Connect with us

EVENIMENT

Politica zero-COVID-19 a guvernului chinez pusă la grea încercare. Restricții severe în Beijing

Publicat

coronavirus china sursa digi24 590x354

Beijing, capitala Chinei, care se confruntă cu un focar de coronavirus, a înăsprit duminică restricţiile asociate COVID-19, în timp ce oraşul Shanghai a permis ieşirea din izolare a unora dintre cei 25 de milioane de locuitori ai săi după o nouă zi, cea de-a doua, cu zero cazuri de infectare în afara zonelor de carantină, informează Reuters.

Focarul din Shanghai, care a debutat în martie, a fost cel mai acut din China după primele luni ale pandemiei, în 2020. Sute de mii de persoane au fost infectate, iar oraşul a interzis locuitorilor să iasă din case, măsurile restrictive stârnind furia publică.

Acest focar din cel mai populat oraş din China şi riscul de răspândire în Beijing pun la grea încercare politica zero-COVID-19 a guvernului chinez într-un an în care se preconizează că Xi Jinping îşi va asigura, într-o reuşită fără precedent, al treilea mandat ca preşedinte.

Beijing, cu zeci de noi cazuri zilnice de infectare într-un focar aflat deja în cea de-a zecea zi, nu a intrat în lockdown. Peste 300 de cazuri transmise la nivel local au fost înregistrate din 22 aprilie.

Duminică, însă, capitala a înăsprit regulile de distanţare socială şi a lansat o nouă rundă de testare în masă în cel mai populat şi mai afectat district al său.

Săptămâna trecută, oraşul cu 22 de milioane de locuitori a organizat o testare în masă în majoritatea celor 16 districte, a suspendat activităţile în toate sălile de divertisment şi a interzis servirea mesei în restaurante.

„Impactul tuturor acestor lucruri asupra noastră este prea mare – 20.000 de yuani (3.000 de dolari americani) s-au dus într-o zi, pur şi simplu”, a declarat Jia, manager la un popular restaurant specializat în burgeri din estul Beijingului. „Şi şeful nostru este îngrijorat din cauza asta”, a spus Jia, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele întreg. „Avem trei filiale în Shanghai. Toate au fost închise şi au pierdut bani timp de o lună. Iar acum, asta”, a adăugat managerul.

Parcul tematic Universal Studios Beijing a fost închis duminică, în timp ce în cea mai vizitată zonă a Marelui Zid Chinezesc, Badaling, vizitatorilor li s-a cerut să prezinte dovada unui test COVID-19 negativ înainte de a li se permite accesul.

Districtul Chaoyang, cu cea mai mare rată de infectare în cadrul focarului din Beijing, a lansat o rundă suplimentară de testare în masă, lucrătorii sanitari efectuând vizite din uşă în uşă pentru a le reaminti locuitorilor să se testeze.

Furie la Shanghai

Lockdown-ul impus în Shanghai de la începutul lunii aprilie a afectat viaţa de zi cu zi a locuitorilor, care au început să-şi facă griji cu privire la procurarea hranei şi la riscul de a fi duşi în centre de carantină aglomerate în cazul în care contractează virusul.

Măsurile extreme luate pentru izolarea ansamblurilor rezidenţiale, inclusiv ridicarea unor garduri la intrarea în clădiri, au stârnit furia locuitorilor.

Unii dintre locuitori au apelat la reţelele sociale pentru a-şi exprima nemulţumirile, alţii au bătut în oale şi tigăi la ferestre sau i-au agresat pe lucrătorii sanitari.

Cântecul „Do You Hear the People Sing?” din musicalul „Les Miserables” a devenit un imn popular de protest. Sâmbătă, o înregistrare video distribuită online ce prezenta o orchestră chineză care interpreta această melodie, cu muzicienii cântând din casele lor, a devenit virală, fiind distribuită de aproape 19.000 de ori înainte de a fi blocată, notează Reuters.

Duminică, în timp ce o mare parte din oraş se afla în lockdown, autorităţile din Shanghai au anunţat că în unele zone restricţiile vor fi relaxate după ce oraşul a reuşit să ţină sub control riscul de transmitere la nivel comunitar a COVID-19, exceptând cazurile din centrele de carantină.

Şase dintre cele 16 districte ale oraşului au obţinut statutul de zero-COVID-19, însemnând că trei zile consecutive nu au fost consemnate noi creşteri ale numărului de cazuri zilnice, a declarat un înalt oficial guvernamental al oraşului, Gu Honghui, într-o conferinţă online.

Transportul public va fi reluat în cinci districte. Locuitorii nu pot părăsi, însă, aceste districte, a indicat un reprezentant din sistemul sanitar într-o conferinţă de presă. Postările pe reţelele sociale au arătat străzile din Fengxian, unul dintre cele şase districte cu statut zero-COVID-19, pline de pietoni, scutere şi biciclete. Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent aceste imagini video.

Însă, în pofida unei scăderi a contagierilor, Shanghai va lansa o nouă rundă în cadrul programului de testare în masă la nivel de oraş, de duminică până pe 7 mai.

Excluzând cazurile importate care sosesc din afara continentului, China a raportat sâmbătă 8.256 de noi contagieri locale, în scădere comparativ cu cifra de 10.703 anunţată în ziua precedentă. În Beijing au fost consemnate 59 dintre cazurile de infectare, în timp ce Shanghai a înregistrat 7.872 de cazuri noi, în acest oraş fiind raportate toate cele 38 de decese asociate COVID-19 anunţate sâmbătă de China. AGERPRES

Stirile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș și-au LANSAT candidaturile din partea PSD la Primăria Cluj-Napoca și șefia CJ Cluj

Publicat

candidati psd 4 e1713520889739.jpg

Candidații PSD la Primăria Cluj-Napoca, respectiv președinția Consiliului Județean Cluj, Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș, și-au lansat, vineri, candidaturile la alegerile locale din 9 iunie și și-a depus dosarele la Biroul Electoral Municipal și Biroul Electoral Județean.

Aurelia Cristea a declarat într-o conferință de presă la Casa de Cultură a Studenților că simte din plin pulsul orașului și îndrăznește să vrea mai mult pentru Cluj-Napoca.

FOTO….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT cu trei mașini la Bucea, în Cluj. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri MEDICALE

Publicat

politie masina bun.jpg

Un accident rutier a avut loc, vineri, pe raza loc. Bucea din jud. Cluj. Au fost implicate trei mașini. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri medicale.

„Accident rutier înregistrat în jurul orei 14:00, pe DN1 E60 , în interiorul localității Bucea, pe sensul de mers Huedin – Oradea, produs pe fondul nepăstrării distanței în mers, fiind implicate trei autovehicule.

ACCIDENT cu trei mașini la Bucea, în Cluj. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mihai Enache (AUR): ”Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa AUR!”

Publicat

cort interior ok 1024x683 1.jpg

~Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă~, a spus Mihai Enache, candidat din partea AUR la Primăria Capitalei.

Acesta a precizat că reprezentaniții PSD și PNL nu s-au oprit aici ci, ”din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

Publicat

hot de biciclete 1 e1713528673817.jpeg

Un clujean de 28 de ani a fost reținut pentru furt de biciclete. A furat inclusiv 30kg de țevi de cupru. A cauzat un prejudiciu de aproximativ 7.700 de lei.

„În data de 18 aprilie a.c. polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 28 de ani, din Cluj-Napoca, cercetat pentru furtul mai multor biciclete.

bicicleta furatabicicleta furata

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe