EVENIMENT
Prima prelevare de organe din acest an, efectuată la Spitalul Judeţean Sibiu. O femeie de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală, va salva mai multe vieți
O intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la o pacientă în vârstă de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală, are loc, luni, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, au anunţat, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii unităţii sanitare.
Potrivit sursei citate, intervenţia este prima de acest fel din anul 2019, iar la procesul de prelevare a organelor participă echipe de medici din Bucureşti – de la Spitalul Clinic Sfânta Maria, din Cluj-Napoca – de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi din Croaţia – Klinicka Bolnica Dubrava, Zagreb.
Citește și: Un pacient aflat în moarte clinică a salvat mai multe vieți. Prima prelevare de organe la Sibiu, după doi ani de pandemie
„Echipa de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucureşti, coordonată de către dr. Dragoş Chiriţă, va preleva ficatul şi plămânii, echipa din Cluj, coordonată de către dr. Dan Pop va preleva rinichii donatorului, iar cea din Croaţia, coordonată de către dr. Robert Blazekovic, cordul donatoarei. De asemenea, va fi recoltată şi corneea, de către o echipă de medici din Sibiu. Echipele de medici vor sosi între orele 11,30 – 13,30, iar apoi vor începe, etapizat, procedurile de prelevare. După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin. Cordul donatoarei va ajunge în Croaţia, ca urmare a faptului că, pe teritoriul României, nu există niciun primitor compatibil, după cum a informat Agenţia Naţională de Transplant”, a precizat, în comunicatul de presă, SCJU Sibiu.
Pacienta de 38 de ani, de la care sunt prelevate organele, a fost internată pe data de 22 octombrie 2019, cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral sever, hemoragie subarahnoidiană, multiple fracturi şi comă profundă, moartea cerebrală fiind declarată pe data de 27 octombrie, la ora 01.00. Acordul pentru donare a fost obţinut de coordonatorul local de transplant, dr. Tiberiu Toabeş, care, ulterior, a demarat procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.
Reprezentanţii spitalului sibian au precizat că un rol important în proces îl are, totodată, medicul şef al secţiei Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, dr. Mihai Sava, care, în calitate de „key donation person”, identifică potenţialii donatori şi are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării.
„În activitatea de transplant, de salvare a vieţilor omeneşti, o primă etapă, fără de care nu putem avea practic transplantul, este cea de prelevare a organelor. În acest sens, trebuie să subliniem rolul esenţial al medicilor din secţiile de terapie intensivă, care, prin activitatea lor, reprezintă cheia întregului proces, de la convingerea aparţinătorilor pacienţilor în moarte cerebrală pentru a fi de acord cu donarea şi până la recoltarea efectivă. În acelaşi timp, doresc să mulţumesc familiei pacientei pentru acest gest, care, din păcate, este încă unul destul de rar. Tocmai de aceea, la nivelul spitalului din Sibiu depunem permanent eforturi pentru dezvoltarea acestei activităţi de prelevare şi, atunci când avem potenţiali donatori, încercăm să ne axăm, în discuţiile cu familiile, pe însemnătatea acestui gest, pe faptul că se pot salva multe vieţi omeneşti”, a declarat coordonatorul local de transplant, dr. Tiberiu Toabeş, citat în comunicatul de presă. AGERPRES
EVENIMENT
VIDEO Consumul de droguri în Alba, la cote alarmante: O parte dintre tinerii consumatori își injectează substanțe. Ce spun medicii
Consumul drogurilor în județul Alba, în rândul tinerilor, atinge cote alarmante. Deși autoritățile cu comepetențe în domeniu ”ascund sub preș” informațiile situația este una foarte gravă.
În Alba se consumă droguri injectabile, iar asta înseamnă că situația a scăpat de sub control. Săptămânal la secția de Psihiatrie a spitalului din Alba Iulia ajung minim doi, trei tineri consumatori de droguri, iar pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ANM a emis avertizări Cod galben de vânt puternic pentru mare parte din țară și ninsori viscolite la munte, cu rafale ce vor atinge 70-90 km/h și zăpadă de până la 20 centimetri în zone montane, iar la Cluj este cond portocaliu.
O informare meteo valabilă de miercuri până sâmbătă seară anunță precipitații în toate regiunile. În sudul țării vor predomina ploile, iar în restul regiunilor vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident la Cricău, provocat de un șofer băut. Două mașini au fost avariate. Ce alcoolemie avea conducătorul auto
Un bărbat de 64 de ani din Alba s-a ales cu dosar penal după ce a provocat accident rutier în timp ce conducea sub influența alcoolului. Aflat la volan, acesta a intrat cu mașina în alt autoturism.
Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut marți, 19 noiembrie, la Cricău. Au intervenit polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos.
Din primele cercetări, a reieșit că, în timp ce conducea un autoturism, pe raza…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ciucă, despre intrarea României în Schengen cu granițele terestre de la 1 ianuarie 2025: ”Nu se poate împlini tehnic”
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, spune că a fost singurul politician român primit de cancelarul Nehamer la Viena și că s-a discutat doar acordul politic pentru intrarea României în Schengen cu granițele terestre.
După ce Marcel Ciolacu a anunțat termenul de 1 ianuarie 2025 pentru intrarea României în Spațiul Schengen cu granițele terestre, Ciucă menționează că este ”o chestiune ce nu se poate împlini tehnic”.
”Am…
Citește mai mult pe Alba24.ro