EVENIMENT
Prima grădină comunitară din Oradea, unde copiii pot învăţa să îngrijească culturi de legume şi fructe
Prima grădină comunitară de legume şi fructe din Oradea a fost amenajată, pe strada Sofiei, de Asociaţia Grund Community, care a organizat aici pentru orădeni diverse ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil, fiind unul din cele zece proiecte implementate prin programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”.
„Este o grădină imensă, în zona de dealuri a Oradiei, cu mai mulţi pomi fructiferi, cu vie… Membrii asociaţiei, care au luat în administrare grădina, sunt oameni deosebiţi. Până acum, au reuşit să atragă zece familii care se ocupă de câte o parcelă din grădină, pe care fiecare familie îşi cultivă legumele preferate. Cu finanţarea de la noi, au reuşit să-şi cumpere unelte de grădinărit şi tot felul de răsaduri. Ei mai organizează în grădină diferite activităţi de socializare, în care copiii învaţă tehnici de grădinărit sustenabil, au construit căsuţe pentru păsări sau hoteluri de insecte”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul de proiecte al Fundaţiei Comunitare Oradea, Teodora Albiter.
Grădina comunitară este unul din cele zece proiecte – iniţiative comunitare din Oradea finanţate prin programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”, mobilizate de Fundaţia Comunitară Oradea, coordonate de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi finanţate de Lidl România cu granturi nerambursabile în valoare de 237.500 lei.
„Când am ales proiectele pentru a fi finanţate prin acest program naţional, am văzut potenţialul acestei grădini. Am fost foarte fericiţi să putem să susţinem primii paşi în a realiza prima grădină comunitară din Oradea care să aibă activităţi pentru cei mici şi pentru cei mari, deopotrivă”, a subliniat Teodora Albiter.
Cei şase membri ai asociaţiei, împreună cu voluntari, familii cu copii, vor mai organiza evenimente comunitare legate de recoltă, Ziua Castanului (în Parcul Libertăţii), dar şi activităţi de învăţare a procedeelor de conservare a legumelor.
Cele zece proiecte pregătite şi derulate în perioada februarie 2020 – mai 2021 au inclus 246 de activităţi inovatoare din domeniile educaţie şi mediu, în care au fost implicaţi 2.632 de orădeni, care au însumat 1.624 de ore de voluntariat.
Aceste proiecte sunt: „Crişul Repede protejat”, „Bune maniere în oraşul de hârtie”, „Garden in school”, „Atelierul de reciclare”, „Paşi spre cunoaştere”, „Vacanţa în aer liber”, „R.I.V.E.R. „, „Educaţia pentru siguranţă”, „Grădina comunitară Péter Bácsi” şi „Un parc pentru cOMunitate”.
Prin proiectul „Garden in school”, de exemplu, au fost amenajate trei grădini educaţionale cu scopul de a le oferi copiilor oportunitatea de a interacţiona cu natura, dar şi de a învăţa să cultive singuri legume şi flori.
Prin proiectul „Un parc pentru cOMunitate” a fost reamenajat peisagistic Parcul Libertăţii şi transformat într-o grădină publică dedicată iniţiativelor civice. Au fost plantaţi peste 8.000 de bulbi de flori cu ajutorul voluntarilor, a fost montată o instalaţie de sonorizare pentru exterior, a fost achiziţionată o pianină şi au fost organizate peste 100 de acţiuni de igienizare, ateliere sau evenimente pentru publicul orădean.
Fundaţia Colonel Ioan Baciu a realizat, prin proiectul „Educaţia pentru siguranţă”, o bibliotecă virtuală de materiale educaţionale open source pe teme de educaţie rutieră şi de siguranţă în mediul online. Complementar, poliţiştii de prevenire din cadrul fundaţiei au organizat 30 de ateliere pentru a-i ajuta pe tineri să identifice riscurile prezente în viaţa de zi cu zi.
Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni, prin proiectul „Crişul repede protejat”, au organizat o serie de activităţi educaţionale privind practicarea pescuitului recreativ-sportiv în zona urbană a Crişului Repede, cu scopul de a creşte nivelul de informare, educare şi conservare a mediului acvatic urban în rândul orădenilor. În cursul verii, ei vor amplasa mai multe panouri educative, în spirit ludic, în zona Parcului Libertăţii care să ilustreze specificul faunei piscicole şi al zonei de luncă a râului Crişul Repede.
Programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi” s-a desfăşurat simultan în Oradea şi alte cinci oraşe din ţară în cadrul ediţiei-pilot lansată în vara anului trecut. AGERPRES
EVENIMENT
Paszkany&Mureșan (CFR Cluj), acuzați de grup infracțional organizat. Pronunțarea sentinței, amânată de 19 ori de Tribunalul Cluj
Fostul patron al Clubului de Fotbal CFR 1907 Cluj, Paskany Arpad, și președintele clubului, Iuliu Mureșan, au fost trimiși în judecată în 2022, ca inculpați, de DIICOT Cluj, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la delapidare și delapidare, instigare la spălarea banilor și spălarea banilor, într-un dosar al cărui prejudiciu produs doar statului se ridică la aproape 7 milioane de lei, dar în total…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bărbat, condamnat după ce a furat o sticlă cu rachiu dintr-un magazin Penny din Alba Iulia. Pagubă de 48 de lei
A furat o sticlă de rachiu dintr-un magazin Penny din Alba Iulia în valoare de 48 de lei. De aici a plecat un caz care s-a petrecut în luna februarie a anului 2023 și s-a finalizat abia în 19 noiembrie 2024. Aproape doi ani, de atât a fost nevoie ca un furt minor din magazinul Penny situat în zona Gării CFR din oraș să fie soluționat.
În data de 19 noiembrie, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o primă decizie…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Palatul Principilor din Alba Iulia iluminat în culorile steagului Ucrainei. Se împlinesc 1000 de zile de la invazia Rusiei
Palatul Principilor din Alba Iulia a fost iluminat marți, 19 noiembrie, în culorile steagului Ucrainei, în semn de solidaritate cu țara vecină. Fațada Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina a fost iluminată în culorile albastru și galben.
Marți, 19 noiembrie s-au împlinit 1000 de zile de când Rusia a invadat Ucraina.
”Clădirea monument istoric a Palatului Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, iluminată în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației, reuniți la Cluj: Securitatea cibernetică este o necesitate
A doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică a fost organizat de Distribuție Energie Electrică Romania – DEER, cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice. Forumul a reunit peste 300 de participanți și s-a desfășurat timp e două zile la Cluj, unde s-au reunit cei mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației.
Dezbaterile Forumului au scos în evidență provocările din domeniu și faptul că securitatea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro