Connect with us

ACTUALITATE

Peste 160 de kilograme de alune improprii consumului uman, oprite de la comercializare

Publicat

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au oprit de la comercializare 167 de kilograme de alune improprii consumului uman, operatorul economic urmând să fie sancţionat conform legii, a anunţat, duminică, ANPC.

„Administratorul societăţii este invitat luni, 2 septembrie, la sediul Comisariatului Bucureşti pentru a se finaliza documentul de control, iar sancţiunea se va da la finalizarea procesului verbal, la data şi ora întocmirii”, afirmă reprezentanţii ANPC.

Ca urmare a unei sesizări primite din partea unui consumator, având drept obiect o pungă cu alune prăjite cu gust rânced, reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti au efectuat un control la sediul operatorului economic care distribuia acest produs precum şi arahide, seminţe de dovleac şi seminţe de floarea soarelui.

„Echipa de control a găsit 167 kg de alune care prezentau mai multe neconformităţi, precum filamente de mucegai vizibile cu ochiul liber şi gust/miros de rânced. Documentele de provenienţă arătau că materia primă era adusă din China, iar etichetele de produs erau deteriorate, ilizibile şi nu menţionau data durabilităţii minimale. Pe lângă acestea, condiţiile de depozitare şi de prelucrare erau improprii, insalubre, sacii cu produse fiind depozitaţi pe jos, în praf. La faţa locului s-a constatat că operatorul economic pregătea produsele prin prăjirea acestora în peste 20 de cuptoare cu microunde inadecvate pentru pregătirea alimentelor”, se arată într-un comunicat al Autorităţii pentru protecţia consumatorilor.

Preşedintele ANPC, Horia-Miron Constantinescu, susţine că fiecare consumator care ia atitudine ajută instituţia să elimine de pe piaţă operatorii economici care nu respectă legea.

„Fiecare reclamaţie este importantă pentru Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru că fiecare consumator care ia atitudine ne ajută să eliminăm de pe piaţă operatorii economici care nu respectă legea. Am spus-o şi o voi repeta cu orice ocazie: avem o politică de toleranţă zero pentru asemenea operatori economici care încă au impresia că încă ‘merge şi aşa’. Nerespectarea legislaţiei în vigoare şi atentarea la sănătatea consumatorilor sunt două fapte peste care nu vom trece niciodată. Direcţia Generala de Control centralizează şi reacţionează cu celeritate pentru a preîntâmpina situaţii grave. Astfel de situaţii nu trebuie să mai existe în anul 2019 şi vă asigurăm că vom lupta pentru eliminarea lor de pe piaţa din România”, a precizat şeful ANPC, în comunicatul citat.

Autoritatea a anunţat în urmă cu patru zile că va introduce, de la 1 septembrie 2019 cazierul contravenţional, document ce va permite identificarea operatorilor economici şi a faptelor pentru care s-au aplicat avertismente, astfel încât la o nouă încălcare, aceasta să nu mai fie repetată.

„În acord cu hotărârile pronunţate de către instanţele de judecată, în cauzele din domeniul protecţiei consumatorilor, ce au în vedere principiul proporţionalităţii aplicării sancţiunii, conform căruia „dacă operatorul economic a mai fost sancţionat anterior cu avertisment se au în vedere şi circumstanţele personale ale contravenientului”, sens în care, se poate aplica sancţiunea cu amendă contravenţională. La stabilirea sancţiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeaşi abatere operatorul economic a mai fost sancţionat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravenţional, precum şi aplicarea eventualelor sancţiuni contravenţionale complementare”, precizează instituţia.

Cazierul contravenţional se va implementa începând cu data de 1 septembrie 2019 şi va permite identificarea operatorilor economici şi a faptelor pentru care s-au aplicat sancţiuni sub formă de avertismente. În acest fel, o nouă încălcare a legii nu mai poate fi repetată.

„Experienţa dobândită în cadrul controalelor realizate de către comisarii ANPC în decursul timpului a arătat că probele (foto şi video) obţinute în aceste situaţii au fost esenţiale în câştigarea unor procese în instanţă, în baza proceselor verbale de constatare a contravenţiei încheiate cu această ocazie. ANPC respectă prevederile legale în ceea ce priveşte legislaţia în vigoare modificând procedura de control prin luarea unor măsuri legale necesare pentru a asigura că filmarea şi fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, şi fără a i se solicita acestuia un acord prealabil în vedere preconstituirii de probe”, notează Autoritatea de control.

ANPC precizează că va lua toate măsurile necesare în vederea asigurării că toate echipele de control sunt dotate din punct de vedere tehnic cu echipamente necesare pentru filmare şi fotografiere. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe