EVENIMENT
Politica zero-COVID-19 a guvernului chinez pusă la grea încercare. Restricții severe în Beijing
Beijing, capitala Chinei, care se confruntă cu un focar de coronavirus, a înăsprit duminică restricţiile asociate COVID-19, în timp ce oraşul Shanghai a permis ieşirea din izolare a unora dintre cei 25 de milioane de locuitori ai săi după o nouă zi, cea de-a doua, cu zero cazuri de infectare în afara zonelor de carantină, informează Reuters.
Focarul din Shanghai, care a debutat în martie, a fost cel mai acut din China după primele luni ale pandemiei, în 2020. Sute de mii de persoane au fost infectate, iar oraşul a interzis locuitorilor să iasă din case, măsurile restrictive stârnind furia publică.
Acest focar din cel mai populat oraş din China şi riscul de răspândire în Beijing pun la grea încercare politica zero-COVID-19 a guvernului chinez într-un an în care se preconizează că Xi Jinping îşi va asigura, într-o reuşită fără precedent, al treilea mandat ca preşedinte.
Beijing, cu zeci de noi cazuri zilnice de infectare într-un focar aflat deja în cea de-a zecea zi, nu a intrat în lockdown. Peste 300 de cazuri transmise la nivel local au fost înregistrate din 22 aprilie.
Duminică, însă, capitala a înăsprit regulile de distanţare socială şi a lansat o nouă rundă de testare în masă în cel mai populat şi mai afectat district al său.
Săptămâna trecută, oraşul cu 22 de milioane de locuitori a organizat o testare în masă în majoritatea celor 16 districte, a suspendat activităţile în toate sălile de divertisment şi a interzis servirea mesei în restaurante.
„Impactul tuturor acestor lucruri asupra noastră este prea mare – 20.000 de yuani (3.000 de dolari americani) s-au dus într-o zi, pur şi simplu”, a declarat Jia, manager la un popular restaurant specializat în burgeri din estul Beijingului. „Şi şeful nostru este îngrijorat din cauza asta”, a spus Jia, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele întreg. „Avem trei filiale în Shanghai. Toate au fost închise şi au pierdut bani timp de o lună. Iar acum, asta”, a adăugat managerul.
Parcul tematic Universal Studios Beijing a fost închis duminică, în timp ce în cea mai vizitată zonă a Marelui Zid Chinezesc, Badaling, vizitatorilor li s-a cerut să prezinte dovada unui test COVID-19 negativ înainte de a li se permite accesul.
Districtul Chaoyang, cu cea mai mare rată de infectare în cadrul focarului din Beijing, a lansat o rundă suplimentară de testare în masă, lucrătorii sanitari efectuând vizite din uşă în uşă pentru a le reaminti locuitorilor să se testeze.
Furie la Shanghai
Lockdown-ul impus în Shanghai de la începutul lunii aprilie a afectat viaţa de zi cu zi a locuitorilor, care au început să-şi facă griji cu privire la procurarea hranei şi la riscul de a fi duşi în centre de carantină aglomerate în cazul în care contractează virusul.
Măsurile extreme luate pentru izolarea ansamblurilor rezidenţiale, inclusiv ridicarea unor garduri la intrarea în clădiri, au stârnit furia locuitorilor.
Unii dintre locuitori au apelat la reţelele sociale pentru a-şi exprima nemulţumirile, alţii au bătut în oale şi tigăi la ferestre sau i-au agresat pe lucrătorii sanitari.
Cântecul „Do You Hear the People Sing?” din musicalul „Les Miserables” a devenit un imn popular de protest. Sâmbătă, o înregistrare video distribuită online ce prezenta o orchestră chineză care interpreta această melodie, cu muzicienii cântând din casele lor, a devenit virală, fiind distribuită de aproape 19.000 de ori înainte de a fi blocată, notează Reuters.
Duminică, în timp ce o mare parte din oraş se afla în lockdown, autorităţile din Shanghai au anunţat că în unele zone restricţiile vor fi relaxate după ce oraşul a reuşit să ţină sub control riscul de transmitere la nivel comunitar a COVID-19, exceptând cazurile din centrele de carantină.
Şase dintre cele 16 districte ale oraşului au obţinut statutul de zero-COVID-19, însemnând că trei zile consecutive nu au fost consemnate noi creşteri ale numărului de cazuri zilnice, a declarat un înalt oficial guvernamental al oraşului, Gu Honghui, într-o conferinţă online.
Transportul public va fi reluat în cinci districte. Locuitorii nu pot părăsi, însă, aceste districte, a indicat un reprezentant din sistemul sanitar într-o conferinţă de presă. Postările pe reţelele sociale au arătat străzile din Fengxian, unul dintre cele şase districte cu statut zero-COVID-19, pline de pietoni, scutere şi biciclete. Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent aceste imagini video.
Însă, în pofida unei scăderi a contagierilor, Shanghai va lansa o nouă rundă în cadrul programului de testare în masă la nivel de oraş, de duminică până pe 7 mai.
Excluzând cazurile importate care sosesc din afara continentului, China a raportat sâmbătă 8.256 de noi contagieri locale, în scădere comparativ cu cifra de 10.703 anunţată în ziua precedentă. În Beijing au fost consemnate 59 dintre cazurile de infectare, în timp ce Shanghai a înregistrat 7.872 de cazuri noi, în acest oraş fiind raportate toate cele 38 de decese asociate COVID-19 anunţate sâmbătă de China. AGERPRES
Stirile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News
EVENIMENT
Cum va fi vremea în primăvara anului 2025. Principalele tendințe: zile însorite și precipitații mai puține decât media normală
Cum va fi vremea în primăvara: Sezonul de primăvară 2023 va aduce în Europa Centrală și de Est mai multă căldură și mai puține precipitații decât mediile anuale, anticipând o eventuală seceta în vară, consideră o bună parte dintre meteorologii europeni.
România și țările vecine vor fi protejate de furtuni, dar vor beneficia în același timp de mai puține precipitații.
Presiunea ridicată stabilă peste vestul, centrul și estul Europei prognozată în sezonul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Avertizare de călătorie în Serbia. Sunt anunțate o serie de manifestații publice de amploare, împotriva guvernului
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească spre sau dinspre Serbia pe cale rutieră că în 27 ianuarie și, posibil, în zilele următoare, în capitala Belgrad și în alte orașe mari (Nis, Novi Sad ș.a.) sunt anunțate o serie de manifestații publice de amploare care pot conduce la închiderea unor artere importante de circulație.
Astfel, pentru a evita traseele afectate de perturbări ale…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
24 de piese valoroase din colecția MNIT, expuse la Muzeul Drents. Instituția confirmă că piesele sale nu au fost sustrase
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a transmis un comunicat de presă în urma incidentului petrecut la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde o parte din tezaurul dacic expus în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” a fost furată.
Conducerea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca a reacționat oficial după jaful petrecut la Muzeul Drents din Assen, Olanda, în urma căruia mai multe artefacte valoroase din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cu ce documente să te prezinți la RAR pentru a efectua ITP-ul mașinii sau pentru a obține CIV-ul autoturismului
Cu ce documente să te prezinți la RAR pentru a efectua ITP-ul mașinii sau pentru a obține CIV-ul autoturismului.
Noul Cod Rutier 2025 prezintă aspecte importante în ceea ce privește documentele necesare pentru efectuarea ITP-ului mașinii sau obținerea CIV-ului.
Aceste acte sunt esențiale pentru a te asigura că vehiculul tău respectă regleentările legale și poate circula în siguranță.
Documente necesare pentru efectuarea ITP-ului la RAR
Dacă vrei să faci ITP-ul la…
Citește mai mult pe Alba24.ro