Connect with us

EVENIMENT

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru

Publicat

medic pixabay e1616392220365.jpg
Arhivă foto

Instituția a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că începând cu data de 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), împreună cu normele metodologice de aplicare a acestuia.

Potrivit sursei citate, cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator.

În completarea schimbărilor anunţate pe 26 mai, CNAS adaugă o serie de elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistenţă medicală.

Astfel, în asistenţa medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice şi terapeutice.

De asemenea, pentru comunicarea rapidă a informaţiilor necesare tratării pacienţilor, medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum şi rezultatul analizelor/investigaţiilor paraclinice, după caz, precizează CNAS.

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru. În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cu afecţiuni

În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate.

În lista serviciilor diagnostice şi terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialităţi, printre care:

– descărcarea şi interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat – specialitatea diabet zaharat, nutriţie şi boli nutriţie;

– tomografia în coerenţă optică – specialitatea oftalmologie;

– extracţia dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică – ginecologie;

– imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie şi imunologie clinică;

– puncţie biopsie mamară ghidată ecografic – efectuată de medici cu specialitatea chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competenţă în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competenţă în senologie imagistică.

Totodată, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru. Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară

În asistenţa medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat – detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.

Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT.

Totodată, valoarea orientativă lunară de contract creşte cu 50% faţă de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).

În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.

Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară: mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar/genital masculin; ecocardiografie de efort; RMN şold – articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast; RMN whole-body; limfoscintigrafie planară.

Noutăţi în sistemul medical, puse în practică de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru. Se introduc noi activităţi de transport sanitar neasistat

Se introduc, de asemenea, noi activităţi de transport sanitar neasistat.

Pentru transpunerea în practică a noilor acte normative şi asigurarea continuităţii furnizării de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale către asiguraţi, casele de asigurări de sănătate din întreaga ţară încep perioada de semnare de noi contracte cu furnizorii, care vor fi valabile de la 1 iulie. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO Incendiu la Teiuș: O anexă gospodărească a fost cuprinsă de flăcări

Publicat

foto incendiu la teiuș: o anexă gospodărească a fost cuprinsă

Un incendiu a izbucnit duminică dimineață (24 septembrie), în jurul orei 05.00, pe raza localității Teiuș, pe strada Decebal. 

Din câte se pare focul a cuprins o anexă gospodărească care la ajungerea pompierilor militari din Aiud, ardea generalizat.

Focul a afectat o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de apă și stingere.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT RUTIER pe raza localității Tăuți, comuna Meteș. Un autoturism a intrat într-un cap de pod

Publicat

foto: accident rutier pe raza localității tăuți, comuna meteș. un

Un accident rutier a avut loc duminică dimineață (24 septembrie), în jurul orei 6.20, pe raza localității Tăuți, din comuna Meteș.

La fața locului au intervenit pompierii din Alba Iulia cu două autospeciale.

Când au ajuns la fața locului pompierii au găsit patru persoane care erau ieșite dintr-un autoturism. Din câte se pare mașina în care se aflau a intrat într-un cap de pod.

În urma impactului o persoană a fost rănită ușor și a primti îngrijiri medicale la fața…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ELECTRICA: Întreruperi de curent până în 6 octombrie, în localități din județul Alba. Unde sunt programate lucrări

Publicat

electrica: Întreruperi de curent până în 6 octombrie, în localități

Până în 6 octombrie 2023, în mai multe localități din județul Alba vor fi întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Este vorba despre lucrări programate pentru mentenanța rețelei. Distribuție Energie Electrică România – Transilvania Sud a anunțat locațiile și intervalele orare.

Întreruperile planificate în alimentarea cu energie electrică sunt necesare pentru:

  • realizarea lucrărilor de mentenanță periodică a instalațiilor
  • realizarea unor lucrări de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

INS: Salariu mediu net a crescut. VEZI cu ce sumă. Clujul, imediat după București în topul câștigurilor

Publicat

1695528574 bani large.jpg

Câștigul salarial mediu brut lunar a înregistrat o creștere de 10,7% în anul 2022 față de anul precedent, ajungând la 6.126 de lei, potrivit unei analize publicate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, câștigul salarial mediu net lunar a crescut cu 11,3%, ajungând la 3.801 de lei. Potrivit INS, creșterea este de 385 de lei în 2022 față de anul precedent.

INS: Salariu mediu net a crescut. VEZI cu ce sumă. Clujul, imediat după București în topul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe