Connect with us

EVENIMENT

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru

Publicat

medic pixabay e1616392220365.jpg
Arhivă foto

Instituția a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că începând cu data de 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), împreună cu normele metodologice de aplicare a acestuia.

Potrivit sursei citate, cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator.

În completarea schimbărilor anunţate pe 26 mai, CNAS adaugă o serie de elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistenţă medicală.

Astfel, în asistenţa medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice şi terapeutice.

De asemenea, pentru comunicarea rapidă a informaţiilor necesare tratării pacienţilor, medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum şi rezultatul analizelor/investigaţiilor paraclinice, după caz, precizează CNAS.

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru. În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cu afecţiuni

În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate.

În lista serviciilor diagnostice şi terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialităţi, printre care:

– descărcarea şi interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat – specialitatea diabet zaharat, nutriţie şi boli nutriţie;

– tomografia în coerenţă optică – specialitatea oftalmologie;

– extracţia dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică – ginecologie;

– imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie şi imunologie clinică;

– puncţie biopsie mamară ghidată ecografic – efectuată de medici cu specialitatea chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competenţă în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competenţă în senologie imagistică.

Totodată, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru. Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară

În asistenţa medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat – detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.

Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT.

Totodată, valoarea orientativă lunară de contract creşte cu 50% faţă de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).

În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.

Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară: mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar/genital masculin; ecocardiografie de efort; RMN şold – articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast; RMN whole-body; limfoscintigrafie planară.

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru. Se introduc noi activităţi de transport sanitar neasistat

Se introduc, de asemenea, noi activităţi de transport sanitar neasistat.

Pentru transpunerea în practică a noilor acte normative şi asigurarea continuităţii furnizării de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale către asiguraţi, casele de asigurări de sănătate din întreaga ţară încep perioada de semnare de noi contracte cu furnizorii, care vor fi valabile de la 1 iulie. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 68 de ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Băișoara. Sunați la 112

Publicat

call center pixabay e1641391878287.jpg

La data de 24 aprilie 2024, în jurul orei 17.40, Secția 9 Poliție Rurală Turda a fost sesizată despre faptul că Corlat Maria, în vârstă de 68 de ani, în cursul dimineții de 24 aprilie a.c. a plecat de la imobilul din localitatea Băișoara, fără a se cunoaște direcția de deplasare, iar până în prezent nu a mai revenit.

„SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,65 m, 67 de kilograme, păr alb, ochi căprui, ten deschis.

La momentul plecării…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum să amenajezi un colț de relaxare acasă (P)

Publicat

cum să amenajezi un colț de relaxare acasă (p)

După o zi obositoare cu toții simțim nevoia unor momente de relaxare. Pentru a ne pune gândurile în ordine sau pentru a putea trece la următoarea activitate plănuită cu familia sau prietenii e necesar un timp de destindere într-un spațiu pe care îl simțim sigur și confortabil.

În continuare sunt prezentate câteva sfaturi pentru amenajarea unui astfel de colț de relaxare.

Alegeți locul potrivit

Primul pas în amenajarea unui colț relaxant este să alegeți locul potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Urs la Oarda, lângă Alba Iulia. Animalul se mișcă greoi, autoritățile cred că ar putea fi rănit

Publicat

foto video: urs la oarda, lângă alba iulia. animalul se

FOTO VIDEO: Urs la Oarda. Un urs a fost văzut joi la Oarda, un cartier al municpiului Alba Iulia.

Autoritățile au emis un mesaj de RO-ALERT, cu privire la animal și au avertizat oamenii să rămână în case. 

Ursul a fost identificat în apropiere de Autostrada Sebeș – Turda, într-o grădină.

În imaginile transmise de jandarmii din Alba, se obsevă că ursul se mișcă greoi în timp ce încearcă să forțeze gardul pentru a ieși.

Autoritățile bănuiesc că a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Restricții de CIRCULAȚIE pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă

Publicat

autostrada transilvania reparatii 3.jpg

Din cauza efectuării unor lucrări de reparații sau asfaltare, CNAIR anunță restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, dar și la Arad și București-Pitești.

Restricții de circulație

A1 Sebeș-Sibiu, km 283+990 – 285+200 Miercurea Sibiului – Apoldu de Jos, până la ora 19.00 se execută lucrări de reparații la partea carosabilă, scrie Alba24.ro. Banda 1 și banda de urgență sunt restricționate, pe calea 2 (sens Sebeș – Sibiu); se circulă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe