Connect with us

Uncategorized

Opera rock ‘Cruel’, în premieră mondială la Târgu Mureş, la Festivalul Regal de Operă ‘Virginia Zeani’

Publicat

Premiera mondială a operei rock „Cruel” de Tibor Molnar, în regia lui Cezar Ghioca, o îmbinare între muzica rock, cea clasică şi cea religioasă, va fi pusă în scenă, vineri seara, de la ora 19,00, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”.

Organizatorii Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” susţin că premiera mondială a spectacolul „Cruel” promite o interpretare grandioasă a unei lucrări fusion cu sunet neaşteptat şi unic, inspirat de lucrările lui Mozart, Brahms sau Schubert, dar amintind de punk rock, de Nirvana, Dream Theater sau de AD/DC.

Pe scena Palatului Culturii vor evolua astfel patru solişti vocali – cântăreţul Alexandru Arnăutu Vraciu, cântăreaţa de operetă Raluca Stoica, artista heavy metal de origine ungară Sara Hajdu şi Andy Ghost, solistul vocal al vestitei formaţii ALTAR din Cluj-Napoca – acompaniaţi de orgă clasică, un cvartet de coarde şi o trupă rock.

„Parte din suita manifestărilor prilejuite de cea de-a treia ediţie a Festivalului Regal de Operă ‘Virginia Zeani’, spectacolul ‘Cruel’ reuneşte, într-un proiect experimental, câţiva artişti cu voci excepţionale, de la Alexandru Arnăutu Vraciu – cunoscut publicului larg în urma apariţiilor impresionante în emisiuni de televiziune precum Vocea României sau X Factor, sau artista de operetă Raluca Stoica – a cărei voce extraordinară, testată în musical, jazz, pop-rock sau canto clasic, a fost aplaudată, la Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti, în rolul Doica în musicalul „Romeo şi Julieta”, în regia lui Kerényi Miklós Gábor, sau în rolul Madame Giry din musicalul „Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber. Urcă pe scenă Andy Ghost, solistul vocal al vestitei formaţii ALTAR din Cluj-Napoca, sau artista heavy metal de origine maghiară Sara Hajdu. Compoziţia este semnată de Tibor Molnar, membru al Dilarmonicii de Stat din Târgu Mureş şi, totodată, fondator al trupei rock The Harriers”, au arătat organizatorii, într-un comunicat de presă.

Regizorul spectacolului, Cezar Ghioca, este doctor în filosofia artelor spectacolului, titlu conferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, fiind recunoscut pentru o suită de musicaluri în premieră în România.

” ‘Cruel’, de Tibor Molnar, este o operă muzicală originală, a cărei apartenţă la un gen muzical clasic este foarte greu de definit. Este un amestec de poem simfonic rock cu o operă/musicalpop/rock. Povestea se bazează pe explorarea emoţională a unei relaţii de dragoste puţin probabilă dintre un bărbat aflat deja într-o relaţie amoroasă stabilă şi o femeie libertină, bolnavă de cancer. Impresionantă este acuitatea, profunzimea şi multitudinea de faţete revelate de această explorare în termeni muzicali. Suprapunerea stilistică în plan compoziţional a unui stil ‘neoclasic – neobaroc’ cu sonorităţile rock împinse spre heavy metal, realizată cu mult bun gust şi justificare dramatică, surprinde dinamica sentimentelor ce pendulează de la agonie la extaz în încercarea futilă de a echilibra moralitatea cu tăvălugul de neoprit al dorinţei pătimaşe”, a arătat Cezar Ghioca.

Organizatorii Festivalului Regal „Virginia Zeani” spun că Cezar Ghioca montează povestea profundă şi sensibilă a unor personaje care încearcă să-şi înţeleagă destinul plasând explicaţiile undeva între soartă şi coincidenţă, în timp ce invită publicul să evalueze o suită de întâmplări obişnuite de viaţă şi să fie părtaş la experienţele şi emoţiile fiecărui personaj.

„Peste aceste experienţe omeneşti – spun artiştii implicaţi în proiect – triumfă puterea Creatorului, iar opera este în sine un mesaj de mulţumire şi un îndemn la speranţa, la a dori, a încerca şi a crede în propriile visuri”, se mai precizează în comunicatul de presă.

După premiera mondială a spectacolului „Cruel” la Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”de la Târgu Mureş, acesta va fi prezentat într-o serie de concerte în Marea Britanie, începând cu spectacolul programat pe 22 octombrie în teatrul londonez Troxy.

Invitaţiile pentru spectacolul din Târgu Mureş costă între 50 şi 150 de lei şi au fost puse la dispoziţia publicului online, iar fondurile obţinute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru, judeţul Mureş.

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă „Virginia Zeani” se desfăşoară între 31 mai şi 9 iunie, la Târgu Mureş, Reghin şi Cluj.

O altă piesă de rezistenţă a celei de-a III-a ediţii a festivalului este şi cel mai mare concurs de canto din România, „L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition”, în cadrul căruia Marele Trofeu „Regele Mihai I” i-a revenit sopranei Paula Iancic, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, fostă membră a Studioului de Operă de la Bayerischen Staatsoper.

Paula Iancic, colaboratoare a operelor din Cluj, Iaşi şi Timişoara, a Orchestrei de Stat Bucureşti, a Filarmonicii de Stat Arad şi a Filarmonicii din Cluj-Napoca, a fost urmată de soprana Nadia Cerchez, absolventă a Academiei de Muzică, Artele Spectacolului şi Arte Plastice din Chişinău, care a obţinut Premiul I, şi de doi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, mezzosoprana Florentina Soare (Premiul II) şi tenorul George Ionuţ Vârban (Premiul III).

Între finalişti s-a regăsit Florentina Soare, Alexandra Lesiu, Marius Zaharia, Nadia Cerchez, Leo Hyunho Kim, Beniamin Pop, George Ionuţ Vibran, Veronica Anuşca, Eleonora Hu, Mark Kincses, Paula Iancic şi Lorena Puican.

Juriul concursului de canto „L’Assoluta Virginia Zeani” a fost fomat din nume prestigioase ale scenei mondiale, precum Larisa Gergieva, director artistic al mai multor instituţii culturale de prestigiu din Finlanda, Rusia, Ucraina şi Republica Osetia de Nord-Alania. Alături de Larisa Gergieva, din juriu mai fac parte celebra soprană Nelly Miricioiu, Peter Mario Katona, director de Casting la The Royal Opera House Covent Garden, Pal Christian Moe, consilierul artistic al Operei Naţionale Norvegiene, director de casting pentru numeroase teatre de operă ale lumii, de la Opera Naţională din Paris şi Chicago sau cea din Munchen, Soós Emese, director al Departamentului de Administraţie Artistică din Budapesta, care a făcut parte din echipa de organizare a unor importante festivaluri europene, de la Festivalul Haydn din Fertőd, la Zilele Muzicii Contemporane din Balatonföldvár. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


Uncategorized

Atenție, șoferi! Circulație deviată pe Autostrada A2, pe sensul către București. RUTE ALTERNATIVE

Publicat

politia trafic a2 catre bucuresti

Circulaţia rutieră va fi deviată luni, 5 iunie, pe Autostrada A2, pe sensul de mers Bucureşti – Constanţa, prin nodul rutier Drajna. CNAIR anunță că, în funcţie de valorile de trafic, cierculația va fi deviată în intervalul orar 12:00 – 22:00.

„Având în vedere că pe tronsonul kilometric 142 – 148, din cauza lucrărilor de reabilitare a podului peste braţul Borcea, traficul este deviat către calea 1, unde se circulă pe câte o bandă pe sens, în vederea fluidizării traficului, se va recurge la oprirea circulaţiei pe sensul către litoral, în anumite intervale orare, pentru a permite deplasarea pe două benzi a celor care circulă pe sensul către Capitală”, se arată într-un comunicat al CNAIR.

Reprezentanţii companiei de drumuri și polițiștii le recomandă celor care intenţionează să plece dinspre Bucureşti spre Constanţa să ţină cont că, în intervalul orar 12:00-22:00, traficul va fi deviat, pentru anumite perioade, prin nodul rutier Drajna şi nu vor mai putea continua deplasarea pe Autostrada A2, să utilizeze următoarea rută: A2 (Bucureşti – Nod Rutier Drajna) – DN21 (Nod Rutier Drajna – Slobozia) – DN2A (Slobozia – Ţăndărei – Giurgeni – Hârşova – Ovidiu – Constanţa.

Pentru evitarea timpilor de aşteptare în coloană, cei care se întorc de la mare pot opta pentru rute alternative la Autostrada A2, respectiv:

– DN 2A Constanţa – Hârşova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – Bucureşti;

– A2 – Feteşti sau Drajna

– DN 3A – Lehliu-Gară – DN 3 – Fundulea – Bucureşti;

– DN 3 Constanţa – Murfatlar – Adamclisi – Ostrov (traversare cu bacul) – Călăraşi – DN 21 Călăraşi – Drajna – A2 Drajna – Bucureşti (sau din municipiul Călăraşi – DN 3 – Lehliu-Gară – Fundulea – Bucureşti).

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., dar şi pe paginile de socializare ale companiei.

Citește mai departe

Uncategorized

Report de peste 8,8 milioane de euro la tragerea Loto 6/49

Publicat

loto.jpg

Un report în valoare de aproximativ 43,95 milioane de lei (peste 8,84 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I. De asemenea, la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 6,37 milioane de lei (peste 1,28 milioane de euro), pentru extragerea de duminică, informează Loteria Română.

La Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 5,57 milioane de lei (peste 1,12 milioane de euro), iar la categoria a II-a este pusă în joc o sumă de 333.100 lei (peste 67.000 de euro).

La Noroc Plus reportul categoriei I este de 160.300 de lei (peste 32.200 de euro).

La Loto 5/40 este în joc la categoria I un report în valoare de peste 114.200 de lei (aproximativ 23.000 de euro), iar la categoria a II-a de peste 16.800 de lei. La Super Noroc se înregistrează un report cumulat în valoare de peste 24.100 lei.

Duminica, 4 iunie, la ora 18.30, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 1 iunie, Loteria Română a acordat peste 16.300 de câştiguri în valoare totală de peste 1,08 milioane de lei.

Agerpres

Citește mai departe

Uncategorized

Direcţia de Poliţie Transporturi: Amenzi de peste 100.000 de lei, aplicate de polițiști în săptămâna 26 – 30 mai

Publicat

directia de politie trasporturi sursa foto politiaromana.ro

Poliţiştii de la transporturi, au aplicat, în perioada 26-30 mai, sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 100.000 de lei, în urma acţiunilor în teren, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi, pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice în staţii de cale ferată, trenuri de călători, porturi şi aeroporturi.

„Poliţiştii au reţinut 11 certificate de înmatriculare, cinci permise auto, patru plăcuţe de înmatriculare şi au aplicat 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 100.065 de lei”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

De asemenea, pentru combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, au fost desfăşurate activităţi pentru prevenirea furturilor de la călători şi combaterea faptelor cu violenţă, prevenirea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată, prevenirea furturilor de la infrastructura feroviară şi din vagoanele de marfă.

„Au fost desfăşurate şi acţiuni care au vizat verificarea respectării legislaţiei privind transportul de persoane în regim de taxi şi rent-a-car, depistarea transporturilor ilegale de material lemnos, prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi a contrabandei cu tutun”, arată sursa citată.

Astfel, au fost legitimate 1.178 de persoane, fiind controlate 383 de autovehicule.

Au fost efectuate patrule în 125 de staţii şi triaje, dar şi în 437 de trenuri de călători.

Poliţiştii au efectuat verificări la 24 de nave şi ambarcaţiuni, au constatat 14 infracţiuni şi au cercetat nouă persoane.

Au fost depistate 18 persoane care apelau la mila publicului şi o persoană urmărită, fiind verificate 10 obiective de pază, trei agenţi economici şi 18 permise de pescuit.

De asemenea, au fost indisponibilizate opt unelte de pescuit, articole vestimentare şi de încălţăminte, se mai arată în comunicat.

Citește mai departe

EVENIMENT

După 12 ani de procese. Șase persoane, printre care doi foști directori ai Aeroportului Băneasa, ACHITAȚI într-un dosar cu prejudiciu uriaș

Publicat

justitie tribunal decizie.jpg

Şase membri din fosta conducere a Aeroportului Băneasa, printre care şi doi directori generali, au fost achitaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar privind nereguli la un contract de modernizare a aeroportului, cu prejudiciu de aproape 5 milioane de euro.

Este vorba de Florin Paul Fulger (director general şi ulterior director tehnic al Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu” SA), Liliana Pop (director economic), Dorian Vlăsceanu (consilier juridic), Monica Cătălina Tuşer (fost şef Departament achiziţii publice), Emil Jernoiu (director tehnic) – acuzaţi de abuz în serviciu, respectiv Ştefan Mladin (fost director general al aeroportului) – acuzat de neglijenţă în serviciu.

După 12 ani de procese, judecătorii i-au achitat pe cei şase inculpaţi pe motiv că fapta nu există.

Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare ale DNA care se mai află pe rolul instanţelor, ancheta fiind efectuată pe vremea când Direcţia era condusă de Daniel Morar.

În rechizitoriul trimis în instanţă în aprilie 2011, DNA susţinea că, în 20 februarie şi 14 mai 2007, persoane cu funcţii de decizie din cadrul Aeroportului Băneasa (Florin Fulger, Liliana Pop şi Dorin Vlăsceanu) au semnat două acte adiţionale la un contract de execuţie de lucrări de reparaţii şi modernizare a suprafeţelor de mişcare ale aeroportului, contract ce fusese încheiat cu firma SC Romstrade SRL (companie deţinută de Nelu Iordache), lider al Asocierii ROMSTRADE – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA.

Conform DNA, prin cele două acte adiţionale, a fost modificată formula de actualizare a preţului lucrărilor printr-o formulă de revizuire ce nu corespunde dispoziţiilor legale aplicabile acestui contract de achiziţie publică, formulă ce a fost apoi aplicată şi unor lucrări conexe suplimentare celor contractate iniţial.

Aplicarea noii formule de calcul, care nu corespunde formulei de revizuire legale reglementate imperativ, a avut drept rezultat obligarea Societăţii Naţionale ‘Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu’ SA la plata nejustificată, către executant, a unei sume totale în valoare de peste 23,6 milioane lei.

În acest fel, arăta la acea vreme DNA, a fost cauzat un prejudiciu atât în dauna Aeroportului Băneasa în cuantum de 8,4 milioane lei, cât şi bugetului de stat cu suma de 15,2 milioane lei.

Agerpres

Citește mai departe