Connect with us

ACTUALITATE

Până la 500.000 de euro pentru cămine de bătrâni de „4 stele”. Schemă de ajutor de minimis, propusă de Guvern

Publicat

Guvernul pregătește o schemă de minimis prin care să acorde finanțări nerambursabile de până la 500.000 de euro/proiect pentru construcţia, reabilitarea și/sau înfiinţarea, amenajarea și dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice, cu servicii de 4 stele. Susţinerea financiară constă într-un ajutor nerambursabil de până la 100% din cheltuielile eligibile, iar destinația investiţiei trebuie să fie menţinută cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, în caz contrar investitorul va rambursa suma obţinută ca ajutor de minimis.

Pe agenda ședinței Guvernului de joi, de 23 mai, a fost inclus un Memorandum privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru construcţia de rezidenţe pentru persoane vârstnice denumită Programul „Ana Aslan – gROwth, rezidenţe pentru vârstnici” şi încadrarea acestei schemei de ajutor de minimis în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român.

Potrivit documentului, măsura are ca obiectiv susţinerea financiară a investiţiilor private în construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru vârstnici.

„Prin Programul de guvernare pentru perioada 2018-2020, Guvernul României îşi propune promovarea îmbătrânirii active şi a prezenţei persoanelor vârstnice în comunitate, inclusiv prin implicarea în activităţi de voluntariat şi creşterea responsabilităţii familiei şi persoanei vârstnice cu privire la asigurarea propriilor nevoi de îngrijire şi menţinerea unei vieţi active şi sănătoase cât mai mult timp posibil, precum şi îmbunătăţirea semnificativă a serviciilor de sănătate prin asigurarea şi facilitarea accesului la serviciile medicale de urgenţă

Prin această măsură Guvernul urmăreşte ca toţi cetăţenii să aibă oportunităţi egale în societate, să fie apreciaţi şi valorizaţi într-un mediu care să asigure condiţii satisfăcătoare de trai”, se mai precizează în document.

Obiectivele de investiţii ce vor fi propuse ca proiecte trebuie să îndeplinească următoarele standarde minime de capacitate şi condiţii de locuire:

a) proiecte de investiţii în centre rezidentiale pentru persoanele vârstnice dependente singure ori a caror familie nu poate să le asigure îngrijirea vor asigura condiţiile de cazare adaptate atât persoanelor singure cât şi pentru 2 sau 3 persoane (garsoniere sau apartamente) asigurându-se 25 mp/persoană.

b) pentru persoanele vârstnice cu probleme medicale personalul însoţitor se va asigura de către rezidenţă, dacă personalul medical consideră că este oportun;

c) numărul maxim de persoane care vor îndeplini calitatea de însoţitor şi numărul de asistente medicale vor fi stabilite prin schema de ajutor de stat/de minimis.

d) clădirile în care se vor organiza centre rezidenţiale pentru persoanele vârstnice dependente pot fi clădiri noi sau clădiri existente care se vor moderniza şi amenaja cu schimbarea funcţiunii;

e) construcţiile vor asigura următoarele condiţii de locuit:

  • nu vor avea decât maxim un etaj, dacă nu au lift pentru a uşura deplasarea locatarilor şi a personalului medical şi de asistentă; detaliile privind structura construcţiilor şi spaţiile minim necesare vor fi detaliate în cadrul schemei de ajutor de minimis;
  • se va asigura un spaţiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical.

f) se vor asigura spaţii de recreere proprii sau pe o rază de cel mult 250 m de la rezidenţă;

Prestările de servicii accesibile persoanelor vârstnice, cu titlul gratuit sau contra cost vor fi detaliate în schema de ajutor de stat/de minimis, acestea fiind echivalente cu standardele hotelurilor de 4 stele.

Destinaţia investiţiei în centre rezidenţiale pentru persoanele vârstnice dependente va fi menţinută cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, în caz contrar investitorul va rambursa suma obţinută ca ajutor de minimis.

Beneficiarii de susţinere financiară prin acest program au următoarele obligaţii:

a) în cadrul fiecărei rezidenţe se vor asigura locuri pentru persoane imobilizate la pat cel puţin în procent de 4% din numărul de locuri existente.

b) asigurarea hranei se va face în capacităţi de servire cu circuit deschis pe bază de meniuri prestabilite şi aprobate anual de CNSP.

Susținerea financiară

Susţinerea financiară constă într-un ajutor nerambursabil de până la 100% din cheltuielile eligibile, de până la maxim 500 mii euro, pentru construcţia/reabilitarea şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice, plătit la terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, diferenţiat în funcţie de localizarea rezidenţei, după cum urmează:

  • până la 50% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din primele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;
  • până la 75% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din următoarele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;
  • până la 100% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din ultimele 20 de judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

Durata schemei de ajutor de stat

Schema de ajutor de minimisare caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cu reglementările europene.

Se pot emite acorduri pentru finanţare în baza prezentei scheme până la data de 31 decembrie 2020, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program.

Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.

Costurile eligibile pentru acordarea ajutorului

Categoriile de cheltuieli eligibile sunt:

a) cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului, respectiv: alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, telecomunicaţii care se execută pe amplasamentul delimitat, din punct de vedere juridic, ca aparţinând obiectivului de investiţie, precum şi cheltuielile aferente racordării la reţelele de utilităţi;

b) cheltuieli pentru investiţia de bază, au în vedere următoarele categorii:

  • construcţii şi instalaţii – cheltuieli aferente activităţilor de construire/reabilitare cuprinse în obiectivul de investiţie: clădiri, instalaţii aferente construcţiilor, precum şi instalaţii electrice, sanitare, instalaţii interioare de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încălzire, ventilare, climatizare, P.S.I., telecomunicaţii şi alte tipuri de instalaţii impuse de destinaţia obiectivului;
  • amenajarea și echiparea rezidenței – cheltuieli pentru achiziţionarea echipamentelor, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe.

Sursa: Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Tișe propune o singură echipă de fotbal a Clujului care ar putea CÂȘTIGA Champions League

Publicat

champions league e1594386578812.jpg

Într-un comunicat de presă în care felicită echipa de fotbal CFR Cluj pentru câștigarea celui de-al 8-lea său titlu, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a înaintat o propunere care vizează concentrarea eforturilor comunității locale în vederea susținerii unui club care să facă performanță în Champions League.

„Felicitări echipei, antrenorului, întregului staff, dar și patronilor și finanțatorilor acestui club care în ultimii cinci ani au făcut cinste Clujului și clujenilor.

Este doar meritul vostru, în totalitate.

Regret că legislația din România nu permite finanțarea unei echipe de fotbal, chiar private, dacă acest lucru este dorit de către comunitate. Dincolo de simpatiile fiecărui clujean, dincolo de vorbele spuse de unii sau de
alții, rămân, peste toate, performanța și valoarea voastră demonstrate.

Tișe: Comunitatea clujeană să investească într-o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum se modifică traficul după modernizarea zonei Pieței Mărăști. S-a sincronizat cu stațiile de metrou

Publicat

piata marasti modernizare2 e1633428817173.jpg

Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a analizat, luni, pentru prima dată, planul de modernizare a zonei Piața Mărăști. Proiectanții de la Planwerk au precizat că unul din principalele obiective ale lucrării va fi reducerea poluării de aici, acum una dintre zonele roșii ale municipiului. Numărul de arbori plantați se va dubla.

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, aceasta va fi cea mai importantă lucrare de infrastructură desfășurată în oraș, într-o zonă atât de intens circulată.

Din profilul Bulevardului 21 Decembrie, o bandă va fi alocată transportului în comun. Se vor genera suplimentar benzi de circulație pentru bicicliști, cu sens unic.

Pistă de biciclete pe strada Fabricii

Stațiile de transport în comun vor fi reorganizate astfel încât modalitățile de transport alternative să fie tot mai atractive pentru clujeni. Vor exista și multe locuri noi de parcare pentru biciclete.


Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bilanț COVID: Niciun deces în 24 de ore. Clujul a raportat doar 14 cazuri noi. La nivel național au fost puțin peste 300

Publicat

centru covid cluj 1.jpg

Luni, 16 mai, în România nu a fost raportat niciun deces asociat Covid-19 pentru un interval de 24 de ore. De asemenea, la nivel național au fost diagnosticate 322 de cazuri noi de Covid-19, 14 dintre acestea fiind în județul Cluj.

Rata incidenței a ajuns în județul Cluj la 1,82 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, fiind diagnosticate 821 de persoane infectate cu noul coronavirus într-o perioadă de două săptămâni.

Citește și: Jurma: Săptămâna viitoare am putea IEȘI din valul OMICRON. Cluj și București, zone de REFERINȚĂ. Câte cazuri de COVID mai avem

Cele mai multe cazuri diagnosticate în perioada de raportare – 29 aprilie -12 mai – au fost la Cluj-Napoca, respectiv 612. În Cluj-Napoca rata de infectare era luni de 1,82 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Bilanț Covid: Niciun deces înregistrat în 24 de ore

În intervalul 15 -16 mai nu a fost raportat niciun deces asociat Covid-19,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Remus Câmpeanu: Am luat cutii de Xanax la meciurile lui „U” cu Chiajna şi Hermannstadt, am şi pentru barajul cu Dinamo

Publicat

remus campeanu senior 2 horz 1.jpg

Din dezamăgire în dezamăgire, fanii echipei de fotbal Universitatea Cluj, mai ales cei apropiaţi clubului, suferă. Unul dintre aceştia este Remus Câmpeanu jr, fiul marii glorii a U Cluj, Remus Câmpeanu.

Vezi şi:

Remus Câmpeanu: Pulsul îmi ajunsese la 120. Te chinuiești un an să aduci spectatorii la meci şi dai cu crampoanele în fasole

Am luat cutii de Xanax după meciurile lui U cu Chiajna şi Hermanstadt

„Legat de „U”. Eu sunt foarte liniștit. Mi-am procurat din Ucraina, pe potecile de munte pe care îmi aduceam țigări Sophianae la preț de nimic, 10 cutii de Xanax. Două cutii le-am îngurgitat la meciul cu Hermanstadt. Am dormit două zile și am mai râs încă două, după ce am ieșit din comă. Acum, după meciul cu Chiajna, am mai luat zece pastile. E foarte frumos. L-am visat pe Lincar ridicând cupa de campion al României.

remus campeanu xanx

Pentru barajul cu Dinamo, mai am câteva cutii. Viața e…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe