Connect with us

EVENIMENT

Rectorul și prorectorul Academiei de Poliție, puși sub control judiciar de procurorii DNA

Publicat

politie
Rectorul și prorectorul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza“ au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. DNA a demarat urmărirea penală împotriva celor doi în dosarul privind ameninţarea cu moartea a jurnalistei Emilia Şercan.
Aceștia sunt acuzaţi de instigare la şantaj, după ce ar fi determinat un angajat al instituţiei să-i remită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare cu moartea pentru a renunţa la investigaţii.

Citește și Percheziţii la domiciliul rectorului și prorectorului Academiei de Poliţie, în dosarul privind ameninţarea jurnalistei Emilia Şercan

„La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliţie, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi, pe parcursul săvârşirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, se arată într-un comunicat al DNA.

DNA susţine că, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie i-au cerut poliţistului Gheorghe Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care îl aveau asupra acestuia, prin relaţia de subordonare, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi relaţia personală care se dezvoltase între ei şi recunoştinţa acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, să transmită mesaje Emiliei Şercan, pentru a o determina să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe Adrian Iacob.

Solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuţii pe care Gheorghe Bărbulescu le-a purtat atât separat cu cei doi, cât şi împreună, în sediul Academiei de Poliţie.

Conform DNA, aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, Emilia Şercan a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Adrian Iacob, care ar fi putut avea consecinţe semnificative asupra carierelor celor doi ofiţeri superiori, astfel încât pentru aceştia era esenţial ca anchetele jurnalistice să înceteze.

„În acest context, trebuie avut în vedere că funcţiile în cadrul învăţământului universitar presupun deţinerea titlului de doctor, iar continuarea publicării articolelor ar fi determinat un interes public crescut în sensul verificării suspiciunilor de plagiat. Interesul lui Marcoci Petrică-Mihail în stoparea anchetelor jurnalistice era determinat de faptul că numirea în funcţia de prorector depinde în mod direct de rectorul instituţiei de învăţământ, astfel încât pierderea funcţiei de către Iacob Adrian ar fi avut consecinţe negative şi asupra acestuia. În acest context, există bănuiala rezonabilă că Marcoci Petrică-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de ameninţare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor. De asemenea, există bănuiala rezonabilă că Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conţinutul mesajelor de ameninţare care urmau să fie transmise persoanei vătămate şi i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală”, mai spune DNA.

Citește și Jurnalista care a demascat teze de doctorat plagiate ale unor oficiali ai statului, amenințată cu moartea

În urmă cu o săptămână, jurnalista a scris pe pagina personală de Facebook că a primit un mesaj de amenințare cu moartea.

Emilia Şercan este cunoscută pentru anchetele jurnalistice pe care le-a derulat, în urma cărora a scos la suprafață mai multe plagiate în rândul înalților demnitari și al conducerii unor instituții de invățământ, cel mai recent fiind la Academia de Poliție.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Șase șefi din structurile MAI pleacă din funcții în urma unor scandaluri. Furtună în minister, după fuga lui Cherecheș

Publicat

Șase șefi din structurile mai pleacă din funcții în urma

Șase șefi din structurile MAI pleacă din funcții. Este vorba despre șefii de la Poliția de Frontieră, Poliția Română și DIPI (serviciul secret al MAI) care au fost eliberați din funcțiile pe care le dețineau, după scandalurile privind corupția din vămi și fuga primarului condamnat Cătălin Cherecheș.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, duminică seara, că a fost eliberat din funcție Inspectorul General al Poliției de Frontieră Victor Ștefan Ivașcu.

De asemenea,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Unul dintre cei trei suspecți în cazul crimei din Sibiu contestă arestarea preventivă la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

unul dintre cei trei suspecți în cazul crimei din sibiu

Unul dintre cei trei suspecți în cazul crimei din Sibiu, Cristian Minae, contestă măsura arestului preventiv.

Mai exact, acesta a fost depistat în Irlanda, după ce a fost dat în urmărire internațională. Contestația se va judeca pe rolul instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia. 

Între timp, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au emis mandate de arestare preventivă pe numele celor trei suspecți: Laurențiu Ghița, Marian Cristian și Cosmin Zuleam. Cel…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bani în plus pe lângă pensie pentru o categorie de pensionari, în decembrie 2023. Banii vor intra pe carduri înainte de Crăciun

Publicat

bani în plus pe lângă pensie pentru o categorie de

Bani în plus pe lângă pensie pentru o categorie de pensionari: O categorie de pensionari va primi bani în plus în luna decembrie 2023. Sunt peste 2,5 milioane de români care vor beneficia de aceste ajutoare de la stat.

Pe lângă pensie aceștia vor primi pe carduri suma de 250 de lei.

Banii se acordă o dată la două luni, pensionarilor vulnerabili, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS)

Este vorba de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Adjunctul șefului IPJ Cluj, Constantin Ilea, numit șef al IPJ Maramureș după fuga lui Cherecheș. Demiteri în Poliție

Publicat

ilea mare.jpeg

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat o serie de măsuri după fuga din țară a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, o serie de polițiști din diverse structuri fiind demiși.

Adjunctul șefului IPJ Cluj, Constantin Ilea, numit șef al IPJ Maramureș după fuga lui Cherecheș. Alte demiteri în Poliție

Astfel, Inspectorul General al Poliţiei de Frontieră, Victor Ştefan Ivaşcu, a fost eliberat din funcţie, cu acordul acestuia, iar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe