Connect with us

ACTUALITATE

Prima şcoală smart din satele românești va fi la Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene

Publicatsursa foto: ziarullumina.ro

Comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România, Ciugud, va avea prima şcoală smart din mediul rural din ţara noastră, printr-un proiect care a câştigat competiţia „Ţara lui Andrei”, urmând să primească o finanţare de 45.000 de euro, bani la care se va adăuga contribuţia proprie a administraţiei locale.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, proiectul „Smart School la Ciugud” a fost declarat câştigător în cadrul competiţiei „Ţara lui Andrei”, iar comuna va primi finanţare pentru a realiza prima şcoală smart din mediul rural din România. Proiectul iniţiat de comuna Ciugud a fost selectat din cele câteva zeci de proiecte intrate în finală, fiind susţinut în faţa juriului chiar de către primarul Gheorghe Damian, în timp ce copiii din Ciugud au transmis un mesaj video prin care îşi exprimau dorinţa de a învăţa într-o şcoală inteligentă.

„Cu o bucurie imensă vreau să vă anunţ că vom realiza la Ciugud prima şcoală smart în mediul rural din România. Ne-am încăpăţânat să credem că şcoala poate avea un viitor şi la sat, că nu trebuie să fugim cu toţii la oraş pentru a primi o educaţie aleasă şi că putem creşte mari în comunităţile noastre de ‘la ţară’. Mă bucură faptul că în ultima perioadă numeroşi oameni au crezut în ideea noastră şi au visat alături de noi, iar, în final, juriul competiţiei ‘Ţara lui Andrei’ ne-a oferit încrederea pentru a construi o şcoală inteligentă care să pregătească viitorii cetăţeni inteligenţi ai comunităţii noastre”, a spus, potrivit comunicatului, Gheorghe Damian.

Comuna Ciugud, cunoscută pentru faptul că a atras cele mai multe fonduri europene, a intrat în acest an cu proiectul „Smart School la Ciugud – şcoala viitorului în mediul rural” în competiţia „Ţara lui Andrei”, o platformă de responsabilitate socială susţinută de OMV Petrom.

Administraţia locală va primi aproximativ 45.000 de euro finanţare în cadrul RO SMART în Ţara lui Andrei şi va adăuga alte câteva zeci de mii de euro, contribuţie proprie, pentru a transforma şcoala gimnazială din localitate într-o „smart school”, menţionează sursa citată.

În cadrul acesteia, copiii vor beneficia de mijloace inteligente educaţionale, precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic sau o platformă prin care profesorii, elevii şi părinţii pot interacţiona. O soluţie inovatoare este oferită copiilor care, din motive medicale, lipsesc de la cursuri, aceştia putând să asiste la ore conectându-se de acasă la un sistem audio video cu un user şi o parolă.

De asemenea, elevii din Ciugud nu vor mai fi obligaţi să care un ghiozdan plin cu cărţi la şcoală, ci vor primi o tabletă pe care vor fi încărcate în formă digitală toate manualele şi cărţile de care au nevoie în procesul educaţional.

În prezent, potrivit comunicatului, comuna Ciugud încearcă să promoveze la nivel naţional conceptul „smart village”, dorind să implementeze numeroase soluţii inovatoare pentru a fi mai aproape de cetăţean – prima comună din România care are automate de plată pentru taxe şi impozite locale, implementarea iluminatului inteligent, asigurarea electricităţii cu ajutorul unei microcentrale eoliene sunt câteva proiecte deja implementate.

„Următorul pas este ‘şcoala inteligentă’, care se doreşte un concept naţional menit să demonstreze că tehnologia poate fi soluţia prin care educaţia în mediul rural se poate dezvolta şi copiii pot fi atraşi spre procesul de învăţare folosind soluţii tehnologice inovatoare şi inedite. Într-o perioadă în care populaţia şcoală migrează masiv spre oraş trebuie implementate urgent măsuri pentru creşterea calităţii şi atractivităţii învăţământului la sat, deoarece dispariţia şcolii din mediul rural înseamnă automat reducerea accesului la educaţie pentru o importantă categorie de copii din aceste zone rurale, copii care provin din familii fără posibilităţi economice pentru a le susţine educaţia în zonele urbane. Şcoala inteligentă are scopul de a stimula educaţia, de a creşte rezultatele şcolare ale elevilor, dar şi de a reduce abandonul şcolar”, se mai arată în comunicatul Primăriei Ciugud.

AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Cutremur cu magnitudinea 2,2 în Vaslui

Publicat

cutremur
Arhivă foto

Un cutremur cu magnitudinea 2,2 a avut loc duminică la prânz în județul Vaslui.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc în județul Vaslui la ora 14.32.

Acesta a avut magnitudinea 2,2 și a avut loc la adâncimea de 6 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Iași (42 km), Bacău (48 km), Chișinău (110 km), Galați (157 km), Tiraspol (167 km), Brăila (176 km).

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenţionare Cod galben de INUNDAȚII pentru râuri din 13 judeţe

Publicat

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din 13 judeţe.

Avertizarea este valabilă începând de duminică, 1 august, ora 16:00, până luni, 2 august, la ora 12:00.

Conform INHGA, atenţionarea vizează râurile din bazinele hidrografice Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Bihor şi Cluj), Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Glodeni – amonte S.H. Brănişca (judeţele Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu şi Hunedoara), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu, Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele Hunedoara şi Gorj), Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Feldioara – amonte confluenţă cu râul Şercaia (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt – amonte Ac. Ioneşti (judeţele Sibiu, Vâlcea şi Argeş).

„Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Alba şi Hunedoara”, precizează INHGA.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din nou aglomerație pe Valea Prahovei. Coloană de mașini în zona stațiunilor montane. Rute ALTERNATIVE

Publicat

Este aglomerație din nou, duminică la amiază, pe Valea Prahovei. S-au format coloane de mașini, în special pe DN 1 Brașov – Ploiești, în special în zona stațiunilor montane.

RUTE ALTERNATIVE

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că duminică, la amiază, se înregistrează valori ridicate de trafic pe DN 1 Brașov-Ploiești.

La Comarnic traficul este intens pe sensul de mers București către Brașov, fiind formată coloană în mișcare de la km. 101 (loc. Nistorești) până la km. 106. În Bușteni, pe sensul de mers Ploiești către Brașov este înregistrată coloană în mișcare de la km. 128 (loc. Poiana Țapului) până la km.131 (loc.Bușteni), iar pe celălalt sens, aglomerația începe de la km 138 (stațiunea Predeal) până la km. 131 (stațiunea Bușteni).

Polițiștii acționează pentru fluidizarea traficului pe raza tuturor stațiunilor montane de pe Valea Prahovei.

De asemenea, începând cu ora 12.45, au fost instituite dipozitive de îndrumare și informare a șoferilor cu privire la optarea pentru rutele alternative, în localitățile Dârste (DN1/DN 1A), Predeal (DN1/DN 73A) și Râșnov (DN 73/DN 73 A).

Astfel, pentru DN 1 Brașov – Ploiești – București, pot fi folosite ca alternative, pentru deplasarea autoturismelor, următoarele artere rutiere: DN 1A Brașov – Cheia – Ploiești – Autostrada A3 – București; DN 73 Râșnov – Câmpulung – Pitești – A1 – București; DN 73 Râșnov – Câmpulung – DN 72A – Târgoviște – DN 71 – București sau DN 71 Sinaia – Târgoviște – București.

Polițiștii recomandă șoferilor să manifeste prudenţă la volan, să se asigure şi să semnalizeze înainte de schimbarea direcţiei de deplasare și să crească distanţa de siguranţă între vehicule.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Medicamente utilizate pentru boli grave, incluse de azi pe lista celor gratuite

Publicat

medicamente

Guvernul a aprobat introducerea a 7 denumiri comuine internaționale în lista cu medicamente de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru boli oncoligice, endocrine, metabolice sau neurologice.

Guvernul României a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătății, în ședința de săptămâna aceasta, o hotărâre prin care sunt introduse 7 denumiri comune internaționale (DCI, substanțe active) în lista cu medicamentele de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi cu denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Cele șapte medicamente unice vizează, în principal, afecțiuni din cadrul programelor naționale de sănătate astfel: două medicamente destinate bolilor oncologice (DCI Olaparibum și DCI Apalutamidum), un medicament destinat bolilor endocrine şi metabolice (DCI Evolocumab), un medicament destinat bolilor neurologice (tratamentul sclerozei multiple – DCI Cladribinum), un medicament destinat tratamentului hemofiliei şi talasemiei (DCI Nonacog alpha) și două medicamente destinate bolilor cardiovasculare (DCI Dabigatranum etexilatum și DCI Edoxabanum).

Actul normativ a intrat, duminică, 1 august, în vigoare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate