Connect with us

ACTUALITATE

Rețete delicioase pentru masa tradițională de Paște: Ciorbă, drob și friptură de miel

Publicat



drob

În fiecare an masa de Paște trebuie să fie una ca la carte. Pe lângă ouăle vopsite nu trebuie să lipsească mâncărurile tradiționale gătite din carne de miel. 

România24 vine în ajutor cu trei rețete simple pentru un drob delicios, o friptură și o ciorbă, bineînțeles toate din carne de miel.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

CIORBĂ DE MIEL

Ingrediente:

– capul, oase de miel,

– 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină,

– o legătură de tarhon

– o legătură de leuştean

– o ceapă

– 500 de mililitri de borş

– o lingură de orez

– 100 de mililitri de smântână

– un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul

– două linguri de ulei

– sare

Modul de preparare:

La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.

Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.

Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

DROB DE MIEL

Ingrediente:

-1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)

-2 cepe

-2 legături de ceapa verde (10 fire)

-2 legături pătrunjel

-2 felii pâine mai veche (fără coajă)

-150 ml lapte

-8 ouă fierte tari

-4 ouă crude

-1 linguriță rasă sare

-1 linguriță rasă piper

-80 ml ulei

Mod de preparare

Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele. Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute. Se fierb organele timp de 5 minute. Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot.

Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul. Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos

Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt. Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale. Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu.

Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte. Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.

Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit. Se amestecă bine. O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei. Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi. Se acoperă ouăle cu restul de umplutură. Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini. Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.

FRIPTURA DE MIEL

Ingrediente:

-1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces

-1 lingura rasă de boia dulce

-1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat

-2 linguri de rozmarin mărunţit

-3-4 căţei de usturoi mărişori

-2 linguri de oţet balsamic

-1 lingura bună de sare marină grunjoasă

pentru sos:

-100 de ml. de vin roşu

-2 linguri de sos worcester

-1 lingura rasă de zahăr brun

-câteva fire de rozmarin verde pentru decor

Mod de preparare:

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească.

Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar.

Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase.

 

 

Sursa: Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

O doză mare de vaccin Moderna a sosit în țară. Cum vor fi distribuite

Publicat

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că 128.400 doze de vaccin Moderna au sosit joi în București și vor fi distribuite centrelor de depozitare din țară.

Potrivit CNCAV, dozele de vaccin sunt aduse la București, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, pe cale terestră de firma producătoare.

Ulterior, dozele de vaccin vor fi distribuite, după cum urmează:
– Centrul Național de Stocare București: 27.600 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Brașov: 20.400 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Cluj: 30.000 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Craiova: 30.000 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 20.400 doze.

Până în prezent, 724.800 de doze Moderna au fost recepționate, iar 490.264 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se redeschide Broadway. Mii de persoane şi-au pierdut locurile de muncă odată cu închiderea teatrelor

Publicat

Biletele pentru spectacolele de pe Broadway vor fi puse în vânzare în această săptămână, deşi reprezentaţiile nu vor fi reluate până pe 14 septembrie, informează BBC.

Teatrele newyorkeze vor putea funcţiona atunci la 100% din capacitate, a anunţat guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo.

Mii de persoane şi-au pierdut locurile de muncă odată cu închiderea teatrelor de pe Broadway în martie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

“Broadway este o parte importantă a identităţii şi economiei statului nostru şi suntem încântaţi că vor fi ridicate din nou cortinele”, a declarat Andrew Cuomo pe Twitter.

New York-ul intenţionează să renunţe la majoritatea restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei la sfârşitul acestei luni, însă teatrele de pe Broadway au nevoie de mai mult timp pentru repetiţii, iar producătorii de mai mult timp pentru a face publicitate spectacolelor.

“Repornirea Broadway-ul este un demers complex”, a declarat Charlotte St Martin, preşedinta Ligii Broadway, o organizaţie profesională care reprezintă producători, proprietari şi manageri de teatru, pentru agenţia de presă Reuters.

“Lumina verde dată azi de guvernator pentru a ne pune de acum în vânzare biletele pentru spectacolele de la toamnă este vitală pentru succesul nostru”, a declarat ea.

Procedurile de siguranţă la reluarea spectacolelor sunt încă analizate, o posibilitate fiind cerinţa ca spectatorilor să li ceară să prezinte dovada vaccinării.

Treizeci şi unu de spectacole se jucau pe Broadway în momentul declanşării pandemiei de COVID-19, printre care “Hamilton”, “Wicked’ şi “The Lion King”. Unele producţii, inclusiv “Mean Girls” şi “Frozen”, nu vor mai reveni după redeschiderea teatrelor newyorkeze.

Broadway-ul susţine peste 96.000 de locuri de muncă în New York şi a contribuit cu aproape 15 miliarde de dolari la economia oraşului în 2019, potrivit Ligii Broadway. Acea sumă nu ia în considerare doar vânzările de bilete, ci şi investiţiile necesare pentru a monta şi susţine un spectacol, precum şi banii pe care turiştii îi cheltuiesc atunci când vin la New York pentru a vedea o reprezentaţie.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

India recunoaște. Ce a dus la creșterea cazurilor de COVID

Publicat

Guvernul indian spune că o „variantă dublă mutantă” a coronavirusului, descoperită pentru prima dată în martie, este cauza celui de-al doilea val al epidemiei, relatează BBC.

Probele care conțin mutantul – sau varianta B.1.617 – au fost găsite în mai multe state care înregistrează un mare număr de cazuri.

Un oficial al Centrului Național pentru Controlul Bolilor a spus totuși că încă nu s-a reușit stabilirea „pe deplin” a unei corelații.

Un dublu mutant aparre când două mutații se reunesc în același virus.

India a raportat miercuri 412.000 de cazuri în 24 de ore și 3.980 de decese.

Consilierul științific de vârf al guvernului a avertizat, de asemenea, că un al treilea val este inevitabil.

Într-un comunicat de presă al ministerului sănătății, K VijayRaghavan a recunoscut că experții nu au anticipat „ferocitatea” creșterii numărului de cazuri. “Faza a treia este inevitabilă, având în vedere nivelurile ridicate de virus circulant”, a spus ministrul într-un briefing. “Dar nu este clar în ce perioadă se va produce această fază a treia… Ar trebui să ne pregătim pentru noi valuri”.

Evoluția actuală a epidemiei a copleșit deja sistemul de sănătate, lipsit de paturi de spital și oxigen.

Din aproximativ 13.000 de probe secvențiate, peste 3.500 s-au dovedit a fi variante mutante, în opt state.

Timp de mai mult de o lună, Delhi a insistat că varianta B.1.617 nu are nicio legătură cu creșterea actuală.

Oficialii au negat, de asemenea, că majorarea numărului de cazuri este legată de mutațiile britanică, sud-africană și braziliană.

Un număr de state au raportat miercuri cele mai mari decese într-o singură zi – inclusiv statele din nordul Uttar Pradesh, Haryana și Punjab, precum și Tamil Nadu și Karnataka din sud.

Statul vestic Maharashtra, care a înregistrat cel mai mare număr de cazuri pe tot parcursul pandemiei, a raportat 920 de decese.

Cu toate acestea, experții spun că numărul poate fi mult mai mare din cauza testelor reduse și a raportării insuficiente a deceselor.

Doar 269 de milioane de oameni dintr-o populație de 1,4 miliarde au primit ambele doze de vaccin și aproximativ 128 de milioane au primit doar o singură doză.

Stocurile de vaccinuri din țară sunt pe cale să se epuizeze, după ce ultima categorie de vârstă, adulți sub 45 de ani, a devenit eligibilă. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 2.000 de străini care au fost în ”prima linie” în Franța, în timpul epidemiei, au primit cetăţenie franceză

Publicat

Mai mult de 2.000 de lucrători străini care au fost “în prima linie” în Franţa în timpul epidemiei de coronavirus şi “au demonstrat ataşamentul lor faţă de Naţiune” au primit cetăţenia franceză, a anunţat miercuri Ministerul de Interne al Franţei, informează AFP.

“Până acum, 2.009 persoane au obţinut cetăţenia franceză, dintre care 665 de copii”, în cadrul unei proceduri accelerate, a detaliat ministerul într-un comunicat.

În septembrie, ministrul delegat pentru cetăţenie, Marlene Schiappa, le-a dat prefecţilor instrucţiunea de a “accelera” şi “facilita” acest acces la cetăţenia franceză pentru persoanele care “au contribuit activ” la lupta împotriva COVID-19, între care profesionişti în domeniul sănătăţii, agenţi de securitate sau de întreţinere, bone, casieri, menajere, gunoieri.

De atunci, “peste 8.000 de cereri au fost depuse la prefecturile de pe întreg teritoriul” Franţei, potrivit comunicatului, care precizează că “dosarele sunt în prezent în curs de examinare şi vor fi analizate cu cea mai mare atenţie”.

Instrucţiunile transmise prefecţilor le permit inclusiv să utilizeze noţiunea de “servicii devenite importante” pentru a reduce la doi ani în loc de cinci durata minimă de rezidenţă cerută în Franţa.

Totuşi, în total, 61.371 de persoane au obţinut în 2020 cetăţenia franceză, cu 20% mai puţini decât anul precedent. AGERPRES

Citește mai departe