EVENIMENT
Nouă persoane, reținute într-un dosar de spălare de bani care vizează tranzacții de zeci de milioane de euro

Nouă persoane au fost reținute, iar alta a fost plasată sub control judiciar într-un dosar de spălare de bani care vizează tranzacții de 70 de milioane de euro.
Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR și procurorii DIICOT au făcut marți 13 percheziții domiciliare în București și în județul Călărași, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în vederea săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți din comiterea infracțiunilor de fraudă informatică și înșelăciune.
Simultan, au fost făcute 8 percheziții domiciliare pe teritoriul Republicii Moldova și patru percheziții în Suedia, privind activitatea aceluiași grup infracțional.
Din cercetări a reieșit că, în perioada februarie 2018 – ianuarie 2021, în România, Bulgaria, Polonia și Ungaria, s-ar fi dezvoltat un grup organizat, specializat în activități de spălare a banilor.
Grupul punea la dispoziția altor grupuri infracționale persoane, societăți comerciale paravan, conturi bancare și o infrastructură vastă, în scopul mutării, ascunderii și spălării sumelor de bani provenite din infracțiuni.
„În acest scop, cetățeni din alte țări europene (ucraineni, moldoveni, suedezi) s-ar fi deplasat pe teritoriul României, în vederea înființării de societăți comerciale destinate comiterii de infracțiuni (fără un obiect real de activitate, cu valabilitate de un an și cu sediul social la un birou de avocatură).
Pe numele acestor societăți comerciale ar fi fost deschise, ulterior, conturi bancare, fiind obținute cardurile bancare și accesul la serviciul de online banking”, arată polițiștii.
Nouă persoane, reținute într-un dosar de spălare de bani care vizează tranzacții de zeci de milioane de euro. Cum acționau inculpații
Au fost identificate două moduri de operare: CEO Fraud/BEC Fraud (Business E-mail Compromise Fraud), reprezentată de o fraudă informatică sau, după caz, înșelăciune îndreptată împotriva unor persoane juridice din Europa, Australia, America de Nord, America de Sud și, uneori, Asia; iar al doilea mod, bazat pe înșelăciuni, care au avut ca fundament investiții în capital de risc pe platforme de tranzacționare nereglementate în UE, îndreptate împotriva unor persoane fizice, care au fost atrase prin diferite metode de inginerie socială să investească prin intermediul unui „broker” pe astfel de platforme și, ulterior, au fost deposedate, prin diverse mijloace, de fondurile depuse.
Sumele de bani astfel obținute ar fi fost transferate prin intermediul unor companii offshore/fantomă către conturi din Europa și ar fi ajuns, ulterior, în conturile bancare ale societăților comerciale din România, controlate de grupul infracțional specializat în spălarea banilor.
Aceste sume de bani ar fi fost redirecționate de către coordonatorii grupului către Asia, respectiv către societăți controlate prin interpuși, în Hong Kong și Israel.
Volumul tranzacțiilor, care fac obiectul activităților de urmărire penală, depășește 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro.
Nouă persoane, reținute într-un dosar de spălare de bani care vizează tranzacții de zeci de milioane de euro. La sediul DIICOT au fost duse, în vederea audierii, 24 de persoane,
Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în cauză este de peste 5 milioane de dolari.
În acest caz au fost formulate aproximativ 100 de cereri de asistență judiciară internațională și ordine europene de anchetă.
La sediul DIICOT au fost duse, în vederea audierii, 24 de persoane, despre care există bănuiala că ar fi implicate în desfășurarea activităților infracționale. În urma audierilor, procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 9 persoane bănuite și măsura controlului judiciar față de o alta.
Miercuri, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive față de cele 9 persoane reținute.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
1 iulie: Sfinții Mucenici Cosma și Damian, cunoscuți ca „doctorii fără arginți”, sărbătoriți de Biserica Ortodoxă

1 iulie: Biserica îi cinstește pe Sfinții Mucenici Cosma și Damian, cunoscuți ca „doctorii fără arginți„. În istoria Bisericii Ortodoxe, o categorie aparte de sfinți o reprezintă „doctorii fără de arginți, aceia care și-au pus talantul vindecător în slujba aproapelui, vindecând nu doar trupul ci și sufletul”. Printre aceștia, Sfinții Mucenici Cosma și Damian ocupă un loc de seamă, fiind „vindecători de boli, fapt pentru care au fost aleși ca ocrotitori ai…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ciprian Paraschiv (AUR): Legea Sportului deturnată în interes politic. Miroase a trafic de influență!

Deputatul AUR Ciprian Paraschiv, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, acuză coaliția că a deturnat în interes politic Legea Sportului, un act normativ esențial pentru sportul românesc, dar care, prin amendamentele propuse de PSD, devine o lege favorabilă traficului de interese și clanurilor politice.
Raportul comisiei a fost adoptat fără vot, în absența președintelui comisiei și a staff-ului acesteia, care nu au primit și nici nu au putut analiza…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Consiliul Județean Cluj modernizează drumul spre Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia Buscat

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 107R (DJ 107M) Băișoara – Muntele Băișorii – Stațiunea Muntele Băișorii – pârtia de schi Buscat. Acestea au drept principal scop asigurarea unei circulații rutiere normale, în condiții de deplină siguranță.
Lucrările vizează sectorul de drum în lungime de peste 22 de kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 28+650 și 50+850. De asemenea, tronsonul în lungime…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună. Măsură analizată de Guvern (surse)

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună: Guvernul ar pregăti o măsură dramatică pentru reducerea cheltuielilor statului.
Astfel, angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună. Adică o săptămână de lucru, completă.
Informația a fost publicată în exclusivitate de Profit.ro, care citează surse sindicale credibile.
Nu este clar la acest moment câte luni s-ar aplica o astfel de…
Citește mai mult pe Alba24.ro