Connect with us

ACTUALITATE

ONU lansează ”Go Travel”, un program informatic pentru detectarea călătorilor suspecţi

Publicat

onu

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunţat marţi că pune la dispoziţia statelor sale membre un nou program informatic menit să detecteze cu mai mult succes călătoriile presupuşilor extremişti, instrument care interesează deja în jur de 15 ţări, printre care Sri Lanka, Irakul sau Marocul, informează AFP.

Denumit „Go Travel”, noul program este o versiune ameliorată a unui portal informatic oferit Organizaţiei în 2018 de Olanda. Având o valoare estimată la 10-15 milioane de dolari, el va fi oferit gratuit ţărilor care îl vor cere, rămânând în sarcina acestora să se doteze cu calculatoare pentru a-l folosi, potrivit ONU.

Evocând recentele atentate din Kenya, Noua Zeelandă şi Sri Lanka, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a amintit în faţa Adunării Generale a ONU că „flagelul terorismului are o anvergură mondială”. „Aceste atacuri scot la iveală necesitatea unei munci strânse între parteneri în cadrul Naţiunilor Unite şi dincolo de acestea. Programul lansat astăzi ajută la atingerea acestui obiectiv”, a adăugat Guterres.

Potrivit ONU, în special ţările din Orientul Mijlociu şi Asia, care nu deţin mijloace perfecţionate pentru identificarea utilizatorilor transportului aerian sau maritim, ar trebui să fie interesate de acest nou instrument.

Mai multe rezoluţii ale ONU obligă statele membre să aibă sisteme de identificare a călătorilor, garantând în acelaşi timp protecţia libertăţilor individuale.

După înfrângerile teritoriale ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI), zeci de mii de combatanţi străini din peste 110 ţări ar putea încerca să revină în ţările lor de origine sau să se îndrepte spre state aflate în stare de haos. Ei sunt vulnerabili atunci când călătoresc, de aici interesul acestui nou instrument informatic de a le urmări mişcările şi a le contracara eventualele proiecte, pledează ONU.

„A-i detecta şi stingheri pe terorişti şi pe alţi criminali înainte ca aceştia să comită un atac este o prioritate principală pentru comunitatea internaţională”, a insistat Antonio Guterres.

Programul „GoTravel” facilitează regruparea informaţiilor privind identitatea călătorilor, analizarea şi împărtăşirea acestor informaţii printre ţările membre, potrivit ONU, care asigură că totul a fost pus în funcţiune pentru a garanta protecţia datelor.

Referitor la coordonarea internaţională şi împărtăşirea de informaţii, fiecare stat va decide ce vrea să le transmită altor ţări, a precizat ONU. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

FOTO. Caravana PSD, ”Românii merită în Schengen!”, a ajuns în Cluj-Napoca. Cărți poștale pentru Bruxelles

Publicat

caravana.jpg

PSD Cluj se alătură inițiativei de susținere pentru aderarea țării noastre în spațiul Schengen.

Campania ”Românii merită în Schengen” este o continuare firească a unui demers anterior, „România cere Schengen”, care a permis depunerea, în anul 2015, a unei petiții semnate de peste 50.000 de cetăţeni români la nivelul instituţiilor europene şi a condus la adoptarea unei rezoluţii de sprijin din partea Parlamentului European.

Astfel, luni, Partidul Social Democrat Cluj împreună cu Pes Activists Cluj au demarat o acțiune de informare și colectare a mesajelor cetățenilor clujeni de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Chefi la Cuțite: Cătălin Boroica, un bucătar în vârstă de 26 de ani din Alba Iulia, a primit de la jurați trei cuțite și nota 10

Publicat

catalin boroica 1000x600.jpg

Cătălin Boroica, un bucătar în vârstă de 26 de ani din Alba Iulia, a reușit să impresioneze la ”Chefi la cuțite”. A fost de nota 10 și trece în etapa următoare, după preselecție.

În prezent bucătar la Dante Cafe&Dine, tânărul a preparat, la preselecție, ”piept de rață cu texturi de varză”. Cătălin a reușit să-i convingă pe cei trei chefi că interpretarea sa a tradiționalului piept de rață cu varză a fost o idee bună.

A câștigat trei cuțite și merge în etapa următoare.

Emoționat, Cătălin a mărturisit în fața celor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nicuşor Dan îl provoacă pe Alin Tişe. Arena Naţională a adus 5 milioane de lei la buget. Cluj Arena cât a adus?

Publicat

nicusor dan horz.jpg

Primarul general a Capitalei, Nicuşor Dan, arată că Arena Naţională este făcătoare de bani şi că numai în primele 9 luni ale anului în curs a adus la bugetul local aproximativ 5 milioane de lei. Aşteptăm ca preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, să-i dea cu tifla primarului Bucureştiului şi să ne uimească cu suma pe care a adus-o Cluj Arena.

„Arena Națională aduce bani la bugetul local. În ultimele 9 luni ale acestui an, în urma manifestărilor organizate pe acest stadion s-au încasat aproximativ 5 milioane de lei.

Spre comparație, în anul 2020 încasările au fost de 2 milioane…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

2.727 persoane angajate prin intermediul AJOFM BOTOȘANI în perioada ianuarie-august 2022

Publicat

munca angajari muncitori locuri de munca 1000x560.jpg

În perioada ianuarie-august  2022, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 2.727 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 1.192 femei.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință 1.271 au peste 45 de ani 437 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani 137 au între 30 și 35 de ani, iar 882 sunt tineri NEETs sub 30 de ani.

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 1.300 provin din mediul urban, iar 1.427 persoane sunt din mediul rural.

Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale 1.008 persoane (36,96%), urmate de cele cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe