EVENIMENT
Proiectul privind publicitatea pentru jocurile de noroc – miercuri, în plen

Senatul va dezbate, miercuri, în plen, proiectul care vizează limitarea publicităţii audiovizuale pentru jocurile de noroc şi pentru pariurile sportive, potrivit ordinii de zi a şedinţei, publicată pe site-ul instituţiei.
Comisiile juridică şi de cultură din Senat au dat, marţi, raport de admitere cu amendamente acestui proiect.
Senatorii au votat pentru permiterea reclamelor între orele 23,00 şi 6,00, iar reclamele outdoor nu pot depăşi 30 de metri pătraţi.
În cadrul şedinţei comune, senatorii au votat amendamentele propuse de liberali, precum cel care permite, în intervalul orar 6,00 – 23,00, „inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii”, însoţite de mesajul „Fii responsabil” şi de interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani.
Un alt amendament prevede că „formele de publicitate exterioară sunt permise dacă dimensiunile materialelor publicitare nu depăşesc, în mod individual, o suprafaţă de 30 de metri pătraţi” şi nu promovează premii în bani sau bunuri materiale.
A fost admis, de asemenea, un amendament propus de senatorul UDMR Turos Lorand, care prevede „interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc, reglementare potrivit art. 10 alin. 1 din OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja activităţile de jocuri de noroc şi pariuri sportive”.
Potrivit unei declaraţii de luni a Alinei Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, dependenţa de jocuri de noroc şi pariuri este „îngrijorătoare”.
Într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES, Comunitatea Declic şi-a exprimat nemulţumirea faţă de amendamentele din comisiile de specialitate ale Senatului care permit noaptea publicitate TV pentru jocurile de noroc. „Declic” le cere preşedinţilor PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, să explice public votul senatorilor celor două partide care au „îngropat” proiectul de lege care ar fi putut interzice reclamele la pariuri sportive şi jocuri de noroc.
Agerpres
EVENIMENT
RO e-Transport: unele sancțiuni privind aplicarea sistemului vor fi amânate, după solicitările transportatorilor

RO e-Transport: unele sancțiuni privind aplicarea sistemului vor fi amânate, după solicitările transportatorilor. Un proiect în acest sens a fost pus în consultare publică de către Ministerul Finanțelor.
Potrivit documentului, se suspendă până în 31 decembrie 2025 amenzile privind netransmiterea coordonatelor GPS în RO e-transport.
”Aplicarea dispozițiilor art. 131 alin. (1) lit. d) și e), alin. (3) referitoare la alin.(1) lit. e) și alin. (4) din Ordonanța de urgență a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Accident la ieșirea de pe autostrada A1 Sebeș-Deva pe DN7, zona Aurel Vlaicu. Adolescentă de 15 ani, rănită

Un accident rutier s-a petrecut vineri în jurul amiezii la ieșirea de pe autostrada A1 Sebeș-Deva pe DN7, în zona localității Aurel Vlaicu (în județul Hunedoara).
Traficul rutier este îngreunat în zonă.
Potrivit IPJ Hunedoara, din primele cercetări, polițiștii au stabilit că un bărbat în vârstă de 65 de ani, din Mioveni, județul Argeș, aflat la volanul unui autoturism, ar fi pătruns de pe A1 pe DN7 fără a acorda prioritate de trecere unui alt autoturism, condus de un…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Trafic de coșmar în zona Margina – Holdea, pe sectorul lipsă de pe Autostrada Timișoara – Sebeș. Rute alternative

Trafic de coșmar în zona Margina – Holdea: Traficul rutier este intens, vineri, pe autostrada A, pe sensul Timişoara-Sebeș, în zona localităţii Margina din judeţul Timiş. Coada de mașini pe sensul către Sebeș are kilometri, iar timpii de așteptare trec de o oră, potrivit unui cititor Alba24, aflat în trafic.
Lotul de 9 kilometri dintre Margina (jud. Timiș) și Holdea (jud. Hunedoara) este singurul tronson care mai lipsește pentru a circula pe autostradă completă între…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Suntem în acea perioada a anului în care “luăm lumină”. Se presupune că suntem mai calmi, mai liniștiți, că ne reorientăm spre interior cel puțin pentru câteva zile – că folosim “lumina” asta metaforică pentru a alunga întunericul din jur și din noi înșine.
Mi-a plăcut mereu metafora asta încă din copilărie, cu toate că n-am înțeles-o cu adevărat decât mult mai târziu.
Lumina luată din biserică, din contextul slujbei de Înviere, era un lucru tangibil….
Citește mai mult pe Alba24.ro