Connect with us

ACTUALITATE

Patriarhul Daniel, mesaj de Ziua României: ”Unirea românilor într-un singur stat unitar naţional, după secole de suferinţe”

Publicat

patriarh

Unirea românilor într-un singur stat unitar naţional s-a împlinit după secole de suferinţe, după multe jertfe materiale şi spirituale, a afirmat Patriarhul Daniel, marţi, într-un mesaj transmis de Ziua Naţională.

Vezi și 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

„Unirea românilor într-un singur stat unitar naţional s-a împlinit după secole de multe suferinţe, multe jertfe spirituale şi materiale, jertfe de vieţi omeneşti la 1 Decembrie 1918, după ce, în acel an, mai întâi în 27 martie, sau 9 aprilie în stil nou, Basarabia s-a unit cu Regatul României, iar în 28 noiembrie, Bucovina s-a unit cu Regatul României. În data de 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, s-au unit cu Regatul României Transilvania, Banatul şi Crişana.

Deci, Transilvania a fost provincia cea mai mare care s-a adăugat Regatului României, reprezentând 40% din teritoriul României Mari”, a spus Patriarhul la finalul slujbei de Te Deum, oficiată la Catedrala Patriarhală.

Mesaje de Ziua României * Mesaje de Ziua Națională * Mesaje de 1 Decembrie 2020 •

Patriarhul Daniel a arătat că sfârşitul Primului Război Mondial a fost doar unul dintre factorii care au contribuit la realizarea unităţii noastre naţionale.

„Această unitate care s-a realizat la sfârşitul Primului Război Mondial nu a fost o întâmplare, nici un simplu eveniment cauzat de Războiul I Mondial, ci, în primul rând, această unire s-a realizat pentru că a fost pregătită spiritual şi jertfelnic, prin multe jertfe, de-a lungul veacurilor, iar conjunctura numită sfârşitul Războiul I Mondial a fost doar unul dintre factorii care au contribuit la această realizare a unităţii noastre naţionale româneşti”, a spus PF Daniel.

Întâistătătorul BOR a evidenţiat contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la „cultivarea, păstrarea şi promovarea conştiinţei unităţii de limbă, de credinţă şi de cultură românească”, amintind mulţimea tipăriturilor cărţilor de slujbă şi de învăţătură creştină, care, tipărite în Moldova sau Ţara Românească, au ajuns şi în Transilvania, „pentru a ajuta acolo pe fraţii ortodocşi români, care se aflau sub stăpânire străină, să cultive şi ei unitatea de credinţă şi de simţire românească”.

Patriarhul a amintit contribuţiile unor domnitori români precum Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul sau Constantin Brâncoveanu, care prin iniţiativa ridicării unor biserici au contribuit, la rândul lor, la promovarea unităţii de credinţă şi de neam a românilor.

PF Daniel a evidenţiat şi jertfele aduse pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial de preoţii care însoţeau armata română, de cei persecutaţi în Transilvania de către autorităţile austro-ungare, ale călugărilor şi călugăriţelor care au îngrijit răniţii de pe front sau bolnavii de tifos exantematic, ca şi „alinarea” de către Biserică a suferinţelor celor care au suferit de pe urma conflagraţiei.

„Niciodată în istoria noastră nu am primit nimic cadou. Tot s-a obţinut prin jertfă. (…) Avem peste tot jertfe din partea slujitorilor Bisericii şi foarte mută activitate spirituală, pastorală şi patriotică desfăşurată de oamenii Bisericii, pentru că ei simţeau că unitatea românească înseamnă eliberare, înseamnă libertate, dar înseamnă şi demnitate”, a subliniat Patriarhul BOR.

Înaltul ierarh a amintit şi rolul deosebit jucat de Familia Regală a României, prin Regele Ferdinand şi Regina Maria, la victoria din Primul Război Mondial şi Unirea de la 1918.

„Regina Maria, deşi nu era de neam român, s-a identificat cu poporul român, a fost rezentă în tranşee, (…) încurajând pe soldaţi să lupte, a vizitat răniţii în spitale de campanie, a fost de asemenea prezentă în mijlocul celor care erau afectaţi de tifos. A fost prezentă apoi la Paris, în 1919, pentru a ajuta la recunoaşterea Unirii celei Mari din 1918 de către Puterile Antantei şi, desigur, s-a identificat foarte mult cu credinţa şi cu aspiraţiile poporului român pentru libertate şi demnitate naţională”, a mai spus Patriarhul.

Patriarhul Daniel a evidenţiat că „toţi aceşti mari români, atât din Basarabia, din Bucovina, cât şi din Transilvania, din Banat şi din alte zone ale ţării care doreau unitatea, au fost convinşi de această lucrare ca fiind nu doar o lucrare politică, ci o lucrare a dreptăţii divine, a ajutorului dat de Dumnezeu unui popor credincios, smerit şi umilit”.

„De aceea, pe Arcul de Triumf din Bucureşti stă scris: ‘După secole de suferinţe creştineşte îndurate, am ajuns la libertate şi unitate naţională'”, a subliniat Patriarhul.

Patriarhul şi-a exprimat „tristeţea” de a nu putea să ne manifestăm toată bucuria privind unitatea românească din cauza pandemiei, dar a îndemnat la speranţă.

„Astăzi suntem oarecum trişti, fiindcă nu putem să manifestăm toată bucuria noastră privind unitatea românească din cauza pandemiei. Această încercare, pandemia COVID-19, ne cheamă la smerenie, dar în acelaşi timp şi la speranţă pentru că, dacă boala aceasta ne arată că viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu, pe care noi trebuie să le păstrăm, să le cultivăm, să le îngrijim, atunci vom primi ajutorul lui şi vom avea mai tare credinţa în puterea vindecătoare a lui Hristos, doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, şi mai tare credinţa în nemurirea sufletului şi în învierea cea de obşte”, a adăugat Patriarhul.

El a felicitat şi a mulţumit tuturor medicilor care, „fie fiind în spitale, fie la casele bolnavilor, au grijă de ei, nu numai medicii din spitale, ci şi medicii de familie”.

„Şi de asemenea ne rugăm pentru odihna sufletelor celor din personalul medical care au decedat şi pentru odihna sufletelor pacienţilor care au decedat în lupta lor cu această molimă. De aceea, în fiecare zi, Biserica se roagă la sfârşitul slujbelor sale pentru cei care sunt bolnavi, dar şi pentru cei care au grijă de cei bolnavi, pentru a nu dispera, pentru a ne întări în credinţă, cu speranţa că vom reveni la o stare în care să nu mai avem feţele acoperite cu măşti şi nici să păstrăm distanţă între noi şi să ne manifestăm în mod firesc”, a încheiat Patriarhul Daniel. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: APIA a finalizat controlul clasic pe teren, campania 2024

Publicat

1727284898 cerere adeverinta apia primarie 1000x600.jpg

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează opinia publică finalizarea controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024.

Astfel, la nivelul  Centrului judetean Botosani au fost verificate 138 de exploatații, cu o suprafață de 13390 hectare și un total de 4601 parcele controlate la fața locului.

Reamintim că, în conformitate cu OMADR nr. 292/16.07.2024 pentru aprobarea  Procedurii operaţionale privind activitatea de control clasic pe teren, aplicabilă în Campania 2024, ediția a II-a, termenul de finalizare a controalelor pe teren este de cel târziu până la data de 11 octombrie 2024, cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Șoferii vor putea afla, în orice moment, unde se află permisul sau talonul suspendat de Poliție. Vor putea fi urmărite online

Publicat

permis 1.jpg

Publicitate

Șoferii vor primi un cod unic, apoi, prin intermediul unui HUB de servicii al Ministerului de Interne, vor putea urmări traseul documentelor ridicate de polițiști. Permisul de conducere reținut de poliție, sau talonul mașinii, vor putea fi urmărite online, precum coletele de la curieri, relatează alba24.ro.

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care ar putea fi implementat un sistem digital de urmărire a documentelor reținute de Poliție, scrie ProMotor.

Concret, conducătorii auto cărora le sunt reținute permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare vor putea urmări online documentele.

Permisul de conducere reținut de poliție va putea fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din Răchiți depistat CONDUCÂND sub influența alcoolului pe Calea Națională din municipiul Botoșani

Publicat

alcool11.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au anunțat astăzi că oprit pentru control, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani, din comuna Răchiți.

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge”, au transmis polițiștii de la Botoșani.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni a primit veșmânt de har. Lăcașul, renovat cu sprijinul arhim. Ciprian Grădinaru

Publicat

nichfor botosaneanul biseroca hlipiceni 1000x600.jpg

Publicitate

În această dimineață, 21 septembrie, s-a mai scris o filă în istoria localității Hlipiceni din județul Botoșani. Biserica din cadrul cimitirului parohial a fost resfințită astăzi de doi ierarhi ai Bisericii noastre: de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Restaurarea lăcașului de rugăciune a fost realizată cu susținerea părintelui arhim. Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, originar din localitate, scrie Doxologia.

Biserica cimitirului Hlipiceni a fost nconstruită între anii 1990-1992,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe