Connect with us

EVENIMENT

Rectorul Politehnicii Bucureşti, Mihnea Costoiu, scapă de condamnare prin prescrierea faptelor

Publicat

rector mihnea costoiu facultate bucuresti sursa foto fb
sursa foto: Facebook / Mihnea Costoiu, arhivă foto

Luni, 3 aprilie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus încetarea procesului penal împotriva rectorului Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, deoarece faptele au fost prescrise. Condamnarea de trei ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pe care acesta a primit-o în primă instanță în dosarul „Cutezătorii”, a fost anulată.

Pe 31 martie 2022, un complet de trei judecători de la Instanţa supremă îl condamnase pe Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în prezent rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către fostul tenismen Dinu Pescariu.

La judecarea apelului, un complet de cinci judecători de la aceeaşi instanţă a constatat că faptele s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale, decizia fiind definitivă.

„În majoritate, admite apelurile formulate de DNA şi inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin împotriva sentinţei penale nr.137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de ICCJ, Secţia penală, privind şi pe intimata persoană vătămată Ministerul Educaţiei.

Desfiinţează în parte sentinţa penală nr.137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de ICCJ – Secţia penală şi, în rejudecare, în temeiul art.396 alin.(6) Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) din Cpp, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia celor cinci judecători.

Magistraţii desfiinţează înscrisul intitulat „Act adiţional la contractul de locaţiune nr.269 din 30 aprilie 2004” privind „Baza Cutezătorii”, semnat şi de Mihnea Costoiu, înregistrat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pe 23 iunie 2009.

Rectorul Politehnicii Bucureşti, Mihnea Costoiu, scapă de condamnare prin prescrierea faptelor. Judecătorii i-au confiscat lui Mihnea Costoiu suma de 267.577 euro

De asemenea, judecătorii i-au confiscat lui Costoiu suma de 267.577 euro (echivalent 1.248.487 lei), fiind menţinut sechestrul pe mai multe bunuri ale acestuia, până la recuperarea acestei sume.

În martie 2018, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, pe vremea mandatului Ecaterinei Andronescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind dispusă soluţia clasării în cazul lui Dinu Pescariu ca urmare a lipsei de probe.

Dosarul are ca obiect închirierea nelegală a bazei sportive „Cutezătorii” către o fundaţie a lui Dinu Pescariu.

„În perioada martie – septembrie 2009, Mihnea Cosmin Costoiu, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia ‘Dinu Pescariu’ un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului”, spune DNA.

Rectorul Politehnicii Bucureşti, Mihnea Costoiu, scapă de condamnare prin prescrierea faptelor. De ce este acuzat

Conform aceleiaşi surse, documentul a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei dăduse în judecată Fundaţia „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, procesul fiind la acel moment în curs de judecată. Procurorii susţin că situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care ministerul solicitase încetarea contractului de locaţiune.

„Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662 euro, reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009 – martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia „Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9.000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009 – martie 2018)”, spun procurorii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Noul Cod Silvic adoptat de Senat. Măsuri mai dure privind furtul de lemn. Reguli pentru personalul silvic. Modificările din lege

Publicat

noul cod silvic adoptat de senat. măsuri mai dure privind

Noul Cod Silvic a fost adoptat luni de Senat. Acesta prevede, printre altele, că transportul unei mase lemnoase, mai mari de 5 metri cubi, fără acte legale, va conduce „obligatoriu” la confiscarea mijlocului de transport. De asemenea, personalul silvic nu va mai putea desfăşura activităţi economice în acest domeniu până la rudele de gradul doi.

Proiectul a fost adoptat, cu numeroase amendamente, cu 87 voturi „pentru”, unul împotrivă şi trei abţineri.

„Putem spune,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Șofer beat pe o mașină cu plăcuțe de înmatriculare false, circula pe Autostrada Transilvania

Publicat

politie noapte 8 scaled.jpg

Poliţiştii din cadrul Biroului Autostrăzi A3 Turda-Borș au acționat la sfârșitul săptămânii pentru creșterea siguranței în trafic şi impunerea respectării normelor legale de către conducătorii auto pe tronsonul Autostrada Transilvania, pe raza județelor Cluj și Mureș.

În urma abaterilor constatate de polițiști au fost aplicate 117 sancţiuni, dintre care 42 pentru depășirea limitei legale de viteză.

Totodată, au fost reţinute 17 permise, 14 dintre…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Acțiune a polițiștilor, pe raza comunei Săsciori. 5 permise reținute și 14 șoferi amendați pentru viteză peste limita legală

Publicat

acțiune a polițiștilor, pe raza comunei săsciori. 5 permise reținute

În weekendul 27-28 aprilie, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au organizat o acțiune cu efective suplimentare pe raza comunei Săsciori și a localităților rurale arondate, pentru menținere gradului de siguranță publică și creșterea siguranței rutiere.

Potrivit IPJ Alba, în cadrul acțiunii au fost depistați și sancționați 23 de conducători auto, care au încălcat regulile privind circulația de drumurile publice, marea majoritate (14) fiind amendați pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Transporturi agabaritice cu traseu prin județul Alba. Camioane de mare tonaj, însoțite de poliția rutieră

Publicat

transporturi agabaritice cu traseu prin județul alba. camioane de mare

Transporturi agabaritice cu traseu prin județul Alba. Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță mai multe transporturi agabaritice, luni, 29 aprilie.

Acestea se vor deplasa de la ora 20.00, pe următoarele trasee:

Transporturi agabaritice: Cristian, jud. Sibiu – DN 1 – DN 7H – A1 – DN 7 – Vladimirescu, jud. Arad:

  • 4 transporturi formate din câte un camion cu lungimea de 49 metri și mase cuprinse între 92 și 98 tone

Cluj-Napoca – DN 1F…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe