Connect with us

EVENIMENT

Prima prelevare de organe din acest an, efectuată la Spitalul Judeţean Sibiu. O femeie de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală, va salva mai multe vieți

PublicatO intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la o pacientă în vârstă de 38 de ani, aflată în moarte cerebrală, are loc, luni, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, au anunţat, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii unităţii sanitare.

Potrivit sursei citate, intervenţia este prima de acest fel din anul 2019, iar la procesul de prelevare a organelor participă echipe de medici din Bucureşti – de la Spitalul Clinic Sfânta Maria, din Cluj-Napoca – de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi din Croaţia – Klinicka Bolnica Dubrava, Zagreb.

“Echipa de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucureşti, coordonată de către dr. Dragoş Chiriţă, va preleva ficatul şi plămânii, echipa din Cluj, coordonată de către dr. Dan Pop va preleva rinichii donatorului, iar cea din Croaţia, coordonată de către dr. Robert Blazekovic, cordul donatoarei. De asemenea, va fi recoltată şi corneea, de către o echipă de medici din Sibiu. Echipele de medici vor sosi între orele 11,30 – 13,30, iar apoi vor începe, etapizat, procedurile de prelevare. După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin. Cordul donatoarei va ajunge în Croaţia, ca urmare a faptului că, pe teritoriul României, nu există niciun primitor compatibil, după cum a informat Agenţia Naţională de Transplant”, a precizat, în comunicatul de presă, SCJU Sibiu.

Pacienta de 38 de ani, de la care sunt prelevate organele, a fost internată pe data de 22 octombrie 2019, cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral sever, hemoragie subarahnoidiană, multiple fracturi şi comă profundă, moartea cerebrală fiind declarată pe data de 27 octombrie, la ora 01.00. Acordul pentru donare a fost obţinut de coordonatorul local de transplant, dr. Tiberiu Toabeş, care, ulterior, a demarat procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.

Reprezentanţii spitalului sibian au precizat că un rol important în proces îl are, totodată, medicul şef al secţiei Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, dr. Mihai Sava, care, în calitate de “key donation person”, identifică potenţialii donatori şi are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării.

“În activitatea de transplant, de salvare a vieţilor omeneşti, o primă etapă, fără de care nu putem avea practic transplantul, este cea de prelevare a organelor. În acest sens, trebuie să subliniem rolul esenţial al medicilor din secţiile de terapie intensivă, care, prin activitatea lor, reprezintă cheia întregului proces, de la convingerea aparţinătorilor pacienţilor în moarte cerebrală pentru a fi de acord cu donarea şi până la recoltarea efectivă. În acelaşi timp, doresc să mulţumesc familiei pacientei pentru acest gest, care, din păcate, este încă unul destul de rar. Tocmai de aceea, la nivelul spitalului din Sibiu depunem permanent eforturi pentru dezvoltarea acestei activităţi de prelevare şi, atunci când avem potenţiali donatori, încercăm să ne axăm, în discuţiile cu familiile, pe însemnătatea acestui gest, pe faptul că se pot salva multe vieţi omeneşti”, a declarat coordonatorul local de transplant, dr. Tiberiu Toabeş, citat în comunicatul de presă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Investiție de pese 10 milioane de euro pentru dotarea Poliției de Frontieră cu 50 de autospeciale de supraveghere

Publicat

frontiera

Autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliţiei de Frontieră Române.

Un număr de 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune vor intra în perioada următoare în dotarea Poliției de Frontieră Române, în cadrul unui contract în valoare de 10.790.000 euro, finanțat din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul de Securitate Internă.

Primul lot, format din 26 de mijloace de mobilitate terestră, va intra în dotarea Poliției de Frontieră Române până la finele lunii septembrie, urmând ca, până la sfârșitul anului, sa fie recepționat și următorul lot de 24 de autovehicule.

Autospecialele de supraveghere sunt destinate spre a fi folosite de către structurile operative în zone cu teren neamenajat sau greu accesibil, având o multitudine de caracteristici tehnice de înaltă performanță, printre care se regăsesc cele referitoare la detectarea țintei de la o distanță de 7 kilometri și recunoașterea persoanelor de la o distanță de 4 kilometri.

Ministerul de Interne transmite că „Autovehiculele sunt destinate misiunilor de supraveghere a frontierei terestre, pentru combaterea și prevenirea migrației ilegale, respectiv a contrabandei cu produse accizabile, reușindu-se astfel  un control mai eficient al fenomenului infracțional transfrontalier și asigură condiţii moderne de lucru pentru echipaj, deplasare rapidă şi intervenţie oportună în cazul producerii unor evenimente de frontieră”.

Sursa: mai.gov.ro

Foto: arhiva

Citește mai departe

EDUCATIE

Județul Harghita ar putea renunța la purtarea maștilor în școli și grădinițe. Propunere a Consiliului Județean

Publicat

Propunere ca purtarea măștilor în școlile generale și grădinițe să fie facultativă la nivel local. Inițiativa Președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

Borboly Csaba declară că va propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Harghita ca purtarea măștii în școli generale să fie facultativă la nivel local.

„Sperăm ca luni, la nivelul comitetului va fi luată o astfel de decizie privind regulile care trebuie aplicate în instituțiile de învățământ”, a spus Borboly.

Acesta a postat și pe contul său de Facebook, un mesaj similar, în limba maghiară.

”Vedem și simțim că purtarea unei măști la grădiniță și în clasa 1-4. cauzează probleme și probleme speciale copiilor. Se vede clar că obligația de a purta mască nu a fost cel mai bine gândită în București.

Vă rugăm să trimiteți un certificat medical, un document, o declarație, un film cu care să putem documenta că purtarea măștii este dăunătoare copiilor” a transmis acesta urmăritorilor săi.

În județul Harghita, de la debutul epidemiei COVID-19 în România și până în prezent, au fost confirmate cu noul virus un număr de 876 de cazuri, din care cinci în ultimele 24 de ore.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii din şcolile închise pentru alegeri nu vor avea cursurile suspendate, acestea se vor ţine online

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Botoşani, că şcolile care vor găzdui secţii de votare vor fi închise o zi sau două, însă cursurile nu vor fi suspendate, ci vor fi susţinute online.

El a precizat că o decizie privind numărul de zile în care unităţile de învăţământ vor fi închise pentru elevi va fi luată în cursul zilei de luni.

“Şcoala se va desfăşura online, o zi, două, vedem, hotărâm în cursul zilei de luni, înainte de vot şi după vot, pentru a permite dezinfectarea sălilor de clasă care vor fi localuri pentru secţiile de votare. Doar atât.

Nu se vor suspenda, ci se vor ţine orele online în sălile respective, astfel încât să se asigure dezinfecţia şi pregătirea claselor pentru primirea elevilor”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Premierul Orban a declarat şi vineri seara, la Reghin, că după alegerile locale va fi nevoie de cel puţin o zi pentru a asigura dezinfecţia şi pregătirea claselor în care au fost secţii de votare, dar că deocamdată nu a fost luată o decizie la nivel naţional privind desfăşurarea online a cursurilor.

“Cu siguranţă va exista o decizie unitară. Am avut deja o discuţie, dar până nu luăm decizia şi cu consultarea tuturor factorilor, Autoritatea Electorală Permanentă, INSP, Ministerul Sănătăţii, nu vreau să vă dau acum un răspuns, dar cu siguranţă vor exista zile în care se va desfăşura activitatea şcolară online, nu se vor suspenda cursurile, ci se vor desfăşura online.

Pentru că avem nevoie de cel puţin o zi pentru a pregăti localurile secţiilor de votare, în condiţiile în care ştiţi că multe localuri ale secţiilor de votare sunt în şcoli. De asemenea, vom avea nevoie de cel puţin o zi pentru a asigura dezinfecţia şi pregătirea claselor în care au fost secţii de votare pentru reprimirea copiilor”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT MORTAL: Un bărbat și-a pierdut viața, iar alte două persoane au fost transportate la spital

Publicat

ambulanta

Un bărbat din București și-a pierdut viața în urma unui accident mortal într-o localitate din județul Olt, acesta a intrat frontal cu mașina într-un copac de pe marginea drumului.

Potrivit IPJ Olt, sâmbătă, 19 septembrie, pe Drumul Național 54, între localitățile Corabia și Gârcov, județul Olt, s-a produs un accident rutier mortal.

În eveniment a fost implicat un singur autoturism care a intrat în coliziune frontală cu un copac de pe marginea părții carosabile.

În urma impactului, conducătorul autoturismului, în vârstă de 55 de ani, din municipiul București, a decedat.

Din primele informații, doi pasageri ai autoturismului au fost răniți, fiind transportați la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri medicale.

Din cercetarile efectuate de polițiștii din cadrul Poliție orașului Corabia a reieșit faptul că accidentul s-ar fi produs pe fondul oboselii, conducătorul auto pierzând controlul asupra direcției de mers.

Cercetările continuă pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate