Connect with us

ACTUALITATE

Peste 40% dintre IMM-uri intenţionează să angajeze forţă de muncă ucraineană. Companiile resimt creşterile costurilor produselor

Publicat

contabilitate

Aproximativ 58% dintre companiile mici şi mijlocii din România nu au în plan să angajeze cetăţeni ucraineni în firmele lor, însă 96% dintre cei care sunt deschişi la acest lucru plănuiesc să angajeze doar până în 10 persoane.

Aproximativ 58% dintre companiile mici şi mijlocii din România nu au în plan să angajeze cetăţeni ucraineni în firmele lor, însă 96% dintre cei care sunt deschişi la acest lucru plănuiesc să angajeze doar până în zece persoane, conform unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România pe tema impactului conflictului Rusia – Ucraina pentru antreprenorii din România, citat de ZF.

Citește și: IMM-urile din domeniul agriculturii vor primi între 5.000 și 120.000 de euro – proiect

Circa 42% dintre antreprenori intenţionează să angajeze forţă de muncă ucraineană, însă doar 2% dintre aceştia sunt deschişi să angajeze peste 50 de persoane.

CNIPMMR a realizat în perioada 2 – 21 martie un sondaj cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la impactul conflictului Rusia – Ucraina, la care au participat 2.598 de antreprenori. Dintre aceştia, circa 49% au fost microîntreprinderi, iar 28% întreprinderi mici.

Nouă din 10 antreprenori resimt creşterea preţurilor produselor sau serviciilor, iar jumătate dintre aceştia resimt creşteri între 10% şi 30%

Ca urmare a presiunii cauzate de creşterile preţurilor, antreprenorii, în proporţie de 40%, vor creşte preţurile produselor sau serviciilor cu sub 10%, pe când 30% vor creşte între 10% şi 30%.

Majoritatea antreprenorilor se aşteaptă ca situaţia din Ucraina să fie urmată de o criză economică în România, iar 59% dintre antreprenori sunt de părere că intervenţia statului asupra pieţelor economice în această perioadă este necesară.

Ce măsuri ar trebui să ia guvernul

Principalele măsuri directe care trebuie abordate de stat, în opinia antreprenorilor, sunt programe europene sau naţionale pentru dezvoltarea independenţei energetice, fonduri europene sau naţionale pentru investiţii în dezvoltare, investiţii europene sau naţionale de finanţare pentru capacitatea de producţie, programe europene sau naţionale start-up-uri şi alocări europene ori naţionale pentru resurse umane.

Totodată, ei sunt de părere că măsurile indirecte ce trebuie abordate de stat sunt efecte active pentru combaterea creşterii ratei de inflaţie, investiţii publice în infrastructură, energie şi altele, stimularea pieţelor afectate semnificativ de către conflict şi garanţii de stat pentru împrumuturi.

De asemenea, aproape 60% dintre participanţii la studiu au răspuns că vor amâna investiţiile până când situaţia va deveni mai clară. Circa 24% dintre antreprenori se aşteaptă la o scădere a cifrei de afaceri de până la 10%.

Dintre companiile participante la acest studiu, doar 8,4% dintre antreprenori au afaceri directe cu Ucraina şi 3,7% cu Rusia. Dintre cei care au legături economice su cele două state, 62% au spus că au oprit colaborarea odată cu izbucnirea conflictului militar din Ucraina.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 60 de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Publicat

botoșani: peste 60 de premise de conducere și certificate de

Publicitate

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 20 de acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alexandra – Carla, prima femeie din Botoșani admisă la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești

Publicat

alexandra – carla, prima femeie din botoșani admisă la Școala

Publicitate

Alexandra-Carla, Gabriel, Robert- Gil, Ruben-Corneliu, Alin, Alexandru, Claudiu-Dumitrel, Pavel-Daniel, Ionel-Bogdan, Sebastian și Andrei-Cătălin sunt 11 tineri din județul Botoșani care urmează cursurile Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, seria februarie – decembrie 2025.
De astăzi, aceștia au început stagiu de pregătire la ISU Botoșani.
Printre ei se află și Alexandra – Carla, prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața în județul Buzău

Publicat

cutremur 1.jpg

Publicitate

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața, la ora 7:25, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor orașe: 53 km vest de Focșani, 59 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 km est de Brașov și 85 km nord-est de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul sfințit mucenic ipatie, episcopul gangrei

Publicitate

Acest Sfânt Mucenic s-a născut în Cilicia,în a doua jumătate a secolului al III-lea și a fost hirotonit episcop al Gangrei, în Paflagonia, Asia Mică( în regiunea  Anatolia din Turcia de azi). A fost unul dintre cei 318 părinți care au participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, condamnând împreună cu ceilalți Sfinți Părinți erezia lui Arie, în prezența împăratului Constantin cel Mare (306-337).

Sfântul Ipatie a ajuns…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe