Connect with us

EVENIMENT

Narcisele au înflorit pe 316 hectare în Harghita, specia fiind protejată la nivel judeţean

Publicat

Milioane de narcise pot fi admirate, în aceste săptămâni, în cele şase poiene existente în Harghita, care se întind pe o suprafaţă totală de aproximativ 316 hectare, specia fiind una protejată la nivel judeţean.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László, a explicat joi, pentru AGERPRES că, în urma unei evaluări efectuate în cursul anului trecut, s-au identificat şase populaţii de Narcissus poeticus, adică şase poiene cu narcise care se întind pe o suprafaţă totală de aproximativ 316 ha, specialiştii estimând numărul acestor flori la cel puţin 13 milioane de tulpini la nivelul judeţului.

Cea mai mare suprafaţă cu narcise, de 160 de hectare, este în zona Dealu, urmată de poiana din pasul Ţechend, cu 89 de hectare şi poiana de la Vlăhiţa, care are circa 40 de hectare.

Majoritatea poienelor cu narcise se află pe fâneţe umede, specia având nevoie de sol îmbibat în apă şi fiind favorizată de agricultura tradiţională, respectiv de utilizarea terenurilor ca şi fâneaţă.

„Dacă am avea numai păduri compacte, nu am avea atâtea narcise, pentru că îi trebuie lumină şi dacă am avea păşunat, la fel nu ar fi atâtea narcise. Condiţiile care favorizează specia au o componentă geomorfologică, platoul vulcanic al Munţilor Harghita şi Gurghiu şi o componentă umană, şi anume utilizarea tradiţională a terenurilor, suprafaţa foarte mare a fâneţelor. Aceasta din urmă s-a dezvoltat spontan, prin crearea de spaţii pentru pajişti din peisajul de odinioară, dominat de păduri. Menţinerea fâneţelor a favorizat nu numai narcisa, ci şi o mulţime de alte flori şi animale, inclusiv specii polenizatoare”, a explicat Demeter László.

El a mai spus că terenurile pe care se află poienele cu narcise aparţin unor proprietari privaţi şi, parţial, unor composesorate.

Principala problemă în ceea ce priveşte existenţa narciselor sălbatice este legată de culesul lor în masă, pentru a fi comercializate, dar şi de schimbarea folosinţei terenurilor şi transformarea în păşuni, copitele animalelor distrugând florile.

„Cred că omul de rând apreciază existenţa lor, dar în acelaşi timp încă predomină lăcomia de a culege un buchet cât mai mare de narcise ceea ce, în sine nu ar fi cea mai mare problemă, problema e cu culesul în masă pentru comerţ şi schimbarea folosinţei terenurilor. Deci, dacă oamenii nu mai cosesc acolo şi se transformă în păşunat, care este mai uşor şi mai ieftin, sau se abandonează terenurile deci, dacă nu mai avem mulţi fermieri mijlocii, mici, care ar avea nevoie de fân, ci câţiva proprietari mari de oi, vaci sau cai, atunci e mai uşor sau mai convenabil să păşuneze într-un loc accesibil, să nu se urce în munţi şi să utilizeze fâneţele acestea mai productive. (…) Şi nu păşunatul lor e problema, pentru că animalele nu păşunează narcisele, acestea fiind toxice, ci distrugerea lor de copitele animalelor”, a arătat directorul ANANP Harghita.

El a subliniat că la nivel naţional, narcisa sălbatică nu este protejată prin lege, dar mai multe poiene din ţară sunt declarate rezervaţii naturale, ceea ce înseamnă protecţie şi pentru specie, iar în unele judeţe a fost declarată specie protejată, aşa cum s-a întâmplat şi în Harghita.

Demeter László face apel la oameni să nu rupă narcisele sălbatice şi nici să nu le cumpere, pentru a descuraja astfel culegerea lor pentru comercializare.

„Este vorba de o specie spectaculoasă, care atrage oamenii, iar florile sunt culese din timpuri vechi (…). De câteva decenii a apărut şi un fel de comerţ, în zonele unde sunt şosele principale, de exemplu la Corund, unde se găsesc şi poiene cu foarte multe narcise. Mesajul ar fi să ne păstrăm controlul, să nu cădem victime instinctului de a culege cât mai multe, de a face un buchet cât mai mare şi să ne bucurăm de ele la faţa locului. De asemenea, îi rugăm pe oameni nici să nu cumpărăm narcise sălbatice, pentru a descuraja culegerea lor pentru comercializare”, a spus şeful ANANP Harghita.

Acesta a punctat că specialiştii agenţiei vor monitoriza şi evalua în continuare populaţia de narcise din judeţ şi vor efectua şi vizite în teren, pentru a-i atenţiona pe oameni să nu le rupă şi să le protejeze. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Strigăt de ajutor: „Adăpostul nostru se prăbușește sub datorii. Fără voi, nu mai putem salva niciun câine”

Publicat

adapost caini cluj main 1.jpg

Adăpostul „Andreea & Benji’s Happy Dogs” din Cluj, trece printr-o criză fără precedent și riscă să își închidă porțile.

După ce s-au luptat pentru viața a nouă pui infectați cu parvoviroză, o boală virală extrem de gravă și adesea fatală, alvatorii din adăpost au rămas cu o factură medicală de 26.000 de lei. Șase dintre pui au supraviețuit, dar povara financiară amenință acum întregul adăpost.

În adăpost sunt acum și 40 de pui

„Am…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

No bine, Cluj! Primarul Floreştiului a contractat un virus de la Emil Boc. 24 de cărţi mai bune decât romanul lui Tişe

Publicat

image 2025 07 02 083539606.png

„No bine, Cluj!” este un newsletter de umor produs de Cluj24 care apare în fiecare marţi. Abonează-te gratuit pentru știri comentate cu umor, recomandări culturale, sfaturi pentru părinți și agenda evenimentelor clujene. Scrie adresa ta de mail în câmpul de mai jos şi apasă Subscribe:

Dintre subiectele de astăzi pe No bine, Cluj!

🟠 Directorul Aeroportului din Cluj vrea să investească într-o spălătorie auto pentru pasageri şi angajaţi care ar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Accident mortal pe raza localității Șugag: Un bărbat a decedat după ce s-a răsturnat cu un ATV. Ce spun polițiștii

Publicat

foto accident mortal pe raza localității Șugag: un bărbat a

Accident mortal pe raza localității Șugag. Un bărbat de 50 de ani din București, a fost găsit mort, sub un ATV. Cadavrul acestuia a fost descoperit în noaptea de 1 iulie 2025, în jurul orei 23.00. 

Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba miercuri, 2 iulie 2025.

Potrivit IPJ Alba, la data de 1 iulie 2025, în jurul orei 23.00, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că un bărbat ar fi fost găsit decedat, sub un ATV, pe raza…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Închisoare cu executare pentru un tânăr din Zlatna care a jefuit un cazino din Alba Iulia. Câți ani va sta după gratii

Publicat

Închisoare cu executare pentru un tânăr din zlatna care a

Un tânăr în vârstă de 32 de ani din Zlatna, Iulian P., a fost condamnat pentru tâlhărie calificată, după ce a jefuit un cazino de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. Fapta a comis-o în data de 1 martie 2025, iar două luni mai târziu a și fost trimis în judecată. În data de 30 iunie 2025 a fost condamnat la închisoare cu executare. 

Bărbatul a reușit să plece cu 33.000 de lei, dar polițiștii l-au indetificat rapid pe autor. Mai exact jaful a avut loc la primele ore…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe