Connect with us

EVENIMENT

Noi tensiuni în Ditrău, provocate de petiție împotriva angajaților sri-lankezi: Mii de localnici cer să nu fie angajați străini în comună, dacă rata șomajului trece de 2%

Publicatditrau localnici

O petiţie semnată de aproximativ 2.000 de localnici din Ditrău şi adresată brutăriei care a angajat muncitori sri-lankezi a fost înaintată primarului comunei, Puskás Elemér, fiind solicitate, printre altele, să se facă publice actele privind calificarea muncitorilor străini sau adeverinţele lor medicale.

Citește și Situație ȘOCANTĂ într-un sat din Harghita după ce la o brutărie au fost angajați doi muncitori din Sri Lanka. Poliția a deschis dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare

Primarul comunei Ditrău, Puskás Elemér, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, că documentul “este semnat de aproximativ 2.000 de persoane”, toate fiind din comună, şi a fost depus de preotul capelan Bíró Károly şi de aproximativ 25 de localnici, care au strâns semnăturile.

În petiţia menţionată, se cere angajatorului “să facă publice şi să prezinte reprezentanţilor localnicilor copiile după actele cu privire la calificarea profesională a celor doi angajaţi dintr-o terţă ţară”, precum şi “să prezinte Consiliului Local al comunei Ditrău actele personale şi adeverinţele medicale stabilite prin lege ale celor doi angajaţi dintr-o terţă ţară”.

De asemenea, i se mai cere patronului brutăriei “să nu angajeze forţă de muncă străină, în situaţia în care şomajul din comună depăşeşte două procente şi să contribuie astfel la prevenirea imigrării tinerilor”.

Totodată, în petiţie se solicită angajatorului “să-şi ceară scuze în mod public de la locuitorii din Ditrău pentru prejudicii aduse bunei sale reputaţii, prin faptul că a ales calea mass-media în loc să rezolve problemele ivite pe plan local, de la preotul capelan care a acceptat rolul de mediator doar la cererea credincioşilor, în speranţa unei soluţii paşnice, însă, ulterior a fost stigmatizat ca urmare a ştirilor mediatice şi a conţinutului denaturat al acestora, de la foştii angajaţi, pe care i-a prejudiciat prin comportamentul său ilegal”.

În document i se mai cere patronului brutăriei să respecte Codul Muncii, dar şi “să despăgubească angajaţii prejudiciaţi şi jigniţi, în mod retroactiv, pentru cinci ani”.

De asemenea, i se solicită angajatorului “să respecte principiul statului de drept, democraţia, libertatea de exprimare, libertatea religioasă, autodeterminarea, să aibă în vedere şi să respecte în primul rând liniştea, respectul de sine, interesele publice, cultul religios şi tradiţiile locuitorilor din Ditrău”.

Primarul Puskás Elemér a ţinut să puncteze că el are rolul de mediator între firmă şi oamenii care s-au revoltat împotriva firmei şi că petiţia nu conţine nimic care să vizeze atribuţiile primarului.

În legătură cu atmosfera din comună, primarul a spus că este mult mai liniştită.

“Atmosfera este mult mai liniştită decât ceea ce a fost între miercuri şi sâmbătă (29 ianuarie – 1 februarie, n.r.), zilele acelea a fost foarte încinsă atmosfera. Dar acum oamenii au mai înţeles că nu sunt migranţi, că sunt muncitori. Bineînţeles că mai sunt care tot se revoltă”, a spus Puskás Elemér.

Legat de venirea celui de-al treilea muncitor din Sri Lanka, spune că nu a primit nici un semnal negativ şi a ţinut să puncteze că muncitorii sri-lankezi stau la Gheorgheni şi că nu ştie dacă sunt locuitori din Ditrău care să-i fi văzut pe aceştia altundeva decât la televizor.

Directoarea brutăriei din Ditrău, Köllő Katalin, a declarat, pentru AGERPRES, că petiţia nu a ajuns încă la firmă şi că i se pare normal ca cineva să o aducă sau să o trimită la sediu, nu să afle din presă despre conţinutul ei.

“Noi nu am fost anunţaţi, am aflat din presă că a fost depusă de nişte localnici, am auzit duminică că vor să o depună şi este gata, dar nu ştiam cui va fi predată. Am văzut conţinutul (în presă n.r.) şi aşteptăm să ne anunţe şi pe noi. Noi credem că aşa ar fi corect, ca petiţia să fie adusă la sediul nostru sau să fie trimisă. Nu ştiu ce legătură are primarul cu firma noastră, nu înţelegem, chiar dacă el este mediator. Dacă ne este adresată, cred că ar trebui să vină cineva, reprezentanţii locuitorilor care au semnat sau cine a strâns semnăturile, atunci să vină la noi şi să ne predea personal, cu semnătură”, a afirmat Köllő Katalin.

Șefa brutăriei spune că nu își va cere scuze, pentru că nu a făcut nimic rău

Aceasta a spus că firma va răspunde oficial atunci când va primi petiţia, dar a ţinut să puncteze că nu va cere scuze localnicilor, pentru că nu a făcut nimic rău.

“Nici într-un caz nu vom cere scuze de la localnici, pentru că noi credem şi suntem convinşi că nu am făcut niciun rău. Angajaţii noştri nu mai locuiesc în Ditrău, e foarte important. Nu au pentru ce să-i deranjeze, ei sunt în Ditrău doar în timpul de lucru. Nu ştim din ce cauză încă îi deranjează”, a precizat Köllő Katalin.

Despre solicitarea de a face publice diplomele şi actele medicale ale sri-lankezilor, directoarea firmei a spus că nu va face acest lucru, întrucât este vorba de documente personale, care au fost verificate de instituţiile cu atribuţii în domeniu.

“Actele lor au fost verificate, au diplome, care sunt acte personale. Cum nu a cerut de la mine nimeni diploma de la brutarul ungur sau de la brutarul român, atunci de ce cere actele lor? Sunt documente personale”, a spus aceasta.

Referitor la solicitarea de a nu angaja forţă de muncă străină, în situaţia în care şomajul din comună depăşeşte două procente, Köllő Katalin a spus că are nevoie de muncitori calificaţi şi că, în două luni de zile de când a anunţat existenţa a trei posturi vacante, niciun localnic nu a venit să se angajeze.

”Nici măcar un localnic nu a venit la noi să se angajeze”

“Pentru mine degeaba vine de la şomaj (AJOFM n.r.) o persoană care nici nu are diplomă sau calificare, care a fost asistent nu ştiu unde sau a lucrat la pădure şi apoi să vină la mine ca brutar. (…) Sunt trei posturi vacante anunţate la AJOFM de două luni şi nu a venit nimeni. Directorul de la AJOFM mi-a explicat că momentan există în tot judeţul un brutar în Topliţa, care are 61 ani. (…) Nici măcar un localnic nu a venit la noi că vrea să se angajeze”, a mai spus Köllő Katalin.

Ea a mai adăugat, referitor la faptul că petiţia făcută publică este scrisă în limba maghiară, că “suntem totuşi în România” şi a punctat că răspunsul oficial va fi în română, dar va fi tradus şi în maghiară, pentru ca toată lumea să înţeleagă.

Reamintim că angajarea a doi muncitori sri-lankezi la brutăria din Ditrău, cea mai mare din zona Gheorgheni, a stârnit nemulţumirea unei părţi a locuitorilor, care au spus că le e teamă că în comună vor veni mulţi migranţi, care să le impună propria cultură şi să le pună în pericol siguranţa.

Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Grup pe Facebook denumit “Vrem un Ditrău fără migranţi”

De asemenea, a fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele “Migráns mentes ditrot akarunk” (“Vrem un Ditrău fără migranţi”), în care au fost postate mai multe mesaje împotriva celor doi.

Situaţia în comună a devenit tensionată, iar pe 29 ianuarie, aproximativ 200 de localnici, în frunte cu preotul capelan romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat pentru a cere, în şedinţa Consiliului Local, discutarea acestei probleme.

Întrucât chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de şedinţe era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuţie aceste nemulţumiri la o adunare populară.

Ulterior, în cadrul forumului, oamenii au spus că, de fapt, sunt nemulţumiţi de patronul brutăriei, pentru că nu oferă condiţii corespunzătoare de muncă, nu acordă salarii decente şi se poartă urât cu angajaţii.

Cazul a ajuns în atenţia IPJ Harghita, care a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, dar şi a Avocatului Poporului şi a onsiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Decizie importantă a Comisiei Europene. Ce se întâmplă cu contractele cu AstraZeneca și Johnson & Johnson

Publicat

Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască contractele pentru vaccinurile COVID-19 de anul viitor cu companii precum AstraZeneca și Johnson & Johnson (J&J), a informat miercuri cotidianul italian La Stampa citând o sursă din Ministerul Sănătății din Italia, anunță Reuters.

„Comisia Europeană, în acord cu liderii multor țări UE, a decis că nu vor fi reînnoite la expirare contractele cu companiile care produc vaccinuri cu vector viral”, a scris ziarul.

Bruxelles-ul ar prefera să se concentreze asupra vaccinurilor COVID-19 care folosesc tehnologia ARN messenger (ARNm), cum ar fi Pfizer și Moderna.

Comisia Europeană solicită clarificări de la J&J cu privire la anunțul „complet neașteptat” al companiei privind întârzierile în livrările de vaccin COVID-19 către UE, a declarat marți un oficial al UE pentru Reuters. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident mortal în Tulcea. Victima fusese încarcerată după ce o mașină s-a înfipt într-un copac

Publicat

Accident miercuri dimineață produs pe DN 22A între localitățile tulcene Topolog și Saraiu.

În accident a fost implicat un autoturism care a intrat în coliziune cu un copac de pe marginea carosabilului.

La fața locului s-au deplasat 5 echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul descarcerare, o ambulanță SMURD din cadrul Stației de pompieri Babadag, o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de pompieri Tulcea, precum și un echipaj din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Tulcea.

În urma accidentului rutier a rezultat o victimă încarcerată. Pompierii au procedat pentru extragerea victimei, în vârstă de 53 ani.

Femeia prezenta leziuni incompatibile cu viața, echipajul SAJ pronunțând decesul.

De asemenea, au fost prezenți la locul evenimentului 2 echipaje de pompieri din cadrul ISU „Dobrogea” Constanța și lucrători din cadrul IPJ Tulcea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment al Asociaţiei medicale din Tokyo, cu 100 de zile înaintea startului Jocurilor Olimpice

Publicat

Organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo în această vară va fi “cu adevărat dificilă”, din cauza situaţiei sanitare legate de pandemie, a apreciat miercuri preşedintele Asociaţiei medicale din capitala Japoniei, cu exact 100 de zile înaintea ceremoniei de deschidere a competiţiei, informează AFP.

“Dacă numărul cazurilor de infectare continuă să crească, va fi dificilă organizarea Jocurilor Olimpice în forma lor actuală, cu sportivi venind din toate ţările, chiar dacă nu va exista public”, a avertizat Haruo Ozaki, citat de cotidianul Sports Hochi.

Responsabilul medical japonez a repetat preocupările pe pagina sa de Facebook, subliniind că a admirat personal performanţele recente ale unor sportivi japonezi.

“Nu mi-am putut stăpâni lacrimile când am văzut performanţele” înotătoarei Rikako Ikee, revenită în competiţie după ce a fost diagnosticată cu leucemie în 2019, şi ale jucătorului de golf Hideki Matsuyama, devenit duminică primul japonez care câştigă un titlu de Mare Şlem la această disciplină.

Dar, “din punctul meu de vedere, ca responsabil medical, aş spune că găzduirea Jocurilor este cu adevărat dificilă. Mi-aş dori cu adevărat ca organizatorii să prezinte măsuri concrete” pentru a evita creşterea infectărilor şi a solicita cooperarea tuturor pentru binele sportivilor, a adăugat el.

Avertismentul a venit în momentul în care capitala Japoniei a marcat miercuri intrarea în ultimele 100 de zile înaintea startului Jocurilor, amânate cu un an din cauza pandemiei, care urmează să desfăşoare în perioada 23 iulie – 8 august.

În ciuda asigurărilor organizatorilor, persistenţa pandemiei şi reapariţia bruscă a coronavirusului, inclusiv în Japonia, perturbă pregătirile pentru Jocuri şi alimentează incertitudinea cu privire la posibilitatea şi oportunitatea de a organiza evenimentul în această vară.

Noi restricţii sanitare sunt în vigoare la Tokyo şi în alte oraşe nipone, probe test pentru JO au fost amânate, iar adunările cu ocazia ştafetei torţei olimpice au fost reduse drastic.
AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru persoane implicate într-un accident în Sălaj

Publicat

Patru persoane au fost implicate, miercuri dimineață, într-un accident produs în județul Sălaj.

Pompierii au fost chemați să intervină la accidentul petrecut între un autocamion și un autoturism petrecut în localitatea Românași.

Conform ISU Sălaj, în accident au fost implicate 4 persoane, dintre care 2 au nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportate la UPU SMURD Zalău.

Pompierii asigură măsurile PSI la fața locului și au fost deconectate bateriile autoturismelor.

Citește mai departe