Connect with us

EVENIMENT

”Pașaportul Covid” este OFICIAL: Comisia Europeană a aprobat documentul care va fi folosit pentru circulația cetățenilor în interiorul Uniunii Europene

PublicatComisia Europeană a decis ca în interiorul Uniunii Europene, cetățenii să circule în baza unui asa zis ”Pașaport anti-Covid” denumit ”adeverinţă electronică verde”, pentru a facilita libera circulaţie în condiţii de siguranţă, în timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Documentul va putea fi verificat în orice stat membru UE

Potrivit proiectului ”Pașaportul de vaccinare”  va fi valabil la nivel comunitar, într-o încercare de a impulsiona sectorul turismului, grav lovit de pandemie .

“Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Documentul, valabil și în format electronic și pe hartie

Adeverința va fi disponibilă atât în format electronic, cât și pe hârtie și va prezenta dovada că deținătorul fie a fost vaccinat, fie a trecut prin boală, fie are un test PCR cu rezultat negativ.

În ce privește vaccinurile trecute pe adeverință, vor fi doar cele aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. La acest moment sunt autorizate doar Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson and Johnson. Alte țări europene folosesc și vaccinuri din Rusia sau China.

Acest certificat nu este un pașaport, așa cum s-a vorbit inițial și nu oferă în niciun caz trecere liberă pe teritoriul UE. Fiecare țară în continuare este suverană să-și ia propriile decizii.

Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Mai multe state membre dependente de turism, între care se află Grecia și Spania, susțin propunerea, argumentând că este nevoie de un cadru comun pentru a facilita reluarea liberei circulații.

Alte state ca Franța, dar și România, au subliniat că planurile privind introducerea unui astfel de certificat sunt premature, în condițiile în care foarte puțini cetățeni europeni au fost imunizați.

Ungaria, afectată de introducerea ”pașaportului verde”

Dacă proiectul va fi aprobat atunci vaccinurile folosite în Ungaria nu ar fi valabile momentan pentru “paşaport verde” digital. Ungaria imunizează în prezent populația cu vaccinurile Sinopharm din China și Sputnik din Rusia.

Conștienți că pașaportul european de vaccinare ar putea să creeze probleme unor cetățeni maghiari vaccinați cu Sputnik sau Sinopharm, oficialii de la Budapesta au lansat marți un avertisment.

„Nu acceptăm ca pașapoartele COVID să recunoască doar vaccinurile validate de EMA și credem că vaccinurile aprobate național trebuie de asemenea să fie valide în viitor”, a spus ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto, la o întâlnire cu omologul său sârb Nikola Selakovic.

Propunerea Bruxelles-ului îngrijorează inclusiv Belgradul, care la rândul său folosește vaccinurile din Rusia și China, și se teme acum că libera circulație a sârbilor în UE va fi afectată de acest lucru.

Formularea propunerii, scrie Politico, arată cât de subțire este linia pe care trebuie să meargă Comisia Europeană.

Oficialii trebuie să împace regimurile diferite de vaccinare, să permită oamenilor să călătorească iarăși, pentru a reporni economia europeană, să răspundă criticilor care cer ca vaccinurile rusești și chinezești să nu aibă același statut cu cele aprobate în UE și nu în ultimul rând să nu descurajeze oamenii care vor să se vaccineze.

Vaccinuri aprobate de EMA

În prezent, numai patru vaccinuri au fost aprobate de EMA – cele ale Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson de joi.

Ceea ce exclude vaccinul chinezesc Sinopharm, utilizat în Ungaria inclusiv de premierul Viktor Orban, dar şi pentru moment vaccinul rusesc Sputnik V, de asemenea comandat de Ungaria, dar şi de Cehia şi Slovacia, şi pe care EMA a început să-l examineze pe 4 martie.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Papa Francisc, îngrijorat în legătură cu ”intensificarea activităţilor militare” în Ucraina

Publicat

papa

Papa Francisc şi-a exprimat duminică îngrijorarea în legătură cu “intensificarea activităţilor militare” în Ucraina, relatează AFP.

Rusia este acuzată că a trimis zeci de mii de soldaţi în apropiere de frontiera sa cu Ucraina şi în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, iar confruntările, care aproape se opriseră de la un armistiţiu convenit în vara lui 2020, au fost reluate recent.

“Urmăresc cu o îngrijorare profundă evenimentele care se desfăşoară în câteva regiuni din estul Ucrainei, unde în ultimele luni s-au înmulţit încălcările armistiţiului”, a declarat Papa Francisc în tradiţionala sa rugăciune duminicală publică din Piaţa San Pietro.

“Sper cu tărie că putem evita o amplificare a tensiunii şi că pot fi făcute în schimb gesturi pentru promovarea încrederii reciproce şi pentru favorizarea reconcilierii şi a păcii, atât de necesare şi dezirabile”, a afirmat el.

“Trebuie să ne gândim de asemenea la situaţia umanitară care afectează populaţia, faţă de care îmi exprim solidaritatea”, a adăugat Suveranul Pontif.

Vineri, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat sprijinul pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi au făcut apel la Rusia să îşi retragă trupele de la frontieră pentru a se ajunge rapid la o detensionare a situaţiei.

Populaţia din Ucraina este majoritar ortodoxă, însă catolicii de rit oriental sunt extrem de prezenţi în vestul ţării, în apropiere de Polonia.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu patru oameni implicați, în județul Bistrița-Năsăud

Publicat

Un accident cu patru oameni implicați s-a produs, duminică după-amiază, în județul Bistrița-Năsăud.

Potrivit pompierilor, a avut loc o coliziune între două autoturisme în localitatea Dobric.

Impactul s-a lăsat fără persoane încarcerate.

Au intervenit un echipaj de prim ajutor SMURD și un echipaj de pompieri.

În accident au fost implicate patru persoane, au fost evaluate la fața locului și refuză transportul la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

Aglomerație la intrările în București. Mașinile circulă în coloană pe A1 și A2

Publicat

Coloane lungi de mașini s-au format duminică după amiază la intrările în orașul București, în special pe A1 și A2.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că duminică după amiaza se circulă în condiții de aglomerație, în coloană, la intrarea în municipiul București, de pe Autostrada A1, dispre Pitești, precum și de pe autostrada A2.

Aglomerație este în special în zona lucrărilor la partea carosabilă pe Autostrada Soarelui, pe tronsoanele kilometrice 11 – 17 și 27 – 33, unde traficul se desfășoară doar pe câte o bandă pentru fiecare direcție.

Potrivit autorităților, până la finalul lunii mai, pe Autostrada A2 București – Constanța, pe tronsoanele kilometrice 11-17, 27-33, 68 – 75 se circulă deviat de pe sensul către București (calea 2) pe sensul către litoral (calea 1), traficul desfăşurându-se pe câte o bandă pentru fiecare direcție.

Măsura este impusă în vederea efectuării de lucrări de reabilitare a părții carosabile. De asemenea, a fost închis și nodul rutier de acces în localitățile Cernica şi Bălăceanca, județul Ilfov, fiind restricționată circulația pe breteaua de intrare/ieșire din autostradă și DNCB, pe sensul Constanța – București.

Tot pe Autostrada A2, între kilometrii 155 și 161, în zona Podului de la Cernavodă, din cauza lucrărilor de reparații, până la finalul lunii mai, circulația este restricționată pe calea 2, sensul către București, traficul fiind deviat pe calea 1, unde se circulă pe câte o bandă, în ambele sensuri.

Polițiștii îi sfătuiesc pe șoferii care încheie coloane de autovehicule, ce încetinesc sau opresc brusc, să pună în funcţiune luminile de avarie, pentru a-i atenţiona pe cei din spate să reducă din timp viteza.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie în Argeș. Un bărbat a murit ars de viu

Publicat

Un bărbat a murit ars de viu, duminică, într-un incendiu care i-a cuprins locuința.

Incendiul a izbucnit la o casă din comuna Brăduleț.

Au intervenit pompierii cu 2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Casa pe o suprafață de circa 60 mp arde generalizat.

Conform pompierilor, un bărbat a fost găsit în casă, mort.

 

Citește mai departe