Connect with us

ACTUALITATE

Peste 40% dintre IMM-uri intenţionează să angajeze forţă de muncă ucraineană. Companiile resimt creşterile costurilor produselor

Publicat

contabilitate

Aproximativ 58% dintre companiile mici şi mijlocii din România nu au în plan să angajeze cetăţeni ucraineni în firmele lor, însă 96% dintre cei care sunt deschişi la acest lucru plănuiesc să angajeze doar până în 10 persoane.

Aproximativ 58% dintre companiile mici şi mijlocii din România nu au în plan să angajeze cetăţeni ucraineni în firmele lor, însă 96% dintre cei care sunt deschişi la acest lucru plănuiesc să angajeze doar până în zece persoane, conform unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România pe tema impactului conflictului Rusia – Ucraina pentru antreprenorii din România, citat de ZF.

Citește și: IMM-urile din domeniul agriculturii vor primi între 5.000 și 120.000 de euro – proiect

Circa 42% dintre antreprenori intenţionează să angajeze forţă de muncă ucraineană, însă doar 2% dintre aceştia sunt deschişi să angajeze peste 50 de persoane.

CNIPMMR a realizat în perioada 2 – 21 martie un sondaj cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la impactul conflictului Rusia – Ucraina, la care au participat 2.598 de antreprenori. Dintre aceştia, circa 49% au fost microîntreprinderi, iar 28% întreprinderi mici.

Nouă din 10 antreprenori resimt creşterea preţurilor produselor sau serviciilor, iar jumătate dintre aceştia resimt creşteri între 10% şi 30%

Ca urmare a presiunii cauzate de creşterile preţurilor, antreprenorii, în proporţie de 40%, vor creşte preţurile produselor sau serviciilor cu sub 10%, pe când 30% vor creşte între 10% şi 30%.

Majoritatea antreprenorilor se aşteaptă ca situaţia din Ucraina să fie urmată de o criză economică în România, iar 59% dintre antreprenori sunt de părere că intervenţia statului asupra pieţelor economice în această perioadă este necesară.

Ce măsuri ar trebui să ia guvernul

Principalele măsuri directe care trebuie abordate de stat, în opinia antreprenorilor, sunt programe europene sau naţionale pentru dezvoltarea independenţei energetice, fonduri europene sau naţionale pentru investiţii în dezvoltare, investiţii europene sau naţionale de finanţare pentru capacitatea de producţie, programe europene sau naţionale start-up-uri şi alocări europene ori naţionale pentru resurse umane.

Totodată, ei sunt de părere că măsurile indirecte ce trebuie abordate de stat sunt efecte active pentru combaterea creşterii ratei de inflaţie, investiţii publice în infrastructură, energie şi altele, stimularea pieţelor afectate semnificativ de către conflict şi garanţii de stat pentru împrumuturi.

De asemenea, aproape 60% dintre participanţii la studiu au răspuns că vor amâna investiţiile până când situaţia va deveni mai clară. Circa 24% dintre antreprenori se aşteaptă la o scădere a cifrei de afaceri de până la 10%.

Dintre companiile participante la acest studiu, doar 8,4% dintre antreprenori au afaceri directe cu Ucraina şi 3,7% cu Rusia. Dintre cei care au legături economice su cele două state, 62% au spus că au oprit colaborarea odată cu izbucnirea conflictului militar din Ucraina.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Locul de basm creat de Ștefan cel Mare în nordul Moldovei. Paradisul de pe malurile Prutului, cu arbori vechi de jumătate de mileniu

Publicat

botoșani: locul de basm creat de Ștefan cel mare în

Publicitate

În județul Botoșani, aproape de malurile Prutului, se află peisaje de basm care ascund locuri pline de istorie și legendă. De neratat este „Poiana celor patru stejari”, o pădure crescută în jurul unor arbori seculari despre care localnicii spun că ar fi fost plantați chiar de Ștefan cel Mare, scrie ADEVARUL.

România este plină de peisaje fabuloase și locuri de legendă, chiar și acolo unde puțini s-ar aștepta. De exemplu, în nordul județului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Publicat

calendar ortodox 2025: sfinții cuvioși sila, paisie și natan de

Publicitate

Cuviosul Sila s-a născut în anul 1697 şi a intrat din copilărie în viaţa monahală. În jurul anului 1714, Cuviosul Sila a venit la Sihăstria Putnei. În 1753, Sfântul Iacob Putneanul l-a rânduit să poarte de grijă părinţilor sihaştri de aici, ascultare pe care a împlinit-o până în 1781. Simţind că se apropie de trecerea din această viaţă, s-a retras şi a mai trăit în această lume doi ani, întru răbdarea neputinţelor trupului şi în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 15 mai 2025

Publicat

rezultatele tragerilor la loto de joi, 15 mai 2025

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 15 mai 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 15 mai 2025:

Loto 6/49: 26, 30, 5, 7, 19, 36

Loto 5/40: 40, 37, 29, 33, 38, 9

Joker: 44, 9, 26, 3, 2 + 12

Noroc: 5 5 1 9 8 7 1

Publicitate

Noroc Plus: 6 7 8 8 9 7

Super Noroc: 4 7 5 1 9 5


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primarii din Flămânzi și Mihai Eminescu, eliberați din arest. Au fost plasați sub control judiciar

Publicat

primarii din flămânzi și mihai eminescu, eliberați din arest. au

Publicitate

Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost plasați sub control judiciar printr-o decizie luată joi, 15 mai, de Curtea de Apel Suceava. Cei doi edili botoșăneni, acuzați de procurori de luare de mită, se aflau în arest preventiv din 14 aprilie.

Instanța a admis cererile de înlocuire a măsurii arestului cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe