EVENIMENT
Rețete de preparate care nu trebuie să lipsească de pe masa tradițională de PAȘTE: Friptură, ciorbă și drob de miel

În fiecare an, masa tradițională de Paște trebuie să fie plină de bunătăți, iar pe lângă ouăle vopsite care păstrează an de an tradiția sărbătorilor nu trebuie să lipsească nici preparatele din carne de miel.
România24 vine în ajutor cu trei rețete simple pentru un drob gustos, o friptură și o ciorbă, toate din carne de miel.
Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2022: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
FRIPTURĂ DE MIEL
Ingrediente:
-1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces
-1 lingura rasă de boia dulce
-1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat
-2 linguri de rozmarin mărunţit
-3-4 căţei de usturoi mărişori
-2 linguri de oţet balsamic
-1 lingura bună de sare marină grunjoasă
pentru sos:
-100 de ml. de vin roşu
-2 linguri de sos worcester
-1 lingura rasă de zahăr brun
-câteva fire de rozmarin verde pentru decor
Mod de preparare:
Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.
Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.
Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.
Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.
După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească.
Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar.
Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).
Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase.
CIORBĂ DE MIEL
Ingrediente:
– capul, oase de miel,
– 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină,
– o legătură de tarhon
– o legătură de leuştean
– o ceapă
– 500 de mililitri de borş
– o lingură de orez
– 100 de mililitri de smântână
– un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul
– două linguri de ulei
– sare
Modul de preparare:
La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.
Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.
Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.
DROB DE MIEL
Ingrediente:
-1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)
-2 cepe
-2 legături de ceapa verde (10 fire)
-2 legături pătrunjel
-2 felii pâine mai veche (fără coajă)
-150 ml lapte
-8 ouă fierte tari
-4 ouă crude
-1 linguriță rasă sare
-1 linguriță rasă piper
-80 ml ulei
Mod de preparare
Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele. Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute. Se fierb organele timp de 5 minute. Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot.
Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul. Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos
Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt. Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale. Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu.
Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte. Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.
Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit. Se amestecă bine. O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei. Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi. Se acoperă ouăle cu restul de umplutură. Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini. Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.
Sursa: Alba24.ro
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Comunicat PSD Alba: Afacere „liberală” cu parfum penal – microbuze școlare cumpărate la preturi umflate pe bani europeni

Conducerea PNL a Consiliului Județean Alba trebuie să răspundă în scandalul microbuzelor școlare: de ce a cumpărat microbuze școlare electrice la un preț dublu față de cât ar fi valoarea acestora?
Presa locală și națională a dezvăluit că autoritățile din mai multe județe, printre care și Alba, au achiziționat microbuze școlare electrice, care în mod normal ar fi trebuit să coste între 90.000 și 100.000 de euro fiecare, la preturi de peste 200.000 de euro.
Consiliul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ministrul Finanțelor anunță: Se elimină plafonul de 50.000 de lei pentru plățile cu cardul

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat miercuri că Guvernul va elimina plafonul de 50.000 de lei pentru plățile cu cardul.
Măsura are ca scop creșterea trasabilității plăților și facilitarea accesului cetățenilor la toate tipurile de plăți electronice.
Fără limite pentru plățile cu cardul
„Eliminăm acel plafon de 50.000 de lei, astfel încât nu avem niciun fel de plafon. Orice comerciant…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Lucrări de Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse și Marc Chagall, expuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Lucrări de Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse și Marc Chagall pot fi admirate, până la mijlocul lunii noiembrie, la Sala Unirii din Alba Iulia, într-o expoziție ce reunește 15 creații ale unor figuri emblematice ale artei moderne internaționale.
O premieră absolută în peisajul cultural al orașului, expoziția, vernisată miercuri, cuprinde lucrări de grafică aparținând lui Georges Braque, Marc Chagall, Salvador Dali, Giorgio de Chirico, Max Ernst, Hans Hartung, Wassily…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Programul structurilor de pașapoarte în 15 august, de Sfânta Maria. Recomandări pentru obținerea lor

Direcția Generală de Pașapoarte anunță că vineri, 15 august 2025, de Sfânta Maria, nu se va desfășura activitatea de lucru cu publicul la ghișeele structurilor de pașapoarte din țară.
De asemenea, reprezentanții Direcției Generale de Pașapoarte le recomandă tuturor celor care intenționează să călătorească în străinătate să își planifice din timp obținerea pașaportului.
Documentul se eliberează foarte rapid, termenul mediu de soluționare a cererilor depuse pe…
Citește mai mult pe Alba24.ro