Connect with us

EVENIMENT

Renovarea altarului de la Şumuleu Ciuc – Harghita, unde Papa Francisc va oficia liturghia, aproape de finalizare

Publicat

Renovarea şi extinderea altarului în aer liber de la Şumuleu Ciuc, unde Papa Francisc va oficia liturghia în 1 iunie, sunt aproape de finalizare, la faţa locului fiind prezenţi joi numeroşi muncitori şi mai mulţi preoţi.

Citește și Ample reparaţii la Gara din Blaj, care va fi tranzitată de mii de pelerini cu ocazia vizitei Papei Francisc

Podiumul din faţa altarului a fost extins şi va fi acoperit, construindu-se o structură de lemn stratificat, care are înălţimea unui bloc cu trei etaje. În cursul zilei de joi, a început acoperirea structurii respective cu o copertină, operaţiune dificilă din cauza vântului puternic care bătea în zonă.

Şeful echipei de muncitori care lucrează la acoperirea zonei extinse a altarului, Eros Laszlo, a precizat că respectiva prelată are 380 de metri pătraţi şi 330 de kilograme, iar aceasta este cea mai mare şi importantă lucrare de acest gen pe care a făcut-o.

Citește și VIDEO: Desfășurare de forțe la Blaj, pentru pregătirea vizitei Papei Francisc. Orașul, împânzit de agenți de securitate

„Încercăm să punem copertina, dacă ne lasă vremea, pentru că e un timp foarte rău, suflă vântul şi pare că vine ploaia. Sperăm să terminăm astăzi, dacă nu vom continua şi mâine. Suntem aici cu toată echipa şi sperăm să ne ajute şi Dumnezeu. Este o onoare pentru noi, pentru toată echipa noastră şi vom lucra ca totul să fie gata la timp”, a spus Eros Laszlo.

La faţa locului au fost prezenţi, joi, şi mai mulţi preoţi, implicaţi în organizarea vizitei papale de la Şumuleu Ciuc, care au studiat cu atenţie podiumul şi locul unde va fi adus, în câteva zile, mobilierul care va fi amplasat în altar.

„Avem emoţii, pentru că vrem să ajutăm enoriaşii noştri ca întâlnirea cu Sfântul Părinte să fie binecuvântată şi plină de har, ca să-i întărească pe toţi cei care vin aici. Asta ne dorim mult şi la asta lucrăm”, a spus preotul Laszlo Attila, din Odorheiu Secuiesc.

La rândul său, părintele Ilyes Zsolt, din Leliceni, cel care coordonează realizarea veşmintelor liturgice pentru episcopii şi preoţii prezenţi la Şumuleu- Ciuc pe 1 iunie, a recunoscut că tensiunea e din ce în ce mai mare, dar toate pregătirile se fac cu mare bucurie.

„Suntem aici, cei care ne ocupăm cu Sfânta Liturghie, să vedem spaţiile, cât de mare este locul, pentru că nu avem mult timp, suntem la ultima fază a pregătirilor. Ne pregătim cu multă bucurie şi mult elan şi cu emoţie, pentru că e ceva deosebit şi acum vedem cât de mare lucru va fi ceea ce pregătim. Aşa că suntem plini de emoţie şi de tensiune. Săptămâna viitoare va fi adus şi mobilierul, cu fiecare zi va fi tot mai frumos, hainele sunt pregătite, deja simţim realitatea vizitei”, a spus părintele Ilyes Zsolt.

La faţa locului a fost prezent şi un fost profesor din Şumuleu, în vârstă de aproape 90 ani, care şi-a dorit să vadă locul de unde Sfântul Părinte va oficia liturghia, întrucât în data de 1 iunie nu va urca dealul, din cauza numărului mare de pelerini. Acesta a mărturisit că pentru el venirea Papei reprezintă o bucurie sufletească, la fel cum ar trebuie să fie pentru toţi cei din zonă, fie că vor participa sau nu la acest eveniment istoric.

Procesul de renovare şi extindere a altarului de la Şumuleu Ciuc a început în luna aprilie, după ce planurile au fost aprobate inclusiv de Vatican.

Lucrările au avut în vedere repararea tencuielii din incinta altarului şi a podiumului, extinderea acestuia, dar şi repararea acoperişului construcţiei iniţiale. De asemenea, a fost reparată şi crucea apostolică de deasupra altarului, care prezenta urme de uzură şi degradare.

Altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu a fost ridicat în anul 1996, construcţia fiind parţial renovată în 2015-2016, când s-a realizat drenajul şi izolarea acesteia şi s-a reabilitat acoperişul.

De la acest altar, în fiecare an, se oficiază liturghia de Rusaliile Catolice, cu prilejul marelui pelerinaj care are loc în cinstea Fecioarei Maria.

Planurile originale ale altarului au fost întocmite de către preotul franciscan Albert Bartók, detaliile de execuţie fiind realizate de către cunoscutul arhitect ungar Imre Makovecz. La realizarea proiectului de construcţie a contribuit şi arhitectul Ernő Bogos, din Miercurea Ciuc, cel care a efectuat acum planurile de renovare a altarului.

Construcţia se află pe teritoriul mănăstirii franciscane, căreia îi revine rolul de supraveghere şi de întreţinere.

Între 31 mai şi 2 iunie, Papa Francisc va efectua o vizită apostolică în România şi se va afla în oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj, precum şi la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.

La Şumuleu Ciuc, Suveranul Pontif va veni în data de 1 iunie şi va oficia o liturghie, de la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu, peste 100.000 de persoane înregistrându-se online pentru a participa la acest eveniment. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Urmărit internaţional din Alba, adus în țară din Germania. Este condamnat pentru ucidere din culpă

Publicat

ce pățești dacă încalci ordinul de protecție. bărbat din miraslău,

Un bărbat de 30 de ani, din Alba, urmărit internaţional pentru ucidere din culpă, a fost adus în țară vineri, 19 aprilie, din Germania.

Pe numele său era emis, de către Judecătoria Orăştie, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an şi 4 luni.

În total zece persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unei pedepse privative de libertate sau mandate de arestare preventivă au fost, aduse în ţară în perioada 18-19 aprilie, informează…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Festivalul Internațional de Umor – Aiud 2024 începe joi, 25 aprilie, sub patronajul caricaturistului Ștefan Popa Popa’s

Publicat

festivalul internațional de umor – aiud 2024 începe joi, 25

Festivalul Internațional de Umor – Aiud 2024 începe joi, 25 aprilie 2024, de la ora 16:00. Este cea de-a XX-a ediție a acestui eveniment.

Evenimentul va debuta cu expoziții de caricatură și salonul internațional de caricatură, în cadrul căruia vor fi prezentate lucrări ale unor cunoscuți caricaturiști din întreaga lume.,

”Alături de noi, se va afla prietenul Festivalului Internațional de Umor, caricaturistul Ștefan Popa Popa’s, festivalul desfășurând-se sub înaltul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul să purtăm acest tricou

Publicat

camora e1588143558621.jpg

CFR Cluj a pierdut lamentabil, vineri seara, în fața Farului Constanța, cu 1-5, meci din etapa a 5-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Mario Camora, căpitanul „feroviarilor”, a avut un discurs extrem de dur, scrie GSP.

A fost o seară în care Farului i-a ieșit totul în timp ce CFR-ului i-a intrat totul. Fiecare acțiune a elevilor lui Gică Hagi aducea o ocazie de gol.

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

BEC a desființat Biroul Electoral de Circumscripție Alba. Criterii nerespectate și ”non-magistrați” strecurați pe liste

Publicat

cum te poți înscrie pentru vot, dacă ești în străinătate.

Biroul Electoral Central a desființat Biroul Electoral de Circumscripție Alba și birourile de circumscripție municipale, orășenești și comunale din tot județul.

De asemenea, a dispus reluarea operațiunii de desemnare a președinților și locțiitorilor BECJ și ai birourilor de orașe și comune.

DOCUMENT: Decizia BEC poate fi consultată AICI.

Măsura vine după ce trei persoane au depus contestații cu privire la modul în care au fost desemnați.

Concret, aceste desemnări…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe