Connect with us

ACTUALITATE

Recensământ 2022. Aproape 80% dintre cei care s-au autorecenzat vor profita de ziua liberă oferită (studiu)

Publicat

recensamant

Peste 6,5 milioane de români au completat chestionarul pentru recensământ până la 7 mai 2022, iar aproape 80% dintre participanţii la recensământ din etapa de autorecenzare vor profita de ziua liberă oferită de stat, arată studiul Reveal Marketing Research despre recensământul general al populaţiei şi locuinţelor.

Conform sursei citate, metoda preferată de românii din mediul urban pentru participarea la recensământ este autorecenzarea.

Citește și Recensământ 2022: A fost PRELUNGITĂ perioada de autorecenzare

„Recensământul general al populaţiei şi locuinţelor este în plină desfăşurare pe teritoriul României, după amânarea de un an cazată de pandemia Covid-19”, susţin autorii studiului.

Recensământ 2022: 15 mai, ultima zi de autorecenzare

Prima etapă, cea de autorecenzare, se va încheia la data de 15 mai, iar începând cu ziua următoare recenzorii vor ieşi pe teren şi vor vizita adresele de unde nu s-a trimis niciun chestionar online.

Conform cercetării, majoritatea românilor din mediul urban care nu au participat la recensământ intenţionează să se autorecenzeze până la jumătatea lunii mai.

„Dacă ne referim la intenţia românilor din mediul urban care nu au participat până în prezent la recensământ, aceştia declară într-o proporţie de 88% că îşi doresc să participe, 68% dintre aceştia preferând modalitatea autorecenzarii”, mai arată sondajul.

În ceea ce priveşte ziua liberă oferită de stat pentru completarea chestionarului de autorecenzare, 74% dintre respondenţi intenţionează să îşi ia liber, în timp ce 26% declară că nu doresc să beneficieze de ziua liberă sau că nu că este cazul (pensionari, nesalariaţi etc).

Recensământ 2022. Românii cred că ar trebui un recensământ odată la 5 ani sau mai des

„Având în vedere că au trecut 11 ani de la ultimul Recensământ general al populaţiei şi locuinţelor, românii din mediul urban sunt de părere că recensământul ar trebui organizat odată la 5 ani sau chiar mai des”, susţin autorii studiului.

Peste trei sferturi dintre românii din mediul urban consideră că acesta ar trebui organizat mai des decât este în prezent.

Cercetarea mai arată că mobilitatea sporită a populaţiei, dezvoltarea rapidă a economiei şi modificările pe plan social ar putea determina o mai mare necesitate pentru români de a avea o imagine clară a structurii populaţiei, actualizată cât mai des.

Recensământ 2022. Românii din mediul urban consideră că principalii beneficiari ai recensământului sunt mai degrabă instituţiile de stat, decât populaţia generală

Aproximativ 75% dintre români spun că instituţiile administrativ-teritoriale, cele guvernamentale şi cele publice vor beneficia de pe urma organizării recensământului şi doar 50% dintre aceştia consideră populaţia generală un beneficiar.

Printre avantajele organizării recensământului, românii enumeră, în top, o imagine de ansamblu cât mai relevantă a structurii populaţiei (65%) şi posibilitatea calculării exacte a densităţii populaţiei din motive tehnice – consum utilităţi, spaţii publice etc. (64%).

Totodată, neîncrederea populaţiei în instituţiile publice (64%) şi reticenţa populaţiei la a oferi informaţii voluntare (61%) sunt considerate a fi principalele bariere în ceea ce priveşte organizarea recensământului.

Aspectele tehnice ale recensământului, precum costurile de organizare (36%) sau timpul ridicat de completare a chestionarului (23%), sunt luate în considerate mult mai puţin ca dezavantaje ale studiului.

Agerpres

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

 

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

FOTO. Premierul Ciucă, vizită la compania Bosch de la Jucu: Pentru această regiune este un pol de dezvoltare

Publicat

bos 1.jpg

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a vizitat Fabrica Bosch din Jucu, județul Cluj, una dintre cele două unități de producție ale companiei Bosch în România, care activează pe plan local din anul 2013.

În discuțiile cu managementul companiei, premierul Ciucă a apreciat continua dezvoltare pe care a cunoscut-o an de an această societate, prin investiții în creșterea capacității de producție și de logistică, în noi tehnologii și echipamente de ultimă oră, precum și prin extinderea portofoliul de produse.

În prezent, fabrica Bosch Cluj are trei hale cu o suprafață de producție de 50.000 de metri pătrați, suprafața totală construită fiind de 140.000 de metri pătrați.

Investiția totală, de la deschiderea fabricii, se ridică la peste 465 milioane de euro, iar începând cu 2013, compania a beneficiat de ajutor de stat de 60 de milioane de euro.

Bosch, pol de dezvoltare

bos 2

”Fabrica de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Katalin Novak: maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea

Publicat

katalin novak presedinte ungaria 1000x600.jpg

Preşedintele Ungariei, Novak Katalin, susține că maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea.

Ea a participat, sâmbătă, la Ziua Unităţii Reformate din Bazinul Carpatic, la Alba Iulia, prilej cu care a fost dezvelită o statuie a lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei în secolul al XVII-lea.

Vezi LIVE: Ziua Unității Reformate maghiare, sărbătorită la Alba Iulia, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak

„Ieri, aici, în sudul Transilvaniei, ne-am întrunit în zece biserici pentru a celebra. Ne-am întrunit bucuroşi unii de alţii, mulţumiţi de retrospectiva…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Kelemen: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

Publicat

281824143 554082846074192 3465843825554238592 n

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a participat, sâmbătă, la un eveniment care a inclus şi dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen, prilej cu care a punctat că, „în timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”.

„Faptul că Bethlen Gabor are statuie de astăzi în Alba Iulia, indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş, a acceptat eroul unei comunităţi minoritare. Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gabor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noştri români evocă naşterea României moderne”, a declarat Kelemen Hunor.

 

Kelemen: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic: prezentul este comun

 

Potrivit acestuia, asemenea gesturi arată clar că în trecutul celor două popoare „pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun”.

Kelemen Hunor a punctat că statuia lui Gabriel Bethlen, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri.

„Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul”, a opinat liderul UDMR.

Acesta a arătat că opera de viaţă a lui Gabriel Bethlen, „principele remarcabil al maghiarilor din Transilvania”, are cel puţin două aspecte datorită cărora, în Europa de Est, poate fi un exemplu pentru orice om politic.

Kelemen: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic: o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul”

„Pe de o parte, prin aplicarea persistentă şi consecventă a convingerii că statele mai mici, fără statut de superputere, pot avea succes, dacă înţeleg şi folosesc în avantajul lor realitatea politică – dacă trebuie, cu o contrabalansare inteligentă, dacă e necesar, cu confruntare, dar mereu ţinând cont de propriile interese, cum a făcut Bethlen Gabor faţă de imperiile habsburgice şi otomane. Pe de altă parte, cu acea convingere că o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a mai spus că Gabriel Bethlen nu trebuie privit „doar ca pe un mare strămoş”, ci şi ca „pe un exemplu de urmat”.

„Dacă privim statuia lui Bethlen Gabor să ne amintim încă un lucru. Merită să luptăm pentru ceea ce credem cu adevărat. Chiar dacă această dorinţă sau intenţie este mult mai avansată decât timpurile prezente. Trebuie să facem întotdeauna ceea ce se poate”, a declarat liderul UDMR.

El a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în edificarea statuii principelui, creaţie a sculptorului orădean Deak Arpad.

Kelemen: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic: Putem fi mândri

„Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult. În timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”, a conchis Kelemen Hunor.

Eparhia Reformată din Ardeal a organizat sâmbătă la Alba Iulia un eveniment care a inclus, printre altele, dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen. Aceasta este amplasată în interiorul cetăţii, într-un scuar din apropierea sediului Universităţii „1 Decembrie 1918”. La eveniment a fost prezentă şi Novak Katalin, preşedintele Ungariei, aflată într-o vizită privată în România. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE, clujeni. Două săptămâni până la Târgul de vară de la Negreni, după doi ani de pauză

Publicat

fechetau 3 1.jpg

Două săptămâni ne mai despart până la deschiderea unuia dintre cele mai vechi târguri din Transilvania, cel de la Negreni, județul Cluj.

Astfel, Târgul de vară de la Negreni (Feketetói vásár), cunoscut și ca ”Târgul coaselor”, va avea loc în perioada 6 -12 iunie, după doi ani de pauză din cauza pandemiei COVID.

Deschiderea are loc luni, 6 iunie, de la ora 12, iar târgul se va încheia duminică, 12 iunie, la ora 15.

Potrivit Centrului de Informare Turistică Negreni, târgul este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente sătești din bazinul Carpatic și din sud-estul Europei.

Târgul este amplasat în centrul localității Negreni, pe ambele maluri ale râului Crișul Repede.

Evenimentul atrage atât comercianți din toate zonele tării cât și cumpărători și turiști interesați de tot ceea ce poate oferi un astfel de târg.

Târgul de la Negreni are două…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe