Connect with us

ACTUALITATE

Prima şcoală smart din satele românești va fi la Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene

Publicat

sursa foto: ziarullumina.ro

Comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România, Ciugud, va avea prima şcoală smart din mediul rural din ţara noastră, printr-un proiect care a câştigat competiţia „Ţara lui Andrei”, urmând să primească o finanţare de 45.000 de euro, bani la care se va adăuga contribuţia proprie a administraţiei locale.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, proiectul „Smart School la Ciugud” a fost declarat câştigător în cadrul competiţiei „Ţara lui Andrei”, iar comuna va primi finanţare pentru a realiza prima şcoală smart din mediul rural din România. Proiectul iniţiat de comuna Ciugud a fost selectat din cele câteva zeci de proiecte intrate în finală, fiind susţinut în faţa juriului chiar de către primarul Gheorghe Damian, în timp ce copiii din Ciugud au transmis un mesaj video prin care îşi exprimau dorinţa de a învăţa într-o şcoală inteligentă.

„Cu o bucurie imensă vreau să vă anunţ că vom realiza la Ciugud prima şcoală smart în mediul rural din România. Ne-am încăpăţânat să credem că şcoala poate avea un viitor şi la sat, că nu trebuie să fugim cu toţii la oraş pentru a primi o educaţie aleasă şi că putem creşte mari în comunităţile noastre de ‘la ţară’. Mă bucură faptul că în ultima perioadă numeroşi oameni au crezut în ideea noastră şi au visat alături de noi, iar, în final, juriul competiţiei ‘Ţara lui Andrei’ ne-a oferit încrederea pentru a construi o şcoală inteligentă care să pregătească viitorii cetăţeni inteligenţi ai comunităţii noastre”, a spus, potrivit comunicatului, Gheorghe Damian.

Comuna Ciugud, cunoscută pentru faptul că a atras cele mai multe fonduri europene, a intrat în acest an cu proiectul „Smart School la Ciugud – şcoala viitorului în mediul rural” în competiţia „Ţara lui Andrei”, o platformă de responsabilitate socială susţinută de OMV Petrom.

Administraţia locală va primi aproximativ 45.000 de euro finanţare în cadrul RO SMART în Ţara lui Andrei şi va adăuga alte câteva zeci de mii de euro, contribuţie proprie, pentru a transforma şcoala gimnazială din localitate într-o „smart school”, menţionează sursa citată.

În cadrul acesteia, copiii vor beneficia de mijloace inteligente educaţionale, precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic sau o platformă prin care profesorii, elevii şi părinţii pot interacţiona. O soluţie inovatoare este oferită copiilor care, din motive medicale, lipsesc de la cursuri, aceştia putând să asiste la ore conectându-se de acasă la un sistem audio video cu un user şi o parolă.

De asemenea, elevii din Ciugud nu vor mai fi obligaţi să care un ghiozdan plin cu cărţi la şcoală, ci vor primi o tabletă pe care vor fi încărcate în formă digitală toate manualele şi cărţile de care au nevoie în procesul educaţional.

În prezent, potrivit comunicatului, comuna Ciugud încearcă să promoveze la nivel naţional conceptul „smart village”, dorind să implementeze numeroase soluţii inovatoare pentru a fi mai aproape de cetăţean – prima comună din România care are automate de plată pentru taxe şi impozite locale, implementarea iluminatului inteligent, asigurarea electricităţii cu ajutorul unei microcentrale eoliene sunt câteva proiecte deja implementate.

„Următorul pas este ‘şcoala inteligentă’, care se doreşte un concept naţional menit să demonstreze că tehnologia poate fi soluţia prin care educaţia în mediul rural se poate dezvolta şi copiii pot fi atraşi spre procesul de învăţare folosind soluţii tehnologice inovatoare şi inedite. Într-o perioadă în care populaţia şcoală migrează masiv spre oraş trebuie implementate urgent măsuri pentru creşterea calităţii şi atractivităţii învăţământului la sat, deoarece dispariţia şcolii din mediul rural înseamnă automat reducerea accesului la educaţie pentru o importantă categorie de copii din aceste zone rurale, copii care provin din familii fără posibilităţi economice pentru a le susţine educaţia în zonele urbane. Şcoala inteligentă are scopul de a stimula educaţia, de a creşte rezultatele şcolare ale elevilor, dar şi de a reduce abandonul şcolar”, se mai arată în comunicatul Primăriei Ciugud.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe