Connect with us

EVENIMENT

Noi tensiuni în Ditrău, provocate de petiție împotriva angajaților sri-lankezi: Mii de localnici cer să nu fie angajați străini în comună, dacă rata șomajului trece de 2%

Publicatditrau localnici

O petiţie semnată de aproximativ 2.000 de localnici din Ditrău şi adresată brutăriei care a angajat muncitori sri-lankezi a fost înaintată primarului comunei, Puskás Elemér, fiind solicitate, printre altele, să se facă publice actele privind calificarea muncitorilor străini sau adeverinţele lor medicale.

Citește și Situație ȘOCANTĂ într-un sat din Harghita după ce la o brutărie au fost angajați doi muncitori din Sri Lanka. Poliția a deschis dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare

Primarul comunei Ditrău, Puskás Elemér, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, că documentul “este semnat de aproximativ 2.000 de persoane”, toate fiind din comună, şi a fost depus de preotul capelan Bíró Károly şi de aproximativ 25 de localnici, care au strâns semnăturile.

În petiţia menţionată, se cere angajatorului “să facă publice şi să prezinte reprezentanţilor localnicilor copiile după actele cu privire la calificarea profesională a celor doi angajaţi dintr-o terţă ţară”, precum şi “să prezinte Consiliului Local al comunei Ditrău actele personale şi adeverinţele medicale stabilite prin lege ale celor doi angajaţi dintr-o terţă ţară”.

De asemenea, i se mai cere patronului brutăriei “să nu angajeze forţă de muncă străină, în situaţia în care şomajul din comună depăşeşte două procente şi să contribuie astfel la prevenirea imigrării tinerilor”.

Totodată, în petiţie se solicită angajatorului “să-şi ceară scuze în mod public de la locuitorii din Ditrău pentru prejudicii aduse bunei sale reputaţii, prin faptul că a ales calea mass-media în loc să rezolve problemele ivite pe plan local, de la preotul capelan care a acceptat rolul de mediator doar la cererea credincioşilor, în speranţa unei soluţii paşnice, însă, ulterior a fost stigmatizat ca urmare a ştirilor mediatice şi a conţinutului denaturat al acestora, de la foştii angajaţi, pe care i-a prejudiciat prin comportamentul său ilegal”.

În document i se mai cere patronului brutăriei să respecte Codul Muncii, dar şi “să despăgubească angajaţii prejudiciaţi şi jigniţi, în mod retroactiv, pentru cinci ani”.

De asemenea, i se solicită angajatorului “să respecte principiul statului de drept, democraţia, libertatea de exprimare, libertatea religioasă, autodeterminarea, să aibă în vedere şi să respecte în primul rând liniştea, respectul de sine, interesele publice, cultul religios şi tradiţiile locuitorilor din Ditrău”.

Primarul Puskás Elemér a ţinut să puncteze că el are rolul de mediator între firmă şi oamenii care s-au revoltat împotriva firmei şi că petiţia nu conţine nimic care să vizeze atribuţiile primarului.

În legătură cu atmosfera din comună, primarul a spus că este mult mai liniştită.

“Atmosfera este mult mai liniştită decât ceea ce a fost între miercuri şi sâmbătă (29 ianuarie – 1 februarie, n.r.), zilele acelea a fost foarte încinsă atmosfera. Dar acum oamenii au mai înţeles că nu sunt migranţi, că sunt muncitori. Bineînţeles că mai sunt care tot se revoltă”, a spus Puskás Elemér.

Legat de venirea celui de-al treilea muncitor din Sri Lanka, spune că nu a primit nici un semnal negativ şi a ţinut să puncteze că muncitorii sri-lankezi stau la Gheorgheni şi că nu ştie dacă sunt locuitori din Ditrău care să-i fi văzut pe aceştia altundeva decât la televizor.

Directoarea brutăriei din Ditrău, Köllő Katalin, a declarat, pentru AGERPRES, că petiţia nu a ajuns încă la firmă şi că i se pare normal ca cineva să o aducă sau să o trimită la sediu, nu să afle din presă despre conţinutul ei.

“Noi nu am fost anunţaţi, am aflat din presă că a fost depusă de nişte localnici, am auzit duminică că vor să o depună şi este gata, dar nu ştiam cui va fi predată. Am văzut conţinutul (în presă n.r.) şi aşteptăm să ne anunţe şi pe noi. Noi credem că aşa ar fi corect, ca petiţia să fie adusă la sediul nostru sau să fie trimisă. Nu ştiu ce legătură are primarul cu firma noastră, nu înţelegem, chiar dacă el este mediator. Dacă ne este adresată, cred că ar trebui să vină cineva, reprezentanţii locuitorilor care au semnat sau cine a strâns semnăturile, atunci să vină la noi şi să ne predea personal, cu semnătură”, a afirmat Köllő Katalin.

Șefa brutăriei spune că nu își va cere scuze, pentru că nu a făcut nimic rău

Aceasta a spus că firma va răspunde oficial atunci când va primi petiţia, dar a ţinut să puncteze că nu va cere scuze localnicilor, pentru că nu a făcut nimic rău.

“Nici într-un caz nu vom cere scuze de la localnici, pentru că noi credem şi suntem convinşi că nu am făcut niciun rău. Angajaţii noştri nu mai locuiesc în Ditrău, e foarte important. Nu au pentru ce să-i deranjeze, ei sunt în Ditrău doar în timpul de lucru. Nu ştim din ce cauză încă îi deranjează”, a precizat Köllő Katalin.

Despre solicitarea de a face publice diplomele şi actele medicale ale sri-lankezilor, directoarea firmei a spus că nu va face acest lucru, întrucât este vorba de documente personale, care au fost verificate de instituţiile cu atribuţii în domeniu.

“Actele lor au fost verificate, au diplome, care sunt acte personale. Cum nu a cerut de la mine nimeni diploma de la brutarul ungur sau de la brutarul român, atunci de ce cere actele lor? Sunt documente personale”, a spus aceasta.

Referitor la solicitarea de a nu angaja forţă de muncă străină, în situaţia în care şomajul din comună depăşeşte două procente, Köllő Katalin a spus că are nevoie de muncitori calificaţi şi că, în două luni de zile de când a anunţat existenţa a trei posturi vacante, niciun localnic nu a venit să se angajeze.

”Nici măcar un localnic nu a venit la noi să se angajeze”

“Pentru mine degeaba vine de la şomaj (AJOFM n.r.) o persoană care nici nu are diplomă sau calificare, care a fost asistent nu ştiu unde sau a lucrat la pădure şi apoi să vină la mine ca brutar. (…) Sunt trei posturi vacante anunţate la AJOFM de două luni şi nu a venit nimeni. Directorul de la AJOFM mi-a explicat că momentan există în tot judeţul un brutar în Topliţa, care are 61 ani. (…) Nici măcar un localnic nu a venit la noi că vrea să se angajeze”, a mai spus Köllő Katalin.

Ea a mai adăugat, referitor la faptul că petiţia făcută publică este scrisă în limba maghiară, că “suntem totuşi în România” şi a punctat că răspunsul oficial va fi în română, dar va fi tradus şi în maghiară, pentru ca toată lumea să înţeleagă.

Reamintim că angajarea a doi muncitori sri-lankezi la brutăria din Ditrău, cea mai mare din zona Gheorgheni, a stârnit nemulţumirea unei părţi a locuitorilor, care au spus că le e teamă că în comună vor veni mulţi migranţi, care să le impună propria cultură şi să le pună în pericol siguranţa.

Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Grup pe Facebook denumit “Vrem un Ditrău fără migranţi”

De asemenea, a fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele “Migráns mentes ditrot akarunk” (“Vrem un Ditrău fără migranţi”), în care au fost postate mai multe mesaje împotriva celor doi.

Situaţia în comună a devenit tensionată, iar pe 29 ianuarie, aproximativ 200 de localnici, în frunte cu preotul capelan romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat pentru a cere, în şedinţa Consiliului Local, discutarea acestei probleme.

Întrucât chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de şedinţe era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuţie aceste nemulţumiri la o adunare populară.

Ulterior, în cadrul forumului, oamenii au spus că, de fapt, sunt nemulţumiţi de patronul brutăriei, pentru că nu oferă condiţii corespunzătoare de muncă, nu acordă salarii decente şi se poartă urât cu angajaţii.

Cazul a ajuns în atenţia IPJ Harghita, care a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, dar şi a Avocatului Poporului şi a onsiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Avertizare hidrologică: Cod portocaliu de INUNDAȚII pe râuri din judeţele Argeş şi Hunedoara

Publicat

arhivă foto

Hidrologii au emis, luni, noi avertizări Cod portocaliu de inundaţii, valabile în bazine hidrografice din judeţele Hunedoara şi Argeş, valabile în următoarele şase ore.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 22:00, se vor înregistra torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu (Jiul de Vest) – bazin aferent amonte S.H. Iscroni (judeţul Hunedoara), Argeş – bazin amonte de Acumularea Prundu, respectiv în bazinul superior al râului Vâlsan (judeţul Argeş).

Avertizările au fost transmise de hidrologi către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională “Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Argeş-Vedea şi Jiu, şi Sistemele de Gospodărire a Apelor Argeş şi Hunedoara. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident CUMPLIT în Bacău: Trei persoane au murit și alte două au fost rănite, după ce mașina în care se aflau a fost lovită de tren

Publicat

sursa foto: ISU Bacău

Un cumplit accident feroviar s-a produs, luni după-amiaza, în județul Bacău, după ce un autoturism a fost spulberat de tren. În uma tragicului accident, trei persoane au murit și alte două au fost rănite.

Potrivit ISU Bacău, accidentul s-a produs în satul Dumbrava, comuna Itești, iar în accident a fost implicată garnitura de tren Inter-Regio, care circulă pe relația București Nord – Suceava.

În urma impactului violent, trei persoane au decedat și alte două au fost rănite, acestea din urmă fiind transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Poytrivit sursei citate, nici un călător din tren nu a fost rănit, iar în urma impactilui trenul nu a deraiat.

În urma accidentului, circulația feroviară a fost blocată total în zonă.

Știre in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenţionare de la Ministerul de Externe: Autorităţile din Grecia pot modifica FĂRĂ PREAVIZ condiţiile de intrare în țară

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte îndeaproape evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas şi continuă dialogul cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirea unor astfel de situaţii în perioada următoare.

Totodată, MAE menţionează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

MAE mai precizează, într-un comunicat transmis AGERPRES, că în cursul dimineţii de luni, blocajele au fost determinate şi de decizia autorităţilor elene de a nu mai permite intrarea pe teritoriul Greciei a cetăţenilor sârbi.

Timpul de așteptare la frontieră este de o oră șu jumătate

Potrivit informaţiilor comunicate de reprezentantul Consulatului General al României la Salonic, aflat la faţa locului, coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde, la acest moment, pe o lungime de sub 3 kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ 1 oră şi 30 de minute. Accesul autoturismelor se realizează pe patru benzi, fiind operaţionale şi trei puncte de testare pentru infecţia cu COVID-19. Durata procedurilor efective de verificare a documentelor şi efectuarea testării este de aproximativ 3 – 4 minute.

Ca şi în zilele anterioare, reprezentanţi ai Consulatului de la Salonic sunt prezenţi în punctul de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetăţenii români primesc asistenţă consulară, dacă este cazul, arată MAE.

Formularul electronic trebuie completat cu 48 de ore înainte

Totodată, pentru a evita timpi suplimentari de aşteptare la frontieră, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că este important ca cetăţenii români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puţin 48 de ore anterior deplasării, şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare nowcasting: Cod PORTOCALIU de ploi torențiale pentru zona de munte a județelor Argeș, Gorj și Vâlcea

Publicat

nori

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, 6 iulie, o avertizare cod portocaliu de ploi torențiale pentru zona de munte a județelor Argeș, Gorj și Vâlcea.

Potrivit meteorologilor, până la ora 17.00, sunt așteptate averse torențiale ce vor acumula local 35…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni.

Zone vizate: zona de munte de peste cota 1800 m din județul Gorj, dar și localitățile: Bumbești-Jiu, Novaci, Crasna, Baia de Fier, Polovragi, Stănești, Mușetești, Schela. De asemenea, zona de munte din județul Vâlcea și zona de munte a județului Argeș.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate