Connect with us

EVENIMENT

Pompieri din trei judeţe, la un exerciţiu de testare pe platforma Kronospan Sebeş

Publicatkronospan

Pompieri din trei judeţe, Alba, Hunedoara şi Sibiu, participă miercuri seara pe platforma Kronospan Sebeş la un exerciţiu pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui accident pe amplasamentul operatorului economic, în care sunt implicate substanţe periculoase.

Exerciţiul ar fi trebuit să aibă loc vineri, dar a fost amânat în condiţiile în care pompierii din Alba au intervenit în 5 iulie pentru stingerea unui incendiu de mari proporţii la mănăstirea Rîmeţ.

La exerciţiu participă, pe lângă forţele şi mijloacele proprii ale ISU Alba, pompieri din cadrul ISU Sibiu şi Hunedoara. De asemenea, sunt prezenţi reprezentanţi ai altor instituţii cu atribuţii în situaţiile de urgenţă de la nivel judeţean – Poliţie, Jandarmerie, Ambulanţă, dar şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Sistemului de Gospodărire a Apelor, precum şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sebeş.

Potrivit ISU Alba, pe platforma Kronospan se desfăşoară un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui accident pe amplasamentul operatorului economic în care sunt implicate substanţe periculoase.

“Toate forţele şi mijloacele tehnice angrenate simulează o situaţie reală”, a transmis ISU Alba.

Exerciţiile de acest gen au ca scop verificarea viabilităţii planurilor de intervenţie, de urgenţă internă şi externă, cooperarea interinstituţională, asigurarea fluxului informaţional şi, nu în ultimul rând, evaluarea nivelului de pregătire a personalului în situaţii complexe.

În urmă cu doi ani, pe platforma Kronospan din Sebeş, producător de plăci pe bază de lemn, a avut loc un incendiu în urma căruia au fost înregistrate pagube de aproximativ o jumătate de milion de lei. Cauza incendiului a reprezentat-o atunci efectul termic al unui obiect incandescent.

Localnici din Sebeş au relatat, în 2017, pe o reţea de socializare, că flăcările erau “imense”. Aceştia au susţinut, de asemenea, că incendiul a fost precedat de un zgomot asemănător unei explozii. “Parcă s-a tras cu tunul”, “am auzit o bubuitură mare” şi “am avut senzaţia că s-a mişcat patul în casă” au fost câteva din postările acestora.

Kronospan este prezent la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF).

Concernul Kronospan a achiziţionat în urmă cu 15 ani de la Grupul Frati platforma industrială din Sebeş. Din acelaşi an, Kronospan a operat şi o instalaţie de formaldehidă care producea 30.000 de tone pe an. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Peste 23 de tone de deşeuri din şpan fier, depistate la Punctul de Trecere a Frontierei Călăraşi

Publicat

Arhivă foto

Peste 23 de tone de deşeuri din şpan fier au fost depistate de poliţiştii de frontieră la intrarea în ţară prin PTF Călăraşi, într-un automarfar din Bulgaria ce transporta încărcătura pentru o societate din Călăraşi, iar şoferul nu avea documentele de transport transfrontalier complete.

“Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Călăraşi au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui automarfar, condus de către un cetăţean bulgar în vârstă de 39 de ani. Şoferul transporta conform documentelor de însoţire a mărfii, deşeuri din şpan fier. Existând unele suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Călăraşi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu”, se arată într-un comunicat de presă emis vineri de IGPF.

În urma verificărilor efectuate, autorităţile au constatat faptul că automarfarul transporta cantitatea de 23.780 de kilograme deşeuri din şpan fier din Bulgaria către o societate comercială din judeţul Călăraşi.

Pentru întreaga încărcătură transportată, cetăţeanul bulgar a prezentat documentaţie de notificare pentru circulaţia transfrontalieră care nu era completă.

În cauză, autorităţile de control au dispus nepermiterea accesului pe teritoriul României pentru mijlocul de transport.

AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Radioactivitate depăşită pe amplasamentul fostei rafinării Astra. Zona a fost izolată

Publicat

Nivelul de radioactivitate a fost depăşit pe amplasamentul fostei rafinării Astra din municipiul Ploieşti, zona fiind izolată vineri pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

Conform sursei citate, un echipaj de la USISU Ciolpani, împreună cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Prahova, s-a deplasat pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări ca urmare a prezenţei unei surse radioactive provenite de la o antena tip paratrăsnet.

În urma măsurătorilor executate s-a constatat că limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp.

Se execută în continuare alte măsurători. ”Până acum a fost indicată prezenţa a 3.700 cps – cobalt”, a precizat sursa citată.

Nu este pericol pentru populaţie având în vedere că nu sunt locuinţe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competentă în astfel de situaţii, respectiv Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în sensul recuperării sursei, precizează ISU. AGERPRES

Sursa foto: Rafinaria Astra/facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru tineri din județul Olt, reţinuţi pentru falsificare de bancnote

Publicat

Arhivă Foto

Patru tineri cu vârste între 22 şi 29 de ani, bănuţi de falsificarea şi punerea în circulaţie a unor bancnote falsificate, au fost reţinuţi de poliţişti în urma unor percheziţii efectuate de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate, a anunţat vineri Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, într-un comunicat transmis AGERPRES.

În această cauză se efectuează cercetări pentru falsificarea de monede, punerea în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune, după ce un bărbat care a vândut şapte telefoane mobile contra sumei de 1.000 de euro a observat că bancnotele primite nu prezintă elementele de siguranţă ale bancnotelor autentice şi au aceeaşi serie.

“În fapt, la data de 9 mai a.c., un bărbat a sesizat faptul că ar fi vândut 7 telefoane mobile unui bărbat, în vârstă de aproximativ 25 de ani, contra sumei de 1.000 de euro.

Bărbatul a observat că cele 10 bancnote din cupiura de 100 de euro au aceeaşi serie şi nu prezintă elementele de siguranţă ale bancnotelor autentice. Astfel, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt au organizat o acţiune şi în urma percheziţiilor au ridicat o imprimantă şi şase telefoane mobile”, se precizează în comunicat.

În urma administrării probelor din dosar, patru persoane cu vârste între 22 şi 29 de ani, dintre care trei domiciliaţi în comuna Schitu şi unul în comuna Movileni, au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi instanţei.

Percheziţiile au fost efectuate de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt cu sprijinul celor din cadrul Postului de Poliţie Schitu şi al luptătorilor de la Serviciul de Acţiuni Speciale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina.

AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Coliziune între două autoturisme în județul Sibiu. O tânără de 21 de ani a fost rănită

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier a avut loc, vineri, după-amiază, la interseceția Dj 106 cu DC 44, în județul Sibiu. O tânără de 21 de ani a fost rănită după  impactul dintre două autoturisme.

Potrivit IPJ Sibiu, două autoturisme sunt implicate într-un accident rutier produs la intersecția DJ106 cu DC 44 Fofeldea.

Din primele cercetări se pare ca un șofer de 62 de ani din Copșa Mică a pătruns în drumul județean fără să se asigure și fără să acorde prioritate de trecere unui autoturism condus de un bărbat de 26 de ani din Barghis cu care intră în coliziune.

În urma accidentului a rezultat rănirea unei femei de 21 de ani, din Barghis, pasageră in mașina care circula pe drumul Judetean.

Polițiștii rutieri sunt la fata locului și continua cercetările.

Citește mai departe