EVENIMENT
Programul ”Casa Verde – fotovoltaice” începe în 9 septembrie. Vor fi finanţate circa 33.000 de unităţi locative

Noul Program „Casa Verde”, destinat instalării de panouri fotovoltaice, va demara pe data de 9 septembrie şi se va adresa persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, şi producători de energie electrică, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.
„Avem astăzi un eveniment extrem de important aşteptat de către români. Semnăm astăzi contractul de finanţare pentru contractul „Casa Verde – fotovoltaice„, între Ministerul Dezvoltării care este finanţatorul, având bani, 656 milioane de lei pentru Programul „Casa Verde – fotovoltaice” şi Administraţia Fondului pentru Mediu. M-am gândit din prima clipă, în momentul în care am devenit ministru al Mediului, cum să reuşim să îmbunătăţim Programul „Casa Verde”, pe care toţi românii îl cunoşteau, atunci când era vorba de a pune pe casele noastre panouri solare.
Vezi și Scandal în programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Nereguli grave în procedura de înscriere, reclamate de instalatori
Pentru că vremurile întotdeauna sunt mai emancipate şi pentru că trebuie să ne uităm la tehnologie, la avantajele fiecărui român care doreşte să-şi construiască sau doreşte să plătească mai puţini bani la utilităţi, ne-am gândit că este cea mai bună metodă să montăm celule fotovoltaice pe casele noastre, şi, un lucru extrem de important, fiecare dintre noi poate deveni producător de energie electrică. Programul se va referi concret la toţi românii care vor putea, din data de 9 septembrie, să acceseze prin toţi instalatorii care astăzi se vor putea regăsi pe lista care va fi publicată de către AFM. Românii vor putea să încheie contracte cu aceşti instalatori, după care vor trebuie să-şi ia avizul tehnic pentru montajul acestor celule fotovoltaice. Nu în ultimul rând, este un termen scurt din momentul în care semnezi contractul cu instalatorul până la finalizarea proiectului, adică de opt luni”, a spus Gavrilescu.
Potrivit ministrului, prin bugetul alocat pentru programul „Casa Verde – fotovoltaice” vor fi finanţate circa 33.000 de unităţi locative.
„Minimul de putere instalată este de 3 KW şi se va putea din acel moment să negocieze şi cu societăţile de electricitate şi să încheie contractul de racordare. Am aproximat că 33.000 de unităţi locative vor fi posesoare a acestor celule fotovoltaice. Ne gândim de pe acum ce sume să identificăm, împreună cu Ministerul Dezvoltării, alţi bani pentru un alt program şi lărgirea acestuia şi la persoane juridice şi instituţii publice. Dăm dovadă de mare responsabilitate, prin acest program. Încercăm să facem şi noi lucruri pe care alte ţări le-au făcut mai demult. Consider că a venit momentul în care fiecare dintre cei care doresc să facă o economie la buget să poată accesa banii prin Programul Operaţional Regional şi de la Administraţia Fondului pentru Mediu”, a subliniat ministrul.
Gavrilescu a amintit, totodată, de programul „Centenarul Luminii”, prin care zonele izolate din România pot fi racordate la reţeaua de energie electrică.
Contractul de finanţare aferent Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice a fost parafat, luni, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), Cornel Brezuică, şi viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu.
Bugetul alocat acestui program este dee 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM.
Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.
Pentru a beneficia de finanţare în cadrul programului, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.
Scopul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
Începând din 26 august, lista cu instalatorii aprobaţi în cadrul programului va fi publicată pe site-ul AFM.
Dosarele de finanţare pentru noul program se vor depune exclusiv electronic.
La sfârşitul lunii mai, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) anunţa, prin vocea Gabrielei Munteanu, şef serviciu reglementări tehnice în cadrul instituţiei, că în România există în jur de 70 de prosumatori, adică persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea.
Aceasta a subliniat că oricine doreşte informaţii despre paşii care trebuie parcurşi pentru a deveni prosumator trebuie să se adreseze operatorilor de distribuţie din zona de care aparţin, iar aceştia sunt obligaţi să le ofere toate detaliile solicitate.
În 2018, Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat pachetul de reglementări pentru comercializarea energiei electrice produsă în centrale electrice din surse regenerabile de către prosumatori.
Parlamentul a aprobat, în iulie, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, care precizează: „Prosumatorii (sau prosumerii – n. r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”.
Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior. De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final. AGERPRES
UPDATE: Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat imediat după lansare. Au fost invocate probleme tehnice, iar toate înscrierile au fost anulate.

Timișenii pot trece granița în Serbia, pe bicicletă, o dată pe lună. Măsura va începe odată cu acest sfârșit de săptămână, până în octombrie 2023.
Iniţiativa este a Consiliului Judeţean Timiş, care ceruse Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara deschiderea lunară a unui punct de trecere a frontierei, în perioada martie-octombrie 2023, între orele 8.00 – 20.00, în zona comunei Uivar, pe lângă pista de biciclete construită de-a lungul canalului Bega între Timişoara şi Zrenjanin, la frontiera româno – sârbă.
Deschiderea are loc în contextul evenimentelor culturale care se vor desfăşura în Timişoara şi în judeţul Timiş în cursul anului 2023 cu ocazia Programului „Timişoara Capitală Europeană a Culturii”.
Iniţiativa CJ Timiş vine în urma succesului din septembrie 2022, când administraţia judeţeană a organizat o tură ciclistă Timişoara – Zrenjanin, cu ocazia Zilei Cooperării Transfrontaliere.
Peste 800 de persoane, din ţară şi din străinătate, au trecut atunci graniţa, fiind depăşite toate aşteptările.
Timişenii pot trece graniţa în Serbia pe bicicletă, o dată pe lună. Trecerea frontierei se va face pe baza cărţii de identitate
În prezent, în urma demersurilor CJ Timiş, se va putea circula cu bicicleta pe toată lungimea celor peste 70 de km de pistă de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega dintre Timişoara şi Zrenjanin.
Trecerea frontierei se va face pe baza cărţii de identitate.
Weekend-urile preconizate în care trecerea în Serbia va fi posibilă pe pista de pe malul Begăi sunt următoarele: 25 – 26 martie, 29 – 30 aprilie, 27 – 28 mai, 3 – 4 iunie, 24 – 25 iunie, 29 – 30 iulie, 26 – 27 august, 23 – 24 septembrie şi 28 – 29 octombrie.
„Am reuşit să transformăm în realitate o idee care, la început, părea de nerealizat: să putem merge pe bicicletă de la Timişoara la Zrenjanin, pe cea mai lungă pistă de cicloturism din România.
Prin această iniţiativă, încurajăm un stil de viaţă sănătos, promovăm legătura turistică între România şi Serbia şi încurajăm economia locală”, a spus Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Sursa: MediaFax

Bărbatul dat dispărut marți pe Dealul Corbului, în localitatea Preluca, a fost găsit fără viaţă de salvatorii montani, căzut într-o râpă adâncă de peste 80 de metri, a informat, miercuri, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.
„Persoana rătăcită (84 de ani) a fost găsită decedată, căzută într-o râpă cu apă de peste 80 metri. A fost extrasă prin tehnica de coardă şi lansat tot cu ajutorul corzilor până la punctul de unde va fi transportat cu ajutorul tărgii UT 2000 până la maşina de la Medicina Legală”, a precizat reprezentantul Salvamont Maramureş.
Dispariţia bătrânului a fost anunţată, marţi seara, după ce în cursul după amiezii a fost căutat de localnici şi rude fără a fi găsit. Agerpres

O nouă schemă a României în valoare de 103 milioane euro (512 milioane RON) pentru sprijinirea construirii de instalații de stocare a energiei electrice, a fost aprobată miercuri de Comisia Europeană.
Măsura va fi finanţată parţial prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă („MRR”), în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării acestuia de către Consiliu.
Scopul acestei scheme este să sprijine investiţiile în instalaţiile de stocare a energiei electrice pe bază de baterii, permiţând o integrare fără probleme a energiei din surse regenerabile eoliene şi solare în sistemul energetic din România.
Ajutoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unui grant direct pentru proiecte selectate printr-o procedură de ofertare concurenţială.
Ajutorul acordat fiecărui beneficiar nu va depăşi: 100 % din deficitul de finanţare al proiectului, 167.000 euro per MWh de capacitate de stocare instalată sau o sumă maximă de 15 milioane euro.
Proiectele vor fi selectate până la 31 decembrie 2023 şi trebuie finalizate până la 31 decembrie 2025.
Comisia a constatat că schema propusă de România este necesară şi adecvată pentru a accelera investiţiile în instalaţiile de stocare a energiei electrice, contribuind astfel la obiectivele strategice ale UE legate de tranziţia verde.
În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporţională, deoarece ajutorul va fi limitat la minimul necesar, şi că nu va avea efecte negative nedorite asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale din UE.
Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema României în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Sursa: MediaFax

Un incendiu a izbucnit miercuri după-amiază la o locuință aflată într-o localitate din Argeș.
Potrivit ISU Argeș, incendiul a izbucnit la o locuință aflată la numărul 4, pe strada Barăci, din localitatea Valea Mare Pravăț.
Către locul solicitării se deplasează pompierii de la Detașamentele Câmpulung și Mioveni cu două echipaje de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat.
Au fost suplimentate forțele de intervenție cu încă o autospecială de stingere cu apă și spumă de la Detașamentul Câmpulung.
Din primele informații, arde acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați.