Connect with us

EVENIMENT

”Pașaportul Covid” este OFICIAL: Comisia Europeană a aprobat documentul care va fi folosit pentru circulația cetățenilor în interiorul Uniunii Europene

Publicat

Comisia Europeană a decis ca în interiorul Uniunii Europene, cetățenii să circule în baza unui asa zis ”Pașaport anti-Covid” denumit ”adeverinţă electronică verde”, pentru a facilita libera circulaţie în condiţii de siguranţă, în timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Documentul va putea fi verificat în orice stat membru UE

Potrivit proiectului ”Pașaportul de vaccinare”  va fi valabil la nivel comunitar, într-o încercare de a impulsiona sectorul turismului, grav lovit de pandemie .

„Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Documentul, valabil și în format electronic și pe hartie

Adeverința va fi disponibilă atât în format electronic, cât și pe hârtie și va prezenta dovada că deținătorul fie a fost vaccinat, fie a trecut prin boală, fie are un test PCR cu rezultat negativ.

În ce privește vaccinurile trecute pe adeverință, vor fi doar cele aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. La acest moment sunt autorizate doar Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson and Johnson. Alte țări europene folosesc și vaccinuri din Rusia sau China.

Acest certificat nu este un pașaport, așa cum s-a vorbit inițial și nu oferă în niciun caz trecere liberă pe teritoriul UE. Fiecare țară în continuare este suverană să-și ia propriile decizii.

Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Mai multe state membre dependente de turism, între care se află Grecia și Spania, susțin propunerea, argumentând că este nevoie de un cadru comun pentru a facilita reluarea liberei circulații.

Alte state ca Franța, dar și România, au subliniat că planurile privind introducerea unui astfel de certificat sunt premature, în condițiile în care foarte puțini cetățeni europeni au fost imunizați.

Ungaria, afectată de introducerea ”pașaportului verde”

Dacă proiectul va fi aprobat atunci vaccinurile folosite în Ungaria nu ar fi valabile momentan pentru „paşaport verde” digital. Ungaria imunizează în prezent populația cu vaccinurile Sinopharm din China și Sputnik din Rusia.

Conștienți că pașaportul european de vaccinare ar putea să creeze probleme unor cetățeni maghiari vaccinați cu Sputnik sau Sinopharm, oficialii de la Budapesta au lansat marți un avertisment.

„Nu acceptăm ca pașapoartele COVID să recunoască doar vaccinurile validate de EMA și credem că vaccinurile aprobate național trebuie de asemenea să fie valide în viitor”, a spus ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto, la o întâlnire cu omologul său sârb Nikola Selakovic.

Propunerea Bruxelles-ului îngrijorează inclusiv Belgradul, care la rândul său folosește vaccinurile din Rusia și China, și se teme acum că libera circulație a sârbilor în UE va fi afectată de acest lucru.

Formularea propunerii, scrie Politico, arată cât de subțire este linia pe care trebuie să meargă Comisia Europeană.

Oficialii trebuie să împace regimurile diferite de vaccinare, să permită oamenilor să călătorească iarăși, pentru a reporni economia europeană, să răspundă criticilor care cer ca vaccinurile rusești și chinezești să nu aibă același statut cu cele aprobate în UE și nu în ultimul rând să nu descurajeze oamenii care vor să se vaccineze.

Vaccinuri aprobate de EMA

În prezent, numai patru vaccinuri au fost aprobate de EMA – cele ale Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson de joi.

Ceea ce exclude vaccinul chinezesc Sinopharm, utilizat în Ungaria inclusiv de premierul Viktor Orban, dar şi pentru moment vaccinul rusesc Sputnik V, de asemenea comandat de Ungaria, dar şi de Cehia şi Slovacia, şi pe care EMA a început să-l examineze pe 4 martie.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Decizie istorică la Budapesta. România şi Bulgaria intră în Schengen TERESTRU de la 1 ianuarie 2025. Fără CONTROALE la frontiere

Publicat

frontiera granita romani strainatate 2.jpg

România și Bulgaria devin, intră în zona Schengen, inclusiv pe cale terestră, de la 1 ianuarie 2025, după 13 ani de negocieri.

”România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025”, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter.

Decizie istorică la Budapesta. România şi Bulgaria intră în Schengen TERESTRU de la 1 ianuarie 2025

Decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO 1 Decembrie la Alba Iulia: Autoritățile locale prezintă evenimentele care au loc de Ziua Națională

Publicat

live video 1 decembrie la alba iulia: autoritățile locale prezintă

LIVE VIDEO 1 Decembrie la Alba Iulia: Autoritățile locale prezintă evenimentele care au loc de Ziua Națională. 

Principalii actori implicați în organizarea evenimentelor oferă explicații pe acest subiect.

Este vorba despre Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și Nicolae Albu, prefectul județului Alba.

PROGRAM 1 Decembrie la Alba Iulia

VINERI, 22…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV în zona Tău-Bistra: Un copac a căzut peste un autoturism. O persoană s-ar fi aflat în interiorul mașinii

Publicat

accident grav în zona tău bistra: un copac a căzut peste

Pompierii din Sebeș intervin de urgență, vineri, 22 noiembrie, în jurul orei 12.30, în zona Tău-Bistra, pe DC 217. 

Din primele infromații un copac ar fi căzut peste un autoturism. Din câte se pare, potrivit ISU Alba, o persoană ar fi fost în interiorul mașinii, în momentul căderii copacului. 

La fața locului intervin pompierii din Sebeș cu două autospeciale, alături de pompierii voluntari din Șugag, pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Administratorul drumului dintre Ciurila și Sălicea, AMENDAT pentru necurățarea zăpezii

Publicat

deszapezire e1732269709394.jpg

Iarna începe să-și intre în drepturi și în jud. Cluj. A nins viscolit azi-noapte și șoferii au început să aibă probleme pe unele drumuri județene. 

Este și cazul celui dintre Ciurila și Sălicea, pe care s-a circulat în condiții dificile, fapt pentru care administratorul drumului a fost amendat pentru că nu a efectuat deszăpezirea acestuia și nu a acționat cu material antiderapant.

Administratorul drumului dintre Ciurila și Sălicea, AMENDAT pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe