Connect with us

EVENIMENT

Nouă persoane, reținute într-un dosar de spălare de bani care vizează tranzacții de zeci de milioane de euro

Publicat

mascati politisti perchezitii
Arhivă foto

Nouă persoane au fost reținute, iar alta a fost plasată sub control judiciar într-un dosar de spălare de bani care vizează tranzacții de 70 de milioane de euro.

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR și procurorii DIICOT au făcut marți 13 percheziții domiciliare în București și în județul Călărași, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în vederea săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți din comiterea infracțiunilor de fraudă informatică și înșelăciune.

Simultan, au fost făcute 8 percheziții domiciliare pe teritoriul Republicii Moldova și patru percheziții în Suedia, privind activitatea aceluiași grup infracțional.

Din cercetări a reieșit că, în perioada februarie 2018 – ianuarie 2021, în România, Bulgaria, Polonia și Ungaria, s-ar fi dezvoltat un grup organizat, specializat în activități de spălare a banilor.

Grupul punea la dispoziția altor grupuri infracționale persoane, societăți comerciale paravan, conturi bancare și o infrastructură vastă, în scopul mutării, ascunderii și spălării sumelor de bani provenite din infracțiuni.

„În acest scop, cetățeni din alte țări europene (ucraineni, moldoveni, suedezi) s-ar fi deplasat pe teritoriul României, în vederea înființării de societăți comerciale destinate comiterii de infracțiuni (fără un obiect real de activitate, cu valabilitate de un an și cu sediul social la un birou de avocatură).

Pe numele acestor societăți comerciale ar fi fost deschise, ulterior, conturi bancare, fiind obținute cardurile bancare și accesul la serviciul de online banking”, arată polițiștii.

Nouă persoane, reținute într-un dosar de spălare de bani care vizează tranzacții de zeci de milioane de euro. Cum acționau inculpații

Au fost identificate două moduri de operare: CEO Fraud/BEC Fraud (Business E-mail Compromise Fraud), reprezentată de o fraudă informatică sau, după caz, înșelăciune îndreptată împotriva unor persoane juridice din Europa, Australia, America de Nord, America de Sud și, uneori, Asia; iar al doilea mod, bazat pe înșelăciuni, care au avut ca fundament investiții în capital de risc pe platforme de tranzacționare nereglementate în UE, îndreptate împotriva unor persoane fizice, care au fost atrase prin diferite metode de inginerie socială să investească prin intermediul unui „broker” pe astfel de platforme și, ulterior, au fost deposedate, prin diverse mijloace, de fondurile depuse.

Sumele de bani astfel obținute ar fi fost transferate prin intermediul unor companii offshore/fantomă către conturi din Europa și ar fi ajuns, ulterior, în conturile bancare ale societăților comerciale din România, controlate de grupul infracțional specializat în spălarea banilor.

Aceste sume de bani ar fi fost redirecționate de către coordonatorii grupului către Asia, respectiv către societăți controlate prin interpuși, în Hong Kong și Israel.

Volumul tranzacțiilor, care fac obiectul activităților de urmărire penală, depășește 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro.

Nouă persoane, reținute într-un dosar de spălare de bani care vizează tranzacții de zeci de milioane de euro. La sediul DIICOT au fost duse, în vederea audierii, 24 de persoane,

Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în cauză este de peste 5 milioane de dolari.

În acest caz au fost formulate aproximativ 100 de cereri de asistență judiciară internațională și ordine europene de anchetă.

La sediul DIICOT au fost duse, în vederea audierii, 24 de persoane, despre care există bănuiala că ar fi implicate în desfășurarea activităților infracționale. În urma audierilor, procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 9 persoane bănuite și măsura controlului judiciar față de o alta.

Miercuri, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive față de cele 9 persoane reținute.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Familia Jurjiu din Alba Iulia s-a calificat în semifinală la emisiunea „Ce spun românii”. Au câștigat toate cele trei etape

Publicat

familia jurjiu din alba iulia s a calificat în semifinală la

Familia Jurjiu din Alba Iulia s-a calificat în semifinală la emisiunea „Ce spun românii” de la ProTV. Familia Jurjiu din Alba Iulia a demonstrat un nivel excepțional de abilități în cadrul emisiunii „Ce spun românii” de la ProTV. Au reușit să câștige consecutiv toate cele trei etape ale competiției, acumulând un total de 1.230 de puncte.

În prima etapă, au obținut un punctaj de 374 de puncte, continuând să impresioneze în etapa a doua cu 389 de puncte. În etapa a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

Publicat

trecere pietoni1 cj cluj.jpg

Trecerile pentru pietoni de pe drumurile județene vor fi iluminate corespunzător, prin sisteme moderne, anunță Consiliul Județean Cluj.

Joi, în cadrul ședinței CJ Cluj a fost aprobat proiectul care beneficiază de fonduri europene.

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

„Prin această investiție urmărim creșterea gradului de securitate a cetățenilor și a siguranței circulației…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare, la Catedrala Romano – Catolică din Alba Iulia

Publicat

foto video: ritualul „spălării picioarelor” din joia mare, la catedrala romano

Unul dintre momentele de la Cina Cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos le-a spălat picioarele apostolilor, a fost reprodus în Joia Mare la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. 

Ritualul reprezintă o lecţie de smerenie, ce simbolizează spălarea de păcate şi, în special, renunţarea la orgoliu şi mândrie.

În acest an, ritualul a avut loc în jurul orei 19:30, în cadrul Liturghiei Cinei cea de Taină.

Potrivit obiceiului, cel mai mare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Programul Noua Casă 2024: Doar 100 de garanţii acordate de stat, în prima lună de la lansare. Precizările directorului FNGCIMM

Publicat

programul noua casă 2024: doar 100 de garanţii acordate de

Programul Noua Casă 2024. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat doar 100 de garanţii în programul Noua Casă, în prima lună de la demarare, a transmis joi directorul general al Fondului, Dumitru Nancu.

„Având în vedere că avem o lună de zile de când programul este operaţional, cu toate că am înjumătăţit comisionul de garantare de la 0,3% la 0,15% (pe an – n. r.), costurile notariale la fel au fost reduse prin ordin al ministrului de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe