Connect with us

ACTUALITATE

Reacția Ministerului Culturii, în „scandalul” statuilor din Oradea

Publicat

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a reacționat, printr-un „punct de vedere” dat publicităţii joi, referitor la așa-zisul scandal iscat în jurul mutării statuii Mihai Viteazul din Piaţa Unirii din Oradea, subliniind că operațiunea a fost perfect legală.

Potrivit eBihoreanul.ro, reacția vine după ce scoaterea de pe soclu a statuii lui Mihai Viteazul a stârnit reacţii negative minore în plan local, venite de la o mână de reprezentanţi ai asociaţiei cu acelaşi nume, formată din rezervişti militari care au contribuit la finanţarea statuii, și exploatate de exponenți ai PSD de la nivel național.

Inflexibili la argumentele municipalităţii, cum că statuia voievodului va fi restaurată şi pusă mai bine în valoare în viitoarea Piaţă Mihai Viteazul din Centrul Civic, militarii Asociației Mihai Viteazul au recurs doar la false argumente juridice (cum că ei sunt proprietarii statuii şi nu şi-au dat acordul), respectiv la invective naţionalist-şovine (acuzând „trădarea de ţară” a „străinilor de neamul românesc”), arată sursa citată.

Comunicatul transmis joi de Minister subliniază, însă, că strămutarea statuii a avut atât avizele Ministerului Culturii cât şi acordul scris al moştenitorilor sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, autorii statuii.

„Pentru relocarea statuii Mihai Viteazul de către Primăria Municipiului Oradea au fost necesare și s-au obținut avize în baza prevederilor Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public cu modificările ulterioare și ale Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, arată comunicatul.

Documentul subliniază că „aceste avize au fost emise de către Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și de către Direcția Județeană pentru Cultură Bihor” și le enumeră.

Potrivit comunicatului, două dintre ele au fost eliberate de către MCIN: unul „pentru relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea în Piața Emanuil Gojdu (fostă Independenței), emiterea avizului a fost făcută în perspectiva amplasării statuii Regelui Ferdinand I în Piața Unirii” și un altul „pentru Realizarea și amplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piața Unirii din Oradea”.

Alte două avize au fost emise de către Direcția Județeană pentru Cultură Bihor: unul ”pentru amplasarea statui Regelui Ferdinand I în Piața Unirii din Oradea” și celălalt „pentru depozitarea temporară a statuii lui Mihai Viteazul până la finalizarea lucrărilor la Park & Ride Piața Emanuil Gojdu (pentru care a fost emis avizul DJC BH nr. 353/Z/2018)”.

„Menționăm că avizele au fost emise potrivit propunerilor comisiilor de specialitate. Mai mult, domnii Dragoș Gheorghiță Caragiu și Ștefan Gheorghiță Caragiu, în calitate de moștenitori legali ai sculptorilor Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu, autori ai statuii lui Mihai Viteazul și-au exprimat acordul printr-o declarație înaintată Comisiei pentru Monumentele de For Public, pentru relocarea statuii în Piața Emanuil Gojdu în vederea amplasării statuii Regelui Ferdinand I”, mai scriu reprezentanții Ministerului.

Comunicatul mai precizează și că , „potrivit amplasamentului inițial, realizat de către una din cele mai importante figuri ale arhitecturii românești, Duiliu Marcu, statuia Regelui Ferdinand I a fost reperul major al Pieței Unirii de la inaugurare, la 21 noiembrie 1924, până în 1940, după momentul pierderii Transilvaniei de Nord”.

„Având în vedere faptul că se conservă in situ o parte din elementele componente ale amenajării concepute de arh. Duiliu Marcu, reamplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piața Unirii din Oradea se înscrie într-un demers de restituire a semnificațiilor culturale, dar și a coerenței formale a pieței”, încheie comunicatul Ministerului.

Citiți pe aceeași temă și articolele:

Foc de paie! Ministerul Culturii confirmă că înlocuirea statuii lui Mihai Viteazul cu cea a Regelui Ferdinand este perfect legală

„Trădare de țară”: Tensiuni în Oradea, după ce statuia lui Mihai Viteazul a fost mutată, pentru a face loc Regelui Ferdinand (FOTO / VIDEO)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Agrometeo: Seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul neirigat; efecte negative asupra potențialului productiv

Publicat

agrometeo: seceta pedologică moderată și puternică se menține la porumbul

Publicitate

Seceta pedologică moderată și puternică se menține în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureș, Dobrogea și Banat, dar și în alte zone de cultură din țară, unde se va produce o depreciere treptată a stării de vegetație, potrivit prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 5 – 11 iulie 2025.

‘În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, va…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani primește aplauze de la Guvern: Finanțare pentru viața culturală locală

Publicat

botoșani primește aplauze de la guvern: finanțare pentru viața culturală

Publicitate

Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul a 66 de teatre, opere și filarmonici

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 231.458.960,88 de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din 40 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 31 de județe.

‘Prin această măsură, venim în sprijinul teatrelor, operelor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

femeie din botoșani, dată dispărută după ce a plecat de

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe