Connect with us

ACTUALITATE

Peste 40% dintre IMM-uri intenţionează să angajeze forţă de muncă ucraineană. Companiile resimt creşterile costurilor produselor

Publicat

contabilitate

Aproximativ 58% dintre companiile mici şi mijlocii din România nu au în plan să angajeze cetăţeni ucraineni în firmele lor, însă 96% dintre cei care sunt deschişi la acest lucru plănuiesc să angajeze doar până în 10 persoane.

Aproximativ 58% dintre companiile mici şi mijlocii din România nu au în plan să angajeze cetăţeni ucraineni în firmele lor, însă 96% dintre cei care sunt deschişi la acest lucru plănuiesc să angajeze doar până în zece persoane, conform unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România pe tema impactului conflictului Rusia – Ucraina pentru antreprenorii din România, citat de ZF.

Citește și: IMM-urile din domeniul agriculturii vor primi între 5.000 și 120.000 de euro – proiect

Circa 42% dintre antreprenori intenţionează să angajeze forţă de muncă ucraineană, însă doar 2% dintre aceştia sunt deschişi să angajeze peste 50 de persoane.

CNIPMMR a realizat în perioada 2 – 21 martie un sondaj cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la impactul conflictului Rusia – Ucraina, la care au participat 2.598 de antreprenori. Dintre aceştia, circa 49% au fost microîntreprinderi, iar 28% întreprinderi mici.

Nouă din 10 antreprenori resimt creşterea preţurilor produselor sau serviciilor, iar jumătate dintre aceştia resimt creşteri între 10% şi 30%

Ca urmare a presiunii cauzate de creşterile preţurilor, antreprenorii, în proporţie de 40%, vor creşte preţurile produselor sau serviciilor cu sub 10%, pe când 30% vor creşte între 10% şi 30%.

Majoritatea antreprenorilor se aşteaptă ca situaţia din Ucraina să fie urmată de o criză economică în România, iar 59% dintre antreprenori sunt de părere că intervenţia statului asupra pieţelor economice în această perioadă este necesară.

Ce măsuri ar trebui să ia guvernul

Principalele măsuri directe care trebuie abordate de stat, în opinia antreprenorilor, sunt programe europene sau naţionale pentru dezvoltarea independenţei energetice, fonduri europene sau naţionale pentru investiţii în dezvoltare, investiţii europene sau naţionale de finanţare pentru capacitatea de producţie, programe europene sau naţionale start-up-uri şi alocări europene ori naţionale pentru resurse umane.

Totodată, ei sunt de părere că măsurile indirecte ce trebuie abordate de stat sunt efecte active pentru combaterea creşterii ratei de inflaţie, investiţii publice în infrastructură, energie şi altele, stimularea pieţelor afectate semnificativ de către conflict şi garanţii de stat pentru împrumuturi.

De asemenea, aproape 60% dintre participanţii la studiu au răspuns că vor amâna investiţiile până când situaţia va deveni mai clară. Circa 24% dintre antreprenori se aşteaptă la o scădere a cifrei de afaceri de până la 10%.

Dintre companiile participante la acest studiu, doar 8,4% dintre antreprenori au afaceri directe cu Ucraina şi 3,7% cu Rusia. Dintre cei care au legături economice su cele două state, 62% au spus că au oprit colaborarea odată cu izbucnirea conflictului militar din Ucraina.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe