Connect with us

ACTUALITATE

Piaţa locuinţelor noi a avut o revenire spectaculoasă în ultimul trimestru din 2020

Publicat

Piaţa locuinţelor noi a avut, în ultimul trimestru din 2020, o revenire spectaculoasă, cu o creştere semnificativă a activităţii de tranzacţionare înregistrată în perioada octombrie-decembrie, potrivit unui comunicat de presă al unei companii de profil.

Mai mult decât atât, pe tot parcursul anului, atât activitatea de dezvoltare, cât şi cea de tranzacţionare au înregistrat un avans faţă de anul anterior.

„Motorul performanţei pieţei a fost transformarea caselor într-un spaţiu multidimensional. Cumpărătorii au fost mai determinaţi să îşi securizeze locuinţe în dorinţa de a-şi creşte confortul, fie prin înlocuirea spaţiilor pe care le deţineau deja cu unele mai bune, fie prin cumpărarea primei locuinţe”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

În termeni de livrări, per total, anul 2020 a perfomat foarte bine având în vedere starea de nesiguranţă determinată de pandemie în special în al doilea trimestru. Astfel, în 2020 au fost livrate aproximativ 10.000 de unităţi noi în Bucureşti şi 3.600 de unităţi în Ilfov. Dintre acestea, în trimestrul IV din 2020 au fost construite 3.900 de locuinţe noi în Bucureşti şi 1.060 în Ilfov.

Proiecte amânate în 2020, din cauza epidemiei

În comunicat se menţionează că există proiecte care ar fi trebuit livrate în 2020, dar care au fost amânate pentru prima jumătate a acestui an sau chiar pentru anul viitor, în condiţiile în care restricţiile impuse au dus atât la încetinirea activităţii pe majoritatea şantierelor, cât şi la îngreunarea procesului decizional în a doua jumătate a anului 2020.

Conform sursei citate, nu au existat însă proiecte majore pentru care dezvoltatorii să fi anulat complet planurile de investiţii, astfel că în a doua jumătate a anului a fost consemnată o creştere a activităţii de construcţii, în condiţiile în care au fost lansate noi faze ale unor proiecte începute, pe fondul evoluţiei surprinzător de bune a vânzărilor.

Pentru 2021 compania menţionează că se aşteaptă la un nivel chiar mai mare al livrărilor, ceea ce indică rezilienţa pieţei rezidenţiale la situaţia actuală.

În ultimul trimestru din 2020, cererea de locuinţe noi a fost de circa 9.000 de unităţi în Bucureşti şi 1.700 în Ilfov, presupunând că 60% din tranzacţiile din Bucureşti şi 90% din Ilfov, înregistrate oficial la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, au fost cu unităţi noi. Aceasta reprezintă o creştere cu 69% comparativ cu T3 şi de 33,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru tot anul, în Bucureşti numărul tranzacţiilor cu locuinţe noi a fost de circa 22.300, în timp ce în Ilfov au fost parafate 5.800 de contracte, pe baza prezumţiilor amintite mai sus. Faţă de 2019, a fost consemnată o creştere de 4,5%.

Compania precizează că, în ceea ce priveşte preţurile, 2020 a marcat o creştere de 3,5%, fiind al cincilea an consecutiv de creştere.

„Pentru 2021 ne-am fi aşteptat la o creştere moderată a preţurilor, însă amânarea măsurii de majorare a nivelului maxim de preţ pentru care se aplică TVA de 5%, ne-a făcut să devenim mai rezervaţi în ceea ce priveşte previziunile. De aceea, ne aşteptăm ca preţurile să rămână stabile sau chiar să crească uşor în 2021, urmând tendinţa din 2020”, a adăugat Andreea Hamza.

Preţurile au înregistrat o creştere de 1,9% în T4 comparativ cu T3, ajungând la o medie de 1.465 euro/mp. După două trimestre consecutive în care s-a înregistrat o scădere uşoară a preţurilor, de sub 1%, creşterea din ultimul trimestru este un semn clar că piaţa rezidenţială nu a fost afectată serios de pandemia Covid-19. Mai mult decât atât, creşterea preţurilor din T4 pare să compenseze scăderile din trimestrele anterioare, confirmând stabilitatea pieţei rezidenţiale. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Ceferiștii amenință cu întreruperea activității dacă nu se repun în circulație, de la 1 februarie, trenurile de călători anulate de CFR Călători

Publicat

ceferiștii amenință cu întreruperea activității dacă nu se repun în

Publicitate

Ceferiștii solicită repunerea în circulație, de la 1 februarie 2025, a trenurilor de călători anulate de CFR Călători și plata contribuției suplimentare pentru condiții de muncă speciale, în caz contrar fiind hotărâți să oprească activitatea, a anunțat, sâmbătă, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Potrivit sursei citate, ceferiștii, la mitingul de protest din 24 ianuarie 2025 organizat de FSTFR, SCMD și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Legislație unică privind înființarea firmelor, insolvența, dreptul muncii și impozitarea la nivelul UE. Asta vrea sefa Comisiei Europene

Publicat

legislație unică privind înființarea firmelor, insolvența, dreptul muncii și impozitarea

Publicitate

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a prezentat într-un discurs programatic la Davos principalele direcții ale UE în următorii cinci ani, scrie alba24.ro.

Printre altele, ea a anunțat intenția de a unifica legislația din cele 27 de state membre privind înființarea firmelor, insolvența, dreptul muncii și impozitarea. ”Uneori, companiile au de-a face cu 27 de legislații naționale” a spus ea.

„Trebuie să facem afacerile mult mai ușoare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul ierarh grigorie teologul, arhiepiscopul constantinopolului

Publicitate

Sfântul Ierarh Grigorie, Cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul), s-a născut în anul 328 în cetatea Nazianz din Capadocia şi a trăit în vremea împăraţilor Valens (364-378) şi Teodosie cel Mare (379-395). S-a născut într-o familie de neam ales, din oameni drepţi, Sfinţii Grigorie cel Bătrân şi Nona. Tatăl său, deşi venise la credinţă de puţină vreme, a fost hirotonit episcop de Nazianz pentru vredniciile sale.

Din tinereţe, Sfântul Grigorie…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Județul Botoșani este încă învăluit în ceață. Este COD GALBEN și pe multe drumuri vizibilitatea este sub 50 de metri

Publicat

ceata 2 1000x600.jpg

Publicitate

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Codul galben de ceață și polei, pentru o parte din județul Botoșani, până la ora 10:00.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Mihai Eminescu, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe