Connect with us

Uncategorized

Peste 8.000 de persoane au participat la manifestările de 24 Ianuarie din Iali. Oficialii care au rostit discursuri au fost huiduiţi

Publicat


manifestari mica unire

Peste 8.000 de persoane au venit, vineri, în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a lua parte la manifestările organizate cu prilejul aniversării a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, printre cei prezenţi numărându-se şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc.

La manifestările organizate de municipalitatea ieşeană mai sunt prezenţi ministrul Apărării, Ionel Nicolae Ciucă, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor. De asemenea, participă şi reprezentanţi ai partidului Pro România, Victor Ponta şi Corina Creţu, ai Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, Titus Corlăţean, politicieni şi autorităţi locale din judeţele Moldovei, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Manifestările din Piaţa Unirii din Iaşi au început cu un concert folcloric. La ora 13,00 Garda de Onoare a dat onorul preşedintelui Iohannis, care a venit la Iaşi alături de soţia sa, Carmen. Manifestările oficiale au început cu un Te Deum şi un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţia Sa Teofan, alături de Preasfinţia Sa Iosif Păuleţ, Episcop al Diecezei Romano-Catolic de Iaşi.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa au fost huduiţi în timp ce îşi rosteau discursurile adresate în cadrul manifestărilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost huiduit în momentul în care a ajuns în Piaţa Unirii din Iaşi de un grup de manifestanţi, dar şi în unele momente când şi-a citit discursul. Tot în timpul rostirii discursului său, şeful statului a fost şi ovaţionat atunci când a vorbit despre prioritatea construirii Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

Premierul Ludovic Orban a fost huiduit şi fluierat la rândul său în timpul discursului, mai ales atunci când a vorbit de autostradă, însă de asemenea s-au auzit şi aplauze şi ovaţii când a vorbit despre necesitatea sprijinirii de către stat a investitorilor care vor să vină să creeze locuri de muncă în judeţele Moldovei.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa (PSD), a fost huiduit atunci când şi-a început discursul. Vociferări din mulţime s-au auzit şi atunci când primarul Mihai Chirica şi-a început discursul.

De asemenea, din Piaţa Unirii s-au auzit scandări cum ar fi “Vrem autostrada!” şi “Şî eu”, aluzie la protestul organizat de suceveanul Ştefan Mandachi cu privire la situaţia drumurilor din judeţele Moldovei.

Discursurile oficialităţilor centrale şi locale au fost urmate de depunerea de coroane la ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară, şi tradiţionala Horă a Unirii, în care s-au prins şi preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, alături de premierul Ludovic Orban şi ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor statului.

După acest moment, autorităţile locale şi politicienii vor pleca pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru a depune coroane de flori la mormântul lui Cuza, la mănăstirea Trei Ierarhi. Aici vor lua parte la o slujbă de pomenire.

În Piaţa Unirii din Iaşi” va fi reluat spectacolul folcloric început încă de la orele dimineţii, iar municipalitatea va împărţi ieşenilor plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai şi vin fiert. AGERPRES

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Impact violent pe contrasens, pe DN 56 A în județul Mehedinți. Trei autovehicule implicate. O persoană a fost rănită

Publicat

accident

Un accident în lanț s-a produs, vineri după-amiaza, pe DN 56 A, în județul Mehedinți, în urma căreia o femeie a fost rănită. În evenimentul rutier au fost implicate trei autoturisme.

accident

Potrivit IPJ Mehedinți, șoferul unui autoturism, un bărbat de 43 de ani din Orșova, în timp ce conducea un autoturism din direcția Drobeta Turnu-Severin către Orșova, având alte preocupări în timpul mersului, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu o autoutilitară condusă de un cetățean turc de 39 de ani.

accident

În urma impactului violent, autoutilitara a fost proiectată într-un alt autoturism condus de un bărbat de 57 de ani, din Timișoara.

accident

În urma impactului, o femeie de 54 de ani din Timișoara, a fost rănită, fiind transportată la spital pentru investigații medicale.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai departe

Uncategorized

Viceprimarul PNL din Alba Iulia și-a dat demisia din funcție și se înscrie în USR. Va candida la Primărie

Publicat

gabriel plesa

Viceprimarul PNL din municipiul Alba Iulia și-a dat demisia din funcție, vineri dimineața, potrivit unor surse din cadrul PNL. Acesta a demisionat și din funcția de consilier local.

Potrivit ziarului Alba24.ro, se pare că Pleșa renunță la funcții, în condițiile în care nu este susținut de liberali pentru candidatura la Primăria Alba Iulia.

Potrivit unor surse din partid, Pleșa se va înscrie în USR și va candida la Primria municipiului Alba Iulia.

Contactat vineri dimineața de către Alba24, Gabriel Pleșa nu a răspuns la telefon. De asemenea, nici viceprimarul cu atribuții de primar, Paul Voicu, nu a răspuns la telefon.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Deschiderea punctului de trecere a frontierei Isaccea – Orlovka, întârziată de Navrom Galați. Posibile sancțiuni de la ucraineni pentru nerespectarea termenului

Publicat

tulcea

Deschiderea punctului de frontieră dintre România și Ucraina, între localitățile Isaccea și Orlovka a este întârziată cu câteva luni. Inițial acesta ar fi trebuit deschis în luna septembrie 2019.  Traversarea cu bacul prin zona respectivă ar scurta traseul spre Republica Moldova sau spre nordul Ucrainei cu aproximativ 200 de kilometri.

Proiectul, care ar duce la o puternică dezvoltare economică a zonei, trebuia să fie funcțional din luna noiembrie a anului trecut. Un termen asumat de conducerea Navrom și convenit de oficialii români și ucraineni în septembrie 2019.

De altfel, în toamna anului trecut a avut loc și prima traversare cu bacul prin noul punct de frontieră Isaccea – Orlovka (Ucraina), un test care anunța deschiderea traficului prin acest punct de frontieră. Navrom Galaţi a primit autorizaţia de construcţie pentru realizarea trecerii cu bacul între localităţile Isaccea şi Orlovka

Publicația locală Tulcea Noastră scrie că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că ”Navrom nu și-a respectat angajamentul și nu este exclus, spun surse din administrație, ca partenerul ucrainean să se îndrepte acum cu sancțiuni către societatea comercială cu capital mixt – privat și de stat din subordinea Ministerului Transporturilor pentru nerespectarea graficului asumat prin parteneriat.”

Ucrainenii sunt gata încă de acum 1 an. Pe malul românesc, poate se deschide doar la primăvară

Ucrainenii sunt gata cu lucrările de circa un an iar de la Galați Navrom avansează un nou termen pentru finalizarea lucrărilor pe malul românesc: „În cursul lunii martie ar trebui să fie finalizată investiţia. Infrastrucura este finalizată, iar pe partea de suprastructură mai avem de terminat partea de curenţi slabi şi de ridicat două copertine. În prezent lucrările sunt efectuate în proporţie de 95%”, a declarat directorul general al Navrom Galați, Constantin Hârțan. Hârțan a dat vina pe procedurile birocratice pentru nerespectarea termenului de finalizare a lucrărilor.
Se scurtează traseul spre Republica Moldova sau spre nordul Ucrainei cu aproximativ 200 de kilometri

În condițiile configurației infrastructurii rutiere din zonă, punctul de trecere Isaccea – Orlovka va fi unul mai important, pentru că scurtează considerabil unele rute de transport. În prezent, ruta cea mai utilizată de TIR-urile care asigură transporturile de mărfuri dinspre Turcia și Grecia către Ucraina și Federația Rusă este aceea de la Giurgiu – Russe spre centura Bucureștiului și către Bacău și Suceava, pe drumul european DE 85. Prin operaționalizarea trecerii cu nave „Ro-Ro” de la Isaccea – Orlovka, se deschide o nouă rută, prin Vama Veche – Constanța – Tulcea – Isaccea. Este o rută cu aproximativ două sute de kilometri mai scurtă. În același timp, este degrevat de o parte din trafic DE85, una din cele mai aglomerate artere de transport din România.

„Este un obiectiv foarte important pentru județul Tulcea, oferind un potențial mare de dezvoltare sub toate aspectele a zonei care, mai departe va intra pe fluxul și indicatorii de pod-drum expres. Îmi exprim speranța ca partea română, respectiv constructorul de la Galați, să-și onoreze angajamentul și, astfel, ca de la 1 noiembrie să trecem oficial frontiera spre Ucraina prin noul și mult așteptatul punct de trecere Isaccea-Orlovka”, declara președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, la finalul reuniunii cu oficialii ucraineni din luna septembrie a anului trecut.

Am solicitat un punct de vedere privind situația actuală de la trecerea Isaccea-Orlovka șefului administrației județului Tulcea.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu: „ Eu am susținut acest obiectiv atât cât am putut. Nu am autoritate la Navrom Galați, o societate cu capital mixt – privat și de stat, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Am greșit când am crezut în spusele lor (n.r. – spusele celor de la Navrom Galați ). Știu foarte bine că nerespectarea acestui termen a generat un val de indignare printre tulceni și le înțeleg reacția, una firească. Ucrainenii sunt și ei supărați pe tărăgănarea lucrurilor. Cei de la Navrom au spus într-adevăr la ultimele discuții pe care le-am avut că vor termina lucrările în primăvară. Aștept și eu alături de comunitatea din Isaccea, alături de toți tulcenii, ca lucrurile sa se deruleze mai repede în acest complex de investiții – Pod peste Dunăre – Trecere Ro – Ro Isaccea Orlovka – Drum Expres Constanța – Tulcea – Brăila”.

Suprafaţa pe care este amenajat punctul de trecere de pe malul românesc este de 13,9 hectare. Investiţiile sunt estimate la 12 milioane de euro.

Sursa: TulceaNoastră.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai mulți elevi de clasa a IV-a din Dăbuleni au ajuns la spital INTOXICAȚI, după ce sala de clasă a fost dezinfectată din cauza varicelei

Publicat

ambulanta

Mai mulți elevi de clasa a IV-a din oraşul Dăbuleni, judeţul Dolj, au fost transportaţi, miercuri, la spitalul din localitate, cu stări greaţă, vomă, iritaţii ale căilor respiratorii, după ce clasa în care învăţau a fost dezinfectată în urma varicelei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dolj, Florin Cocoşilă, starea celor 9 copii este stabilă, iar unul dintre ei a fost trimis la Spitalul municipal din Craiova.

“La faţa locului se deplasează o autospecială de victime multiple şi o ambulanţă SAJ cu medic. Li se acordă primul ajutor medical de cadrele medicale de la spital, iar după o evaluare se va stabili dacă vor fi transportaţi la Craiova”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

Tot miercuri, un număr de 16 elevi de la şcoala din Daneţi, judeţul Dolj, au fost transportaţi la dispensarul din localitate, cu stări de rău, în urma unei posibile intoxicaţii cu substanţe de curăţenie. AGERPRES/

Citește mai departe