Connect with us

ACTUALITATE

Persoanele vaccinate nu vor fi obligate să poarte mască în spațiile închise

Publicat

Arhivă foto

Guvernul a decis joi că începând din 1 iunie persoanele vaccinate nu vor mai fi obligate să poate mască în spațiile închise unde nu lucrează mai mult de cinci angajați, a anunțat premierul Florin Cîțu.

„Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune”, se arată în hotărârea CNSU și adoptată de Guvern.

Activitățile culturale culturale, artistice și de divertisment, organizate în spații deschise

De asemenea, premierul Florin Cîțu a mai anunțat că începând din 1 iunie activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane.

Participarea la aceste activități este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr de peste 1.000 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se mai arată în decizie.

Numărul de persoane care nu aparțin va crește de la 6 persoane la 8

Tot din 1 iunie, va crește numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8.

Nunțile, botezurile, mesele festive, parastasele vor fi permise cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. Și în acest caz, organizatorul poate decide desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării.

Activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați.

Locurile de joacă în spații închise

Potrivit hotărârii de Guvern, vor putea funcționa locurile de joacă în spații închise, începând din 1 iunie, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 ori că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Totodată, va fi permisă organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului.

Participare doar pentru persoanele care sunt vaccinate

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care au trecut prin Covid.

De asemenea, activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.

Dacă incidența în localitate este cuprinsă între 3 și 4, activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea permisă.

Conform autorităților, va fi permisă reluarea activității piscinelor în spații închise, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului.

70% din capacitatea maximă a spațiilor închise

„Se propune, începând cu data de 01.06.2021, creșterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în intervalul orar 5,00-24,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. (2) În condițiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca toate acestea să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărârea adoptată de Guvern.

Gradul de ocupare a spațiilor de cazare va ajunge la 85%

De asemenea, gradul de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică este permis la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localități:

a) zona Mamaia Nord, județul Constanța;
b) Năvodari, județul Constanța;
c) Mamaia și Mamaia-Sat, județul Constanța;
d) Constanța, județul Constanța;
e) Agigea, județul Constanța;
f) Eforie Nord, județul Constanța;
g) Eforie Sud, județul Constanța;
h) Techirghiol, județul Constanța;
i) Tuzla, județul Constanța;
j) Costinești, județul Constanța;
k) Neptun-Olimp, județul Constanța;
l) Jupiter, județul Constanța;
m) Cap Aurora, județul Constanța;
n) Venus, județul Constanța;
o) Saturn, județul Constanța;
p) Mangalia, județul Constanța;
q) 2 Mai, județul Constanța;
r) Vama Veche, județul Constanța.

„Administratorul poate permite ocuparea unității de cazare până la capacitatea maximă, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărâre.

Guvernul a anunțat că va fi reluată și activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor, în intervalul orar 5,00-24,00, la capacitate de 50%.

sursa: mediafax.ro

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Femeie de 43 de ani din Vârfu Câmpului, dată dispărută. Polițiștii cer sprijinul populației

Publicat

femeie de 43 de ani din vârfu câmpului, dată dispărută.

Publicitate

Notă: IJP Botoșani a anunțat că persoana a fost identificată în județul Dolj. Nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Știrea inițială:

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei în vârstă de 43 de ani, Cutic Daniela, din comuna Vârfu Câmpului, care a fost dată dispărută după ce a plecat de acasă pe 13 mai pentru a se deplasa în județul Buzău.

După ce a ajuns la destinație, femeia nu a mai putut fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică ar putea face închisoare. Proiect de lege depus în Parlament

Publicat

părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică

Publicitate

Un proiect de lege depus recent în Parlament propune înăsprirea sancțiunilor pentru părinții minorilor care comit acte de violență și nu respectă obligația de a-i duce la consiliere psihologică. Conform inițiativei legislative, aceștia ar putea fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 3 ani.

În prezent, singura măsură aplicabilă părinților era o simplă amendă, însoțită de recomandarea consilierii psihologice pentru copilul agresor – o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pericol invizibil în mediul online: DNSC avertizează că noi programe Infostealer fură date personale fără a lăsa urme

Publicat

un bărbat din municipiul botoșani a fost păcălit să vireze

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la o nouă amenințare informatică gravă: proliferarea programelor malware de tip Infostealer, care fură date personale fără a lăsa urme vizibile.

Aceste aplicații periculoase acționează discret, fără să afecteze performanțele dispozitivului, dar reușesc să sustragă parole, date bancare, documente și alte informații sensibile, fără ca utilizatorii să…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vara 2025 începe cu surprize: Prognoza meteo pe patru săptămâni, până la mijlocul lui iunie

Publicat

vara 2025 începe cu surprize: prognoza meteo pe patru săptămâni,

Publicitate

Vara își face simțită prezența treptat, iar temperaturile vor crește în perioada următoare. Se vor înregistra inițial valori de 21–22°C, urmând ca spre sfârșitul lunii mai să urce până la 24–25°C.

Totuși, regimul termic va varia de la o regiune la alta. În Banat, Muntenia și nord-estul Moldovei, valorile termice vor fi mai ridicate, ajungând la 25°C încă din această săptămână. În București, maximele vor atinge chiar și 28°C.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe