Connect with us

EVENIMENT

Renovarea altarului de la Şumuleu Ciuc – Harghita, unde Papa Francisc va oficia liturghia, aproape de finalizare

Publicat

Renovarea şi extinderea altarului în aer liber de la Şumuleu Ciuc, unde Papa Francisc va oficia liturghia în 1 iunie, sunt aproape de finalizare, la faţa locului fiind prezenţi joi numeroşi muncitori şi mai mulţi preoţi.

Citește și Ample reparaţii la Gara din Blaj, care va fi tranzitată de mii de pelerini cu ocazia vizitei Papei Francisc

Podiumul din faţa altarului a fost extins şi va fi acoperit, construindu-se o structură de lemn stratificat, care are înălţimea unui bloc cu trei etaje. În cursul zilei de joi, a început acoperirea structurii respective cu o copertină, operaţiune dificilă din cauza vântului puternic care bătea în zonă.

Şeful echipei de muncitori care lucrează la acoperirea zonei extinse a altarului, Eros Laszlo, a precizat că respectiva prelată are 380 de metri pătraţi şi 330 de kilograme, iar aceasta este cea mai mare şi importantă lucrare de acest gen pe care a făcut-o.

Citește și VIDEO: Desfășurare de forțe la Blaj, pentru pregătirea vizitei Papei Francisc. Orașul, împânzit de agenți de securitate

„Încercăm să punem copertina, dacă ne lasă vremea, pentru că e un timp foarte rău, suflă vântul şi pare că vine ploaia. Sperăm să terminăm astăzi, dacă nu vom continua şi mâine. Suntem aici cu toată echipa şi sperăm să ne ajute şi Dumnezeu. Este o onoare pentru noi, pentru toată echipa noastră şi vom lucra ca totul să fie gata la timp”, a spus Eros Laszlo.

La faţa locului au fost prezenţi, joi, şi mai mulţi preoţi, implicaţi în organizarea vizitei papale de la Şumuleu Ciuc, care au studiat cu atenţie podiumul şi locul unde va fi adus, în câteva zile, mobilierul care va fi amplasat în altar.

„Avem emoţii, pentru că vrem să ajutăm enoriaşii noştri ca întâlnirea cu Sfântul Părinte să fie binecuvântată şi plină de har, ca să-i întărească pe toţi cei care vin aici. Asta ne dorim mult şi la asta lucrăm”, a spus preotul Laszlo Attila, din Odorheiu Secuiesc.

La rândul său, părintele Ilyes Zsolt, din Leliceni, cel care coordonează realizarea veşmintelor liturgice pentru episcopii şi preoţii prezenţi la Şumuleu- Ciuc pe 1 iunie, a recunoscut că tensiunea e din ce în ce mai mare, dar toate pregătirile se fac cu mare bucurie.

„Suntem aici, cei care ne ocupăm cu Sfânta Liturghie, să vedem spaţiile, cât de mare este locul, pentru că nu avem mult timp, suntem la ultima fază a pregătirilor. Ne pregătim cu multă bucurie şi mult elan şi cu emoţie, pentru că e ceva deosebit şi acum vedem cât de mare lucru va fi ceea ce pregătim. Aşa că suntem plini de emoţie şi de tensiune. Săptămâna viitoare va fi adus şi mobilierul, cu fiecare zi va fi tot mai frumos, hainele sunt pregătite, deja simţim realitatea vizitei”, a spus părintele Ilyes Zsolt.

La faţa locului a fost prezent şi un fost profesor din Şumuleu, în vârstă de aproape 90 ani, care şi-a dorit să vadă locul de unde Sfântul Părinte va oficia liturghia, întrucât în data de 1 iunie nu va urca dealul, din cauza numărului mare de pelerini. Acesta a mărturisit că pentru el venirea Papei reprezintă o bucurie sufletească, la fel cum ar trebuie să fie pentru toţi cei din zonă, fie că vor participa sau nu la acest eveniment istoric.

Procesul de renovare şi extindere a altarului de la Şumuleu Ciuc a început în luna aprilie, după ce planurile au fost aprobate inclusiv de Vatican.

Lucrările au avut în vedere repararea tencuielii din incinta altarului şi a podiumului, extinderea acestuia, dar şi repararea acoperişului construcţiei iniţiale. De asemenea, a fost reparată şi crucea apostolică de deasupra altarului, care prezenta urme de uzură şi degradare.

Altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu a fost ridicat în anul 1996, construcţia fiind parţial renovată în 2015-2016, când s-a realizat drenajul şi izolarea acesteia şi s-a reabilitat acoperişul.

De la acest altar, în fiecare an, se oficiază liturghia de Rusaliile Catolice, cu prilejul marelui pelerinaj care are loc în cinstea Fecioarei Maria.

Planurile originale ale altarului au fost întocmite de către preotul franciscan Albert Bartók, detaliile de execuţie fiind realizate de către cunoscutul arhitect ungar Imre Makovecz. La realizarea proiectului de construcţie a contribuit şi arhitectul Ernő Bogos, din Miercurea Ciuc, cel care a efectuat acum planurile de renovare a altarului.

Construcţia se află pe teritoriul mănăstirii franciscane, căreia îi revine rolul de supraveghere şi de întreţinere.

Între 31 mai şi 2 iunie, Papa Francisc va efectua o vizită apostolică în România şi se va afla în oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj, precum şi la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.

La Şumuleu Ciuc, Suveranul Pontif va veni în data de 1 iunie şi va oficia o liturghie, de la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu, peste 100.000 de persoane înregistrându-se online pentru a participa la acest eveniment. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

Vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un medicament miraculos – OMS

Publicat

variola maimutei sursa foto ro vaccinare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat miercuri că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală. transmite DPA.

„Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor care sunt plasate asupra sa”, a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuţei.

Lewis a subliniat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient – fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.

În studiile randomizate controlate, participanţii sunt împărţiţi în două grupe şi trataţi diferit. Spre exemplu, participanţii dintr-un grup primesc vaccinul, iar ceilalţi primesc un placebo fără substanţă activă.

 

Vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un medicament miraculos – OMS: două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul

Conform lui Lewis, persoanele vaccinate trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul.

Peste 90% din cazurile de variola maimuţei au fost raportate în cazul unor bărbaţi homosexuali care întreţin relaţii sexuale frecvente cu parteneri diferiţi. Reprezentanta OMS le-a solicitat bărbaţilor din această categorie să-şi reducă numărul de parteneri sexuali şi să evite sexul în grup.

Până miercuri, OMS a primit raporturi cu privire la peste 35.000 de cazuri de variola maimuţei din 92 de ţări. Doisprezece bolnavi au murit. În cursul unei singure săptămâni s-au înregistrat 7.500 de cazuri, cu 20% mai multe decât în săptămâna anterioară, mai transmite DPA.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment pentru Cristiano Ronaldo după ce a distrus telefonul unui suporter

Publicat

Cristiano Ronaldo, fotbalistul lui Manchester United, a primit un avertisment din partea poliţiei după ce a distrus telefonul unui suporter în vârstă de 14 ani în urma meciului pierdut în sezonul trecut în faţa lui Everton, informează Reuters.

Atacantul de 37 de ani i-a cerut scuze pe reţelele de socializare tânărului fan pentru incidentul care a avut loc în aprilie.

„Putem confirma că un bărbat în vârstă de 37 de ani s-a prezentat în mod voluntar şi a fost audiat în legătură cu o acuzaţie de agresiune şi daune penale”, se arată într-un comunicat de miercuri al poliţiei.

„Acuzaţia se referă la un incident în urma meciului de fotbal Everton – Manchester United, disputat pe Goodison Park sâmbătă, 9 aprilie. (…) Cazul este acum închis”, precizează comunicatul.

 

Avertisment pentru Cristiano Ronaldo după ce a distrus telefonul unui suporter: băiatul a rămas cu o mână învineţită

Mama băiatului a spus că acesta a rămas cu o mână învineţită după gestul lui Ronaldo şi că ecranul telefonului i-a fost spart.

Potrivit presei, Ronaldo vrea să plece de la United, unde a revenit în urmă cu un an de la Juventus Torino.
AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul de la Kiev anunţă că peste 40% din unităţile de învăţământ s-ar putea redeschide

Publicat

kiev 1 1024x768.jpg

Peste 40% din unităţile de învăţământ din Ucraina ar putea fi redeschise în septembrie, a declarat miercuri Serhii Şkarlet, ministrul ucrainean al Educaţiei şi Ştiinţei, citat de cotidianul Le Monde.

„Lucrul cel mai important pentru noi este să creăm condiţiile cele mai sigure în instituţiile de învăţământ pentru toţi participanţii la procesul educativ”, a declarat Serhii Şkarlet, precizând că în septembrie s-ar putea redeschide „41% din unităţile de învăţământ”.

„Pentru a furniza servicii educative de înaltă calitate şi elevilor care nu au posibilitatea de a veni la cursuri, lucrăm cu partenerii pentru a actualiza conţinutul şi a le furniza profesorilor dispozitivele necesare pentru cursuri online”, a subliniat el. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Incredibil! Arestat cu 17 animale sălbatice în valize

Publicat

descărcare

Un bărbat a fost arestat cu 17 animale sălbatice în bagaje, pe aeroportul din Bangkok.

Potrivit agenției ANSA, în bagaje erau maimuțe, pitoni și o vulpe.

„Deoarece animalele vii au fost importate ilegal, acestea au fost întoarse în țara de origine pe cale aeriană, în urma consultării cu AQCS (Animal Quarantine and Certification Services)”, au precizat cei de la vamă, conform Indian Express.

Presa titrează că este vorba despre un indian care încerca să scoată din Thailanda animalele, inclusiv o vulpe albă.

 

Incredibil! Arestat cu 17 animale sălbatice în valize: centru de tranzit pentru contrabandiștii de animale

 

Regatul din Asia de Sud-Est este un important centru de tranzit pentru contrabandiștii de animale sălbatice – care adesea vând animalele în China și Vietnam – deși în ultimele luni s-a înregistrat o creștere a traficului către India.

Oficialii au estimat că animalele ar valora 2.760 de dolari. MEDIAFAX

Citește mai departe