Connect with us

EVENIMENT

Rețete de preparate care nu trebuie să lipsească de pe masa tradițională de PAȘTE: Friptură, ciorbă și drob de miel

Publicat

masa traditionala paste

În fiecare an, masa tradițională de Paște trebuie să fie plină de bunătăți, iar pe lângă ouăle vopsite care păstrează an de an tradiția sărbătorilor nu trebuie să lipsească nici preparatele din carne de miel.

România24 vine în ajutor cu trei rețete simple pentru un drob gustos, o friptură și o ciorbă, toate din carne de miel.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2022: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

FRIPTURĂ DE MIEL

Ingrediente:

-1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces

-1 lingura rasă de boia dulce

-1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat

-2 linguri de rozmarin mărunţit

-3-4 căţei de usturoi mărişori

-2 linguri de oţet balsamic

-1 lingura bună de sare marină grunjoasă

pentru sos:

-100 de ml. de vin roşu

-2 linguri de sos worcester

-1 lingura rasă de zahăr brun

-câteva fire de rozmarin verde pentru decor

Mod de preparare:

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească.

Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar.

Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase.

CIORBĂ DE MIEL

Ingrediente:

– capul, oase de miel,

– 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină,

– o legătură de tarhon

– o legătură de leuştean

– o ceapă

– 500 de mililitri de borş

– o lingură de orez

– 100 de mililitri de smântână

– un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul

– două linguri de ulei

– sare

Modul de preparare:

La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.

Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.

Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

DROB DE MIEL

Ingrediente:

-1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)

-2 cepe

-2 legături de ceapa verde (10 fire)

-2 legături pătrunjel

-2 felii pâine mai veche (fără coajă)

-150 ml lapte

-8 ouă fierte tari

-4 ouă crude

-1 linguriță rasă sare

-1 linguriță rasă piper

-80 ml ulei

Mod de preparare

Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele. Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute. Se fierb organele timp de 5 minute. Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot.

Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul. Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos

Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt. Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale. Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu.

Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte. Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.

Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit. Se amestecă bine. O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei. Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi. Se acoperă ouăle cu restul de umplutură. Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini. Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.

Sursa: Alba24.ro

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

UBBMed – PREVENȚIA cancerului de sân în comunitatea UBB Cluj-Napoca

Publicat

femeie sani cancer e1711549720781.jpg

Centrul de Cercetare Avansată și Abordare Comprehensivă a Cancerului, co-fondat de Institutul Oncologic „Prof. univ. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) prin programul strategic UBBMed, inițiază, sub coordonarea prof. univ. dr. Patriciu Achimaș și prof univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, un proiect de prevenție primară-secundară în cancerul de sân, în context psihologic, pentru persoanele eligibile din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poştaş. Poșta Română a cumpărat dispozitive

Publicat

românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poştaş.

Românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poştaş. Poşta Română a cumpărat 7.000 de dispozitive mobile care permit procesarea de plăţi direct la persoană.

Astfel, atunci când vine poştaşul fie să aducă o factură, ea poate să fie plătită instant cu cardul, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio București FM.

Miercuri, a fost efectuată prima plată-test pentru a se verifica funcţionarea sistemului, a anunţat ministrul digitalizării, Bogdan-Gruia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O femeie din Alba Iulia a dat în judecată Primăria. Va fi expropriată de un teren și nu este de acord cu despăgubirile primite

Publicat

o femeie din alba iulia a dat în judecată primăria.

O femeie a dat în judecată Primăria Alba Iulia și Consiliul Local. Acesta este proprietara unui teren pe care primăria vrea să îl exproprieze în interes public. Este vorba despre un teren din zona Alcala de Henares. 

Femeia în cauză nu este de acord cu prețul pentru despăgubiri, pe care primăria l-a stabilit pe metrul pătrat de teren expropriat: 10 lei. 

Drept urmare, aceasta a acționat în instanță Primăria și Consiliul Local. Un prim proces a avut loc, iar în data de 21…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

AMENZI de aproape 2,4 milioane de lei aplicate de Garda de Mediu în Cluj pe 2023

Publicat

1711603619 poluare e1709130692539.jpg

Pentru că poluarea olfactivă la Cluj a reapărut pe tapet zilele acestea, Cluj24 a solicitat Gărzii de Mediu o situație a sancțiunilor aplicate în anul trecut la nivelul județului și care au fost principalele fapte pentru care s-au aplicat acestea.

„În anul 2023 au fost efectuate 1.140 inspecții planificate și neplanificate la agenți economici și persoane fizice, aplicându-se 192 sancțiuni contravenționale (86 amenzi și 106 avertismente), în valoare totală…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe