Connect with us

EVENIMENT

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru

Publicat

medic pixabay e1616392220365.jpg
Arhivă foto

Instituția a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că începând cu data de 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), împreună cu normele metodologice de aplicare a acestuia.

Potrivit sursei citate, cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator.

În completarea schimbărilor anunţate pe 26 mai, CNAS adaugă o serie de elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistenţă medicală.

Astfel, în asistenţa medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice şi terapeutice.

De asemenea, pentru comunicarea rapidă a informaţiilor necesare tratării pacienţilor, medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum şi rezultatul analizelor/investigaţiilor paraclinice, după caz, precizează CNAS.

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru. În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cu afecţiuni

În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate.

În lista serviciilor diagnostice şi terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialităţi, printre care:

– descărcarea şi interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat – specialitatea diabet zaharat, nutriţie şi boli nutriţie;

– tomografia în coerenţă optică – specialitatea oftalmologie;

– extracţia dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică – ginecologie;

– imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie şi imunologie clinică;

– puncţie biopsie mamară ghidată ecografic – efectuată de medici cu specialitatea chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competenţă în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competenţă în senologie imagistică.

Totodată, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru. Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară

În asistenţa medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat – detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.

Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT.

Totodată, valoarea orientativă lunară de contract creşte cu 50% faţă de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).

În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.

Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară: mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar/genital masculin; ecocardiografie de efort; RMN şold – articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast; RMN whole-body; limfoscintigrafie planară.

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru. Se introduc noi activităţi de transport sanitar neasistat

Se introduc, de asemenea, noi activităţi de transport sanitar neasistat.

Pentru transpunerea în practică a noilor acte normative şi asigurarea continuităţii furnizării de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale către asiguraţi, casele de asigurări de sănătate din întreaga ţară încep perioada de semnare de noi contracte cu furnizorii, care vor fi valabile de la 1 iulie. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Prezidențiale 2025: George Simion ar obține 31,2%, dar ar pierde turul 2. Opțiunile pentru Nicușor Dan, Antonescu, Ponta. Sondaj

Publicat

prezidențiale 2025: george simion ar obține 31,2%, dar ar pierde

Prezidențiale 2025: Un sondaj realizat de asociația MKOR arată că alegerile prezidențiale din 2025 se conturează ca fiind cele mai imprevizibile din ultimii ani. Potrivit sursei citate, intenția de vot este fragmentată, iar scorurile din turul 2 sunt la limită. Absenteismul și indecizia pot schimba radical rezultatul final.

George Simion ar obține 31,2% dintre voturile românilo (după redistribuirea voturilor valide), dacă duminică ar fi organizat turul 1 al alegerilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Carte electronică de identitate la Cluj și pentru minorii sub 14 ani, din 2 iunie. Înlocuiește pașaportul

Publicat

whatsapp image 2025 04 02 at 11.48.35 scaled.jpeg

Prima carte electronică de identitate din România, upgradată față de modelul din 2021 și cu elemente de securitate mai puternice, a fost eliberată, miercuri, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP) Cluj. Aceasta se va emite din 2 iunie și pentru minorii sub 14 ani și poate înlocui pașaportul pentru călătoriile în țările UE.

Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, a declarat la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, vine în vizită de lucru în județul Alba. Unde va fi prezent

Publicat

marcel boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, vine în vizită

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, va fi prezent vineri, 4 aprilie, în județul Alba. 

Acesta va avea un program destul de încărcat. Potrivit surselor alba24.ro, Boloș va avea o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai fermierilor din județ.

De asemenea va vizita cel mai amplu șantier din Alba Iulia, noul corp de spital care se construiește în curtea unității medicale.

Apoi, acesta va merge către zona Oașa, și cel mai probabil ar putea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

21 aprilie: ”Statu la vase” în Șugag. Obicei unic în țară, în a doua zi de Paște. Programul evenimentului

Publicat

21 aprilie: ”statu la vase” în Șugag. obicei unic în

Statu la vase în lunea Paștelui: o nouă ediție a evenimentului ce marchează un obicei unic în țară va fi organizată în 21 aprilie, la Șugag.

Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag și începe de la ora 11.00.

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe