EVENIMENT
Proiectul de lege privind statutul personalului de probațiune, lansat în dezbatere publică

Proiectul de lege privind Statutul personalului de probațiune a fost finalizat și lansat în dezbatere publică, a anunțat luni Ministerul Justiției.
Proiectul de act normativ a fost elaborat de Ministerul Justiției și a fost dezbătut cu organizațiile sindicale și asociațiile profesionale de la nivelul sistemului de probațiune.
Potrivit Ministerului Justiției, proiectul are un impact deosebit în ceea ce privește redefinirea carierei personalului de probațiune, condițiile și modalitățile de acces în funcțiile de conducere din cadrul sistemului de probațiune, drepturile și obligațiile ce revin personalului, regimul de interdicții și incompatibilități aplicabil acestei categorii de personal.
„Ca parte a Planului general de acțiune privind implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului național de probațiune din România pentru perioada 2021-2025, prin punerea în dezbatere publică, se creează premisele finalizării procesului de reformare a sistemului de probațiune, început în anul 2014, prin completarea cadrului normativ specific sistemului de probațiune și prin repoziționarea personalului de probațiune, potrivit importanței sale, în rândul categoriilor profesionale din sfera sistemului de justiție din România”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Proiectul de lege privind statutul personalului de probațiune, lansat în dezbatere publică: Care sunt serviciile de probațiune
Conform acestuia, serviciile de probațiune pun în executare măsurile și sancțiunile penale neprivative de libertate: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiționată în cazul adulților și toate cele patru măsuri educative neprivative de libertate în cazul minorilor – stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămână, asistarea zilnică.
În anul 2021, sistemul de probațiune a gestionat supravegherea a peste 100.000 de persoane sancționate penal. 75% dintre aceste persoane au avut impusă obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, iar 60% obligația de a participa la un program de reintegrare socială. 67.016 de persoane se aflau în continuare în evidențe la 31 decembrie 2021, iar 36.883 au ieșit din evidențele sistemului de probațiune, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2021.
Suma alocată unei persoane aflate în evidența sistemului de probațiune, pentru executarea unei măsuri sau sancțiuni neprivative de libertate, a fost, în anul 2021, de 258,16 euro/an, măsurile și sancțiunile comunitare pe care sistemul de probațiune le gestionează presupunând un cost mult mai redus comparativ cu sancțiunile pe care sistemul penitenciar le administrează.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Atenție șoferi: Polițiștii din Alba, cu ochii pe vitezomani. Radarele pe trepied detectează automat șoferii care depășesc viteza

Atenție șoferi: Polițiștii din Alba sunt în acest weekend cu ochii pe vitezomani.
Polițiștii rutieri desfășoară sâmbătă, 24 mai 2025, acțiuni de supraveghere a traficului în județul Alba, utilizând sistemul e-SIGUR pentru a identifica încălcări ale regulilor de circulație în zonele cu risc rutier ridicat.
Sistemul e-SIGUR este dotat cu dispozitive radar amplasate pe trepiede mobile, capabile să detecteze în timp real vehiculele care depășesc viteza legală sau…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Comediantul Dragoș Stan, la Clujărelă: Cu un telefon, dacă ai idei, poți să-ți faci propriul SHOW

La început a fost răsărit de pe fix, apoi cenzurat, și în cele din urmă a devenit epic. Deși a terminat jurnalismul, deși i-a plăcut mai mult publicitatea, Dragoș Stan este comediant. Adică acea persoană de care râde lumea. Că dacă nu râde, îi bai și trebuie să-și caute altă meserie. O recapitulare a epopeei lui de la origini până în prezent a făcut-o în calitate de invitat la Marius Aciu în „Clujăreală”.
„Am făcut jurnalism, dar eram mai pasionat,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Defilare în costume de epocă, pe străzile Cetății Alba Carolina. Garda Eugeniu de Savoya din Timișoara, la Alba Iulia

Schimbul de gardă în Cetatea Alba Carolina a fost realizat sâmbătă, 24 mai de trupa de reenactment istoric din Timișoara. A fost vorba despre un schimb de gardă în cadul programului Imagine Fest 2025, de la Alba Iulia.
Cei care au realizat schimbul de gardă sunt un brand turistic la Timișoara: Garda Imperială, sau Garda Eugeniu de Savoya.
Momentan la Alba Iulia, spectacolul schimbului de gardă este în refacere totală. După ce ani la rând evenimentul era organizat de Grup…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vreme rea în estul României. Pompieri din toată țara, inclusiv din Cluj, mobilizați cu mijloace de intervenție

Pompieri din toată țara, inclusiv din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, au fost mobilizați în patru județe din estul țării, unde sunt prognozate fenomene meteo severe în următoarele ore.
Ca urmare a unei noi avertizări meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie și în contextul manifestării unor fenomene severe în ultimele ore, au fost dispuse măsuri suplimentare pentru protejarea populației și gestionarea eficientă a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro