Uncategorized
Peste 8.000 de persoane au participat la manifestările de 24 Ianuarie din Iali. Oficialii care au rostit discursuri au fost huiduiţi
Peste 8.000 de persoane au venit, vineri, în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a lua parte la manifestările organizate cu prilejul aniversării a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, printre cei prezenţi numărându-se şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc.
La manifestările organizate de municipalitatea ieşeană mai sunt prezenţi ministrul Apărării, Ionel Nicolae Ciucă, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor. De asemenea, participă şi reprezentanţi ai partidului Pro România, Victor Ponta şi Corina Creţu, ai Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, Titus Corlăţean, politicieni şi autorităţi locale din judeţele Moldovei, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.
Manifestările din Piaţa Unirii din Iaşi au început cu un concert folcloric. La ora 13,00 Garda de Onoare a dat onorul preşedintelui Iohannis, care a venit la Iaşi alături de soţia sa, Carmen. Manifestările oficiale au început cu un Te Deum şi un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţia Sa Teofan, alături de Preasfinţia Sa Iosif Păuleţ, Episcop al Diecezei Romano-Catolic de Iaşi.
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa au fost huduiţi în timp ce îşi rosteau discursurile adresate în cadrul manifestărilor.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost huiduit în momentul în care a ajuns în Piaţa Unirii din Iaşi de un grup de manifestanţi, dar şi în unele momente când şi-a citit discursul. Tot în timpul rostirii discursului său, şeful statului a fost şi ovaţionat atunci când a vorbit despre prioritatea construirii Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.
Premierul Ludovic Orban a fost huiduit şi fluierat la rândul său în timpul discursului, mai ales atunci când a vorbit de autostradă, însă de asemenea s-au auzit şi aplauze şi ovaţii când a vorbit despre necesitatea sprijinirii de către stat a investitorilor care vor să vină să creeze locuri de muncă în judeţele Moldovei.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa (PSD), a fost huiduit atunci când şi-a început discursul. Vociferări din mulţime s-au auzit şi atunci când primarul Mihai Chirica şi-a început discursul.
De asemenea, din Piaţa Unirii s-au auzit scandări cum ar fi „Vrem autostrada!” şi „Şî eu”, aluzie la protestul organizat de suceveanul Ştefan Mandachi cu privire la situaţia drumurilor din judeţele Moldovei.
Discursurile oficialităţilor centrale şi locale au fost urmate de depunerea de coroane la ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară, şi tradiţionala Horă a Unirii, în care s-au prins şi preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, alături de premierul Ludovic Orban şi ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor statului.
După acest moment, autorităţile locale şi politicienii vor pleca pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru a depune coroane de flori la mormântul lui Cuza, la mănăstirea Trei Ierarhi. Aici vor lua parte la o slujbă de pomenire.
În Piaţa Unirii din Iaşi” va fi reluat spectacolul folcloric început încă de la orele dimineţii, iar municipalitatea va împărţi ieşenilor plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai şi vin fiert. AGERPRES
Uncategorized
Atenție, șoferi! Circulație deviată pe Autostrada A2, pe sensul către București. RUTE ALTERNATIVE
Circulaţia rutieră va fi deviată luni, 5 iunie, pe Autostrada A2, pe sensul de mers Bucureşti – Constanţa, prin nodul rutier Drajna. CNAIR anunță că, în funcţie de valorile de trafic, cierculația va fi deviată în intervalul orar 12:00 – 22:00.
„Având în vedere că pe tronsonul kilometric 142 – 148, din cauza lucrărilor de reabilitare a podului peste braţul Borcea, traficul este deviat către calea 1, unde se circulă pe câte o bandă pe sens, în vederea fluidizării traficului, se va recurge la oprirea circulaţiei pe sensul către litoral, în anumite intervale orare, pentru a permite deplasarea pe două benzi a celor care circulă pe sensul către Capitală”, se arată într-un comunicat al CNAIR.
Reprezentanţii companiei de drumuri și polițiștii le recomandă celor care intenţionează să plece dinspre Bucureşti spre Constanţa să ţină cont că, în intervalul orar 12:00-22:00, traficul va fi deviat, pentru anumite perioade, prin nodul rutier Drajna şi nu vor mai putea continua deplasarea pe Autostrada A2, să utilizeze următoarea rută: A2 (Bucureşti – Nod Rutier Drajna) – DN21 (Nod Rutier Drajna – Slobozia) – DN2A (Slobozia – Ţăndărei – Giurgeni – Hârşova – Ovidiu – Constanţa.
Pentru evitarea timpilor de aşteptare în coloană, cei care se întorc de la mare pot opta pentru rute alternative la Autostrada A2, respectiv:
– DN 2A Constanţa – Hârşova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – Bucureşti;
– A2 – Feteşti sau Drajna
– DN 3A – Lehliu-Gară – DN 3 – Fundulea – Bucureşti;
– DN 3 Constanţa – Murfatlar – Adamclisi – Ostrov (traversare cu bacul) – Călăraşi – DN 21 Călăraşi – Drajna – A2 Drajna – Bucureşti (sau din municipiul Călăraşi – DN 3 – Lehliu-Gară – Fundulea – Bucureşti).
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., dar şi pe paginile de socializare ale companiei.
Un report în valoare de aproximativ 43,95 milioane de lei (peste 8,84 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I. De asemenea, la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 6,37 milioane de lei (peste 1,28 milioane de euro), pentru extragerea de duminică, informează Loteria Română.
La Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 5,57 milioane de lei (peste 1,12 milioane de euro), iar la categoria a II-a este pusă în joc o sumă de 333.100 lei (peste 67.000 de euro).
La Noroc Plus reportul categoriei I este de 160.300 de lei (peste 32.200 de euro).
La Loto 5/40 este în joc la categoria I un report în valoare de peste 114.200 de lei (aproximativ 23.000 de euro), iar la categoria a II-a de peste 16.800 de lei. La Super Noroc se înregistrează un report cumulat în valoare de peste 24.100 lei.
Duminica, 4 iunie, la ora 18.30, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 1 iunie, Loteria Română a acordat peste 16.300 de câştiguri în valoare totală de peste 1,08 milioane de lei.
Agerpres
Uncategorized
Direcţia de Poliţie Transporturi: Amenzi de peste 100.000 de lei, aplicate de polițiști în săptămâna 26 – 30 mai
Poliţiştii de la transporturi, au aplicat, în perioada 26-30 mai, sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 100.000 de lei, în urma acţiunilor în teren, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi, pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice în staţii de cale ferată, trenuri de călători, porturi şi aeroporturi.
„Poliţiştii au reţinut 11 certificate de înmatriculare, cinci permise auto, patru plăcuţe de înmatriculare şi au aplicat 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 100.065 de lei”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
De asemenea, pentru combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, au fost desfăşurate activităţi pentru prevenirea furturilor de la călători şi combaterea faptelor cu violenţă, prevenirea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată, prevenirea furturilor de la infrastructura feroviară şi din vagoanele de marfă.
„Au fost desfăşurate şi acţiuni care au vizat verificarea respectării legislaţiei privind transportul de persoane în regim de taxi şi rent-a-car, depistarea transporturilor ilegale de material lemnos, prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi a contrabandei cu tutun”, arată sursa citată.
Astfel, au fost legitimate 1.178 de persoane, fiind controlate 383 de autovehicule.
Au fost efectuate patrule în 125 de staţii şi triaje, dar şi în 437 de trenuri de călători.
Poliţiştii au efectuat verificări la 24 de nave şi ambarcaţiuni, au constatat 14 infracţiuni şi au cercetat nouă persoane.
Au fost depistate 18 persoane care apelau la mila publicului şi o persoană urmărită, fiind verificate 10 obiective de pază, trei agenţi economici şi 18 permise de pescuit.
De asemenea, au fost indisponibilizate opt unelte de pescuit, articole vestimentare şi de încălţăminte, se mai arată în comunicat.
EVENIMENT
După 12 ani de procese. Șase persoane, printre care doi foști directori ai Aeroportului Băneasa, ACHITAȚI într-un dosar cu prejudiciu uriaș
Şase membri din fosta conducere a Aeroportului Băneasa, printre care şi doi directori generali, au fost achitaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar privind nereguli la un contract de modernizare a aeroportului, cu prejudiciu de aproape 5 milioane de euro.
Este vorba de Florin Paul Fulger (director general şi ulterior director tehnic al Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu” SA), Liliana Pop (director economic), Dorian Vlăsceanu (consilier juridic), Monica Cătălina Tuşer (fost şef Departament achiziţii publice), Emil Jernoiu (director tehnic) – acuzaţi de abuz în serviciu, respectiv Ştefan Mladin (fost director general al aeroportului) – acuzat de neglijenţă în serviciu.
După 12 ani de procese, judecătorii i-au achitat pe cei şase inculpaţi pe motiv că fapta nu există.
Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare ale DNA care se mai află pe rolul instanţelor, ancheta fiind efectuată pe vremea când Direcţia era condusă de Daniel Morar.
În rechizitoriul trimis în instanţă în aprilie 2011, DNA susţinea că, în 20 februarie şi 14 mai 2007, persoane cu funcţii de decizie din cadrul Aeroportului Băneasa (Florin Fulger, Liliana Pop şi Dorin Vlăsceanu) au semnat două acte adiţionale la un contract de execuţie de lucrări de reparaţii şi modernizare a suprafeţelor de mişcare ale aeroportului, contract ce fusese încheiat cu firma SC Romstrade SRL (companie deţinută de Nelu Iordache), lider al Asocierii ROMSTRADE – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA.
Conform DNA, prin cele două acte adiţionale, a fost modificată formula de actualizare a preţului lucrărilor printr-o formulă de revizuire ce nu corespunde dispoziţiilor legale aplicabile acestui contract de achiziţie publică, formulă ce a fost apoi aplicată şi unor lucrări conexe suplimentare celor contractate iniţial.
Aplicarea noii formule de calcul, care nu corespunde formulei de revizuire legale reglementate imperativ, a avut drept rezultat obligarea Societăţii Naţionale ‘Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu’ SA la plata nejustificată, către executant, a unei sume totale în valoare de peste 23,6 milioane lei.
În acest fel, arăta la acea vreme DNA, a fost cauzat un prejudiciu atât în dauna Aeroportului Băneasa în cuantum de 8,4 milioane lei, cât şi bugetului de stat cu suma de 15,2 milioane lei.
Agerpres