 de existență. Cu o suprafață de 40.000 de metri pătrați, o adâncimea de 18 metri și o salinitate medie de 300 de grame/litru, Lacul Ursu este o adevărată sursă de sănătate.

Marea Moartă a Transilvaniei

De altfel, lacul este supranumit și „Marea Moartă a Transilvaniei”, salinitatea de aici fiind întâlnită la Marea Moartă din Israel spre suprafață. Privit de la înălțime, Lacul Ursu are forma unei blăni de urs desfășurate, de unde îi vine și numele.

Fenomenul de heliotermie caracteristic Lacului Usu a apărut grație scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, și astfel, asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime.

Efectele terapeutice ale și nămolului din lac

Efectele terapeutice ale apei și namolului din lac sunt binecunoscute, acestea fiind esența tratamentelor în cazul unor afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii, susțin administratorii.

Concentrația salină este maximă la baza lacului și la adâncimea de 1,5-2 metri

„Concentrația salină este maximă la baza lacului, precum și la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius și chiar peste. Tot la această adâncime există concentrația maximă de hormoni estrogen și progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberați în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina”, susține dr. Suzana Pretorian, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels.

Tarife bilete

În vara lui 2021, prețul biletelor de intrare la ștrandul Lacul Ursu este de 30 lei pentru adulți și de 25 lei pentru copii si pensionari.

„Clienții pot achiziționa bilete cu intrări multiple, valabile pentru mai multe zile. Între orele 13 și 15, lacul intră la siestă și este trimis la <odihnă>.

Mai exact, îi permitem apei dulci să își formeze stratul protector peste apa sărată și, astfel să o încălzească din nou. În acest răstimp, vizitatorii pot rămâne în incinta ștrandului, dar intarea în apă nu este permisă. În funcție de condițiile meteorologice, Lacul Ursu îsi așteaptă vizitatorii până la mijlocul lunii septembrie”, se mai arată în comunicat.

sursa: mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poştaş. Poșta Română a cumpărat dispozitive

Publicat

românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poştaş.

Românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poştaş. Poşta Română a cumpărat 7.000 de dispozitive mobile care permit procesarea de plăţi direct la persoană.

Astfel, atunci când vine poştaşul fie să aducă o factură, ea poate să fie plătită instant cu cardul, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio București FM.

Miercuri, a fost efectuată prima plată-test pentru a se verifica funcţionarea sistemului, a anunţat ministrul digitalizării, Bogdan-Gruia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O femeie din Alba Iulia a dat în judecată Primăria. Va fi expropriată de un teren și nu este de acord cu despăgubirile primite

Publicat

o femeie din alba iulia a dat în judecată primăria.

O femeie a dat în judecată Primăria Alba Iulia și Consiliul Local. Acesta este proprietara unui teren pe care primăria vrea să îl exproprieze în interes public. Este vorba despre un teren din zona Alcala de Henares. 

Femeia în cauză nu este de acord cu prețul pentru despăgubiri, pe care primăria l-a stabilit pe metrul pătrat de teren expropriat: 10 lei. 

Drept urmare, aceasta a acționat în instanță Primăria și Consiliul Local. Un prim proces a avut loc, iar în data de 21…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

AMENZI de aproape 2,4 milioane de lei aplicate de Garda de Mediu în Cluj pe 2023

Publicat

1711603619 poluare e1709130692539.jpg

Pentru că poluarea olfactivă la Cluj a reapărut pe tapet zilele acestea, Cluj24 a solicitat Gărzii de Mediu o situație a sancțiunilor aplicate în anul trecut la nivelul județului și care au fost principalele fapte pentru care s-au aplicat acestea.

„În anul 2023 au fost efectuate 1.140 inspecții planificate și neplanificate la agenți economici și persoane fizice, aplicându-se 192 sancțiuni contravenționale (86 amenzi și 106 avertismente), în valoare totală…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Care sunt fructele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate. Antioxidanți, vitamine, nutrienți și imunitate

Publicat

care sunt fructele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate.

Care sunt fructele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate: Există multe fructe care sunt recunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate, iar selecția lor poate depinde și de preferințele individuale.

Iată câteva exemple de fructe cu multe beneficii pentru sănătate:

Portocalele: Bogate în vitamina C și alte antioxidante, portocalele sunt benefice pentru sistemul imunitar, sănătatea pielii și a ochilor și pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice.

Merele: Sunt o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe