Connect with us

EVENIMENT

Narcisele au înflorit pe 316 hectare în Harghita, specia fiind protejată la nivel judeţean

Publicat

Milioane de narcise pot fi admirate, în aceste săptămâni, în cele şase poiene existente în Harghita, care se întind pe o suprafaţă totală de aproximativ 316 hectare, specia fiind una protejată la nivel judeţean.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László, a explicat joi, pentru AGERPRES că, în urma unei evaluări efectuate în cursul anului trecut, s-au identificat şase populaţii de Narcissus poeticus, adică şase poiene cu narcise care se întind pe o suprafaţă totală de aproximativ 316 ha, specialiştii estimând numărul acestor flori la cel puţin 13 milioane de tulpini la nivelul judeţului.

Cea mai mare suprafaţă cu narcise, de 160 de hectare, este în zona Dealu, urmată de poiana din pasul Ţechend, cu 89 de hectare şi poiana de la Vlăhiţa, care are circa 40 de hectare.

Majoritatea poienelor cu narcise se află pe fâneţe umede, specia având nevoie de sol îmbibat în apă şi fiind favorizată de agricultura tradiţională, respectiv de utilizarea terenurilor ca şi fâneaţă.

„Dacă am avea numai păduri compacte, nu am avea atâtea narcise, pentru că îi trebuie lumină şi dacă am avea păşunat, la fel nu ar fi atâtea narcise. Condiţiile care favorizează specia au o componentă geomorfologică, platoul vulcanic al Munţilor Harghita şi Gurghiu şi o componentă umană, şi anume utilizarea tradiţională a terenurilor, suprafaţa foarte mare a fâneţelor. Aceasta din urmă s-a dezvoltat spontan, prin crearea de spaţii pentru pajişti din peisajul de odinioară, dominat de păduri. Menţinerea fâneţelor a favorizat nu numai narcisa, ci şi o mulţime de alte flori şi animale, inclusiv specii polenizatoare”, a explicat Demeter László.

El a mai spus că terenurile pe care se află poienele cu narcise aparţin unor proprietari privaţi şi, parţial, unor composesorate.

Principala problemă în ceea ce priveşte existenţa narciselor sălbatice este legată de culesul lor în masă, pentru a fi comercializate, dar şi de schimbarea folosinţei terenurilor şi transformarea în păşuni, copitele animalelor distrugând florile.

„Cred că omul de rând apreciază existenţa lor, dar în acelaşi timp încă predomină lăcomia de a culege un buchet cât mai mare de narcise ceea ce, în sine nu ar fi cea mai mare problemă, problema e cu culesul în masă pentru comerţ şi schimbarea folosinţei terenurilor. Deci, dacă oamenii nu mai cosesc acolo şi se transformă în păşunat, care este mai uşor şi mai ieftin, sau se abandonează terenurile deci, dacă nu mai avem mulţi fermieri mijlocii, mici, care ar avea nevoie de fân, ci câţiva proprietari mari de oi, vaci sau cai, atunci e mai uşor sau mai convenabil să păşuneze într-un loc accesibil, să nu se urce în munţi şi să utilizeze fâneţele acestea mai productive. (…) Şi nu păşunatul lor e problema, pentru că animalele nu păşunează narcisele, acestea fiind toxice, ci distrugerea lor de copitele animalelor”, a arătat directorul ANANP Harghita.

El a subliniat că la nivel naţional, narcisa sălbatică nu este protejată prin lege, dar mai multe poiene din ţară sunt declarate rezervaţii naturale, ceea ce înseamnă protecţie şi pentru specie, iar în unele judeţe a fost declarată specie protejată, aşa cum s-a întâmplat şi în Harghita.

Demeter László face apel la oameni să nu rupă narcisele sălbatice şi nici să nu le cumpere, pentru a descuraja astfel culegerea lor pentru comercializare.

„Este vorba de o specie spectaculoasă, care atrage oamenii, iar florile sunt culese din timpuri vechi (…). De câteva decenii a apărut şi un fel de comerţ, în zonele unde sunt şosele principale, de exemplu la Corund, unde se găsesc şi poiene cu foarte multe narcise. Mesajul ar fi să ne păstrăm controlul, să nu cădem victime instinctului de a culege cât mai multe, de a face un buchet cât mai mare şi să ne bucurăm de ele la faţa locului. De asemenea, îi rugăm pe oameni nici să nu cumpărăm narcise sălbatice, pentru a descuraja culegerea lor pentru comercializare”, a spus şeful ANANP Harghita.

Acesta a punctat că specialiştii agenţiei vor monitoriza şi evalua în continuare populaţia de narcise din judeţ şi vor efectua şi vizite în teren, pentru a-i atenţiona pe oameni să nu le rupă şi să le protejeze. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

DNA: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale față de nicio persoană în dosarul panourilor publicitare cu Nicolae Ciucă

Publicat

dna: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale față de nicio

DNA a reacționat după apariția în spațiul public a informațiilor „privind începerea urmăririi penale” în dosarul legat de panourile cu liderul liberal Nicolae Ciucă. În dosarul respectiv nu este dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de nicio persoană, a explicat DNA.

Comunicatul transmis de DNA în cazul panourilor publicitare cu Nicolae Ciucă

„La solicitarea mass media și în referire la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Premieră la alegerile prezidențiale. STS: Rezultatele votului, în timp real, după închiderea secțiilor de votare

Publicat

1732049757 vot stampile vot alegeri e1679916197713.jpg

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat lansarea unei noi funcționalități a site-ului prezenta.roaep.ro, odată cu alegerile prezidențiale de duminică. Astfel, pentru prima dată vor fi prezentate centralizarea voturilor și grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de vot.

„Astfel, toți cei interesați vor putea urmări centralizarea voturilor și o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultate în timp real la primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Anunțul șefului Autorității Electorale Permanente

Publicat

rezultate în timp real la primul tur al alegerilor prezidențiale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Institutul Național de Statistică (INS), a anunțat implementarea unor soluții digitale inovatoare care vor transforma modul de monitorizare și raportare a procesului electoral din România.

Unul dintre principalele beneficii ale acestor noi tehnologii este posibilitatea de a urmări în timp real prezența la vot,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un tânăr de 24 de ani din Alba a decedat într-un accident rutier petrecut pe Autostrada A1, Deva-Nădlac

Publicat

un tânăr de 24 de ani din alba a decedat

Un tânăr de 24 de ani, din județul Alba și-a pierdut viața într-un accident rutier petrecut pe Autostrada A1, Deva-Nădlac. Mașina pe care o conducea a intrat în coliziune cu un autocamion condus de un șofer din Cluj. 

Potrivit IPJ Arad, la data de 19 noiembrie a.c., în jurul orei 17.40, polițiștii Biroului de Poliție Autostradă A1 Deva-Nădlac au fost sesizați despre un eveniment rutier.
Din primele cercetări a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe