Connect with us

EVENIMENT

Narcisele au înflorit pe 316 hectare în Harghita, specia fiind protejată la nivel judeţean

PublicatMilioane de narcise pot fi admirate, în aceste săptămâni, în cele şase poiene existente în Harghita, care se întind pe o suprafaţă totală de aproximativ 316 hectare, specia fiind una protejată la nivel judeţean.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László, a explicat joi, pentru AGERPRES că, în urma unei evaluări efectuate în cursul anului trecut, s-au identificat şase populaţii de Narcissus poeticus, adică şase poiene cu narcise care se întind pe o suprafaţă totală de aproximativ 316 ha, specialiştii estimând numărul acestor flori la cel puţin 13 milioane de tulpini la nivelul judeţului.

Cea mai mare suprafaţă cu narcise, de 160 de hectare, este în zona Dealu, urmată de poiana din pasul Ţechend, cu 89 de hectare şi poiana de la Vlăhiţa, care are circa 40 de hectare.

Majoritatea poienelor cu narcise se află pe fâneţe umede, specia având nevoie de sol îmbibat în apă şi fiind favorizată de agricultura tradiţională, respectiv de utilizarea terenurilor ca şi fâneaţă.

“Dacă am avea numai păduri compacte, nu am avea atâtea narcise, pentru că îi trebuie lumină şi dacă am avea păşunat, la fel nu ar fi atâtea narcise. Condiţiile care favorizează specia au o componentă geomorfologică, platoul vulcanic al Munţilor Harghita şi Gurghiu şi o componentă umană, şi anume utilizarea tradiţională a terenurilor, suprafaţa foarte mare a fâneţelor. Aceasta din urmă s-a dezvoltat spontan, prin crearea de spaţii pentru pajişti din peisajul de odinioară, dominat de păduri. Menţinerea fâneţelor a favorizat nu numai narcisa, ci şi o mulţime de alte flori şi animale, inclusiv specii polenizatoare”, a explicat Demeter László.

El a mai spus că terenurile pe care se află poienele cu narcise aparţin unor proprietari privaţi şi, parţial, unor composesorate.

Principala problemă în ceea ce priveşte existenţa narciselor sălbatice este legată de culesul lor în masă, pentru a fi comercializate, dar şi de schimbarea folosinţei terenurilor şi transformarea în păşuni, copitele animalelor distrugând florile.

“Cred că omul de rând apreciază existenţa lor, dar în acelaşi timp încă predomină lăcomia de a culege un buchet cât mai mare de narcise ceea ce, în sine nu ar fi cea mai mare problemă, problema e cu culesul în masă pentru comerţ şi schimbarea folosinţei terenurilor. Deci, dacă oamenii nu mai cosesc acolo şi se transformă în păşunat, care este mai uşor şi mai ieftin, sau se abandonează terenurile deci, dacă nu mai avem mulţi fermieri mijlocii, mici, care ar avea nevoie de fân, ci câţiva proprietari mari de oi, vaci sau cai, atunci e mai uşor sau mai convenabil să păşuneze într-un loc accesibil, să nu se urce în munţi şi să utilizeze fâneţele acestea mai productive. (…) Şi nu păşunatul lor e problema, pentru că animalele nu păşunează narcisele, acestea fiind toxice, ci distrugerea lor de copitele animalelor”, a arătat directorul ANANP Harghita.

El a subliniat că la nivel naţional, narcisa sălbatică nu este protejată prin lege, dar mai multe poiene din ţară sunt declarate rezervaţii naturale, ceea ce înseamnă protecţie şi pentru specie, iar în unele judeţe a fost declarată specie protejată, aşa cum s-a întâmplat şi în Harghita.

Demeter László face apel la oameni să nu rupă narcisele sălbatice şi nici să nu le cumpere, pentru a descuraja astfel culegerea lor pentru comercializare.

“Este vorba de o specie spectaculoasă, care atrage oamenii, iar florile sunt culese din timpuri vechi (…). De câteva decenii a apărut şi un fel de comerţ, în zonele unde sunt şosele principale, de exemplu la Corund, unde se găsesc şi poiene cu foarte multe narcise. Mesajul ar fi să ne păstrăm controlul, să nu cădem victime instinctului de a culege cât mai multe, de a face un buchet cât mai mare şi să ne bucurăm de ele la faţa locului. De asemenea, îi rugăm pe oameni nici să nu cumpărăm narcise sălbatice, pentru a descuraja culegerea lor pentru comercializare”, a spus şeful ANANP Harghita.

Acesta a punctat că specialiştii agenţiei vor monitoriza şi evalua în continuare populaţia de narcise din judeţ şi vor efectua şi vizite în teren, pentru a-i atenţiona pe oameni să nu le rupă şi să le protejeze. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Tânără în vârstă de 18 ani găsită moartă într-o cabană părăsită, în județul Maramureș

Publicat

Polițiștii din Maramureș au fost anunțați, sâmbătă, prin numărul de urgență 112 despre faptul că într-o cabană părăsită, situată într-o zonă izolată a localității Vișeu de Sus, a fost găsită o persoană decedată.

Potrivit IPJ Maramureș, din primele cercetări s-a stabilit că este vorba despre o tânără de 18 ani, domiciliată în Vișeu de Sus.

”Cadavrul a fost transportat la morga spitalului în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei morții. A fost constituită echipă complexă de cercetare care desfășoară verificări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a decedat tânăra. Cazul a fost preluat de către procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș”, au informat reprezentanții IPJ Maramureș.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un tânăr din Bistrița-Năsăud băut a intrat cu mașina într-un copac și l-a rănit pe fratele său de 8 ani

Publicat

Un tânăr în vârstă de 23 de ani este cercetat pentru conducere cu alcoolemie, fără permis și vătămare corporală din culpă, după ce a provocat sâmbătă un accident rutier, în localitatea Șieuț din județul Bistrița-Năsăud.

”Conform primelor verificări efectuate de polițiștii Serviciului Rutier, pe drumul județean 154, la intrare în localitatea Șieuț, un tânăr de 23 de ani, din Recea Cristur care conducea un autoturism dinspre localitatea Șieu, a pierdut controlul direcției într-o curbă și a intrat în coliziune cu un copac de pe marginea drumului. Tânărul de 23 de ani și fratele lui de 8 ani, pasager, au fost răniți și transportați la spital”, au informat reprezentanții IPJ Bistrița-Năsăud.

 

Aceștia precizează că tânărul șofer a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, polițiștii au constatat că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Pacienți umiliți, mucegai și mizerie, la un spital din Târgoviște

Publicat

”Acestea sunt imaginile umilinței, a jegului absolut care au domnit peste secția de Boli Psihice Acuți a Spitalului Județean din Târgoviște zeci de ani!”, a scris sâmbătă pe Facebook deputatul Emanuel Ungureanu, care a vizitat unitatea medicală și a surprins în imagini neregulile găsite acolo.

În pozele postate pe rețeaua de socializare se poate vedea cum pacienții sunt cărați în pături improvizate sau în cărucioare, pe scări, pentru că nu există rampe amenajate pentru bolnavii dependenți de un scaun rulant.

”Până la vizita mea de săptămâna trecută, peisajul în acest loc al groazei arăta după cum urmează:

1.Băi jegoase fără capac la WC, fără oglindă la baie, rugină pe calorifere și baterii, spații înguste în care nu poți intra cu scaun rulant.

2.Geamurile termopan instalate în bătaie de joc de o firmă de partid sunt de proastă calitate, exact ca lucrările de izolare termică a clădirii care permit mucegaiului să domine toate încăperile!

3. Tavanul este găurit de apa care s-a infiltrat în acoperișul refăcut în bătaie de joc pe bani mulți.
Apa din tavan pătrunde prin mai multe găuri și este colectată într-un butoi improvizat

4. Curtea se inundă la orice ploaie puțin mai serioasă.

5. Jegul gros și pânzele de păianjen domină geamurile nespălate de luni bune

6. Personalul nu a avut niciodată o garderobă, știu, pare incredibil, ce vedeți în foto 12 sunt niște huse cumpărate în pripă după vizita mea.

7. Ușa de termopan de la intrare este instalată prost și este evident o mare porcărie, iarna a intrat vântul și zăpada în clădire pentru că termopanul a fost montat greșit

Tot după vizita mea în spital, a început curățenia generală.

Au fost aduse de acasă infirmiere, personal de curățenie, ca pe vremea lui Ceaușescu înaintea unui control…

Vă asigur că voi găsi procurori harnici și independenți care o să curețe acest spital de mafioți, sunt o groază și au corespondent în conducerea Consiliului Județean Dâmbovița.

Voi reveni la Târgoviște foarte curând, este multă mizerie în sistemul sanitar de aici.

O să vă întrebați ce a făcut DSP Dâmbovița, Inspecția Sanitară de Stat, Parchetul local, SRI local, alte instituții ale statului?

Cum ce? Au tăcut și au întreținut jegul moral și uman din Spitalul Județean Târgoviște, este cât se poate de evident!

Am cerut și aici un control al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, însă, ministrul Sănătății, a intrat în campanie electorală și se pregătește să vină la Cluj să laude administrația orașului care își asumă politic meritele societății civile și a personalului medico sanitar din câteva spitale ce a luptat fără sprijin din partea statului cu epidemia de Covid 19”, a scris Emanuel Ungureanu în postarea sa.

Sursa: Facebook/ Emanuel Ungureanu

Citește mai departe

EVENIMENT

Şapte persoane arestate în Germania pentru abuzuri sexuale grave asupra unor copii de 5, 10 și 12 ani

Publicat

Şapte persoane acuzate de abuzuri sexuale grave asupra unor copii de 5, 10 și 12 ani, au fost arestate preventiv în Germania. În total 11 suspecţi au fost reținuți după raiduri efectuate vineri în mai multe regiuni din ţară, au anunţat procurori din oraşul Munster, informează dpa şi AFP.

Dintre cei arestaţi preventiv, principalul suspect este un tehnician IT de 27 de ani din Munster. Ceilalţi şase sunt mama sa, de 45 de ani, care i-a dat acces la casa ei de vară, ştiind faptul că o va folosi pentru a abuza copii, şi cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 43 de ani.

Trei copii cu vârste de 5, 10 şi 12 ani, având legătură cu suspecţii, au fost identificaţi ca victime, au spus procurorii. Copiii au fost drogaţi înainte de a fi agresaţi.

Cel puţin patru bărbaţi sunt acuzaţi că s-au filmat abuzând sexual un copil de 5 ani şi un copil de 10 ani într-o casă de vară din Munster.

Anchetatorul-şef Joachim Poll a declarat într-o conferinţă de presă că anchetatorii au văzut imagini “incredibile” ale abuzurilor, descoperite de pe un hard disk găsit ascuns într-un tavan fals într-o pivniţă din Munster.

Cazul este cel mai recent dintr-o serie de scandaluri de abuzuri asupra copiilor care zguduie Germania.

Anul trecut s-a descoperit că într-un camping în Renania de Nord-Westfalia mai mulţi bărbaţi abuzau copii de decenii.

Poliţia anchetează separat o reţea de schimb de pornografie infantilă la nivel naţional.AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate