Connect with us

EVENIMENT

Narcisele au înflorit pe 316 hectare în Harghita, specia fiind protejată la nivel judeţean

PublicatMilioane de narcise pot fi admirate, în aceste săptămâni, în cele şase poiene existente în Harghita, care se întind pe o suprafaţă totală de aproximativ 316 hectare, specia fiind una protejată la nivel judeţean.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László, a explicat joi, pentru AGERPRES că, în urma unei evaluări efectuate în cursul anului trecut, s-au identificat şase populaţii de Narcissus poeticus, adică şase poiene cu narcise care se întind pe o suprafaţă totală de aproximativ 316 ha, specialiştii estimând numărul acestor flori la cel puţin 13 milioane de tulpini la nivelul judeţului.

Cea mai mare suprafaţă cu narcise, de 160 de hectare, este în zona Dealu, urmată de poiana din pasul Ţechend, cu 89 de hectare şi poiana de la Vlăhiţa, care are circa 40 de hectare.

Majoritatea poienelor cu narcise se află pe fâneţe umede, specia având nevoie de sol îmbibat în apă şi fiind favorizată de agricultura tradiţională, respectiv de utilizarea terenurilor ca şi fâneaţă.

“Dacă am avea numai păduri compacte, nu am avea atâtea narcise, pentru că îi trebuie lumină şi dacă am avea păşunat, la fel nu ar fi atâtea narcise. Condiţiile care favorizează specia au o componentă geomorfologică, platoul vulcanic al Munţilor Harghita şi Gurghiu şi o componentă umană, şi anume utilizarea tradiţională a terenurilor, suprafaţa foarte mare a fâneţelor. Aceasta din urmă s-a dezvoltat spontan, prin crearea de spaţii pentru pajişti din peisajul de odinioară, dominat de păduri. Menţinerea fâneţelor a favorizat nu numai narcisa, ci şi o mulţime de alte flori şi animale, inclusiv specii polenizatoare”, a explicat Demeter László.

El a mai spus că terenurile pe care se află poienele cu narcise aparţin unor proprietari privaţi şi, parţial, unor composesorate.

Principala problemă în ceea ce priveşte existenţa narciselor sălbatice este legată de culesul lor în masă, pentru a fi comercializate, dar şi de schimbarea folosinţei terenurilor şi transformarea în păşuni, copitele animalelor distrugând florile.

“Cred că omul de rând apreciază existenţa lor, dar în acelaşi timp încă predomină lăcomia de a culege un buchet cât mai mare de narcise ceea ce, în sine nu ar fi cea mai mare problemă, problema e cu culesul în masă pentru comerţ şi schimbarea folosinţei terenurilor. Deci, dacă oamenii nu mai cosesc acolo şi se transformă în păşunat, care este mai uşor şi mai ieftin, sau se abandonează terenurile deci, dacă nu mai avem mulţi fermieri mijlocii, mici, care ar avea nevoie de fân, ci câţiva proprietari mari de oi, vaci sau cai, atunci e mai uşor sau mai convenabil să păşuneze într-un loc accesibil, să nu se urce în munţi şi să utilizeze fâneţele acestea mai productive. (…) Şi nu păşunatul lor e problema, pentru că animalele nu păşunează narcisele, acestea fiind toxice, ci distrugerea lor de copitele animalelor”, a arătat directorul ANANP Harghita.

El a subliniat că la nivel naţional, narcisa sălbatică nu este protejată prin lege, dar mai multe poiene din ţară sunt declarate rezervaţii naturale, ceea ce înseamnă protecţie şi pentru specie, iar în unele judeţe a fost declarată specie protejată, aşa cum s-a întâmplat şi în Harghita.

Demeter László face apel la oameni să nu rupă narcisele sălbatice şi nici să nu le cumpere, pentru a descuraja astfel culegerea lor pentru comercializare.

“Este vorba de o specie spectaculoasă, care atrage oamenii, iar florile sunt culese din timpuri vechi (…). De câteva decenii a apărut şi un fel de comerţ, în zonele unde sunt şosele principale, de exemplu la Corund, unde se găsesc şi poiene cu foarte multe narcise. Mesajul ar fi să ne păstrăm controlul, să nu cădem victime instinctului de a culege cât mai multe, de a face un buchet cât mai mare şi să ne bucurăm de ele la faţa locului. De asemenea, îi rugăm pe oameni nici să nu cumpărăm narcise sălbatice, pentru a descuraja culegerea lor pentru comercializare”, a spus şeful ANANP Harghita.

Acesta a punctat că specialiştii agenţiei vor monitoriza şi evalua în continuare populaţia de narcise din judeţ şi vor efectua şi vizite în teren, pentru a-i atenţiona pe oameni să nu le rupă şi să le protejeze. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

România va organiza în luna iulie două competiții internaționale de judo

Publicat

sursa foto: Arhiva

Cupa Europeană de Cadeți și Cupa Europeană de Juniori la judo, vor fi organizate în luna iulie în România, la București, în Sala Polivalentă, a anunțat marți, Federația Română de Judo.

Cele două mari competiții europene au fost atribuite României spre organizare de către conducerea Uniunii Europene de Judo.

Ambele întreceri sportive internaționale vor avea loc în luna iulie la București, în Sala Polivalentă și reprezintă de fapt, repornirea calendarului internațional pentru cadeți și juniori, după o pauză de aproximativ un an de zile.

Desemnarea României ca organizatoare a celor două competiții vine după întâlnirea de săptămâna trecută a federațiilor de specialitate europene, candidatura prezentată de Federația Română de Judo fiind considerată cea mai bună.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Transportul feroviar de pasageri în România a înregistrat, în T4 2020, una dintre cele mai mici scăderi din UE

Publicat

Numărul pasagerilor transportaţi cu trenul a scăzut în ultimele patru luni din 2020 în toate statele din Uniunea Europeană pentru care sunt disponibile date, în pofida unei uşoare redresări în trimestrul trei, dar cel mai redus impact asupra transportului feroviar de pasageri a fost în Bulgaria, Estonia şi România, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pentru a preveni extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19), ţările din Europa au adoptat diverse măsuri restrictive, care au afectat semnificativ toate călătoriile, inclusiv transportul pe calea ferată.

 

În trimestrul patru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cel mai sever declin al numărului pasagerilor transportaţi cu trenul în UE s-a înregistrat în Irlanda (74%, sau minus 9,5 milioane de pasageri), Grecia (68%, sau minus 3,8 milioane de pasageri), Italia (61%, sau minus 144,9 milioane de pasageri), Olanda (61%, sau minus 62 milioane de pasageri), Slovacia (54%, sau minus 11,2 milioane de pasageri), Slovenia (53%, sau minus 1,9 milioane de pasageri) şi Polonia (51%, sau minus 44,8 milioane de pasageri).

Cel mai redus declin al numărului pasagerilor transportaţi cu trenul în UE a fost în Bulgaria (22%, sau minus 1,1 milioane de pasageri), Estonia (29%, sau minus 0,6 milioane de pasageri) şi România (32%, sau minus 5,52 milioane de pasageri).

În trimestrul patru din 2020, în România, un număr de 11,526 milioane de pasageri au călătorit cu trenul, cu 5,523 milioane mai puţini faţă de 17,049 milioane de pasageri în perioada similară din 2019, ceea ce înseamnă un declin de 32%.

Dacă se ia în considerare lungimea deplasărilor pasagerilor pe calea ferată, scăderea, comparativ cu perioada similară din 2019, a fost în general uşor mai ridicată decât cea măsurată în funcţie de numărul de pasageri. În trimestrul patru din 2020, cea mai semnificativă scădere a traficului, exprimată în călători-kilometru, a fost în Irlanda (76%), Grecia (72%), Italia 69%), Slovacia (66%) şi Spania (65%).

În cifre absolute, Germania este pe primul loc în UE când vine vorba de numărul pasagerilor transportaţi cu trenul, cu 406,081 de milioane pasageri în trimestrul patru din 2020, chiar dacă a suferit o scădere de 45% faţă de 743,856 milioane pasageri în perioada similară din 2019. AGERPRES

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident provocat de un șofer băut, într-o localitate din Gorj. O persoană a fost rănită

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți seara, pe raza localității Târgu Jiu, județul Gorj. Șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra volanului și s-a izbit cu mașina pe care o conducea de un autoturism parcat. În momentul impactului unj bărbat care se afla lângă mașina parcată a fost rănit.

Potrivit ISU Gorj, polițiștii Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apelul 112 cu privire la faptul că pe raza municipiului Târgu Jiu a avut loc un eveniment rutier soldat cu o victimă.

Din cercetările efectuate de polițiști, a reieșit faptul că un bărbat de 41 de ani, din municipiul Târgu Jiu în timp ce conducea un autoturism pe strada Ecaterina Teodoroiu, la schimbarea benzii de deplasare de pe banda doi pe banda unu, a intrat în coliziune cu un autoturism parcat pe banda unu, acroșând totodată un bărbat de 37 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, care se afla lângă portiera spate a autoturismului parcat.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea bărbatului de 37 de ani.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o concentrație de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoană aflată sub influența alcoolului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Robert Glinţă, medaliat cu argint la Europenele de la Budapesta

Publicat

robert glinta

Înotătorul român Robert Andrei Glinţă a cucerit medalia de argint în proba de 50 m spate, marţi, la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta, după ce a fost cronometrat în finală cu timpul de 24 sec 42/100.

Glinţă, sportiv calificat la JO de la Tokyo, fusese înregistrat în serii cu 24 sec 51/100, iar în semifinală cu 24 sec 57/100.

Medalia de aur a fost obţinută de rusul Kliment Kolesnikov, înregistrat cu timpul de 23 sec 80/100, nou record mondial. Kolesnikov a doborât recordul mondial pentru a doua zi consecutiv, după ce în semifinala de luni fusese cronometrat în 23 sec 93/100.

Bronzul a fost obţinut de spaniolul Hugo Gonzalez de Oliveira, în 24 sec 47/100.

Tânărul David Popovici (16 ani), care marţi s-a calificat la Jocurile Olimpice în urma evoluţiei în seriile probei de 100 m liber (al cincilea timp – 48 sec 30/100), a obţinut biletul pentru finală cu al şaselea timp din semifinale, 48 sec 28/100.

Finala este programată miercuri, de la ora 18:19.
AGERPRES

Citește mai departe